Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Utbildning
  • Så här i studenttider brukar tidningarna uppmärksamma de kostnader som uppstår när någon i familjen tar studenten. Så även i år, till exempel i HD.

    Tidningen har ett exempel ur verkligheten. Där slutar notan på 11 000 kronor. Tidigare har jag sett uppgifter om mellan 15 och 20 tusen.Men det finns möjlighet att spara, konstaterar HD, och ger tips.

    Mitt intryck är att studenten blir allt mer hysterisk, och kostnaderna blir högre från varje år. Handeln och festarrangörer är ivriga påhejare, och gnuggar händerna.

    Någon måtta får det väl ändå vara, det handlar egentligen bara om att någon gått ut gymnasiet. Det är ingen större prestation. Ska man döma av allt festande handslar det om att alla fått Nobelpris.

    Andra bloggar om: , ,

  • Utbildning 24.08.2010 1 Kommentar

    hets Jag har tidigare ifrågasatt politikernas betygshets, men då som faktiskt mått på elevernas prestationer. Det finns bättre sätt, som utvecklingssamtal.

    Men jag inser att betyg måste användas i vissa lägen, till exempel som urvalsinstrument till högre utbildning. Men då måste de kompletteras med andra urvalsinstrument.

    Gymnasiebetyg sätts ibland på andra grunder än kunskap, avslöjar Rapport med Skolinspektionens granskning av 30 gymnasieskolor som grund. Avslöjandet refereras av TT i flera tidningar.

    Till exempel att man lägger väldigt stor vikt vid närvaro, eller att man har lämnat in sina uppgifter i tid eller hur man uppför sig, säger Marie-Hélène Ahnborg vid Skolinspektionen.

    Det finns även skolor som hittat metoder som gör betygen mer likvärdiga.

    -De skolorna till exempel rättar varandras prov, diskuterar bedömningsfrågor, samarbetar med andra skolor för att undvika att det blir skillnader mellan skolor berättar Marie-Hélène Ahnborg för Rapport.

    Men så har det väl alltid varit, det gäller att ligga bra till hos läraren för att få bra betyg. Social kompetens har alltid lönat sig, inte bara i skolan.

    Andra bloggar om: , ,

  • Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) har lagt in skolornas resultat i databasen så att eleverna kan jämföra dem med riksgenomsnittet, skriver Svenska Dagbladet. Databasen visar med index utbildningsresultaten i enskilda skolor. Niorna kan också se hur ett visst studieprogram på en skola står sig jämfört med samma program på andra skolor.

    Databasen redovisar tre uppgifter:

    • Antalet elever som tar ut slutbetyg tre år efter påbörjad utbildning.
    • Genomsnittlig betygspoäng.
    • Antalet behöriga att gå vidare till universitet och högskola.

    Andra bloggar om: , ,