Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Bil & andra fordon
 • Många företag med tveksamma försäljningsmetoder gömmer sig i andra länder. Då kan det vara svårt att stoppa deras metoder eftersom det kräver samarbete mellan myndigheter i flera länder.

  Ett av företagen med tveksamma försäljningsmetoder är bilvärderingstjänsten carprice.se. Trots det svenska domännamnet är företaget baserat i Lettland.

  Företaget har annonserat sina tjänster på Facebook. Det ser ut som om det är gratis, men den som fyller i registreringsnummer och klickar på ”fortsätt” får sedan en faktura på mellan 900 och 1250 kronor.

  Men nu agerar den lettiska motsvarigheten till Konsumentverket mot bolaget Carprice. Myndigheten kräver att bolaget tydligt visar priset på webbsidan och tydligt informerar om konsumentens ångerrätt. Bolaget förbjuds att marknadsföra sig som de gör idag. Det skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

  Det är vanligt med klagomål mot bilvärderingstjänster. Sedan 2015 fram till idag har drygt 4 500 konsumenter hört av sig till Konsument Europa, Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och de kommunala konsumentvägledarna med klagomål på bilvärderingssajter. Mörkertalet är förmodligen också stort.

  Andra företag som använder liknande metoder som Carprice är Hurmycket.com och Autopriser.net.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Foto: Tage Olsin, Wikipedia commons

  Foto: Tage Olsin, Wikipedia commons

  Som vanligt gäller en rad nya lagar som påverkar oss konsumenter från 1 januari 2015. Här följer några av de viktigaste nyheterna, jag har tagit hjälp av en kortfattad sammanställning i DN.

  Automatisk förlängning av avtal, exempelvis för gymkort, har varit ett problem som jag skrivit om några gånger. Hittills har sådana avtal kunnat förlängas automatiskt, om kunden inte aktivt sagt upp det.

  Från och med 1 januari blir det krav på näringsidkare att skriftligen påminna kunden om avtalstidens utgång senast en månad i förväg.

  Ett bättre skydd för taxiresenärer införs också. Sedan avregleringen 1990, då prissättningen släpptes fri, har så kallad fultaxi med rena skojarpriser varit ett problem. Som jag berättat tidigare valde den tidigare regeringen att införa utökad informationsplikt för att angripa problemet. Själv tycker jag att ett pristak vore bättre.

  Om jämförelsepriset överstiger 500 kronor måste resenären tydligt upplysas om detta i samband med beställning, sammanfattar DN. Prisuppgiften ska ange det pris som resan som högst kan komma att gå på.

  För oss som använder tobak och dricker alkoholhaltiga drycker höjs priserna, genom höjd tobaks- och alkoholskatt. På snus höjs punktskatten med 12 procent och 6 procent för övrig tobak. Spritskatten höjs med 1 procent och för vin, öl och övriga alkoholhaltiga drycker är höjningen 9 procent.

  Dessutom blir det dyrare att ha bil för många. Skatten höjs för ett flertal bilar, lätta bussar och lätta lastbilar i det koldioxidbaserade systemet.

  Uppdatering: För bilägare som redan betalat fordonsskatt för en del av året kan skattehöjningen innebära att de måste göra en extra inbetalning. ”Vi bedömer att ägarna till cirka en miljon bilar kommer att behöva göra en extra inbetalning. Vi skickar ut avierna under nästa vecka och det är samma betalningsregler som gäller som för fordonsskatten normalt”, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande, enligt TT i flera tidningar.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

 • BensinpumparNär jag för första gången körde bil i USA blev jag överraskad när jag skulle tanka. Jag gjorde som jag var van vid, ställde bilen vid en pump och försökte fylla tanken. Men icke, det krävdes att jag först gick in till kassan och antingen lämnade pengar eller ett kontokort. Sedan startades pumpen.

  Vi går mot samma förhållande, läser jag i en TT-artikel. Alla bensinstölder, för mångmiljonbelopp enligt artikeln, gör att branschen överväger förskottsbetalning.

  Enligt branschens egna siffror inträffade 46 000 springnotor förra året, till ett samlat värde av 38 miljoner kronor. Merparten av stölderna klaras aldrig upp.

  Några mackar har redan infört förskottsbetalning, men många mackägare är tveksamma. De verkliga vinsterna gör mackarna på merförsäljning efter tankningen, i samband med betalningen. Men branschföreträdare tror ändå att vi går mot förskottsbetalning.

  – Jag är övertygad om att vi som bransch någon gång kommer att behöva införa förskottsbetalning som helhet, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel, till TT.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Bilbesiktningen avreglerades år 2010. Som vanligt motiverades åtgärden med att det skulle bli större tillgänglighet och att konkurrensen skulle sänka priserna.

  Men som vanligt blev det inte så. Nya aktörer har dykt upp på större orter men i övrigt är situationen i stort sett oförändrad. Och priserna har ökat, under förra året var ökningen 13 procent, skriver DN som läst en ny rapport från Transportstyrelsen. Artikeln refereras också i en TT-notis.

  Dyrast är det i storstäderna, medan Svensk bilprovning på glesbygden fungerar som prispressare, säger en utredare till DN.

  Politiker, speciellt i alliansregeringen, verkar aldrig lära sig. Det blir inte bättre och billigare genom avregleringar. Exempelvis blev ”omregleringen” av apoteksmarknaden ett praktfiasko. Vi kan visserligen köpa receptfria läkemedel i matbutiken och bensinmackar och i storstäderna finns numera apotek i varje gathörn. Men i stället har det ofta blivit svårt att få tag på det läkemedel som läkare skrivit ut, patienter får jaga runt. Inte heller fungerar elmarknad och järnvägar som de borde.

