Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Konsumentrådgivning
  • Antalet kommuner som erbjuder konsumentvägledning fortsätter att minska. I dag saknar invånarna i 42 kommuner möjlighet att få lokal konsumentvägledning. Det är en minskning med elva kommuner jämfört med i fjol. Det skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

    Av landets 290 kommuner erbjuder de flesta, 248 stycken, konsumentvägledning i någon utsträckning. I fjorton kommuner har vägledningen lagts ner. Men samtidigt har tre kommuner, Finspång, Gotland och Vallentuna startat vägledning.

    Vad vi ser är nog delvis en effekt av att alla i landet numera kan använda sig av en central tjänst, Hallå Konsument. Då tycke nog en del kommuner, som vill spara pengar, att det räcker.

    Men vad de kommuner som lägger ned inte inser är att de olika alternativen – kommunal vägledning, Hallå konsument och Konsument Europa – kompletterar varandra. Utan något av dessa haltar möjligheterna. Dessutom är vägledningen lönsam, för alla.

    Andra bloggar om: , ,

  • Halla konsumentNu har den rikstäckande konsumentportalen sjösatts. ”Hit kan du vända dig med frågor om köp av varor och tjänster, villkor i avtal, reklamationer, att handla hållbart och annat som du som konsument behöver hjälp med”, skriver de på portalen.

    Portalen, med sina tjänster, har tillkommit eftersom många kommuner saknar konsumentvägledning. Hittills har konsumenter i dessa kommuner helt saknat möjlighet till hjälp. Initiativet kom från den tidigare konsumentministern Birgitta Ohlsson (FP). Till skillnad från sin företrädare Nyamko Sabuni, antagligen den sämsta konsumentminister vi haft, gjorde hon något för oss konsumenter.

    Det finns en rad kontaktvägar till portalens tjänster – telefon, chatt, Facebook eller e-post.

    Det är en rad myndigheter och branschbyråer, med uppdrag inom konsumentsektorn, som står bakom portalen. Den samordnas av Konsumentverket.

    Från och med nu hittar du en länk till Hallå konsument i min länklista till höger.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Det är inte alla i Sverige som har tillgång till konsumentvägledare. I 84 av landets kommuner finns ingen eller mycket knapphändig konsumentvägledning. Bor du i ”fel” kommun har du ingenstans att vända dig. Det är nämligen inte obligatoriskt för en kommun att ha konsumentrådgivning, det är upp till lokalpolitikerna.

    Nu vill konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) bättra på situationen genom att anordna en central konsumentrådgivning, som kan nås via telefon eller webb. Regeringen satsar nu 60 miljoner kronor på en central konsumentvägledning enligt samma modell som Sjukvårdsupplysningen, skriver ministern på DN debatt. Inlägget uppmärksammades även av Ekot.

    Men Sveriges konsumenter är kritiska till satsningen. De ser risker med modellen, att kommunerna rustar ned, och menar att de borde få en annan form.

    – Vi välkomnar att regeringen satsar men det finns stora risker med förslaget att skapa en central upplysningstjänst. Pengarna borde gått till lokala förstärkningar, säger Örjan Brinkman, ordförande i Sveriges Konsumenter, i ett pressmeddelande.

    Jag har tidigare skrivit att det borde vara obligatoriskt för kommunerna att ha konsumentrådgivning. Det står jag fast vid och håller med Sveriges konsumenter. Det finns en risk att kommuner rustar ned sin verksamhet, med hänvisning till att det finns en central instans. Birgitta Ohlsons fromma förhoppning ”att denna reform även kommer att leda till att kommuner i ökad utsträckning värnar sin konsumentvägledning” kan mycket väl komma på skam.

    En rådgivning via telefon eller webb kan inte heller ersätta det personliga mötet, dialogen blir sämre. Det är förvisso en resurs för de konsumenter som idag saknar rådgivning, men jag vidhåller att det borde vara obligatoriskt för kommunerna att ha en sådan.

    Andra bloggar om: , , ,

  • TillsatsappenVill du veta mer om tillsatser i maten, eller vad olika märkningar står för, kan du numera använda två appar i din smartmobil, Tillsatsappen och Märkesguiden. För den som saknar smartmobil, eller vill testa dem, finns motsvarande webbtjänster Tillsatsappen och Märkesguiden.

