Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » december
  • På sistone har återvinningen av lågenergilampor diskuterats. Många av dem innehåller kvicksilver som definitivt inte bör hamna i naturen. Ändå finns, på de flesta håll inget enkelt sätt att lämna lamporna till återvinning, de riskerar att hamna bland hushållssoporna och kvicksilvret hamnar småningom i naturen. I det sammanhanget har jag tidigare efterlyst lamp-holkar på samma sätt som det finns batteri-hilkar.

    Nu läser jag, till min glädje, i GD att Gästrike Återvinnare har fixat lamp-holkar på många platser. El-in, ett färgglatt plåtskåp som ska placeras ut i butikerna. Men det stannar inte med det, återvinningen omfattar även glödlampor och elskrot innehåller många miljöfarliga ämnen,

    – Många butiker är redan intresserade, säger Anna-Carin Söderhjelm på Gästrike Återvinnare, till GD.

    Ett utmårkt initiativ. Tyvärr är det väl så att återvinningen på många håll upphandlas av privata företag och omfattar bara det som efterfrågats, och betalas för.

    Det borde vara fler kommuner som samlar in miljöfarliga ämnen, och informerar om skadligheten hos till exempel lågenergilampor. Jag kan förstå om en kommun tycker att man ska lämna in vitvaror på ett speciellt ställe, men småsaker som lampor borde man kunna lämna in överallt. Privatisering borde inte vara något hinder.

    Återvinningen är en kommunal uppgift. Tryck på!

    Andra bloggar om: , ,

  • En banner-annons på nätet från Linas matkasse har fällts i Reklamombudsmannens opinionsnämnd. I annonsen användes en slogan som löd ”Gör som alla andra – pröva Linas matkasse”.

    En privatperson anmälde annonsen til RO med motiveringen att det inte var sant att alla andra prövade den. Företaget bakom annonsen tillbakavisade kritiken med argumentet att ” formuleringen är så pass överdriven att konsumenter inte kan uppfatta den i bokstavlig mening”.

    Men Ro gick på anmälarens linje och fann att påståendet är vilseledande, reklamen fälldes.

    Själv har jag svårt att se att någon skulle uppfatta denna slogan bokstavligt. Å andra sidan är denna slogan tafflig, den skulle kunna höra hemma i reklam från första hälften av 1900-talet.

    Andra bloggar om: , ,

  • Grekiska flygbolaget Viking Hellas säljer resor till olika städer i Irak trots att de saknar flygtillstånd från Transportstyrelsen. Flera Uppsalabor har svårt att få sina pengar tillbaka, berättar Ekot.

    Frågan är vad man kan göra då man tänker anlita ett okänt flygbolag.

    – För det första att kolla att flygbolaget har flygtillstånd. Och har jag betalt med kreditkort och ser att bolaget ställer in sina resor så ska jag kontakta banken bums och säga att de ska hålla inne med pengarna. Då kan man få ut pengarna från kreditgivaren, oftast banken alltså, säger Eva-Lena Schweitz, konsumentrådgivare på Konsument Uppsala, till SR.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Den moderna tidens orakel, nationalekonomerna, spår att den svenska ekonomin bromsar in. Tillväxten blir lägre, inflationen likaså. Det gör att vi kan vänta oss lägre räntor under det närmaste året, enligt en artikel från TT som publiceras i många tidningar.

    BNP bedöms då växa med 1,4 procent för att sedan öka farten till 2,0 procent 2013. Inflationen faller tillbaka från 2,9 procent i år till 1,1 procent nästa år och arbetslösheten ökar, spår Handelsbanken enligt TT.

    Bankens ekonomer spår att styrräntan kommer att sänkas med en halv procent under det närmaste halvåret, från 2 till 1,5 procent. Svenskt Näringsliv är lite värre och spår att räntan sänks till 1,25 procent nästa år.

    Vi får väl se om bankerna sänker sina låneräntor i motsvarande grad, det skulle förvåna mig. Hur det kommer att påverka bostadsmarknaden är osäkert. Just nu tyder mycket på fallande bostadspriser.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • Hälften av alla personer under 35 år vet inte vilken temperatur de har i kylskåpet. Och över hälften (55 procent) som känner till sin kylskåpstemperatur har mer än + 5 grader. Äldre personer har varmast i sina kylskåp. Det visar en undersökning från Konsumentföreningen Stockholm (KfS) som de berättar om i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av Ekot och TT.

    Livsmedelsverket rekommenderar en kylskåpstemperatur på 4-5 grader, för att öka hållbarheten för varorna. Då håller sig många matvaror nästan dubbelt så lång tid, menar KfS. Men på många förpackningar rekommenderas en temperatur under 8 grader.

    KfS trycker också på för att grossister och butiker ska sänka temperaturen i sina kyldiskar och att tillverkarna ska sänka sina temperaturrekommendationer.

