Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Telekom
 • De stora operatörerna har fortsatt svårt att vinna privatkundernas fulla förtroende. Telia får däremot bäst betyg bland företagskunder, även om skillnaden är liten till de andra operatörerna. Det visar årets undersökning om mobiloperatörernas kundnöjdhet som svenskt Kvalitetsindex genomfört.

  Däremot står e mindre varumärkena, Halebop, Vimla och Comviq, i en klass för sig. Där förknippar kunderna sin operatör med ord som ”schysst”, ”enkelt”, ”ungdomligt” och ”trevligt”.

  Mest anmärkningsvärt är att operatören Tre placerar sig i botten när det gäller nöjdheten för privatkunder, en bra bit under närmaste konkurrent. Tre hamnar också under gränsen för där kunderna är missnöjda.

  SKI pekar ut klagomålshanteringen som ett klart förbättringsområde för branschen. I flera år har andelen klagande kunder varit relativt hög, samtidigt som hanteringen av dessa varit bristfällig. Årets resultat indikerar att så fortfarande är fallet, skriver SKI.

  Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

 • Från och med den 15 juni 2017 ska de så kallade roamingavgifterna inom EU-länderna vara borta. Roamingavgift är den avgift man får betala när man använder mobilnät i andra länder än det egna.

  Du kan alltså resa och använda mobilen men betalar samma avgifter som om du använder den här hemma.

  Men vad innebär det? Själv har jag en fast månadsavgift med fria samtal och SMS samt en gräns för mobildata. Eftersom jag ofta vistas på Åland ringde jag min operatör och frågade.

  Enligt kundtjänst kan jag ringa fria lokala samtal där samt ringa och ta emot samtal till och från svenska nummer. För mobildata gäller samma regler som i Sverige.

  Men det finns ett antal tilläggsregler, läser jag i ett pressmeddelande från PTS. Några punkter:

  • Operatörer har ingen laglig skyldighet att erbjuda roaming i andra länder. Kontrollera därför med din operatör om du kan använda röstsamtal, sms och data utomlands.
  • Om merparten av din mobiltelefonanvändning under en fyramånadersperiod används i ett annat EU-land och om du vistas där under större delen av denna period samt använder ditt nationella abonnemang har operatören möjlighet att ta ut en tilläggsavgift.
  • Operatörerna har rätt att sätta en gräns för hur mycket data som får förbrukas utomlands till samma pris som hemma.
   En operatör kan också få tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänster om operatören gör en förlust på grund av roaming.

  Om du är tveksam, kontakta din operatör.

  Uppdatering: Mobiloperatörerna Tele 2, Telia TELIA -0.44%, Telenor TELo -0.82% och Tre har sett en dramatisk ökning av surfandet inom EU sedan de nya reglerna började gälla den 15 juni. Det rapporteras i en låst artikel i DN, som i sin tur referens av TT. Det är en följd av den lagändring som rapporteras ivan.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Tidigare har det meddelats att roamingavgifterna, de som du får betala när du använder andra operatörers nät i andra länder, ska tas bort från sommaren 2017. Det verkade som om roamingavgifterna skulle tas bort helt.

  Men nu kommer andra signaler. Enligt en talesperson för kommissionen har EU-kommissionen förslagit att mobiloperatörer ska införa en minimigräns på 90 dagar för avgiftsfri roaming inom EU. Det läser jag i SvD.

  Söker jag på EU:s officiella webbplats kan jag läsa att från den 15 juni 2017 gäller ” Inga roamingavgifter längre när du tillfälligt använder mobilen utomlands. Operatörerna kan fortfarande ta ut en avgift om du permanent använder ditt SIM-kort i ett annat land”.

  Hur det i realiteten ska tolkas är oklart, vi får avvakta ett definitivt beslut.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Jag har upptäckt att det är enorma skillnader i priser för utlandssamtal hos olika operatörer.

