Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2008 » maj
  • Emellanåt verkar inte CE-märkningen vara mycket värd. Trots att den ska garantera att en vara är säker finns det alltför många exempel på motsatsen. Det senaste exemplet visas i Testfaktas test av flytvästar för barn.

    Att en barnflytväst är CE-märkt betyder inte att den är säker, skriver Testfakta. Nyheten har hittills bara publicerats i GP men fler tidningar lär följa efetr. Testfaktas laboratorietest av 13 vanliga modeller visar att ingen av västarna uppfyller kraven i den nya säkerhetsstandarden. Fyra av de 13 flytvästar för barn i testat är livsfarliga.

    Flytvästarna i testet är gjorda för barn som väger mindre än 20 kilo. De kostar mellan 270 och 600 kronor.

    Tre funktioner som är livsviktiga vid en olycka har testats: att snabbt vända barnet på rygg när det hamnat i vattnet, att hålla barnets mun tillräckligt högt över vattenytan och att hålla barnets ansikte i upprätt vinkel för att undvika att vågor och svall täpper till andningsvägarna.

    Samtliga tillverkare gjorde magplask i minst ett av testmomenten.

    Trots att alla västar är CE-märkta och godkända för försäljning inom EU. En förklaring kan vara att samtliga modeller i testet har lanserats före det att den nya säkerhetsstandarden från 2006 började användas. Flytvästar som godkänts enligt den gamla teststandarden kan alltså få underkänt i Testfaktas test som baseras på den nya standarden.

    Du kan läsa mer om teste på Testfaktas webbplats. Men resultaten får mig åter igen att fundera över vad CE-märkningen är värd. Det är tillverkarna som intygar att varan uppfyller säkerhetskraven. Om kraven ändras borde de vara tvungna att ta bort CE-märket. Annars är det värdelöst!

    Uppdatering: Även Sydsvenskan och HD har nu artiklar om testet.

    Andra bloggar om: , ,

  • SJ auktionerar sedan en tid tillbaka ut tågbiljetter på nätet. Nu kan även charterresenären köpa sina resor genom att lägga bud på internet, berättar SvD.

    Det är resebolaget Fritidsresor som följer i SJ:s och Elite Hotels spår genom ett samarbete med auktionssajten Tradera. Varje vecka läggs nya charterresor ut – samtliga med utropspriset en krona.

    – Det är helt och hållet upp till resenären vad man vill betala. Men vi räknar med att priserna hamnar någonstans mellan sista minuten-priser och ordinarie pris, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor och fortsätter:

    – Det är en testperiod, vi får se var prissummorna hamnar. Det måste ju finnas en poäng med att göra det här.

    Just nu ligger huvudsakligen resor till medelhavsländerna ute för budgivning, men även några enstaka till Thailand. Samtliga med avresa från Stockholm, Göteborg eller Malmö, enligt tidningen.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Bloggstatistiken kan vara intressant ibland. Härom dagen hade bloggen besök av någon från McDonalds som sökte på nyckelordet ”Belgisk blå”. Jag undrade naturligtvis varför.

    Förklaringen visade sig vara enkel. ATL, lantbrukets affärstidning, avslöjar att en av de uppfödare, som McDonalds använder i sin marknadsföring, föder upp korsningar med belgisk blå.

    Det är köttbonden Joe Lyons från Milltown i västra Irland. Han tar hand om sina 41 djur på halvtid och kör traktens skolbuss på halvtid, får vi veta, enligt ATL. Han har levererat till McDonalds i tio år, och är en rätt typisk leverantör.

    Vi får också veta att McDonalds köper sitt kött från Irland för att det där erbjuds tillräckliga mängder av den köttkvalitet som McDonalds efterfrågar.

    Vad konsumenterna inte får veta är av vilken ras som Joe Lyons stutar på en av bilderna på hemsidan är.

    -Bilderna på McDonalds är belgisk blå. Det är korsningar mellan belgisk blå och limousin, säger han till ATL.

    De flesta av hans kastrerade köttdjur är annars blandningar av charolais, limousin och angus.
    -Jag har kanske ett par, tre med belgisk blå, men inte så många.

    Att han inte har mer belgisk blå beror på två saker: dels på att McDonalds tycker att köttet blir för mörkt och dels för att belgisk blåkalvarna är för dyra.

    Enligt Joe Lyons ställer McDonalds bara kvalitetskrav på köttet. Och visst kan han sälja belgisk blå till McDonalds.

    – Ja, de skulle köpa en korsning. Men inte renrasiga djur.