    – Men det går för långsamt säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö vid KfS. Inom tre år vill vi se att kylda varor är märkta med en rekommenderad förvaringstemperatur på +4 eller 5 grader. Det är inte konstigt att många hushåll har för hög temperatur i sina kylskåp när livsmedelsbranschen rekommenderar en så hög temperatur som +8 grader på livsmedelsförpackningarna. Här skiljer vi oss från så gott som alla länder i Europa som rekommenderar kallare temperaturer, säger hon.

    Andra bloggar om: , , ,

  • En privatperson hade anmält en reklamfilm med avsändaren Lidl till Reklamombudsmannen (RO). Anmälaren ansåg att filmen var vilseledande eftersom Lidl, som stor europeisk lågprisaktör, ville framställa sig som att företaget handlar ifrån småskaliga odlare och att man därmed skulle kunna veta ursprunget på gårdsnivå på sina varor.

    Lidl tillbakavisade argumenten men RO fällde. ”RO:s opinionsnämnd finner att reklamfilmen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.”

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag har tidigare bloggat om de så kallade tvättbollarna och kallat dem rent skojeri. Samma sak gäller de så kallade tvättnötterna.

    Nu ser jag att Råd & rön testat tvättbollarna och kommit fram till att de är helt utan verkan i tvättmaskinen. Tvätten blir inte renare med en tvättboll.

    – Varmt vatten är i sig ett ganska bra rengöringsmedel, särskilt tillsammans med den mekaniska bearbetning som tvättmaskinen ger, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

    För mig som har en god naturvetenskaplig utbildning är det lätt att konstatera att några av tillverkarnas förklaringar är rent nys, något som också uppmärksammas av tidningen.

    ”Det strålar negativa joner för att försvaga ytan på tyget så att smuts lossnar lätt, utan rengöringsmedel” är ett exempel på argument.

    – Negativa joner ”strålar” inte, och de kommer inte att ”försvaga” ytan på tyget, vilket väl heller inte kan vara önskvärt, säger kemisten Margareta Östman på Kemikalieinspektionen till R&R.

    Rent hokus-pokus, alltså. Du kan lika gärna idka handpåläggning på maskinen, det är dessutom gratis.

    Andra bloggar om: , ,

  • Om du köper en julklapp i form av en elektronikpryl eller en hushållsmaskin kommer säljaren nästan garanterat att erbjuda en extraförsäkring. Många julklappsköpare köper också en sådan, av ren välvilja. Men det är sällan en god idé, som jag tidigare bloggat om.

    Det skydd du har i konsumentköplagen, garantin och i hemförsäkringen räcker oftast mer än väl. Dessutom är extraförsäkringens villkor ofta så snåriga att den kan vara värdelös, något som också KO har uppmärksammat.

    Inspiration till att ta upp saken på nytt fick jag av en artikel på SvD:s ekonomisajt E24.

    – Tänk på att en sån här produktförsäkring bara gäller en produkt medan en hemförsäkring med allriskskydd täcker allt i hemmet. Dessutom finns det många undantag i de här försäkringarna, säger Camilla Tellås, jurist på Konsumentverket, till E24.

    Tilläggsförsäkringarna är dessutom dyra och fungerar mest som en kassako för säljarna. Släng inte ut pengar i onödan!

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Efter radioprogrammet Kaliber, där ett bluffande företag avslöjades, har det uppstått en debatt om vilka rättigheter ett företag ska ha när det köper varor eller tjänster på distans.

    För en privat konsument finns det ett skydd. Exempelvis finns det ångerrätt vid distansköp. Men samma rättigheter gäller inte för företag.

    Efter Kalibers inslag, som också refereras av TT, har det uppstått en diskussion om ångerrätt för företag. Flera politiker anser att företagen bör få ångerrätt, berättar Ekot.

    Men det gäller inte Justitieminister Beatrice Ask (M). Hon låter via sin politiskt sakkunnige hälsa att regeringens hållning är att det skulle få negativa konsekvenser för handeln och göra det krångligare att hantera den dagliga verksamheten, skriver Ekot.

    En ogenomtänkt åsikt, tycker jag. Det vore viktigare att skydda även företag mot oseriösa aktörer, närmast självklart. Tidigare har svensk Handel skrivit till regeringen och bett om besked om vad den tänkt göra åt ett annat problem, bluffakturor.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • När man köper julklappar till andra är det inte självklart att klappen passar. Då finns det en del att tänka på när det gäller bytes- och returrätt eller öppet köp.

    Jag gör det bekvämt för mig och hänvisar till mitt tidigare inlägg i frågan samt ett mer utredande inlägg om öppet köp. Det finns nämligen en del att tänka på när du handlar och vill att mottagaren ska kunna byta eller lämna tillbaka klappen.

    Andra bloggar om: , , , ,