Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Kläder & Skor
  • barne28093vinterTraditionsenligt har Testfakta inför vintern genomfört ett test av vinterkängor för barn som även publiceras av GD. Att det står waterproof på skorna är ingen garanti för torra fötter, enligt testet.

    Att nya vinterkängor, nya behövs varje säsong, är en stor investering vet jag som har två jämnåriga barn. I testet, av 8 kängor, varierade priserna mellan 350 och 1100 kronor.

    Testet inriktades på tre aspekter; täthet, förmåga att släppa ut fukt och hälla värmen. Inga blöta och kalla fötter, alltså.

    Sämst i täthet var Din Sko, som inte ens klarar en tiondel av testtiden förrän vattnet läcker in. I andra skor som Skopunktens och Nierenburgs riskerar barnets fötter bli blöta ändå, eftersom kängorna inte andas, enligt Testfakta. Total testvinnare blev kängorna från Viking, med toppbetyg i samtliga test.

    Din Sko lovar undersöka varför deras kängor inte håller tätt. Samma sak säger Skopunkten till Testfakta men lovar dessutom att ta tillbaka kängor som inte håller tätt.

    Som vanligt sammanfattar Testfakta resultaten i en tabell.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Kemikalieinspektionen (KemI) ha gjort en undersökning av olika gifter i de plagg vi bär närmast huden, som bad- och underkläder, scarves, T-shirts, tröjor och toppar. 110 plagg från 29 butiker i Sverige har undersökts, skriver KemI i ett pressmeddelande. Undersökningen refereras också i DN.

    Ämnen som eftersöktes var azofärgämnen, vissa ftalater, nonylfenol och nonylfenoletoxilat. Ämnena, eller deras nedbrytningsprodukter, tillhör grupperna miljö- och hormonstörande samt cancerframkallande.

    Det främsta fyndet var förekomst av nonylfenoletoxilat. Det används i rengöringsmedel och färger och är giftigt för vattenlevande organismer. I 48 av plaggen, många underkläder, fanns ämnet, och i 13 av dem var halterna mycket höga.

    – Att så mycket som 32 procent av plaggen verkligen innehåller ämnet ger en stark indikation på att det är vanligt förekommande i importerade kläder, säger Camilla Westlund, inspektör på KemI i pressmeddelandet.

    Av de badplagg som analyserades var tolv så kallade UV-dräkter, dvs. mer heltäckande badkläder för små barn. Fem av dessa innehöll nonylfenoletoxilat, varav en av dem i mycket låg halt. En av de fem UV-dräkterna innehöll höga halter av ämnet. Ett tryck på en barnbaddräkt innehöll ftalat i låga halter.

    Två scarves och en T-shirt innehöll förbjudna halter av azofärgämnen, varav en del bryts ner till produkter som bedöms vara cancerframkallande.

    Samtliga berörda företag har informerats om att kontrollen har gjorts och om analysresultaten. De har också fått information om reglerna. De plagg som innehöll otillåtna ämnen måste sluta säljas och företagen har lagt säljstopp på dessa, skriver KemI.

    Uppdatering: Med anledning av KemI:s undersökning kritiserar Bitte Assarmo, chefredaktör för Liv&Rätt, myndighetens agerande. I en debattartikel i SvD tycker hon att KemI borde gått ut med information till konsumenterna om vilka plagg och vilka företag det gäller. ”Myndigheten – som drivs med skattebetalarnas pengar – prioriterar företagen på bekostnad av konsumenterna och undanhåller information som varje medborgare i ett land bör få tillgång till”, skriver hon bland annat.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag har tidigare skrivit om planer att se till att kläder ska standardiseras när det gäller storleksbeteckningar i hela Europa. Nu ska planerna bli verklighet, skriver Svensk Handel Stil i ett pressmeddelande. Det har också gett upphov till artikel i DN, ett Eko-inslag och en TT-notis.

    Organisationens ordförande Mikael Sandström tar över ordförandeskapet för den standardiseringsgrupp som ska göra jobbet. I dag har samma storleksbeteckning ofta helt olika betydelse i olika länder. Ett gemensamt system skulle underlätta för både butiker, postorder- och nätföretag och konsumenter, sammanfattar TT.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Som vanligt inför vintersäsongen har Testfakta låtit testa vinterkängor för barn. De brukar vara en rejäl investering som återkommer varje år, de testade kängorna kostar mellan 300 och 1000 kronor.

    Allra viktigast är nog att kängorna inte läcker in vatten, men sex av de tio testade paren läckte. Kängorna testades också för andningsförmåga och värmeisolering.

