Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2014 » maj
  • HusmålningFolksams test av Sveriges vanligaste utomhusfärger pågår i två år och nu är det dags för halvtidsresultat. Redan nu utfärdas varning för 3 av de 46 testade färgerna, enligt Folksams pressmeddelande.

    Det gäller Träfasad / oljefärg från Jula / Färgstaven, Husfärg från ÖoB / Färglab och Oljefärg, även den från från ÖoB / Färglab. Underkännandet beror på att de ytor som målats med färgerna påtaglig mögelpåväxt.

    – Att de tre färgerna havererat redan efter halva testperioden är ett underbetyg för de berörda tillverkarna. Att måla om ett hus är ett kostsamt projekt. – och väljer man fel färg blir det ännu dyrare, kommenterar Folksams färgexpert Stefan Hjort.

    De slutliga resultaten presenteras nästa år.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • Ursprungligen ville Livsmedelsverket förbjuda all försäljning av opastöriserad mjölk. Verket hänvisade till risken för smittspridning. Förslaget möttes av många protester, bland annat sågs ostkakan som hotad.

    Nu har verket backat och kommit med ett nytt förslag, som tillåter att små mängder opastöriserad mjölk får säljas på lantgården. Förslaget ställer extra krav på kontroll och information till köparna.

    Förslaget refereras i DN samt av TT i flera tidningar.

    Andra bloggar om: , ,

  • Sveriges 2,5 miljoner lägenheter ska anpassas för att mäta och debitera värme- och vattenförbrukning individuellt. Det är innebörden i en ny lag som nyligen klubbats igenom som är en anpassning till EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Det skriver DN i en artikel som också innehåller för- och nackdelar med olika mätmetoder. Artikeln refereras i en TT-notis.

    Uttrycket ”där det är kostnadseffektivt” har tillkommit i slutet av behandlingen av den nya lagen. Det ursprungliga förslaget var striktare men protester från flera remissinstanser, främst olika fastighetsägare, mildrade skrivningen. I praktiken innebär det att genomslaget kommer att bli litet. Både fastighetsägare och hyresgästorganisationer är tveksamma till värmemätning men mer positiva till mätning av vattenförbrukning.

    – Värmedebitering är sällan relevant, däremot kan mätning av varmvatten ge positiva effekter. Men installationen måste ske i dialog med hyresgästerna, säger Hans Dahlin, utredare på Hyresgästföreningens riksförbund, till DN.

    Vi får alltså se vad som händer i praktiken. Boverket ska utreda frågan, det lär inte hända något på några års sikt.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Diskmaskiner av märkena Bosch och Siemens, tillverkade 1999-2005, kan ha ett tekniskt fel som gör att de kan börja brinna. Det är tidningen Hem & Hyra som kommer med varningen som också vidarebefordras av TT.

    De berörda diskmaskinerna har fått stor spridning, det finns runt 100 000 i Sverige.

    Du kan själv kolla om din diskmaskin tillhör de berörda. Klicka på denna länk, och följ instruktionerna.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Man brukar säga att om något hamnat på nätet kommer det att ligga där för evigt. Det kanske är sant, men nu kan en del uppgifter bli svårare att hitta. Det beror på ett utslag i EU-domstolen, där en spansk medborgare fått rätt i en tvist mot Google.

    Tvisten gäller en länk till en tidningsartikel, där det uppgavs att mannens hus lagts ut till exekutiv auktion på grund av obetalda sociala avgifter. Mannen ville ha länken borttagen eftersom uppgifterna var gamla, från 1998. Han hävdade att saken var överspelad sedan länge.

    Domstolen gav mannen rätt, med en allmänt hållen formulering och hänvisar till EU:s datadirektiv.

    Utslaget lär nog bara gälla privatpersoner och falska eller gamla uppgifter. Den som vill få uppgifter borttagna ska vända sig till sökmotorleverantören och den övervakande myndigheten, i Sverige Datainspektionen.

    Artiklar om domstolens utslag finns i Computer Sweden, Ekot, DN och från TT.

    Uppdatering: Nu har Google lagt upp ett formulär där användare kan begära att uppgifter tas bort.

    Hur man sedan ska ta hand om den flod av ansökningar som väntas komma in är dock oklart, skriver TT. Nyheten rapporteras även av P3 Nyheter.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Jag kunde inte låta bli att dra på munnen när DN avslöjade att regeringens ministrar inte sjukanmäler sig och får löneavdrag när de är sjuka. Lagen kräver att statsråd ska få löneavdrag när de är sjuka och missar sina uppdrag. Ändå har Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Birgitta Ohlsson och 14 andra ministrar varit borta från jobbet, utan att sjukanmäla sig, skrev DN.

    I en uppföljande artikel förklarar statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe att ministrar är alltid i tjänst även när de är sjuka. Därför behöver de inte sjukanmäla sig.