  Några exempel:

  Samtal till USA:
  Telenor 9,00 kr/minut
  Tele2
  Tre 4,25 kr/minut
  Telia 0,76 kr/minut
  Comviq 0,10 kr/minut

  Samtal till Pakistan:
  Telenor 22,50 kr/minut
  Tele2 7 kr/minut
  Tre 8,50 kr/minut
  Telia 8,76 kr/minut
  Comviq 0,75 / 0,95 kr/minut

  Samtal till Peru:
  Telenor 22,50 kr/minut
  Tele2 7 kr/minut
  Tre 8,50 kr/minut
  Telia 8,76 / 7,56 kr/minut
  Comviq 0,71 / 0,92 kr/minut

  Startavgifter tillkommer. Som ni ser är prisskillnaderna stora. Comviq, som har låga utlandspriser som affärsidé, är generellt billigast och Telia i särklass dyrast. Hur Telenor kan motivera mer än dubbelt så högt pris som närmaste konkurrent är en gåta. För USA är de 90 gånger dyrare än Comviq.

  Det gäller att hålla koll om du ska ringa till utlandet!

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

 • Från och med 30 april 2016 sänks pristaken för mobiltrafik vid resor inom EU. Det handlar om de så kallade roamingavgifterna, de som du får betala när du använder andra operatörers nät i andra länder.

  Jag har skrivit om det tidigare, de nya takpriserna framgår av ett pressmeddelande från PTS och uppmärksammas bland andra av Ekot.

  De nya takpriserna är:
  Ringa samtal: 58 öre per minut
  Ta emot samtal: 13 öre per minut
  Skicka sms: 23 öre
  Datatrafik: 58 öre per megabyte

  Om knappt ett år, 15 juni 2017, ska extrakostnaden tas bort helt. Då ska du alltså kunna använda telefonen med samma avtal som hemma utan några extra kostnader när du reser inom EU.

  Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

 • Sedan i maj i år har Konsumentverket tagit emot över 60 anmälningar mot företaget 4One Telekom, skriver verket i ett pressmeddelande.

  Företaget använder sig av oseriösa säljmetoder. ”Anmälarna berättar att företagets säljare ringt dem och påstått att de fått i uppdrag att ta över konsumentens nuvarande telefonabonnemang. I vissa fall har försäljaren hävdat att de gått samman med konsumentens teleoperatör. På så vis har konsumenternas lurats. De drabbade har sedan fått fakturor för telefonabonnemang som de inte har beställt. Det förekommer även att konsumenter blivit anslutna och fakturerade av 4One Telekom trots att de aldrig tackat ja.” skriver verket.

  Det här är alltså ytterligare ett i raden av oseriösa telebolag.

  Andra bloggar om: , , ,

 • mobil_pa_strandRoamingavgifter, de som du får betala när du använder andra operatörers nät i andra länder, ska vara avskaffade inom EU om två år, men redan nästa år ska det bli billigare. Det har EU-parlamentet och medlemsländerna har kommit överens om, rapporterar Ekot.

  Hittills har EU infört pristak för samtal och sms inom unionen, men något liknande har inte funnits för datatrafik, det man brukar kalla mobilsurf. Eftersom datatrafik är operatörernas nya kassako har det i vissa EU-länder kunnat bli rejält dyrt att mobilsurfa. Det har jag varnat för tidigare.

  Men nu är det alltså dags. Från och med april nästa år ska operatörerna bara få ta ut en bråkdel av vad det idag kan kosta att ringa, surfa och skicka sms när man är på resa inom EU. Och sedan, från den 15 juni 2017 ska roamingavgifterna vara helt borttagna, skriver Ekot.

  Det är egentligen obegripligt varför det ska kosta så mycket att använda mobilen utomlands. Tekniskt sett är det mycket enkelt att koppla ihop näten, via internet. EU-beslutet är alltså logiskt.

