Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » mars
  • Ungefär 1,3 miljoner äldre i Sverige använder inte Internet. Det framgår av en ny rapport från Stiftelsen för internetinfrastruktur (.se), där äldres internetvanor kartlagts. Den mest troliga framtidsprognosen är att siffran kommer att ha sjunkit till 500 000 år 2020, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande med anledning av rapporten.

    Rapportens innehåll tas upp av GP och TT har en artikel som publiceras i många tidningar.

    Det allvarliga är att de som inte är internetanvändare är utestängda i många avseenden.

    – Det är en stor fråga. Det är en grupp människor som riskerar att hamna utanför samhället, men det kan också bli väldigt kostsamt att inte använda sig av nätet, som för att betala räkningar, säger Curt Persson, ordförande för Pensionärernas riksorganisation (PRO), till GP.

    Det mest märkliga tycker jag att bankernas agerande är. Med dåliga kontorstjänster och höga avgifter försöker de tvinga alla att använda internettjänsterna. De, om några, borde väl värna om sina äldre kunder som ofta är kapitalstarka.

    Andra bloggar om: , ,

  • Babyproffsens barnvagnsmodell Baby Travel Grizzly har handtag som kan brista, vilket medför en risk att barn skadas. Även chassit kan brista och utgör en skaderisk för barn som färdas i vagnen, skriver Konsumentverket i ett varningsmeddelande.

    Det här berör Grizzly i färg svart som är levererade efter 1:a November 2010 och i beige färg som är levererade efter 15:e December 2010.

    Bilder på vagnarna finns i KoV:s pressmeddelande och mer information finns i butiken eller på Babyproffsens webbplats.

    Andra bloggar om: , ,

  • Om du köper en mp3-spelare eller en hårddisk, med eller utan dator, ingår en så kallad privatkopieringsavgift i priset. Avgiften hanteras av organisationen Copyswede. Nu kan även mobiltelefoner drabbas av avgiften, berättar Computer Sweden och artikeln refereras av Sydsvenskan.

    – Många mobiler har ett minne som kan användas för privatkopiering av exempelvis musik. För oss är det viktigt att behandla aktörer lika. Jag har förståelse för att mp3-spelartillverkare undrar varför mobiler ännu inte omfattas av privatkopieringsersättning, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind till CS.

    Hur stor avgiften blir och vilka mobiltyper som bör omfattas kan Copyswedechefen inte svara på än. Det är en fråga för förhandlingar med mobiltillverkarnas branschorganisation MTB. Men i Tyskland, som redan infört en sådan avgift, ligger den på mellan fyra och elva euro, skriver CS.

    MTB vill inte ha några avgifter och förhandlingarna har brutit samman, skriver CS i en senare artikel som även den refereras av Sydsvenskan. Nu får troligen en domstol ta ställning till Copyswedes krav på mobilavgifter.

    Uppdatering: Även DN kommer med en artikel om avgiftsstriden, men ger även mer bakgrund till avgiften.

    Andra bloggar om: , ,

  • Nu är det inte längre tidningen som gäller på toaletten. I stället är mobilsurfande den nya sysselsättningen, enligt en undersökning från Telia Danmark, berättar TT.

    Det är framförallt männen som fått en ny favoritplats för sina surfvanor. Var femte man besöker internet på toan – men knappt var tionde kvinna gör det, skriver TT.

    Någon som blev förvånad?

    Andra bloggar om: , ,

  • Bensinpumpar Det höga bensinpriset, för närvarande 14:28 kronor väntas bli bestående och om två år kan vi räkna med ett bensinpris på 18 kronor. Det spår Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson, enligt en artikel i SvD som även publiceras på tidningens ekonomisajt E24.

    Det är inte de nuvarande oroligheterna i Mellanöstern som är förklaringen, utan att konjunkturen väntas fortsätta uppåt. Hög konjunktur ger helt enkelt ökad efterfrågan på råolja och transporter.

    En av vinnarna på ett högt bensinpris är staten, skriver SvD i en annan artikel. Visserligen är bensinskatten fast, per liter, men momsintäkterna ökar. För varje krona i bensinpris tar staten in 20 öre.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Samtliga flygbolag som flyger inrikes i Sverige använder sig av oskäliga avtalsvillkor. Den skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande med anledning av en färsk rapport. Även TT har en artikel med anledning av rapporten.

