Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Kosttillskott & naturmedel
  • Tre företag som satt i system att locka in konsumenter i abonnemangsfällor döms nu av Patent- och marknadsdomstolen, skriver Konsumentverket (KoV) i ett pressmeddelande.

    Domen omfattar tre företag: Omega 3 Kost Nordic, DR-info och Solbrun Beta. De döms att ha brutit mot marknadsföringslagen. Sammanlagt får de betala 325 000 kronor i marknadsstörningsavgift.

    Företagen har bedrivit försäljning via telefon. Säljarna har kommit med påståenden som att konsumenten har gått vidare till final i en tävling – trots att varken tävlingen eller några vinster någonsin verkar ha funnits. Ibland har säljarna påstått att de ringt från en stor livsmedelskedja, trots att den inte haft något med bolagen att göra, enligt KoV.

    Säljarna erbjöd gratis prova-på-paket med kosttillskott, men när pillren väl kommit i posten har det visat sig vara ett abonnemang som kostar pengar varje månad. Andra konsumenter har aldrig tackat ja till någonting, men ändå fått tabletter och krav på betalning.

    Om företagen, eller personerna som drivit dem, fortsätter med samma marknadsföringsmetoder hotas de av ett sammanlagt vite på minst fem miljoner kronor.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Det är många som tror att det går bra att hälla i sig så mycket vitaminer och mineraler som helst, det är bara nyttigt. Vilka som är aktuella följer olika trender, precis som bantning. Ena trenden förespråkar de hälsobringande effekterna av magnesium, andra D-vitamin.

    Men många vitaminer och mineraler kan vara farliga i för stora mängder, exempelvis vitamin A, jod och selen.

    Nu har Livsmedelsverket påbörjat ett arbete med att se över möjligheterna att ta fram maxvärden för alla dessa ämnen, skriver verket i ett pressmeddelande. År 2019 kan de första förslagen på maximivärden komma och efter remissomgång kan Livsmedelsverket besluta om föreskrifter året efter.

    Men till dess bör man nog fundera på vad man stoppar i sig i form av kosttillskott. Alla vitaminer och mineraler är inte hälsokost!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det verkar som om en hel del e-handelsföretag i hälsokost- och kosttilläggsbranschen använder sig av oseriösa marknadsföringsmetoder. Det kan exempelvis röra sig om marknadsundersökningar på sociala medier, som Facebook, där deltagarna efteråt är bundna i olika abonnemang. Ibland använder sig företagen av telemarketing.

    Jag har skrivit om fenomenet tidigare. Det senaste exemplet är företaget Premium Supplements, som även går under namnet Premium Q10, som dragit på sig många anmälningar hos Konsumentverket (KoV). I anmälningarna till Konsumentverket beskriver konsumenterna hur de fått försändelser med kosttillskottet Premium Q10 tillsammans med en faktura skickat till sig. Det har skett utan att konsumenten beställt något. Bolaget hävdar att konsumenten deltagit i en marknadsundersökning och att konsumenten därigenom tackat ja till abonnemanget. Det berättar KoV i ett pressmeddelande.

    Företagen är ofta baserade utomlands, vilket gör det svårare att komma åt dem. I fallet Premium Supplements är företaget baserat i Estland.

    För att slippa dessa obehagliga överraskningar gäller det att hålla tungan i rätt mun när du är ute och surfar. Akta dig för att delta i marknadsundersökningar eller beställa prov- eller gratis paket från företagen. Skulle du mot alla rekommendationer göra det ändå, lusläs villkoren. En sökning på företagsnamnet över nätet kan också ge upplysningar, och eventuellt varningar.

    Andra bloggar om: , , ,

  • pillerJag har flera gånger skrivit om vår tro på kosttillskott, trots att de i de allra flesta fall är onödiga. Senast för knappt ett år sedan. Nu kommer Livsmedelsverket med ett nytt pressmeddelande i detta ärende, något som även uppmärksammas av TT.

    Den här gången vinklar verket sin nyhet mot marknadsföringen av kosttillskott. Marknadsföringen påstår att vi behöver kosttillskotten för en bra hälsa, trots att en allsidig kost nästan alltid räcker för att få i oss det vi behöver. Tyvärr skapar det lätt en oro i onödan hos konsumenterna, skriver verket.

    Vi stoppar i oss kosttillskott för 650 miljoner varje år. Det är stora pengar och vinsterna är höga. Då är det inte så konstigt att marknadsföringen är intensiv.

    Livsmedelsverket konstaterar också att det kan vara farligt att stoppa i oss kosttillskott. För höga doser av vitaminer och mineraler kan dessutom vara kan skadliga för kroppen, och i många fall är marginalerna små, skriver verket.

    – Att skrämma människor till att tro att de måste komplettera kosten med tabletter är onödigt. Kraften bör i stället riktas mot att få ännu fler att äta bättre och mer varierat, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

    I några få fall är kosttillskott att rekommendera. Det gäller exempelvis D-droppar för små barn under två år, folsyra till kvinnor som kan tänka sig bli gravida och vid sjukdom.

    Min slutsats är: Fimpa dyra kosttillskott, lägg pengarna på maten i stället!

    Andra bloggar om: , ,

  • PillerKosttillskott av olika slag, i form av vitaminer, mineraler och andra ämnen, har närmast blivit en modesak. Ibland förekommer uppgifter om att de kan förebygga, eller bota, sjukdomar och olika risker av allehanda slag. I Sverige stoppar vi årligen i oss vitaminer och mineraler för mer än 650 miljoner.