  Uppdatering: Nu har borttagandet kommit ett steg närmare. Detta sedan sedan en preliminär EU-uppgörelse slutits i frågan om grossistpriserna – hur mycket telefonbolagen betalar varandra. Det rapporterar TT.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Under de senaste åren har det varit en rad längre avbrott i mobil- och internettrafiken. Ibland har orsaken varit misslyckade uppdateringar av programvara, ibland nedrivna ledningar i samband med oväder.

  Nu sätter den övervakande myndigheten, Post- och telestyrelsen (PTS), ned foten och ställer ökade krav på operatörerna. Det är DN som kommer med nyheten som refereras av TT och också uppmärksammas av Ekot.

  PTS vill stärka driftsäkerheten i näten. Bland annat ställs krav på dubbla uppkopplingar, så kallad redundans, till viktiga knutpunkter. Dessutom ökar kraven på reservel, till exempel med hjälp av lokala generatorer. Reservelen ska kunna fungera i 24 timmar. Hur misslyckade uppdateringar ska kunna undvikas framgår inte.

  Om kraven på driftsäkerhet inte uppfylls kan PTS kombinera sina påpekanden med viten, en ekonomisk piska. De nya kraven ska träda i kraft i september.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Det finns flera bolag som försöker lura på oss olika telefonabonnemang. Helt plötsligt dyker det upp en faktura från en ny operatör, som kunderna känner att de inte sagt ja till.

  Nu verkar det som ett antal skojarbolag inriktat sig på en speciell grupp, de äldre, skriver DN i en artikel som hänvisar till många anmälningar till Konsumentverket (KoV). Telekområdgivarna har också fått in många klagomål mot en rad bolag.

  Många äldre har drabbats av ett bolag som heter Sveanor AB, som använder varumärket Telekraft. Under året har hittills 48 anmälningar kommit in till KoV. I samtliga fall där åldern på anmälaren anges handlar det om personer över 80 år, i flera fall över 90 år, skriver DN.

  En annan aktör som nämns är PRO Telecom. Dessutom nämns den gamla bekantingen Svea Telecom som också använder sig av namnet Sveanordic Telecom och nyligen bytte namn till Gothia Telecom. Bolaget har fortsatt dra på sig anmälningar.

  Enligt min uppfattning måste det till lagstiftning för att komma till rätta med den här typen av skojeri. Alla avtal där kunden blivit uppringd av säljare måste bekräftas skriftligen av kunden, och givetvis ska man kunna ångra sig inom rimlig tid.

  Uppdatering: Konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) vill ge KO bättre muskler för att snabbt kunna stoppa oseriös försäljning via telefon, enligt en DN-artikel. KO ska kunna utfärda ett vitesföreläggande utan att företaget godkänner det. Det skulle snabba upp processen, anser ministern. Dessutom är ministern inne på att avtal som träffas per telefon ska bekräftas skriftligen.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

 • Skatteverket har fått många frågor om privat användning av jobbmobilen och går nu ut med ett förtydligande om vad som gäller, skriver de i ett pressmeddelande. Det har gett upphov till artiklar från Ekot och GP, samt en artikel från TT som publiceras i flera tidningar.

  Grundregeln är att förmåner som innebär att en anställd sparar pengar på levnadskostnader som man annars skulle ha ska förmånsbeskattas.

  Man i dag betalar många företag en fast avgift till operatören för telefonsamtal och internet. För företaget kostar det inget extra om mobilen, surfplattan eller datorn används privat.

  Om det anses nödvändigt för jobbet att en anställd använder telefonen utanför arbetsplatsen, så är det ok att man också ringer privata samtal inom företagets fasta avgift, enligt lagstiftningen, skriver Ekot.

  Det verkar alltså som om det bara är om det bara är när arbetsgivaren betalar en fast avgift som du kan använda mobilen privat utan att förmånsbeskattas. I övriga fall är det läge för krångel.

  Mer information finns, länk i Skatteverkets pressmeddelande.

  Andra bloggar om: , ,