    Avslöjandet fick uppmärksamhet i media. SvD hade en chatt om sjukskrivningarna och radions Studio 1 tog upp saken.

    Jag är också alltid i tjänst. Som frilansare och småföretagare får jag vackert ta alla uppdrag, oavsett om jag är sjuk eller inte. Dessutom har politikerna bestämt att de första 14 sjukdagarna ska ersättas av arbetsgivaren, det vill säga av mig själv. Om jag inte jobbar får jag alltså inga pengar, till skillnad från regeringen blir mitt löneavdrag 100 procent. Och jag är knappast ensam om det.

    De uteblivna kommentarerna från ministrar, och rättschefens förklaring, visar snarast att regeringen saknar kontakt med den verklighet de själva varit med om att skapa.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Under den senaste tiden har konsumenter blivit kontaktade av ett företag som kallar sig Nix Spärrservice och som erbjuder sig att spärra telefonnumret för säljsamtal. Kostnaden är 299 kronor.

    Men det är gratis, och enkelt, att själv spärra sitt privata nummer mot säljsamtal. Du ringer helt enkelt 077-228 00 00 från den telefon som ska spärras, och följer instruktionerna. En länk till NIX-registret finns i bloggens länklista nere till höger.

    Företaget Nix Spärrservice, som inte ska förväxlas med föreningen bakom registret, ägnar sig alltså åt att enbart försöka dra konsumenter på pengar. Föreningen bakom registret har reagerat och sänt ut ett varningsmeddelande, likasom Konsumentverket. Testfakta har skrivit en artikel om skojeriet som publiceras ibland andra i DN.

    Andra bloggar om: , , ,

  • kraftledningDen 1 januari 2014 ökade elnätsföretagens avgifter med 4 procent i snitt (exklusive inflation) jämfört med 2013. Det skriver Energimarknadsinspektionen (Ei) i ett pressmeddelande som också uppmärksammas i en notis från TT.

    Värst är Fortum. De har höjt sina avgifter för lägenhetskunder med 7,1 procent, klart över rikssnittet. Även Fortums villakunder drabbas, för dessa är höjningen är cirka 5,7 procent. Båda höjningarna ligger klart över riksgenomsnittet.

    Vattenfalls prishöjningar är klart under snittet. Eon är det enda av de tre stora nätföretagen som i snitt sänkt sina avgifter för hushållskunder.

    Elnätsavgifterna går inte att välja bort och verkar ha blivit en kassako för elnätsbolagen. Så länge vi använder el får vi vackert betala de avgifter som företagen tar ut.

    Jag tycker fortfarande att infrastruktur, som elnät, Inte borde ägas av privata företag. Infrastruktur borde ägas gemensamt, av alla som måste utnyttja den.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • För nya mobil- och bredbandsabonnemang får uppsägningstiden vara högst en månad. Det är en av följderna av nya regler i lagen om elektronisk kommunikation, skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i ett pressmeddelande. Däremot är det fortfarande tillåtet att avtala om bindningstid, för konsumenter får den dock vara maximalt 24 månader.

    En annan nyhet är att konsumenter som köpt mobiltelefon eller annan utrustning (till exempel modem för mobilt bredband) med operatörslås ska kunna vända sig till operatören och få utrustningen upplåst utan kostnad efter bindningstidens slut.

    Lagändringen trädde i kraft den 1 maj 2014 och gäller inte abonnemang som tecknats före detta datum och inte heller för företag. I sådana fall kan vissa operatörer ändå frivilligt erbjuda kortare uppsägningstider eller gratis borttagning av operatörslås. Fråga din operatör vad som gäller i ditt fall, tipsar PTS.

    Det vore väl på tiden om liknande regler skulle gälla även för digital-tv-abonnemang. Jag har aldrig förstått varför dessa har flera månaders uppsägningstid.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • SoffaOm du inte gjort ett aktivt val av PPM-fonder blir dina spelpengar automatiskt placerade i sjunde AP-fonden, i AP 7 Såfa. Men det verkar inte ha varit någon nackdel, för den som varit med från början har den genomsnittliga årliga utdelningen varit 6,2 procent. Det skriver DN som läst delar av Pensionsmyndighetens årliga rapport. DN-artikeln refereras även av Ekot.

    För de som haft en egen vald portfölj är siffran lägre, 4,8 procent. Men det är inte hela sanningen, en egen vald portfölj kan gå betydligt bättre eller sämre än så. Men då är en låg avgift av stor betydelse.

    Men det spelar egentligen ingen roll, jag är fortfarande mycket kritisk till det nuvarande pensionssystemet. Det gäller inte minst att vi är tvingade att spela med delar av vårt pensionskapital. Jag tycker fortfarande att systemet måste göras om, vi riskerar att bli ännu fattigare när vi går i pension.

    Uppdatering: Småningom kom även TT-referatet av artikeln som publicerades i flera tidningar.

    Andra bloggar om: , , , ,