    Som testvinnare utnämner Testfakta ett av testets dyraste par, från Ecco. Men det kan vara värt att notera att testets billigaste par höll tätt och värmeisolerade bra. Frågan är om en bättre andningsförmåga är värt 700 spänn.

    Testet publiceras bland annat i HD och GD och som vanligt sammanfattas resultaten i tabeller.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Vill man köpa en vinterjacka av känt märke gäller det att se upp, åtminstone om man köper den på nätet. Dåliga kopior av kända märken, som Fjällräven, är mycket vanliga, varnar TT.

    – Det är en enorm bluffindustri, säger IT-experten Peter Forsman, som kartlagt sajterna och hittat hundratals som vänder sig till svenska konsumenter.

    Det är nog säkrast att handla i en vanlig affär, då vet man (oftast) vad man får.

    Andra bloggar om:

  • Som vanligt så här års har Testfakta kollat vinteroveraller för barn. När de testar 14 overaller är det på prislappen som skillnaden är störst, sammanfattar de själva. Testet publiceras bland annat i HD och GD.

    Priserna varierar från 500 till 1795 kronor, noterar jag. Den dyraste var visserligen bäst i test och slitagetåligheten var sämre för den billigaste. Å andra sidan kan man köpa tre billiga overaller för mindre pengar än den dyraste, något att tänka på.

    Du får väl själv fundera, som vanligt sammanfattas testet i tabeller.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det har varit stor uppmärksamhet kring kemikalier i kläder på sistone och klädbranschen verkar ha dålig koll på dem. Jag är övertygad om att uppmärksamheten tvingar branschen att ta tag i frågan.

    Nu lovar H & M att deras kläder ska vara kemikaliefria år 2020. Det sker efter samtal med Greenpeace, skriver organisationen i ett pressmeddelande som också uppmärksammas i en TT-notis.

    Företaget är inte först ut, tidigare har sportmärkena Adidas, Nike och Puma avgett samma löfte.

    Varför det ska ta så lång tid framgår inte av pressmeddelandet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Svensk Handel Stil:s Blixtindex visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 3,5 procent jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en minskning med 5,3 procent.

    Hittills i år, januari-augusti, har försäljningen av kläder minskat med 4,3 procent och skoförsäljningen har ökat med 0,1 procent, enligt ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT.

    Den främsta anledningen är det allmänna ekonomiska läget och tt svenskarna håller hårdare i plånboken kommer att medföra utslagning bland butikerna, bedömer Svensk Handel Stils ordförande Mikael Sandström.

    – När vi har sådana här tider så kommer utslagningen att öka, det sker ju med automatik. Och naturligtvis så kommer man att dra ner på antalet arbetade timmar, säger han till TT.

    Vi kommer nog att få se fler och kraftigare reor, tror jag.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Jag har tidigare bloggat om att klädföretagen verkar ha dålig koll på vilka giftrester som finns i de kläder vi köper. Nu kommer nya tecken på samma sak. När Greenpeace analyserade 78 produkter från 15 globala klädmärken hittades mätbara mängder av nonylfenoletoxylater i två tredjedelar av produkterna. Analysen uppmärksammas också av TT i en notis som publiceras i många tidningar.

    Även om resterna är små i varje enskilt plagg blir det tillsammans större mängder i vattnet på grund av tvätt. Enligt organisationen hjälper vi alltså till att sprida miljögifterna.

    Att giftet fanns även i plagg från tillverkare som sagt sig ha förbjudit detsamma i sin produktion, visar enligt Greenpeace att tillverkaren inte har full kontroll över produktionskedjan, skriver TT.

    Det är ju mycket svårt för oss konsumenter att veta vad kläderna innehåller. Därför är det extra viktigt att klädföretagen har en fungerande kvalitetskontroll som vi kan lita på.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag har tidigare berättat att det finns många olika kemikalier i de kläder vi köper. Nu återkallas kläder från danska IC Company som har sålts under märkena In Wear, Part Two och Cottonfield. Det berättar TT i en notis som även blivit ett Eko-inslag.

    Plaggen, som haft för höga halter av azofärgämnen, nickel och sexvärt krom – vilket kan framkalla allergier och cancer, har sålts i flera år men återkallas först nu efter rapporter i danska medier, enligt TT.

    Det här är väl ett exempel på ett företag med bristande kvalitetskontroll. Är man osäker på vad kläderna innehåller är det nog klokt att tvätta dem innan man bär dem.

    Uppdatering: Sydsvenskan har en artikel som handlar om alla kemikalier i kläderna. Det finns inga genvägar till en giftfri garderob, tycker experis som tidningen talat med. De efterlyser bättre utbildning av personalen samt att EU kommer med gemensamma krav.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,