Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Säkerhet
 • hänglåsTestfakta har låtit testa hänglås i den billigaste prisklassen. Det visar sig att de flesta av dem kunde forceras på ett mycket enkelt sett, på några minuter.

  I testet ingick 10 lås. De flesta låg i prisklassen under 100 kronor men som jämförelse hade man tagit med ett dyrare, klassat och certifierat lås från Assa.

  Men testvinnare blev ett billigt lås, Abus 65/40 med priset 50 kronor. Resultaten sammanfattas som vanligt i en tabell.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Se och synas, två uppgifter för din cykelbelysning nu när höstmörkret faller. Lagen kräver dessutom att du har belysning (och reflexer) när det är mörkt.

  Testfakta har låtit SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) undersöka ljusegenskaper, hållbarhet och batteritid på åtta portabla LED-lampor för cykel. Testet publiceras även i GD och HD.

  En belysning med lysdioder (LED) är generellt dyrare än en gammaldags belysning med vanlig glödlampa, men har längre batteritid. I testet varierade priserna mellan 70 och 400 kronor, den dyraste var dock laddbar.

  Vad som slår mig mest när jag läser resultaten är den stora skillnaden i batteritid och ljusbild. Batteritiden varierade mellan 4 och 42 timmar. Det var den laddbara varianten som hade kortast tid, behöver alltså laddas ofta. Testvinnaren Sigma Lightster hade överlägset bäst ljusbild, både vad gäller längd och bredd. Många lampor verkar mest vara till för att synas.

  Som vanligt sammanfattas resultaten i en tabell.

  Andra bloggar om: , , ,

 • I ett pressmeddelande varnar Elsäkerhetsverket för att elprodukter kan vara farliga och inte uppfyller de krav som ställs i Sverige och inom EU. Varningen uppmärksammas även av GP.

  När verket gjorde en marknadskontroll som bland annat gällde USB-laddare och på LED-belysning som sålts via internet var resultatet nedslående. LED-lamporna hade bristande eller inget skydd mot spänningsförande delar och var försedda med falsk CE-märkning. USB-laddaren uppfyllde inte något av de krav som Sverige och EU ställer när det gäller elektromagnetiska störningar, enligt pressmeddelandet.

  Verket konstaterar att det inte finns några restriktioner när det gäller att föra in osäkra produkter i Sverige och vill understryka allvaret i frågan. EU-kommissionen borde ta ett krafttag mot problemet genom de internationella kontakter som finns.

  – I väntan på bättre lagstiftning behövs en större medvetenhet hos konsumenterna om de risker som finns med att köpa elektriska produkter via internet, säger Elisabet Falemo, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket, i pressmeddelandet.

  Det gäller alltså att se upp!

  Andra bloggar om: , , ,

 • Många har valt att värma upp sina hus med pellets, som ofta lagras i förråd i närheten av pannan. Men oventilerade förråd kan vara livsfarliga, berättar Radio Östergötland.

  Bränslet avger nämligen den farliga gasen kolmonoxid som kan vara direkt dödlig. Det som sker är en en oxidering då syret reagerar på fetter och andra ämnen som finns i trämaterialet och giftig kolmonoxid bildas. Urban Svedberg, som skrivit en rapport i ämnet, säger att medvetenheten kring problemet är liten. Han tipsar också:

  – För villaägarna är det i första hand att aldrig gå in i ett förråd som har stått oventilerat, utan alltid se till att ventilera väl innan man går in. Se till att dörren är låst, så att inte obehöriga kan komma in och sedan skylta förrådet med de risker som finns, säger Urban Svedberg till SR.

  Uppdatering: Även GP kommer småningom med en artikel om pellets-faran.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Många av Swedbanks kunder har fått ett mejl med en länk till en falsk Swedbank-sida på nätet. Syftet är att locka kunder att uppge kontonummer och koder, så kallad phishing.

  Bedrägeriförsöket är omfattande och har eskalerat under helgen, uppger TT i en notis. GP har en egen artikel om bedrägeriförsöket som uppges vara det andra på kort tid.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Från 2015 ska alla nya bilar i Europa utrustas med en apparat som själv ringer upp larmcentralen om bilen råkar ut för en allvarlig olycka. Det har EU-kommissionen föreslagit berättar Ekot.

  Varje bil ska utrustas med en dosa, e-call, stor som en tändsticksask. Krafterna vid olyckan utlöser larmet som ringer upp räddningstjänsten. Systemet är redan framtaget med hjälp av forskningspengar från EU och kommissionen räknar med att det kan rädda hundratals liv varje år.

