Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2008 » december
  • En spurt strax innan jul ser ut att ha räddat julhandeln. Handels Utredningsinstitut (HUI) står fast vid prognosen om att detaljhandeln för första gången spränger 60-miljardsvallen, berättar TT.

    – Vi räknar fortfarande med att detaljhandelns omsättning kommer öka med 2,5 procent till nästan 61 miljarder kronor, säger HUI:s vd Lena Larsson.

    – Kalendereffekten med att julafton i år låg på en onsdag har gynnat hela detaljhandeln.

    Analysen styrks av handlarna.

    – Fram till dagarna före julhelgen låg vi några procent lägre än förra årets rekordstarka julhandel. Men vi har haft en stark handel dagarna före och efter julafton så det kan bli nästan i nivå med förra årets decembersiffror, säger Joakim Forsell, vice vd på Åhlensgruppen till TT.

    Det kanske var det faktum att reorna började innan jul som gav spurten, funderar jag.

    Andra bloggar om: , ,

  • Snabblånebranschen, kalla det snabblån, sms-lån eller whatewer, har länge försökt skaffa sig en positiv prägel. Genom samma nyspråk som regeringen använder för sin politik.

    Jag blir bekymrad när jag läser en artikel på E24, SvD:s ekonomisajt. De kallar ockret mikrolån. Visserligen avslöjar de ockerräntorna, men ansluter sig till nyspråket.

    Mikrolån har fått en mycket positiv betydelse, inte minst genom den publicitet som Nobelpriset gav. För fattiga i vissa länder har mikrolån en oerhörd betydelse. Men här hemma handlar det bara om ocker.

    Lågkonjunkturen har fått många att ta ”mikrolån” för att betala sina räkningar. Men det är ett kostsamt val – den effektiva årsräntan kan vara 2 334 procent, skriver E24.

    Det dyraste sms-lånet ligger just nu på 2 334 procent i effektiv årsränta. Det är vad Kredit365 och Smspengar tar för sina 1 000-kronors lån, som ska betalas efter en månad.

    Många tvingas ta korta lån för att täcka sina kostnader över julen. Det går snabbt och är effektivt, men också väldigt dyrbart, då lånet måste betalas inom en månad till ett högt procentuellt pris, enligt E24.

    Att regeringen ännu inte tagit itu med ockret är för mig en gåta. Struntar de i fenomenet?

    Andra bloggar om: , ,

  • Trots att alla fyra regeringspartier lovade att höja studiemedlen inför förra valet har hittills inget hänt. Studenterna, tillsammans med pensionärerna, tillhör de ekonomiskt mest misshandlade grupperna.

    Studiemedlet är 7.820 kronor per fyraveckorsperiod, varav 5.136 kronor är lån och 2.684 kronor är bidrag. Studenter har lägre disponibel inkomst 2008 än 1989, visar en undersökning från Swedbank som publicerades i våras.

    För den helårsstuderande som tjänar mer än 102.500 kronor om året – det så kallade fribeloppet – minskar studiemedlen med hälften av den överskjutande inkomsten.

    Men nu finns chans till en liten, mycket liten, ljusning, rapporterar TT.

    Regeringen tillsatte förra hösten en studiesocial kommitté där alla sju riksdagspartier deltar. I uppdraget ingår bland annat att se över fribeloppsgränsen samt nivån på studiemedlen.

    Kommittén är nu överens om att höja fribeloppet till 130.000 kronor för helårsstuderande, skriver Svenska Dagbladet. Och passeras den gränsen reduceras enbart bidragsdelen, inte lånedelen.

    – Dagens fribeloppsgränser bidrar till en ekonomisk osäkerhet för många studenter. De som jobbar på sommaren riskerar att hamna nära eller över gränsen. Helst hade vi velat undanta sommarmånaderna, men det är lite praktiskt svårt, säger kommitténs ordförande Roger Tiefensee (c) till TT.

    SFS:s ordförande Moa Neuman kallar förslaget ”ett jättebra steg i rätt riktning”.

    – Men vi väntar fortfarande på en studiemedelshöjning därför att det är betydligt många fler, typ alla, som får för lite pengar i studiemedel, medan det är ganska få som slår i fribeloppstaket, säger hon till TT.

    Kommitténs ordförande säger också att man kommer att föreslå en höjning av studiemedlen. Hur mycket är dock oklart.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Finanskrisen sätter spår i julhandeln, rapporterar Svt. När det gäller till exempel kläder så köper vi inte lika mycket som ifjol, visar ny statistik från Svensk Handel.

    Och julklapparna verkar inhandlas ovanligt sent i år – att vänta länge med sina klappinköp är en tendens man sett i flera år inom svensk handel.

    Inom klädbranschen kom handeln igång sent. Och det har gjort att försäljningen minskat med fem procent i december jämfört med samma period i fjol, enligt Svt.

