Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » juli
  • Den kontroversiella frågan om ett register över fritidsbåtar är på tapeten igen, sedan Naturvårdsverket på regeringens uppdrag utrett ett system för att omhänderta uttjänta fritidsbåtar och spåra ägare till båtar som har övergetts i naturen. Resultatet blev ett förslag om båtregister, berättar R&D och TT har en notis om saken.

    Frågan är politisk kontroversiell eftersom ett register har setts som ett första steg i att införa en båtskatt. Samtliga borgerliga partier är emot ett båtregister.

    Därför tror jag att det knappast blir något den här gången heller.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Allmänna reklamationsnämnden, ARN får in allt fler klagomål som gäller resor. Hittills i år har nämnden fått in drygt 18 procent fler ärenden jämfört med motsvarande period förra året, berättar Ekot.

    Fram till och med den 25 juli i år hade Allmänna reklamationsnämnden fått in 952 ärenden från personer som bland annat krävde ekonomisk ersättning eller hävning av köp. Siffrorna från motsvarande perioder 2009 och 2010 är 756 respektive 806. De flesta anmälningarna handlar om reguljärflyg och paketresor, enligt Ekot.

    Konsumentverket har en speciell sida på sin webbplats som gäller resor. Där kan du se vilka rättigheter du har och hur du klagar.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag brukar tycka att utbudet av julvaror brukar börja tidigt, redan i början av november. Men det finns de som är värre, det anrika varuhuset Harrods i London brukar börja redan i början av hösten.

    Men i år börjar de ännu tidigare, redan nu, sista veckan i juli, berättar DN.

    ”Försäljningstoppen bland våra internationella kunder börjar i juli, så vi har försökt tillgodose deras önskemål”, uppger en talesman för varuhuset enligt DN.

    Vill du vara ute i tid har du chansen.

    Andra bloggar om: , ,

  • Pensionerna höjs nästa år efter flera år av sänkningar. Men fortfarande är det en bit kvar till 2010 års nivå.

    Inkomstpensionen höjs nästa år med 3,5 procent. ör en ålderspensionär med 12 000 kronor i månaden i inkomstpension betyder det en höjning med 420 kronor. Garantipensionen höjs med 2,8 procent, vilket innebär 213 kronor mer i månaden för dem som bara har garantipension. Det skriver TT i en artikel med olika längd.

    Det är den så kallade bromsen i pensionssystemet som gjort att pensionerna minskat de senaste åren. Men den aviserade höjningen lär inte innebära att kritiken mot den senaste pensionsuppgörelsen tystnar. Det lär dröja till 2015 innan pensionerna når upp till 2010 års nivå.

    Pensionärsorganisationer har tidigare krävt förändringar i systemet, bland annat vill de att bromsen tas bort och att premiepensionssystemet skrotas.

    Andra bloggar om: , ,

  • En ny platt-tv drar betydligt mindre ström än en fem år gammal sådan, läser jag i DN som i sin tur refererar tidningen Guardian och testsajten Sust-it.

    Enligt jämförelsen drar den nya tv:n 60 procent mindre energi. Jämfört med en tjock-tv blir skillnaden ännu större, 75 procent.

    Jämförelsen kanske är lite orättvis, eftersom man jämför en fem år gammal plasma-tv med en ny LCD-tv. En plasma-tv använder den mest energislukande tekniken. Men en del av effektiviseringen kan nog hänföras på de nya EU-kraven om energiförbrukning i stand-by-läge.

    Andra bloggar om: , ,

  • Jag har tidigare berättat att regeringen planerar höja gränserna för frikort för sjukvård och läkemedel. De nya gränserna föreslås bli 1 800 1 100 respektive 2 200 kronor från 1 januari 2012.

    Socialstyrelsen konstaterar i ett remissvar att de flesta kommer att klara höjningen bra, men för de med lägst inkomster kan det bli ett hårt slag, skriver TT i en artikel.

    Redan nu är det tre gånger så vanligt att ensamstående med barn inte hämtar ut medicin för att de inte har råd. Bekymras Regeringen av sådant?

    Andra bloggar om: , , ,

  • Äppelodlarna i Skåne väntar sig en dålig skörd i år. Iskalla majnätter dödade massor av knoppar och skörden kommer sannolikt att hamna 20-25 procent under det normala. Det berättar TT i en artikel med vid spridning.

    – En klar besvikelse. Nu kommer vi inte ha frukt nog att täcka efterfrågan, säger Lars-Olof Börjesson, vd för den ekonomiska föreningen Äppelriket Österlen, till TT.

    De skånska odlarna står för cirka 60 procent av den svenska fruktodlingen. Konsumenterna bör inte märka av den dåliga skörden i form av högre priser, enligt TT.

    Hur det ser ut i resten av landet berättar inte TT.

    Andra bloggar om: , ,

  • Ett varumärke består inte bara av ett namn eller en symbol utan också av hur välkänt det är och vilka associationer man får av namnet eller symbolen. Att bygga upp ett varumärke tar tid men det kan förstöras mycket snabbt.

    Ett av de mest kända exemplen är när den stora amerikanska leksakskedjan Toys ”R” Us skulle etablera sig i Sverige. Dålig personalpolitik och antifackliga åtgärder gjorde att många svenskar snabbt fick ett dåligt intryck av namnet.

    Det senaste exemplet är sängvaruhuset Sova. I en serie artiklar berättar DN om dåliga arbetsvillkor för de anställda och något som tidningen kallar för en sektkultur. De inte får vara med i facket, trakasseras om de har relationer utanför jobbet och får sparken på stående fot.

    I en uppföljande artikel får man intrycket att ledningen insett sitt misstag och nu är redo att teckna kollektivavtal.

    Men det är troligen för sent. Människor som läst artiklarna har antagligen obehagliga associationer till företagsnamnet vilket kommer att vidarebefordras till andra. Många kommer att dra sig för att handla där, varumärket är förstört. Som sagt, det kan gå snabbt!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Avgiften för en båtplats skiljer stort mellan landets kommuner enligt en undersökning som branschorganisationen Swedboat gjort, berättar GP i en artikel.

    Det kan handla om allt från en hundralapp till mer än 1600 kronor per bryggmeter och säsong. En normalstor båt behöver cirka tre bryggmeter, enligt GP.

    Dyrast är båtplatsen i Tanum, Stockholm och Malmö.

    GP har en lista över priserna i olika kommuner i undersökningen, där en tredjedel av alla kommuner deltar.

    Andra bloggar om: , , ,

  • En av de bloggar jag regelbundet läser publiceras av min vän Louise Ungerth, konsument- och miljöchef på Konsumentföreningen Stockholm. Nyligen hittade jag ett mycket intressant inlägg.

    Louise hade hittat ett reklamblad från Konsum daterat 1993. Hon tog sig före att gå ner till Coop Extra och notera motsvarande priser idag.

    Jämförelsen är belysande, prisskillnaderna var mycket små. I vissa fall var varorna lite dyrare idag, i andra fall till och med billigare.

    Det enda jag undrar över är mejeriprodukter. I hennes jämförelse fanns bara Lättyoggi med, hur är det med mjölk, grädde, smör och ost? Där har jag en känsla av att priserna gått upp mer. Någon kanske vet?

    Uppdatering: Jodå min känsla stämde. Smör och ost har blivit rejält dyrare, visar Louises fortsatta prisjämförelse. Men även raklödder och tandborstar! Hur det är med mjölk och grädde väntar jag med spänning på! Någon som vet vad de kostade 1993?

    Andra bloggar om: ,