Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » juni
  • vitlok Jag har aldrig kommit på tanken att det kunde löna sig att smuggla vitlök, men det gör det tydligen. Det är TT som berättar om ett tillslag i en notis, som publiceras i många tidningar.

    Tullen har slagit till mot företag som smugglat vitlök från Norge. Orsaken är de höga skyddstullar som finns på vitlök in till EU. Förslagna tar då in den begärliga kryddlöken till Norge, där vitlök är en tullfri vara. Sedan för man in det i Sverige och vidare till EU.

    Ännu en effekt av EU:s vettlösa jordbrukspolitik, konstaterar jag.

    Uppdatering: Nu har vitlökssmugglingen lett till åtal, rapporterar P4 Väst.

    Uppdatering: Det bev fängelse för vitlökssmugglingen, rapporterar TT.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • lax I USA förbereds ett godkännande av genmodifierad lax för mänsklig konsumtion, berättar Vetenskapsradion som läst NY Times.

    Det handlar om en genmodiferad atlantlax som växer dubbelt så fort som en vanlig lax och nu överväger Food and drug Administration att godkänna snabbväxaren, rapporterar tidningen.

    Amerikanska myndigheter överväger alltså att godkänna den nya fisken, men i Europeiska unionen finns idag inga ansökningar om att få producera gmo-djur. Det säger Sofia Kurowska som arbetar med gmo-frågor på Livsmedelsverket.

    – Nej, det finns inga ansökningar och vi har ännu inte något riskvärderingsdokument för hur vi ska riskvärdera gmo-djur för konsumtion, säger hon till Vetenskapsradion.

    Jag tror inte att det är farligt att äta gmo-produkter, vare sig för människor eller djur. Min skepsis grundar sig på helt andra skäl, jag tror inte det är bra att släppa lös gmo i naturen. Människans försök att leka gud brukar ta sig en ände med förskräckelse. Se bara på resultatet av inplantering av nilabborre i Victoriasjön eller inplanteringen av kaniner och grodor i Australien.

    Andra bloggar om: ,

  • Landskrona kommun driver en tuff linje mot sina fattiga. Jag har tidigare bloggat om att socialbidragen inte betalas ut förrän efter jul och att kommunen fått kritik för sin hantering av socialbidragstagare från Socialstyrelsen.

    Men Landskrona fortsätter sin hårda linje. Den här gången handlar det om begravningar. Det är HD som berättar om detta.

    Om pengarna i ett dödsbo inte räcker för att bekosta begravningen ska socialtjänsten stå för kostnaden. Men Landskrona stad ger betydligt mindre bidrag än kringliggande kommuner, berättar HD.

    Den politiskt ansvarige, Mattias Adolfsson (FP), säger sig inte känna till kommunens hårda linje i detta fall.

    – Om jag ska vara ärlig så har det här aldrig varit uppe till diskussion. Dessa beslut är delegerade till våra tjänstemän, och jag kan inte tycka något om riktlinjerna förrän jag har pratat med dem, säger han till HD.

    Mycket märkligt. Kommunen borde, efter Socialstyrelsens kritik, ha genomfört en översyn av sina riktlinjer. Initiativet till detta borde komma från de politiskt ansvariga, som också borde sätta sig in i regelverket.

    Antingen tycker Mattias Adolfsson att kommunens tuffa linje är riktig, eller också har han själv en slapp inställning till sitt uppdrag. Än så länge får Landskrona skämmas för behandlingen av sina fattiga.

    Uppdatering: Socialbidragstagare kommer inte längre att tvingas ut på praktik. Vuxenförvaltningen ändrar sitt sätt att arbeta efter kritiken från Socialstyrelsen, läser jag i HD. Men kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg tolkar det inte som att kommunen har backat.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • barn&forälder Det är betydligt dyrare att vara förälder i dag, jämfört med år 1980. Det slår Metro fast i en artikel som också refereras av TT. Siffrorna har Metro hämtat från Konsumentverket.

    Att ha en bebis har blivit 43 procent dyrare, en 14årig pojke har blivit 32 procent dyrare och kostnaden för en lika gammal tjej har stigit med 25 procent.

    För bebisen är det framför allt blöjkostnaden som har stigit medan den ökade kostnaden för tonåringar förklaras med nya prylar, som mobiltelefoner och Mp3-spelare.

    – Jag tror förklaringen ligger i en högre standard för barn och mer prylar som inte ens fanns 1980, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, till Metro.

    Själv undrar jag om inte kostnader för fritidsaktiviteter stigit kraftigt.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag kan inte låta bli att fascineras av kopplingen mellan priset på jordgubbar och midsommarhelgen. Vartenda år blir det brist på jordgubbar till midsommar, och de stackars jordgubbsodlarna blir tvungna att höja priset. Tillgång och efterfrågan, ni vet.

    Före midsommar betingade svenska jordgubbar ett pris av 50 kronor kartongen. Idag, första vardagen efter midsommar, var priset på torget 30 kronor.

    Enligt teorin om prisernas beroende av tillgång och efterfrågan måste alltså något dramatiskt ha hänt, priserna har gått ned med 40 procent.

    Denna dramatik har inte bara fascinerat mig, utan även ekot, som hela dagen kört ett inslag som ursprungligen kommer från P4 Kalmar.