    Men i kristider köper vi mer smink, läser jag i SvD. Detta omvända samband mellan lågkonjunktur och kosmetikakommers har till och med ett namn: ”The Lipstick Index”. Det är en ekonomisk indikator som knappast återfinns i mikroekonomiska kursböcker, men som i princip betyder att när börserna dyker så boomar mascaran. Det kan också användas tvärtom som mått på den allmänna ekonomiska hälsan: när sminket storsäljer går det ofta knaggligt för ekonomin, enligt Svenskan.

    Ett kanske mindre oväntat samband läser jag om i DN. Verkställande direktören för Pantbanken Sverige heter Peter Sundström. Han tar oss bakom säkerhetsdörrarna ut på lagret på Storgatan, där en två meter hög leksaksgiraff med lånebeloppet 3.000 kronor samsas med rullade äkta mattor och dyra bronsstatyer av afrikanska krigare. Vi får lära oss att aktier må rasa, men guldpriset består och nu lånas det på guld som aldrig förr i alla Pantbankens kontor i Sverige. Därför räknar Peter Sundström med minst tjugo procents vinstökning i år och bästa resultatet sedan 1866. Fast på Östermalm blir det mycket stilmöbler, konst och antikviteter. Här plockar kunderna ner det de har hemma när det blåser snålt, skriver DN.

    Att lågprisvaruhusen också går bra är väl också väntat. Även denna rapport förmedlas av DN.

    Det är dan före dan och på lågprisvaruhuset Gekås i Ullared ringlar köerna långa. Hösten, som för detaljhandeln i stort lämnat en hel del övrigt att önska, har på Gekås inneburit kraftigt ökad försäljning.

    – Det är nästan så att man skäms. Men sedan det började se riktigt dystert ut för ekonomin har det gått strålande för oss. Vi växer kraftigare än normalt, säger Boris Lennerhov, vd för Gekås i Ullared.

    Och han är inte den enda varuhuschefen som kan glädja sig åt ökad försäljning. DN Ekonomi har pratat med flera lågpriskedjor som ger samma bild. Tillströmningen av kunder har ökat i takt med att konjunkturutsikterna mörknat, skriver tidningen.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • En riktigt god jul, önskar jag alla bloggens läsare. Nu tänker jag griljera skinkan, nägot som inte blev gjort igår, och titta på tindrande ungar! Tillbaka efter helgen!
    God jul!
    Carl

  • Middagsfrid AB omsätter miljoner på att köra hem färdigplanerade matkassar med receptförslag till flerpersonhushåll. Företaget har dock inte lämnat in någon anmälan om registrering, vilket är ett åtalbart brott mot livsmedelslagen. Företagets vd, matdebattören Kicki Theander, lovar att detta ska åtgärdas snarast, skriver DN självt.

    Kicki Theander har fått omåttlig reklam i DN, och utmålats som matdebattör. I själva verket är hon företagare i matbranschen.

    Det utrymme som DN gett henne har varit värt mycket pengar, till dess DN själva varit tvunget att avslöja att hennes företag i själva verket varit oregistrerat som matföretag.

    När verksamheten kom igång i Stockholm den 1 oktober 2007 hade Middagsfrid drygt 150 kunder. På ett år ökade kundkretsen till drygt 2.000 hushåll. Under det första verksamhetsåret levererades över en halv miljon portioner mat och bolaget omsatte ungefär 13,7 miljoner kronor (resultaträkningen för premiäråret visar en vinst på cirka 784.000 kronor efter skatt), skriver DN.

    Men bolaget har inte registrerat sig hos kommunen, trots att alla företag som sysslar med livsmedel måste det från och med den 1 januari 2006. Sedan då räcker det också för livsmedelsföretag att endast registrera sig vid en kommuns miljöförvaltning. Men inte heller i Göteborg eller Malmö/Lund – där Middagsfrid etablerade sig under 2008 – finns företaget registrerat, enligt tidningen.

    Att tidningen avslöjar det verkliga förhållandet räcker inte. De måste i stället be läsarna om ursäkt. Att ge sådan omåttlig reklam för ett företag, är rent vilseledande. I synnerhet som reklamen bygger på ren okunnighet!

    Andra bloggar om: , , ,

  • I går kokade jag årets julskinka. Efter att under de senaste åren testat några färdigkokta varianter, fortsätter jag att koka själv. De färdigkokta smakar i allmänhet ingenting.

    Efter många diskussioner med proffskockar kokar jag sedan många år min skinka, och låter den svalna i spadet. Då blir den saftigast, och får mycket smak av lök, rotsaker och örter som fått koka med. Och jag använder termometer när jag kokar.

    Men se upp! Om du slår i kokböcker och recept får du reda på att skinkan ska nå en temperatur på 70-75 grader när den är klar. Men det betyder inte att du ska koka eller ugnssteka till dess termometern visar den temperaturen.

