Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2014 » juli
  • Svanskt kött-loggaViltkött, som älg, hjort, vildsvin, får inte märkas med Svenskt kött-symbolen även om djuren har vuxit upp och skjutits i Sverige. Det berättar Vetlanda-posten, vars nyhet blivit vitt spridd via en TT-notis.

    – Vilt hanteras på ett annat sätt än gris, nöt och lamm, och vi har inte möjlighet att kontrollera så att viltköttet uppfyller våra krav, säger Elisabeth Qvarford, kommunikatör på Svenskt kött, till Vetlanda-posten.

    Förutom att djuren ska vara uppfödda och slaktade i Sverige krävs det också att de är beredda och packade i Sverige, skriver tidningen.

    Märkligt, kan man tycka. Det borde väl gå att kolla. Organisationen bakom märkningen får nog tänka om.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Att ta betalt av kunder som ringer till ett företags kundtjänst är förbjudet i hela EU sedan den 13 juni. Förbudet gäller samtal där kunden redan inlett ett avtal med företaget, till exempel köpt en vara eller har tecknat ett abonnemang. Den här nya lagen ingår i ett direktiv om gemensamt konsumentskydd i EU.

    Men det är flera företag som fortfarande tar betalt, avslöjar Ekot. Till exempel flygbolaget Wizzair och snabblåneföretagen Expresskredit och SMS-pengar som tar betalt med 12 kr per minut. Sverigeflyg, där bland andra Gotlandsflyg ingår, kände först inte till den nya lagen, skriver Ekot.

    Under vissa, ganska extrema, förhållanden kan det dock vara tillåtet att ta betalt. Men Ekot påpekar också att det är lite otydligt hur lagen ska tillämpas, var gränserna går. Det får prövas framöver.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Världsmarknadspriserna för spannmål sjunker och de lägre priserna väntas bestå även under nästa år, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Det borde ge lägre matpriser, inte bara på direkta spannmålsprodukter, som bröd, utan även på kött, mjölk och mjölkprodukter. Det beror på att spannmål är en väsentlig dl i djurfoder.

    Men fallande matpriser kan dröja, berättar Ekot.

    – Det blir ju lägre priser på en hel rad varor, åtminstone på sikt. Men det kommer inte att slå igenom alldeles med detsamma. Det blir olika för olika varor, men innan det slår fullt ut kan det ta ett halvår, säger Ingmar Kroon på Axfood till Ekot.

    Men producenterna brukar vara snabba att höja konsumentpriserna när råvarupriserna går upp. Vi kan tydligen inte vänta oss att de priser vi betalar sjunker lika fort. Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, är kritisk.

    – Det är utmärkt att de (butikerna) sänker priserna och att det får genomslag även i konsumentledet. Men sen kan man önska att det skulle ske snabbare och att de är lika snabba på att sänka priserna som på att höja priserna, säger han till Ekot.

    Uppdatering: Småningom kommer DN med en artikel om spannmålspriserna. ”Jätteskörd i hela landet” och ”Konsumenterna kan räkna med lägre matpriser”, skriver DN.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det finns flera bolag som försöker lura på oss olika telefonabonnemang. Helt plötsligt dyker det upp en faktura från en ny operatör, som kunderna känner att de inte sagt ja till.

    Nu verkar det som ett antal skojarbolag inriktat sig på en speciell grupp, de äldre, skriver DN i en artikel som hänvisar till många anmälningar till Konsumentverket (KoV). Telekområdgivarna har också fått in många klagomål mot en rad bolag.

    Många äldre har drabbats av ett bolag som heter Sveanor AB, som använder varumärket Telekraft. Under året har hittills 48 anmälningar kommit in till KoV. I samtliga fall där åldern på anmälaren anges handlar det om personer över 80 år, i flera fall över 90 år, skriver DN.

    En annan aktör som nämns är PRO Telecom. Dessutom nämns den gamla bekantingen Svea Telecom som också använder sig av namnet Sveanordic Telecom och nyligen bytte namn till Gothia Telecom. Bolaget har fortsatt dra på sig anmälningar.

    Enligt min uppfattning måste det till lagstiftning för att komma till rätta med den här typen av skojeri. Alla avtal där kunden blivit uppringd av säljare måste bekräftas skriftligen av kunden, och givetvis ska man kunna ångra sig inom rimlig tid.

    Uppdatering: Konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) vill ge KO bättre muskler för att snabbt kunna stoppa oseriös försäljning via telefon, enligt en DN-artikel. KO ska kunna utfärda ett vitesföreläggande utan att företaget godkänner det. Det skulle snabba upp processen, anser ministern. Dessutom är ministern inne på att avtal som träffas per telefon ska bekräftas skriftligen.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Skatteverket har fått många frågor om privat användning av jobbmobilen och går nu ut med ett förtydligande om vad som gäller, skriver de i ett pressmeddelande. Det har gett upphov till artiklar från Ekot och GP, samt en artikel från TT som publiceras i flera tidningar.

    Grundregeln är att förmåner som innebär att en anställd sparar pengar på levnadskostnader som man annars skulle ha ska förmånsbeskattas.

    Man i dag betalar många företag en fast avgift till operatören för telefonsamtal och internet. För företaget kostar det inget extra om mobilen, surfplattan eller datorn används privat.

    Om det anses nödvändigt för jobbet att en anställd använder telefonen utanför arbetsplatsen, så är det ok att man också ringer privata samtal inom företagets fasta avgift, enligt lagstiftningen, skriver Ekot.

