Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » mars
  • Historien med fynd av glasbitar i olika kycklingprodukter blir allt mer mystisk. Nu rapporteras nya fynd i kycklingprodukter, producerade i till exempel Tyskland och Danmark. Det skriver TT och flera tidningar. Nu växer olusten även bland småskaliga fjäderfäuppfödare, berättar HD.

    Det konstiga är att glas hittats i produkter från så många håll. Hade de kommit från samma produktionsställe kan jag tänka sig förklaringar som olyckshändelse eller sabotage. Men den förklaringen blir mindre trolig nu.

    Jag väntar med spänning på en förklaring!

    Uppdatering: Nu kommer även uppgifter från en restaurang, där man funnit glas i den kyckling man serverar, rapporterar TT. Men det är väl inte så konstigt, deras kyckling produceras på samma ställe som vår!

    Andra bloggar om: ,

  • Studiemedlen höjs med 400 kr i månaden, men samtidigt införs tuffare krav för att få högre genomströmning. Studenter ska inte längre straffas för att de arbetar parallellt med studierna. Inkomstprövningen för studielånen avskaffas helt. Det skriver de borgerliga ledamöterna i Studiesociala kommittén på DN debatt.

    Det låter väl bra för studenterna, men högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (FP) skruvade genast ner förväntningarna, berättar TT.

    – Utrymmet för stora reformer har onekligen krympt, sade han på en presskonferens.

    På frågan om det över huvud taget blir någon höjning av studiemedlet under mandatperioden svarade han:

    – Jag vet inte, ärligt talat.

    TT-artikeln har fler detaljer kring förslaget.

    För många studenter kan dock hela ökningen försvinna i och med att de inte längre föreslås få rätt till bostadsbidrag, berättar Sydsvenskan. Samtidigt vill kommittén ändra reglerna för bostadsbidrag så att de i likhet med studiemedel beräknas per halvår, enligt tidningen.

    Andra bloggar om: ,

  • Fler än var tionde svensk, 11 procent, har inte gått till tandläkaren det senaste året trots att de egentligen har behövt det. Ungefär hälften uppger att de inte har tyckt att de haft råd, enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är TT som berättar om undersökningen.

    I undersökningen, som genomfördes under 2007, svarade 14 procent att det var minst två år sedan de besökte tandläkare eller tandhygienist. Bland långtidsarbetslösa, förtidspensionerade, utrikes födda och personer mellan 25 och 34 år var det mer än var femte, drygt 20 procent, som inte hade sökt tandvård de senaste två åren, skriver TT.

    Att folk inte har råd att laga sina tänder tycker jag är en av skamfläckarna i Sverige. Stödet för tandvård monterades ned i 90-talskrisens spår. En liten förbättring infördes av regeringen förra året, men det är långt kvar.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det finns få saker som gör mig så upprörd som när regeringen slår på de redan svaga. Ekot har just rapporterat om ännu ett förslag i den riktningen.

    Därför har jag inbjudit min vän Ulrika Hall, som trots sin reumatism arbetar halvtid som webbdesigner, som gästkrönikör. Ulrika är den tuffaste människa jag känner, hon både kan och vill, dessutom tar hon för sig! Här följer hennes krönika:

    En statlig utredning föreslår att aktivitetsersättningen avskaffas för unga funktionshindrade, mellan19 och 30 år. I stället föreslås en ny ersättning, kallad ”sjukersättning till unga” (SU). Till skillnad från idag ska SU bara kunna beviljas som hel ersättning och bara till den som för överskådlig framtid bedöms helt sakna arbetsförmåga. Alla andra hänvisas till Arbetsförmedlingen för åtgärder.

    Jag förstår inte hur de har tänkt? Med det nya förslaget blir det 100 % eller ingenting! Ska vi backa tillbaka igen till det stelbenta system vi hade när jag var ung?

    Jag är svårt drabbad av reumatism, som debuterade när jag var ett och ett halvt år gammal. När jag var 16 år talade min behandlande läkare ”allvar” med mig och sa att ”du måste förstå att det inte är någon idé att du studerar, för du kommer ändå inte att kunna arbeta heltid i så många år”.

    Då kunde man bara arbeta 100 % eller inte alls!

    Jag var ju ung och gav inte upp så lätt. Efter några års studier och hjälp av mina föräldrar lyckades jag skaffa ett arbete och jobbade heltid i nästan 10 år. I dag är jag 48 år och arbetar fortfarande 50 procent, tack vare att systemet ändrades samtidigt som jag blev sämre.