    Det är Konsumentföreningen Stockholm, KfS, som tagit fram dem. Syftet är att hjälpa oss konsumenter, berättar de i ett pressmeddelande.

    – Det som framför allt skiljer vår app om tillsatser från andra liknande appar är att vi har inriktat oss på vad konsumenten vill veta. Om man till exempel undrar vad E160e betyder, så vill man nog veta lite mer än att namnet är Beta-apo-8’-karotenal. Den informationen har man inte så stor användning av. Vi förklarar vad tillsatsen används till, hur den framställs, om den har animaliskt ursprung och om det finns några kända hälsorisker kopplade till den. Det tycker vi är konsumentnytta, säger Minna Hellman, projektledare på KfS, i pressmeddelandet.

    I Tillsatsappen kan du söka på tillsatsens namn, eller E-nummer. Du kan också se olika grupper av tillsatser, som Färgämnen och Konserveringsmedel. För grupper där de olika tillsatserna inte deklareras individuellt, som aromämnen, ges allmän information.

    MarkesguidenI Märkesguiden får du veta vad olika märkningar står för. Ser du en märkning måste du gå in och leta efter motsvarande symbol i listan och klicka på denna för att få ytterligare information. Dessutom finns möjlighet att söka på olika användningsområden, som livsmedel och textil.

    Länkar till de de båda webbtjänsterna finns numera i mitt länkfält, nere till höger.

    Apparna finns tillgängliga på App Store och Google Play, sök på ”tillsatsappen” och ”märkesguiden”.

    Snyggt av KfS!

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Nu läggs en utredning fram som ska förbättra lagstiftningen när det gäller konsumenters rättigheter. Jag har inte läst den ännu, utan får utgå från Ekots rapportering.

    Enligt Ekot har utredningen två huvudnummer. Automatisk förlängning av olika avtal utan förvarning, till exempel på gym och dejtingsajter, har upplevts som ett problem. Utredaren föreslår att konsumenten ska förvarnas och ha tre veckor på sig att säga upp avtalet.

    Barns köp i olika spel uppmärksammas också. Egentligen får barn inte sluta avta, men i olika nät- och mobilspel kan de göra av med tiotusentals kronor. Av rent oförstånd. Utredaren är tydlig med att barn inte ska kunna ingå avtal och att föräldrarna inte automatiskt ska kunna vara skyldig till att betala när ett barn har använt spelen, enligt Ekot.

    Några framsteg, även om det finns många andra avarter att reglera. Jag får se om det finns mer godis bland utredarens förslag.

    P1morgon har ett lite längre inslag om utredningen.

    Uppdatering: Även TT uppmärksammar utredarens förslag. Riksdag & Departement sammanfattar.

    På regeringens webbplats finns nu uppgifter om utredningen, samt länkar till publikationen och presskonferensen.

    Av uppgifterna framgår bland annat att det är som innehållsleverantören som är konsumentens avtalspart, inte operatören. Det innebär bland annat att operatören inte längre kan stänga abonnemanget vid utebliven betalning. Det borde stärka konsumenters ställning, framför allt då innehållsleverantören finns utomland. Då har de ibland varit svåra att kontakta.

    Reglerna om barns köp gäller inte om de fått kontantkort av föräldern.

    Andra bloggar om: , ,

  • Händer det något på resan kan det vara bra att veta dina rättigheter. Nu har EU-kommissionen lanserat en app för smartphones som omfattar flyg och järnväg och som fungerar på fyra olika mobilplattformar: Apple iPhone och iPad, Google Android, RIM Blackberry och Microsoft Windows Phone 7.

    Detta innebär att du kan kolla dina rättigheter på plats om du skulle bli strandad på flygplatsen eller om du förlorar ditt bagage, skriver Konsument Europa i ett pressmeddelande. Det finns länkar för nedladdning där.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Konsumenternas tele- TV- och Internetbyrå, KTIB, har bytt namn till Telekområdgivarna. Men i övrigt är inget förändrat. Det är fortfarande dit du ska vända dig när du behöver rådgivning om abonnemang inom TV, telefoni och bredband, skriver KoV i ett pressmeddelande.

    Inga andra ändringar, alltså. Men i min länklista nere till höger kommer jag tills vidare att använda båda namnen. Det tar tid innan ett nytt namn sätter sig.