    Det verkar alltså som om det bara är om det bara är när arbetsgivaren betalar en fast avgift som du kan använda mobilen privat utan att förmånsbeskattas. I övriga fall är det läge för krångel.

    Mer information finns, länk i Skatteverkets pressmeddelande.

    Andra bloggar om: , ,

  • batteriTestfakta har låtit testa nio vanliga AA-batterier, den typ som är mest vanlig. Men förvånande nog var det et förhållandevis billigt batteri som fick utmärkelsen ”bäst i test”.

    Batterierna har testats för olika typer av användning – vid låg effektförbrukning motsvarande en radio, vid medelhög effektförbrukning motsvarande en portabel musikspelare eller spelkonsol samt vid hög effektförbrukning motsvarande en kamerablixt, skriver testfakta.

    Kända (och dyrare) märkesbatterier som Duracell, Varta och Energizer fick höga betyg rakt igenom, och var extra bra vid hög effektförbrukning, enligt testfakta. Men de blev slagna av Cotech från Clas Ohlson. Allra sämst klarade sig ett Philips-batteri, som dessutom hade störst skillnad mellan olika exemplar. Anmärkningsvärt stor, enligt testledaren.

    Som vanligt har Testfakta sammanställt resultaten i en tabell.

    Själv har jag nästan slutat med vanliga batterier. Jag gör av med en hel del batterier till min lilla mp3-spelare, som jag ständigt använder för att lyssna på ljudböcker. I stället har jag skaffat laddbara batterier och en bra laddare. Därför vore det intressant att se ett test av laddbara batterier.

    Andra bloggar om: , ,

  • Axfood, med butiker som Willys, Hemköp och Tempo, har beslutat återkalla ett stort parti dansk fläskytterfilé. En rutinanalys inom egenkontrollen påvisat risk för salmonella, skriver företaget i ett pressmeddelande. Företagets beslut refereras av Ekot samt TT i en rad tidningar.

    Återkallelsen gäller mörad fläskytterfilé, grillkryddad fläskytterfilé och garlic/pepper fläskytterfilé samtliga i 800 grams förpackningar med packdag den 10 juli och utgångsdatum den 1 augusti. Den som köpt produkterna uppmanas lämna tillbaka dem i butik.

    Fläskytterfilé är egentligen inget annat än benfri kotlett. Förr kallades den fläskhare men numera ska ju allt kallas filé. Kött får artistnamn.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Stora skillnader. Så sammanfattar Folksam resultaten i pressmeddelandet om sitt test av tio av de vanligaste ridhjälmarna för ungdomar och vuxna på den svenska marknaden.

    Alla hjälmar som ingår i testet är sedan tidigare testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer. Men Folksam hävdar att deras tester är mer verklighetstrogna än de som krävs enligt lag eftersom de även omfattar snett islag där huvudet utsätts för rotation – något som i princip alltid sker vid en ridolycka. Ett snett slag mot huvudet kan orsaka svåra huvudskador såsom hjärnskakning med medvetslöshet och nervskador, skriver Folksam.

    – I testerna där huvudet utsätts för rotation är hjälmen Back on Track EQ2 bäst. Men även hos denna hjälm är risken för huvudskador påtaglig. Samtliga ridhjälmar i testet skulle behöva vara betydligt mer skyddande för sneda islag där huvudet utsätts för rotation, samtidigt som Konsumentverkets CE-normer och EU:s krav skulle behöva vara hårdare, säger Helena Stigson, ansvarig forskare för testet.

    Det är tre ridhjälmar som ger bättre skydd än de andra: Back on Track EQ2 som är ”Bäst i test”, samt Horka Red Horse Rider och John Whitaker Victory som utses till ”Bra köp”. Sämst skydd ger ridhjälmarna Mountain Horse AeroPro, Active CRW, Uvex Perfexxion Active och Transformer Lami Cell.

    Länkar till den fullständiga rapporten, tabeller och bilder finns i pressmeddelandet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • svampplockDet väder som de flesta kallar dåligt, med regn och låga temperaturer, har hittills varit finväder för svampentusiasterna. Många svampar har kommit tidigt och plockarna kan se fram emot ett rekordår, enligt en TT-artkel.

    På webbplatsen Svampguiden ser jag rapporter om bland annat champinjoner, soppar som karljohan, kremlor och kantareller.

    Du vet väl att du inte behöver ha svampböcker i korgen när du ger dig ut för att plocka. Det räcker med din smarta mobil. Numera finns det flera appar, både för iPhone och Android, som hjälper dig bestämma vilka svampar du stöter på.

    Andra bloggar om: , ,

  • Efter utslaget i Högsta Förvaltningsdomstolen, där Radiotjänst fick underkänt för sin tolkning om att även Internet-anslutna datorer var avgiftspliktiga, ska nu felaktigt uttagna avgifter betalas tillbaka. Det gäller alltså om du inte har någon tv-mottagare utan bara Internetansluten dator eller datorplatta.

    Men Radiotjänst verkar ha dålig ordning i registren, de vet inte vilka som bara har dator. En del personer som är i denna situation, och företaget har skickat ut brev till cirka 80 000 personer som de tror är berörda. Det berättar Ekot samt TT i en rad tidningar.

    Jag tycker att det är viktigt att alla felaktigt uttagna avgifter betalas tillbaka och att Radiotjänst därigenom får extra smisk för sitt ohemula agerande. Återbetalningen kostar.

    Har du felaktigt fått betala, kontakta Radiotjänst. Mer information finns på deras webbplats.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,