    Konsumentverket har granskat 18 svenska flygbolag och flygreseorganisatörer för att se hur de lever upp till den tvingande lagstiftning som finns på reseområdet. Granskningen har fokuserat på konsumenternas rättigheter vid förseningar, inställda flyg, nekad ombordstigning, personskador samt skadat och försenat bagage.

    Bolagen är tvingade att ge information, assistans, ekonomisk kompensation och skadestånd till sina resenärer vid olika typer av händelser. Konsumentverkets granskning visar att samtliga flygbolag har avtalsvillkor som är oskäliga. Många av villkoren tar ifrån resenärerna deras rättigheter. Några exempel på överträdelser:

    • Hänvisningar till lagstiftning som inte längre gäller.
    • Friskrivningar från skadeståndsansvar vid förseningar och personskador.
    • Friskrivningar från skador på bagage.
    • Skrivningar som gör det oklart för konsumenten vilket bolag som är motpart. Det gör det svårt att vända sig rätt för att hävda sin rätt.
    • Begränsningar av skyldigheten att ge assistans till resenärer vid till exempel förseningar.

    Konsumentverket förutsätter att flygbolagen snarast ändrar sina oskäliga avtalsvillkor. Om bolagen inte ändrar villkoren kommer Konsumentverket att inleda tillsynsärenden mot bolagen, enligt pressmeddelandet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • GP gör numera som Aftonbladet, stänger in visst material bakom en avgiftsmur. Det gäller till exempel tester.

    ” Bli medlem i GP+ och du får tillgång till extramaterial på gp.se och på mobil.gp.se”, är tidningens argument. Men avgiftsbelägger man material som tidigare varit fritt, så är det väl knappast frågan om extramaterial.

    Själv har jag aldrig trott på den affärsmodell som GP nu valt. Risken är nog stor att man får färre läsare i stället för fler.

    Jag kan dessutom tipsa om att en del av de tester som göms bakom väggen, de som köps från Testfakta, kan du hitta på Testfaktas webbplats eller hos andra tidningar som DN och GD.

    Andra bloggar om: , ,

  • Under förra året åt vi rekordmycket kött i Sverige. Konsumtionen av nöt och fläsk ökade med drygt 3 procent och kyckling med över 5 procent. Det berättar Ekot i ett inslag som refereras av TT.

    Men öknigen består främst av importerat kött, för samtidigt går många svenska köttproducenter på knäna.

    Ökningen kan verka ologisk, efter alla diskussioner om köttproduktionens miljöeffekter. Men den enkla sanningen är nog att kött är billig mat idag. Griskött kan man ofta hitta för mellan 25 och 35 kronor kilot idag. Då är det knappast producerat i Sverige.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Numera finns det speciella dagar för olika företeelser, inte minst mat. De flesta känns ointressanta för mig, men just den här dagen tänker jag hedra. Främst genom intag av just – våfflor.

    Jag har alltid varit barnsligt förtjust i våfflor, och det är jag tydligen inte ensam om. Nu för tiden frossar jag inte i dem, en eller två brukar räcka gott. Men i tonåren vräkte jag i mig tolv stycken vid ett tillfälle, det skulle jag aldrig klara idag.

    Många propagerar för olika ”pålägg” till våfflan, till exempel har TT en artikel dagen till ära, där man bland annat föreslår kallskuret. Men jag håller mig helst till den gamla vanliga med vispad grädde och sylt, hjortronsylt är favoriten.

    Andra bloggar om: ,

  • Efter den tyska dioxinskandalen reades tyskt griskött, som sedan framför allt sedan använts i charkprodukter – även i Sverige. Det billiga tyska köttet ställde till stora problem för de svenska grisuppfödarna. Det är nog mot den bakgrunden den här nyheten ska ses.

    Under en hearing med LRF och Svensk Kött utfäste ICA, KF, Axfood och Bergendahls målet att presentera en svenskmärkning för charkuterivaror under 2011, skriver ATL och LRF har skickat ut ett pressmeddelande.

    Märkningen ska garantera att köttet i produkterna har svenskt ursprung.

    Frågan är om märkningen också garanterar att grisarna inte transporteras långa vägar. Allt fler slakterier läggs ner i Sverige, av bondekooperationen.

    Andra bloggar om: , , , ,