  Avregleringar är inte lösningen på alla problem, de verkar mest vara grundade på ideologi. Följderna verka politiker inte bry sig om.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • De siffror för bränsleförbrukning som fabrikanterna uppger stämmer allt sämre med verkligheten. Den nyheten som tidningen Vi Bilägare publicerar har gett en hel del eko i media. Somliga kallar fabrikanternas siffror för bedrägeri.

  Men varför stämmer inte fabrikanternas siffror med verkligheten?

  Fabrikanternas tester följer ett standardiserat program. Men testerna körs inomhus, under ideala förhållanden när det gäller däckstryck med mera, och av förare som är experter på att köra snålt. Det är förhållanden som knappast finns i verkligheten. Det gör att du i stort sett aldrig kommer att kunna uppnå samma bränsleåtgång, när du kör i verkligheten.

  Å andra sidan gäller samma förhållanden för alla bilfabriker. Det gör att siffrorna blir jämförbara sinsemellan. Men som sagt, de stämmer dåligt med verkligheten. Därför är det tveksamt om fabrikanternas siffror ska ligga till grund för exempelvis miljöbilsklassificering.

  Men arbete med nya, internationellt standardiserade, metoder är på gång. Vi få hoppas att, när de kommer, ska kunna göra att vi kan lita på att de stämmer bättre med verkligheten.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Se och synas, två uppgifter för din cykelbelysning nu när höstmörkret faller. Lagen kräver dessutom att du har belysning (och reflexer) när det är mörkt.

  Testfakta har låtit SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) undersöka ljusegenskaper, hållbarhet och batteritid på åtta portabla LED-lampor för cykel. Testet publiceras även i GD och HD.

  En belysning med lysdioder (LED) är generellt dyrare än en gammaldags belysning med vanlig glödlampa, men har längre batteritid. I testet varierade priserna mellan 70 och 400 kronor, den dyraste var dock laddbar.

  Vad som slår mig mest när jag läser resultaten är den stora skillnaden i batteritid och ljusbild. Batteritiden varierade mellan 4 och 42 timmar. Det var den laddbara varianten som hade kortast tid, behöver alltså laddas ofta. Testvinnaren Sigma Lightster hade överlägset bäst ljusbild, både vad gäller längd och bredd. Många lampor verkar mest vara till för att synas.

  Som vanligt sammanfattas resultaten i en tabell.

  Andra bloggar om: , , ,

 • BilarOsäker inför bilköpet? Med en ny webbtjänst ska det bli lättare att jämföra nya och gamla bilmodeller utifrån ekonomi, miljö, säkerhet och teknik.

  Webbtjänsten Bilsvar.se startas gemensamt av tre myndigheter: Konsumentverket, Energimyndigheten och Trafikverket. Bilsvar ersätter webbtjänsterna Nybilsguiden och Bilkalkylen som lagts ned, skriver verken i pressmeddelanden. Även TT uppmärksammar den nya tjänsten.

  Bilsvar kan du använda om du till exempel vill hitta en liten bil, som ska användas mest för stadskörning och som inte får dra mer än en halv liter bränsle per mil. Eller så har familjen fått tillökning och ni behöver byta till en större bil, som kan dra husvagnen plus att det ska vara en miljöbil. Sökmöjligheterna är många, skriver KoV.

  Jag har tittat på tjänsten, den ger massor med uppgifter för varje modell. Uppgifter saknas dock för riktigt gamla årsmodeller. Jag skulle också vilja få en lista på vanliga fel för varje modell.

  Bilsvar finns numera i min länklista, nere till höger.

  Andra bloggar om: , , ,

 • snöbilI julstressen är det inte ovanligt att man glömmer var man ställt bilen och tror att den blivit stulen, berättar TT.

  Mer än var sjunde bil som anmäls stulen till försäkringsbolaget If i december är i själva verket borttappad, skriver TT.

  I blad hittas den stöldanmälda bilen genom att polisen upptäcker att den fått en p-bot

  – När jag då ringt ägaren säger de ”ojojoj – det var ju där jag parkerade”, säger Wemmenlöv-Karlström, vid Stockholmspolisen, till TT.

  Andra bloggar om: , ,

 • För att man ska få full nybilsgaranti, sju år, kräver biltillverkaren Kia att all service sker vid en märkesverkstad, annars reduceras garantin till tre år.

  Konkurrensbrott, hävdar Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) som stämde Kia Motors Sweden AB i Marknadsdomstolen, MD.

  MD ger SPF rätt. Kia får inte fortsätta med kravet, annars får Kia betala ett vite om fem miljoner kronor.

  Som vanligt ska det räcka med att servicen är professionellt utförd. Dessutom blir det ofta billigare att anlita en fristående verkstad.

  Nyheten sprids via TT och Ekot har ett inslag om detta.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Svårt för funktionshindrade att tanka
  Många funktionshindrade måste få hjälp när de ska tanka sin bil visar en granskning som Ekot gjort. Pumpar, men framför allt kortautomaterna är inte anpassade för den som är rullstolsburen.

  Sveriges Radios reportrar har varit ute med måttband på 212 slumpvis utvalda bensinstationer från Skellefteå i norr till Sölvesborg i söder. Bara på tre av mackarna skulle en person sittande i rullstol kunna tanka en bil helt själv, skriver SR.

  Jag kan tycka att det vore självklart att mackarna i dag skulle vara utformade även för den som är rullstolsburen. Men så är uppenbarligen inte fallet och regelverk saknas.

  – På många ställen har det uppstått en kontakt mellan den lokala bensinstationen och den som har behovet. Det löses via telefon. Det är det spontana uppträdandet som finns ute på marknaden, säger Ulf Svahn, vd i branschorganisationen Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet.

  Så fattigt, tänker jag.

  Andra bloggar om: , , , , ,