    Jag både kan och vill jobba, men min sjukdom hindrar mig från att arbeta heltid. Vad kan Arbetsförmedlingen göra åt det?

    Jag kan inte försörja mig på ett halvtidsjobb – vem kan det? Om jag tvingas arbeta heltid blir jag snabbt mycket sjuk och behöver antagligen sjukhusvård, och heltidssjukskrivning. Blir jag utförsäkrad återstår bara socialbidrag. Då är det väl bättre med ett stöd för att kunna arbeta halvtid i många år?

    Visst finns det brister i dagens system med aktivitetsersättning. Det behövs till exempel bättre utredningar om vad olika personer verkligen behöver för att kunna bli bättre. Men det största problemet är fortfarande att systemet är så fyrkantigt, och det försöker man lösa genom att göra det ännu mer fyrkantigt.

    Idag kan man få 25, 50, 75 eller 100 procents aktivitetsersättning.
    Med det nya förslaget blir det 100 procent eller ingenting!

    Varför inte gå andra vägen och göra fördelningen mellan arbetstid och stöd ännu mer flexibel?

    Se till att alla får bättre möjligheter att arbeta efter sin egen förmåga. Gör det enkelt för alla att komma ut i arbetslivet genom att utse en huvudansvarig kontaktperson som samordnar all hjälp som behövs från olika myndigheter.

    Arbete ger självkänsla och delaktighet i ett socialt sammanhang vilket gör att du mår bättre! I slutändan sparar det pengar för oss som är sjuka, och samhället!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Pension 28.03.2009 1 Kommentar

    De sista årsbeskeden för pensionssparande skickades ut den 12 mars, men anmälningarna mot rådgivningsföretagen fortsätter att ramla in. Malin Fors, jurist på Konsumentverket säger att mängden klagomål mot den här typen av företag har ökat väsentligt i år, läser jag i SvD. Även GP har en artikel om klagomålen.

    – Det har kommit in någon anmälan tidigare, men inte alls i lika stor utsträckning.

    Mest kritik har riktats mot Folkets allmänna pensionsrådgivare i Stockholm AB. De runt tjugo klagomålen har bland annat handlat om att det är svårt att komma i kontakt med företaget, som använder varumärket Pensions rådgivarna, och vissa konsumenter säger att de fått fakturor utan att ha tecknat något avtal, enligt SvD.

    – Konsumenten har fått intrycket att säljarna ringer från PPM, säger Malin Fors, jurist på Konsumentverket till GP.

    För 100 kronor i månaden erbjuder företaget rådgivning via mejl och sms samt ett efterlevandeskydd. ”Om du inte har valt efterlevandeskydd, så kommer staten att ta pengarna”, ska telefonförsäljarna ha sagt i flera av de fall som kommit in till Konsumentverket.

    Något efterlevandeskydd kopplat till premiepensionen går dock inte att teckna på det viset. Först den dag konsumenten väljer att ta ut sin premiepension kan ett efterlevandeskydd komma i fråga. Att tjänsten har något med pensionen att göra kan alltså uteslutas, menar Konsumentverket som ser bolagets marknadsföring som vilseledande, skriver GP.

    Frågan är hur pass bra det är med så kallade pensionsrådgivare. De tar i alla fall ut höga avgifter.

    Andra bloggar om: , ,

  • Närproducerat är ett ord som är inne när det gäller marknadsföringen av mat. Men ordet är svårtolkat, inser jag när jag läser om ett exempel i SvD.

    Semper marknadsför sin fruktpuré med att den är närproducerad, trots att frukten inte odlas i Sverige, skriver tidningen. Företaget tycker inte att de gjort något fel, eftersom frukten mosas och paketeras i Eslöv. Men enligt Konsumentverket är det vilseledande marknadsföring.

    När Lennart Gustafsson skulle köpa fruktpuré till sin åtta månader gamla son tyckte han att Sempers produkter verkade vara det bästa alternativet, eftersom matburkarna marknadsfördes som ekologiska och närproducerade.

    Han köpte hem en burk med mango- och bananpuré, men i efterhand fick texten på förpackningen honom att fundera.

    – Det kändes helt förvirrat, banan- och mango kan väl knappast odlas i Eslöv?

    Han tog kontakt med Semper som gav förklaringen att det är skillnad på närodlat och närproducerat. Eftersom frukten mosas och stoppas i en burk i Eslöv är den närproducerad. Hade frukten även odlats där hade den varit närodlad.