    ” Telekområdgivarna ger opartisk och kostnadsfri hjälp till konsumenter om abonnemang för TV, telefoni och bredband. Som konsument kan du vända dig till oss innan du ingår avtal för goda råd i förebyggande syfte. Om eventuella problem uppstår med ditt abonnemang och du inte lyckas hitta en lösning med operatören kan vi aktivt försöka bidra till en lösning”, skriver de på webbplatsen.

    Andra bloggar om: , ,

  • I dag är det kommunernas ansvar att ordna konsumentvägledning för sina innevånare. Vissa kommuner har en sådan med god tillgänglighet, andra ingen alls. Den stora skillnaden gör att Konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) inte är främmande för att förstatliga verksamheten, skriver GP.

    Till skillnad från sin företrädare, Nyamko Sabuni, har Birgitta Ohlsson visat en del aktivitet i ministerrollen, inte minst när det gäller konsumentvägledningen. Innan sommaren tillsatte hon en utredning som ska granska frågan. Där finns företrädare från konsumentorganisationer, myndigheter och näringsliv.

    – Utredningen om konsumentstöd ska vara klar i slutet av mars. Där diskuteras många av de heta frågorna och man studerar andra länders metoder. Jag tycker exempelvis att det är spännande med call-center, säger hon till GP.

    Det vore på tiden att alla landets innevånare får tillgång till konsumentvägledning på lika villkor. Tillgången får inte bero på kommunalpolitikers intresse för frågan.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Konsumentrådgivningen, eller -vägledningen som den också kallas, finns fortfarande inte i alla kommuner. Trots att den är lönsam för samhället och löften om bättre stöd har regeringen fortfarande inte gjort något, vilket har kritiserats av Sveriges Konsumenter.

    Men det finns nytänkande inom den rådgivning som finns. Västerås, som har en fungerande rådgivning, inför nu drop-in-rådgivning, läser jag i Dagens Handel på nätet.

    Rådgivningen kommer att finnas i Västerås huvudbibliotek samt i entrén till Stadshuset. Under vissa tider får de som vill 15 minuters fri konsumentrådgivning om exempelvis sina rättigheter som konsument samt hur man som kund går tillväga för att reklamera en vara eller tjänst.

    Konsumentrådgivningen drar igång den 5 oktober och erbjuds sex kvällar i rad, för att därefter erbjudas varje måndagskväll, skriver Dagens Handel.

    Jag kan tillägga att konsumentrådgivning alltid är avgiftsfri.

    Heja Västerås! Fler kommuner kanske borde ta efter.

    Andra bloggar om: , ,

  • Konsumentministern, Birgitta Ohlsson, verkar vara kritisk till de kommuner som rustat ner sitt stöd till konsumenterna. Det framgår av de intervjuer hon gav under sitt besök hos Konsument Göteborg, i HD och i GP.

    Konsument Göteborg, den kommunala konsumentvägledningen, brukar ju framhållas som ett flaggskepp – en välordnad och aktiv organisation.

    Att ministern visar aktivitet när det gäller vägledningen hänger också ihop med att att en ny rapport nyligen presenterats. Den har det långa namnet ”Att vägleda konsumenterna- kartläggning av frivilligorganisationers arbete med vägledning till konsumenter”.

    Att frivilligorganisationerna står i fokus är ingen slump. Rapporten beställdes 2008, då Nyamko Sabuni var konsumentminister. Hon ville inte se någon offentlig inblandning i konsumentfrågorna, något som också visade sig i hennes egen ringa aktivitet.

    Birgitta Ohlsson verkar inte ha samma inriktning. I HD-intervjun säger hon att vägledningen har stora brister. Till GP framhåller hon den holländska modellen med ett nationellt call-center för konsumentfrågor.

    Det verkar alltså som om hon inte vill lägga sig i det kommunala självbestämmandet och tvinga kommunerna att ha en adekvat vägledning. Däremot kanske KoV får en mer nationell roll när dt gäller vägledningen.

    Hur det blir får vi se. Men jag hälsar med tillfredsställelse att frågan aktualiseras. Men varför konsumentfrågorna ligger under Integrations- och jämställdhetsdepartementet begriper jag fortfarande inte.

    Andra bloggar om: , , ,