    Svenska McDonalds vet inte vilka raser som köttet kommer från, utan hänvisar till sin leverantör. McDonalds köper sina hamburgare från Esca Food Solutions. Där ger talespersonen Jonathan Hawkes ett nytt besked. Man köper köttdjur. Men inte belgisk blå.

    – Det är vår policy att inte använda belgisk blå. Punkt och slut.

    Klart besked alltså. McDonalds har nu tagit bort bilderna på belgisk blå från sin marknadsföring.

    Andra bloggar om: ,

  • Guldskojarna jag tidigare berättat om verkar just nu verka framför allt i Skåne.

    De första guldförsäljarna dök upp i mitten av maj och sedan dess har larmen duggat tätt, läser jag i Sydsvenskan. Framför allt är det norra Skåne som drabbats. Men någon riktig statistik på hur många fall det handlar om har länspolisen inte.

    – Beroende på vilka brott de här försäljarna begår hamnar de i olika kategorier. Men det vanligaste är försök till bedrägeri, säger Cindy Schönström-Larsson informatör vid Skånepolisen.

    – Vi får mellan tre och fem uppringningar om falska guldförsäljare varje dag, säger hon till Sydsvenskan.

    Andra bloggar om: , ,

  • Riksbanken tycker att kontanthanteringen är för dyr. Därför efterlyser de att bankerna ska införa en avgift på kontantuttag, i till exempel bankomater.

    Tryckning av sedlar och påfyllning av bankomater är inte gratis. Kontanthanteringen kostar i dag samhället runt elva miljarder kronor per år, skriver TT. En stor del betalas av handeln och bankerna, vilket betyder att det är kunderna som i förläningen får stå för notan i form av högre priser på varor och tjänster.

    – Vi konsumenter ser inte de kostnaderna för de syns inte i några prislistor. De läggs på varupriserna i stället. Om man visste att man fick stå för det skulle man använda mindre kontanter och kort i större utsträckning, säger vice riksbankschef Lars Nyberg till TT.

    Jag tycker förslaget är korkat. I stället borde Riksbanken pressa bankerna för att göra alternativen billigare. Ekonomisajten E24 har beräknat att kortbetalningarna redan kostar oss cirka 10 miljarder per år. Det är höga avgifter som gör att många butiker inte vill ta kort eller lägger på en extra avgift.

    Det går dessutom att minska kontanthanteringen på andra sätt. Gör det till exempel möjligt att föra över pengar mellan bankerna 24/7. Om jag vill föra över pengar på kvällar och helger måste jag använda kontanter. Det är ju fullt möjligt, bankerna hjälper redan sms-låneföretagen att göra detta.

    Uppdatering: Nordeas vd Christian Clausen är beredd att införa avgifter på bankomatuttag för att minska kontanthanteringen och öka användandet av bankkort.

    Andra bloggar om: , ,

  • Knappt har vi hunnit ta del av årets test av solskydd för barn förrän Naturskyddsföreningen släpper en rapport (pdf) som visar att många solskydd innehåller ett miljöfarligt ämne, zinkoxid.

    TT har uppmärksammat undersökningen, och deras artikel publiceras i flera tidningar. SvD och DN har egna artiklar om undersökningen.

    Naturskyddsföreningen har granskat 18 solskyddsmedel som säljs i Sverige och letat efter sju miljöfarliga kemikalier. Det visade sig att en eller flera av dem ingick i alla granskade solkrämer.

    I fem av dem fanns det miljöskadliga ämnet zinkoxid, som är förbjudet som UV-filter i Sverige. Zinkoxid, i form av mikro- eller nanopartiklar, kan vara hälsofarligt när det ingår i solskyddsprodukter.

    Miljögifterna sprids i naturen vid bad och via avloppssystemet från dusch och tvätt, enligt TT.

    Naturskyddsföreningen tycker att resultatet av testet är så dåligt att de inte kan rekommendera någon av de testade solkrämerna som mindre problematisk för miljön än någon annan, skriver DN.

    Då undrar jag hur man ska göra som konsument. Eftersom alla granskade solskydd innehöll ett eller flera skadliga ämnen, bör man avstå från solskydd? Det går ju knappast, i varje fall inte när det gäller barnen!

    TT listar solkrämerna som innehåller zinkoxid:
    ACO barnsollotion, Bamse solskydd, Naturén Kids solcreme, Naturén solcreme SPF och Sun Protection Body Cream.

    Andra bloggar om: , ,

  • Ett elprisavtal är inte rörligt om kunden inte har rätt att avsluta det utan kostnad när elpriset stiger kraftigt. Det anser Villaägarnas Riksförbund, som har anmält elbolaget Kundkraft hos Konsumentverket. Det läser jag i Sydsvenskan.