  Inte så dumt, tycker jag, tidiga larm kan rädda liv.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Risken att dö i en olycka har minskat med 90 procent i bilar från 2005 och framåt jämfört med bilar från tidigt 1980-tal. Det visar Folksams senaste version av sin återkommande studie av verkliga olyckor, som också uppmärksammas av TT.

  I säkerhetsrankningen från Folksam hamnar Toyota Avensis 03-08, Volvo S60/V70/ S80 98-06, Honda Accord 94-98 och Renault Laguna 94-01 i topp. Samtliga har minst 30 procent högre säkerhet än medelbilen. Bästa resultat delas av Toyota Avensis 03-08 och Volvo S60/V70/S80 98-06, båda ca 32 procent säkrare än medelbilen.

  Bland de minst säkra återfinns Citroën AX 87-93, Citroen BX 83-93 och Renault 5 85-90. Men även nyare bilar som Hyundai Accent (99-06), Honda Civic (92-96), Fiat Punto (94- 99) och Renault Clio (91-98) visade dåliga resultat, enligt Folksams pressmeddelande.

  Svagheten i denna typ av undersökning är att den studerar inträffade olyckor och inte ger några uppgifter om hur väl olycksförebyggande system, som varnings- och antilåssystem, fungerar.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Nu har den trätt i kraft, den lag för säkrare leksaker som jag tidigare berättat om. Bättre regler mot kvävningsrisk och högre krav på företagens egen kontroll vid tillverkning och import är några av nyheterna, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande. Den nya lagewn uppmärksammas också av SvD.

  Lagen bygger på ett nytt EU-direktiv. Exempelvis införs nu på svenskt initiativ regler som ska skydda barnens hörsel från leksaker med höga ljud.

  Det nya direktivet innehåller också mer omfattande regler om kemikalier i leksaker jämfört med dagens lagstiftning, samt nya regler om leksaker i livsmedel. De nya kemikaliereglerna träder dock i kraft först i juli 2013.

  Direktivet innebär också strängare regler om varningar. Enligt direktivet ska varningar finnas på konsumentförpackningen och synas tydligt för konsumenten före köpet. Lägsta ålder ska anges och särskilda varningar ska tydligt framgå. Det gäller även när köpet sker över internet, enligt KoV.

  Men jag är fortfarande kritisk till CE-märkningen. Det är alldeles för många CE-märkta produkter som ändå är osäkra. När det gäller leksaker är det visserligen tre kontrollmyndigheter, Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket, som ska se till att reglerna följs. Men den kontrollen sker när produkterna redan finns på marknaden.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Tvärt emot vad många tror är sommaren ingen högsäsong för inbrottstjuvar. Det är när höstmörkret kommer i november som det är flest villainbrott. Detta enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ), som refereras i en TT-artikel.

  – Det har blivit ett alltmer säsongsbetonat brott som begås under höstmånaderna oktober till december. Det är underligt att det fortfarande framställs som att det är ett sommarfenomen, säger Anton Färnström, statistiker på Brå och en av författarna till rapporten, till TT.

  Förklaringen är att det är lättare att se om någon är hemma när höstmörkret kommer.

  Andra bloggar om: ,

 • När Testfakta låter provningsföretaget SP testa sju barnvagnar av paraplytyp blir resultatet skrämmande; en av sju får godkänt, två klassas som farliga. En av vagnarna i testet fällde ihop sig som en rävsax när chassit gick sönder. Testet publiceras även av DN och HD och som vanligt sammanfattas resultaten i tabeller. Genom TT uppmärksammas de dåliga resultaten i Ekot och Svt Rapport.

  – Vi har testat många vagnar genom åren, men jag har aldrig varit med om ett sämre resultat, säger Patrik Spånglund på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP, som utfört testet.

  Min första tanke är att testet visar på svagheten i EU:ssäkerhetsmärkning av produkter. Alla barnvagnar som säljs inom EU måste leva upp till standarden EN1888, som bland annat svenska Konsumentverket varit med och tagit fram.

  Men tillverkarna får själva intyga att produkterna uppfyller alla säkerhetskrav, genom att CE-märka dem. Följden har blivit att en rad produkter har blivit CE-märkta, trots att de inte uppfyller säkerhetskraven. Några exempel är skidhjälmar och flytvästar.

  Det måste bli ett slut på detta. Det är uppenbart att detta ansvar inte kan överlämnas till tillverkarna. All säkerhetsgranskning och testning måste göras av oberoende organ, annars kan vi inte lita på CE-märkningen. Ett sådant förslag har tidigare lagts fram av MP.

  Andra bloggar om: , , , ,