    Men en del kosttillskott gör mer skada än nytta, något som jag berättat om i flera olika inlägg. Den senaste varningen gäller tillskott av antioxidanter vid lungcancer.

    Dessutom varierar kvalitet och pris stort för olika kosttillskott. En nyligen genomförd analys visar att vissa tillskott ger långt mer omega-3 än vad kroppen behöver. Andra innehåller knappt några nyttiga fiskfetter alls. Artikeln publiceras i flera tidningar och uppmärksammas även i en TT-notis.

    Jag är fullständigt övertygad om att om man äter allsidigt och lever på ett vanligt sätt behövs inga kosttillskott. Undantag är om tillskott ordineras av sjukvården. Exempelvis kan det vara klokt av gravida att äta tillskott av folsyra, det minskar risken för att barnet föds med ryggmärgsbråck.

    Det är dessutom godare att få i oss det vi behöver via maten, fet fisk so lax är betydligt godare än omega-3-tillskott. Vi behöver inte lyssna på tillskotts-månglarna!

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Konsumentverket och Konsument Europa får återigen in många anmälningar från personer som köpt hälsoprodukter på internet, skriver Konsumentverket (KoV) i ett pressmeddelande.

    Det handlar om erbjudanden om billiga provpaket eller gratis produkter. Risken är stor att du blir lurad.

    Tidigare har varningar utfärdats mot varumärkena Beaudify, Corexin och Green Detox och företagen bakom – Blue Code Ventures, Health C-P och Formezones. Nu gäller det fler varumärken: Vitalife Detox, Slimatrex, Green coffee burn och Clean Detox.

    Problemen för konsumenterna börjar kort efter beställningen när de fastnar i avtal de inte vill ha. Det gör att de tvingas betala stora summor för ett abonnemang de inte ens vet att de har beställt.

    Skojare finns överallt, men tycks vara väl representerade i branscher som säljer hälsoprodukter, läkemedel, kosttillskott, bantningspreparat och liknande på nätet.

    Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • PillerDet finns många som tror att höga doser av C-vitamin är bra för att hålla sig frisk. Men då kan de bita sig i tummen, visar en ny, stor, svensk studie, som refereras av TT i flera medier.

    Studien, som genomförts vid Karolinska Institutet, omfattade 23 000 män som antingen inte tog kosttillskott eller bara tog C-vitamin. Det visade sig att risken att drabbas av njursten var dubbelt så hög bland de män som tog C-vitamin.

    Det finns för övrigt få studier som stöder att vitamintillskott är bra. Det mesta är nog övertro.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Varannan ”naturlig” bantningsprodukt innehåller läkemedel. Det konstaterar Läkemedelsverket efter att ha analyserat 43 bantningsprodukter. Det skriver verket i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT.

    Av de analyserade produkterna betraktas 21 som läkemedel då de innehöll substanserna sibutramin, orlistat, sildenafil, fluoxetin och/eller yohimbin. Sibutramin fanns tidigare i godkända läkemedel för behandling av fetma men drogs tillbaka 2010 eftersom det fanns risk för hjärtinfarkt och stroke.

    -Hela 19 av de analyserade produkterna innehöll sibutramin och tre av dem innehöll dubbelt så mycket sibutramin per doseringsenhet som de godkända läkemedlen gjorde, vilket är skrämmande, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket.

    I 18 av 21 produkter var innehållet av läkemedelsubstans inte deklarerat på förpackningen.

    Slutsats? Naturmedel är inte ofarliga! De kan faktisk innehålla vad som helst!

    Andra bloggar om: , ,

  • Det är kommunerna som har tillsynen över kosttillskott. Det innebär bland annat att ett kosttillskott kan vara förbjudet att sälja i en kommun, men tillåtet i andra. Dessutom har mindre kommuner inte de resurser som behövs för att utöva tillsynen.

    Nyligen förbjöd Läkemedelsverket försäljning av 17 olika kosttillskott med substanser som bedömdes som läkemedel. Stockholms kommun har utfärdat försäljningsförbud för mer än 40 olika kosttillskott som bedömdes som farliga.

    Nu vill Livsmedelsverket att lagstiftningen ska förändras, så att verket i vissa fall ska kunna utfärda försäljningsförbud som gäller i hela landet. Men flera kommuner vill gå ännu längre och låta Livsmedelsverket ta över delar eller hela ansvaret för kontrollen av kosttillskott. Det rapporterar Ekot.

    De flesta kosttillskott som används av de som tränar är dessutom helt onödiga. En allsidig kost är både billigare och bättre.

    Andra bloggar om: , ,

  • Att olika kosttillskott kan vara farliga är ingen nyhet. Den här gången gäller det tillskott som innehåller substansen DMAA (1,3-dimetylamylamin). Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande, och varningen vidarebefordras av TT i flera tidningar.

    Situationen är lite komplicerad, eftersom förbuden ska ske på kommunal nivå,

    – Vi uppmanar kommunerna att lägga saluförbud på dessa produkter eftersom Livsmedelsverket inte kan utfärda nationella saluförbud, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

    De produkter som i dagsläget förbjudits hos grossisten Gymgrossisten Sweden AB i Trollhättan är:

    Jack3D (Pre-exercise CNS-Carmosine-ATP Augmentor)
    Spriodex (Mood enhancing stimulant compound)
    Napalm
    Lipo-6 Black, The end of the line underground fat destroyer

    Dessa produkter kan dock finnas i vanliga butiker eller nätbutiker via andra grossister. Även andra produkter kan innehålla DMAA, skriver verket i sitt pressmeddelande.

    Andra bloggar om: , , , , ,