    – Avtal med rörligt elpris som binds på olika perioder är oskäliga ur konsumentsynpunkt, anser Villaägarnas förbundsjurist Katarina Abrahamsson, och uppmanar Kundkraft att ta bort avtalsformen.

    Kundkraft erbjuder normalt fastprisavtal med 12, 24 eller 36 månaders bindningstid. Något löpande avtal med rörligt elpris förmedlas inte. Däremot finns ett bundet avtal på 12 månader med ett rörligt elpris som följer spotpriset på den nordiska elbörsen, Nordpool.

    En konsument som tecknar ett sådant avtal kan inte påverka elkostnaden eftersom det inte går att byta leverantör under bindningstiden utan kostnad, menar Villaägarna enligt tidningen.

    Andra bloggar om: , , ,

  • barn_solglasögon Stirra dig inte blind på solskyddsfaktorn. En barnsolkräm med faktor 30 kan ge bättre skydd än en med faktor 40. Det visar Testfaktas laboratorietest av 14 vanliga märken, som också publiceras’ i andra tidningar. Det visade sig också att den dyraste solkrämen gav bäst skydd.

    Testfakta har låtit Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) laboratorietesta 14 vanliga barnsolskydd, i både lotion- och sprejform. I testet undersöktes krämernas förmåga att skydda huden mot två typer av ultravioletta strålar – UVA och UVB. Testet visar att det är skillnad på solkräm och solkräm.

    Testet visar att samtliga krämer skyddar bra mot UVB-strålar, de strålar som gör att vi bränner oss men som också sätter igång bildandet av nyttigt d-vitamin. Värre var det med skyddet mot UVA-strålarna, den strålning som gör huden brun. Bäst UVA-skydd direkt efter insmörjning gav sprejerna från Eucerin, L’Oreal och Vichy samt Garniers och Niveas båda produkter. De gav alla ett skydd på 95-97 procent.

    Efter en tids solande stod sig Eucerins och Niveas sprejer och L’Oreals lotion dock inte lika bra. Deras effekt avtog mest efter en tids solande, skyddsförmågan minskade med 9-12 procent.

    Bäst totalt UV-skydd ger Vichy, en av de dyraste produkterna i testet. Sämst skydd ger en av de billigaste, Acos barnsolkräm med faktor 15.

    Du kan läsa mer om testet på Testfaktas webbplats.

    Andra bloggar om: ,

  • Den som får ersättning från a-kassan och aktivt söker jobb och har utgifter för exempelvis resor, telefon- och internetkostnader har rätt att göra avdrag för dessa kostnader. Det slår Regeringsrätten fast i en dom, berättar TT.

    Fallet gäller en man som under tiden januari till augusti fick arbetslöshetsersättning från sin a-kassa. Under tiden arbetade han aktivt för att skaffa sig ett nytt jobb och hade utgifter för resor, telefon- och internetkostnader.

    En förutsättning för att få ersättning från a-kassa är just att man själv är aktiv i sökandet efter ett nytt. Därför yrkade mannen avdrag på 5.800 kronor i sin deklaration.

    Han fick dock avslag från Skatteverket, men överklagade till såväl länsrätten som kammarrätten utan att få rätt till sina avdrag. Nu ger dock Regeringsrätten honom rätt, enligt TT.

    Jag undrar om inte regeringen redan börjat förbereda bestämmelser som ska ta bort den här möjligheten, arbetslösa ska ju piskas.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det är murkelår i år. Det är gott om läckerheten i våra skogar, enligt flera rapporter. Livsmedelsverket vill dock varna oss, skriver SvD. Trots att stenmurklor inte får säljas färska dyker de ofta upp på torg och saluhallar, även i blandsvamp.

    – Vi avråder helt från att äta stenmurklor, men eftersom en del ändå vill ta risken så rekommenderar vi dessa att först förvälla svampen två gånger. Använd mycket vatten som hälls bort efter varje kok, och alltså inte blandas i såsen. Gör man så försvinner 90 procent av giftet, säger Christer Andersson, toxikolog på Livsmedelsverket. Ungefär lika mycket försvinner när murklorna konserveras.

    Tidigare trodde forskarna att giftet försvann när svampen torkades men nu vet man att ungefär hälften blir kvar. Även dessa måste därför förvällas, enligt SvD.

    Okej, jag vet hur stenmurklor ser ut, och att de är farliga. Men de är också förbaskat goda. Själv brukar jag både torka och förvälla dem. Man kanske skulle ta en skogstur i helgen! Har jag tur hittar jag andra murklor, men ratar inte stenmurklor.

    Visste ni förresten att murklor innehåller ämnen som tillsammans med rödvin kan ge allergiska reaktioner hos vissa människor?

    Andra bloggar om: , ,