    Den dramatiska prissänkningen beror på att gubbarna helt plötsligt fått sol och värme och därför behagat mogna, berättar Ekot.

    – Det är bara tre dagar det varit varmt och soligt. Dom satt ju bara och väntade på att bli röda. Dom var ju halvröda innan midsommar och så exploderade det efter värmen, berättar Ulf Olsson, ordförande i föreningen Kalmarsundsgubben, till P4 Kalmar.

    Eftersom jag verkar vara synsk, jag kunde ju förutse bristen på jordgubbar även denna midsommar, törs jag förutsäga att det kommer att bli likadant nästa år. Någon som håller emot?

    Förresten, ska vi slå vad om att det blir brist på granar till jul?

    Andra bloggar om: , ,

  • glasögon Det är populärt att köpa sina glasögon på nätet, påstår TT.Hur det är med den saken vet jag inte, men du kan antagligen hitta dina glasögon billigare där. Men för din egen skull, se till att du gör en synundersökning och får ett recept från en optiker.

    Optikern blir antagligen inte glad när du inte köper dina glasögon där. Men optikerna är tvungna att lämna ut receptet, och många nätföretag har egna optiker som erbjuder synundersökningar.

    När du handlar på nätet är det inte konsumentköplagen som gäller. Där gäller i stället distans- och hemförsäljningslagen, där en fördel är ångerrätten på två veckor.

    – Men det finns undantag och det gäller varor som görs speciellt för dig, som ju glasögon görs. Vanliga fällor är att man inte tittar på avtalet och allmänna villkor utan utgår från att man alltid har ångerrätt, säger Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

    Bland de fall som hamnat hos Allmänna Reklamationsnämnden finns just nekad ångerrätt. Men enligt ARN får nätkunder klippa bort förseglingar för att kunna prova glasögon.

    – Jag tror också att många har en generös kundpolicy, särskilt med tanke på hur lätt information sprider sig i dag från missnöjda kunder, till exempel på internet, säger Peter Gustavsson till TT.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Nu vid halvårsskiftet upphör monopolet på besiktningar av fordon, men vi kan vänta oss dyrare besiktningar. Jag har tidigare berättat om detta, men nu tar även Ekot upp ämnet. Kostnaden för besiktning väntas gå upp till kring 500 kronor.

    Arne Willerslev-Legrand är vd för Applus besiktningsavdelning förklarar att prishöjningen är oundviklig eftersom effektiviteten kommer att försämras.

    – Vid avreglering så ökar antal stationer och då blir effektiviteten lägre och det höjer priset, säger Arne Willerslev-Legrand som är vd för Applus besiktningsavdelning, till Ekot.

    Vi kan alltså vänta oss fler besiktningsstationer, men också högre priser. Frågan är vilket som väger tyngst. Frågan är vad dettta kommer att innebära för glesbygden, kommer de att få det bättre?

    Uppdatering: Även SvD:s ekonomisajt E24 har en artikel om den nya situationen.

    Uppdatering: DN har en artikel om privatiseringen och motorskribenten Jacques Wallner kommenterar. ”Avregleringen av fordonsbesiktningsmarknaden i Sverige är obegriplig ur många perspektiv. Den drivs igenom av ideologiska skäl. Vi ska inte ha monopol. Sedan spelar det ingen roll om det blir sämre.”

    Andra bloggar om:

  • tårta Nu tar jag ett par dagar ledigt från bloggningen, precis som förra året. I stället tänker jag njuta av familj, god mat och dryck. Åter inom kort!

    Trevlig midsommar!

  • tomburk Jag brukar inte göra reklam här på bloggen, men i det här fallet gör jag ett undantag. Dels för att ändamålet är gott, att minska nedskräpningen, dels för att barnen tjänar några kronor extra.

    Det är Returpack, som hanterar pantsystemet för burkar och pet-flaskor, som utlyst tävlingen Pantletare 2010, som jag hittar via TT.

    Alla som anmäler sig får ett startpaket med pantväska, t-shirt och plånbok. På en hemsida registrerar man alla pantade burkar och flaskor och ser hur man ligger till jämfört med andra tävlande. Till de bästa samlarna hägrar fina vinster; förstapriset är en cykel, skriver TT.

    Jag har pratat med mina pojkar om att delta. De verkade entusiastiska då, men vi får se om entusiasmen håller i sig.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Färdigmarinerat kött och kyckling blir allt vanligare i butikernas hyllor, inte minst nu under grillsäsongen. Jag har alltid blivit lite misstänksam när jag sett färdigmarinerat kött i butiken, speciellt om det kommer från en matfabrik. Jag har då framför allt tänkt på bakterier i de kryddor som används, och den tid bakterierna får för att växa till sig.

    Men jag borde kanske fundera mer på vilka tillsatser jag får på köpet, är min slutsats efter att ha läst en artikel i Råd & Rön.

    När jag marinerar själv låter jag köttet ligga i en marinad, och vänta en tid. Fabrikerna marinerar genom att spruta in marinad i köttet, och passar då på att lägga till olika tillsatser som konsistensgivare och konserveringsmedel.

    Jag fortsätter nog att marinera mitt kött själv.

    Andra bloggar om: , , ,