    Men företagets marknadföring får inte godkänt av Konsumentverkets jurist, Mattias Grundström. Han säger att miljöaspekten är ett viktigt argument för många konsumenter och att det därför är viktigt att företag inte utnyttjar det. Han tycker att det är fel att använda ordet närproducerat, eftersom de flesta konsumenter förknippar begreppet med lokala råvaror.

    – Det viktiga är inte vad som sägs, utan hur det uppfattas. Tillsynsdomstolar utgår alltid från konsumentens uppfattning.

    Men även om frukten hade kommit från Sverige är det inte självklart att den borde benämnas närproducerad enligt Mattias Grundström, skriver tidningen.

    Jag är nog av samma uppfattning. I min ordbok skulle nog närproducerat inte vara gjort på ett enda ställe i landet och distribuerat långa sträckor. Framför allt skulle inte råvarorna få ha färdats över halva jorden.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Allergi mot linalool – det vanligaste parfymämnet i schampo, balsam och tvål – är vanligare än vad man tidigare trott, visar en ny avhandling som Sydsvenskan berättar om.

    3000 personer med kontaktallergi deltog i undersökningen. Cirka 5-7 procent av dem var allergiska mot doftämnet, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

    Hudläkaren Johanna Bråred Christensson, som skrivit avhandlingen vid Sahlgrenska akademin, säger att det kan röra sig om två procent av hela befolkningen som reagerar på litanool. Det kan tyckas vara en liten siffra men är ett allvarligt problem enligt hennes mening.

    – Ämnet finns i nästan alla parfyminnehållande hygienprodukter, diskmedel och hemrengöringsprodukter som man kan köpa i närmaste mataffär. Och det kan vara svårt att undvika produkterna för den som är överkänslig, säger hon till tidningen.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • Kronfågel drar tillbaka alla djupfrysta kycklingprodukter efter flera nya larm om glasbitar, uppger företaget i ett pressmeddelande. Nyheten publiceras i många större tidningar.

    Kronfågel har fått flera nya klagomål på glasbitar i andra frysta produkter än de som återkallades tidigare. De nya glasbitarna har hittats i Tvååker, Sjöbo, Boden och Skoghall. Två av fallen gäller djupfryst hel kyckling och två andra kycklingklubbor.

    Kronfågel kan inte säga om glasbitarna kommer från den egna produktionen eller om de av misstag eller genom brottsliga handlingar hamnat i varorna hos butik eller hos konsument.

    Andra bloggar om: , ,

  • Telexperten har gått under jorden. Köpfunktionen är borttagen av e-butiksleverantören. Även Pricerunner har tagit bort företaget i sina listningar. Det är tidningarna PC för alla och SvD som skriver om företaget.

    Telexperten.se har struntat att leverera mobiltelefoner till sina kunder efter att de har fått betalt, skriver PC för alla.

    SvD berättar om en kund som betalade 1 429 kronor för en spelkonsol som hon ännu inte sett röken av. Nu är hon en av ett 20-tal personer som polisanmält sajten telexperten.se för att ha tagit betalt för produkter som aldrig levererats. Hon berättar för tidningen att det är fullständigt omöjligt att få kontakt med företaget.

    Det finns alltså klara indikationer på att man ska se upp med Telexperten. Vad som hänt, skojeri eller inte, får väl framtiden utvisa.

    Andra bloggar om:

  • Det tidigare aviserade pristaket för sms mellan länder inom EU, ska tydligen utvidgas till att gälla även mobil datatrafik, läser jag i SvD.

    Efter en kompromiss inom EU blir det nu en kraftig sänkning av priserna både för mobil datatrafik och för att skicka sms mellan EU-länderna. Det slår hårt mot telebolag i stora turistländer i Sydeuropa som tjänat stora pengar på att ta ut närmast absurt höga priser av mobilanvändarna.

    Nu kan det bli bättre redan till sommaren. EU har enat sig om ett förslag som drastiskt sänker priserna för mobil datatrafik och för sms. Samtidigt fortsätter EU att pressa ned priserna för vanliga mobilsamtal.

    Formellt är beslutet inte helt klart. Men i praktiken är frågan avgjord och i juni väntas EU:s ministrar med ansvar för telefrågorna fatta det slutgiltiga beslutet, skriver SvD.

    Andra bloggar om: , , ,