    Temperaturen fortsätter nämligen att stiga efter det att du stängt av spisen eller ugnen. Här ligger svårigheten. En stor köttbit, som en skinka, stiger mer i temperatur än en liten.

    Erfarenheten har lärt mig att den skinka jag lagar till familjen, cirka 2,5 till 3 kilo, ska kokas till en temperatur på 58 grader innan jag avbryter. Den blir då färdig medan den svalnar i lagen under natten, och behåller sin saftighet.

    Testa ni också! I dag ska jag griljera den, och provsmaka resultatet tillsammans med en julöl.

    Andra bloggar om: , ,

  • Den stora nackdelen med programvara från Microsoft är att deras programvara aldrig är tillräckligt testad innan den börjar säljas. Vi får betala för att vara betatestare, brukar en kompis i databranschen säga.

    Nu läser jag om en ny attack mot IE, kort efter den förra. Internet Explorer utsattes förra veckan för massiva hackattacker. Microsoft var snabb med att åtgärda sårbarheten i systemet men nu har hackarna upptäckt ett nytt sätt att ta sig in i din dator, skriver SvD.

    Två miljoner datorer misstänks ha blivit hackade under förra veckan på grund av en sårbarhet i Internet Explorer. De drabbade hade gått in på en webbsida som innehåller ett skadligt javascript. Användaren omdirigerades till en annan webbsida där en fil laddades ned. På så sätt lyckades hackarna ta sig in i datorerna.

    Enligt idg.se använder sig hackarna nu av en elak kod som gömmer sig i Word-dokument.

    -Inuti dokumentet finns en activex-kontroll, och i kontrollen finns en rad som anropar en sajt som innehåller angreppskoden, säger David Marcus som är forskningschef på Mcafee Avert Labs till idg.se.

    Dokumenten med den elaka koden levereras antingen via e-post eller via hemsidor på internet. Man ska alltså vara mycket försiktig med att öppna Word-dokument som man inte känner igen.

    Alex Nordström, som är säkerhetskonsult på IXecurity, råder alla att inte använda Internet Explorer eftersom det än så länge finns säkerhetshål i systemet.

    -Jag använder aldrig den eftersom de inte lyckats patcha den riktigt ordentligt, säger han enligt SvD.

    Jag använder inte heller några program från Microsoft som kommunicerar med nätet, av säkerhetsskäl. Som webbläsare använder jag i stället Firefox, som jag är nöjd med.

    Andra bloggar om: , ,

  • Rekordmånga köpare klagar på byggjättarnas avtal för nya bostäder. Klagomålen på byggbolagens avtal för nya bostäder strömmar in till konsumentverket. Sedan den första oktober har hela 40 personer hört av sig bara till konsumentvägledarna i Stockholm, läser jag i DN.

    Bostadskris. Svårigheter att sälja den gamla bostaden. Nej till nytt bostadslån. Det är några av de vanligaste skälen till att allt fler personer försöker dra sig ur sina förhandsavtal om köp av nybyggda bostäder. Men många känner sig lurade när de inser hur höga skadestånden kan bli. I vissa fall rör det sig om miljonbelopp.

    – Det här är en ny fråga. Byggbolagen har inte gett ordentlig information till kunderna, säger Stina Johannesson, konsumentvägledare i Stockholms stad.

    De flesta kunder förstår att de förlorar handpenning på cirka 100 000 kronor om de drar sig ur. Men många kunder har inte förstått att de även måste betala mellanskillnaden om bostaden inbringar ett lägre pris när den säljs vidare. Problemet har blivit vanligt sedan priserna på bostadsmarknaden börjat falla, skriver tidningen.

    Det verkar alltså dels som om köparna inte brytt sig om att lusläsa avtalet, innan de skrev på. Det kan jag inte förstå, ett bostadsköp är väl en av de största affärerna man gör som privatperson. Dessutom trodde jag att man alltid villkorade ett nytt avtal med förutsättningen att man kan sälja sin gamla bostad, och få nytt lån. Jag tror tyvärr att de klagande köparna får svårt att klara sig undan en rejäl smäll!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Cancerframkallande aflatoxin är vanligt i nötter och snart tvingas EU släppa in ännu mer förorenade mandlar, pistaschnötter och hasselnötter över gränserna. Hälsoriskerna ökar särskilt för de som äter mycket nötter, berättar SvD.

    De tre senaste månaderna har EU:s gränskontroll satt stopp för 210 partier av frön och nötter med höga halter av aflatoxin, visar SvD:s genomgång av varningar som gått ut via EU:s larmsystem för farlig mat, RASSF. Under hela 2007 stoppades 568 motsvarande partier.

    Men snart tillåts mer mögliga nötter. Mot sin vilja ska EU mer än fördubbla den godkända halten av aflatoxin i mandel, hasselnötter och pistasch till 10 mikrogram per kilo. Hade de nya reglerna trätt i kraft skulle 61 av de 210 partier som stoppats och destruerats de senaste 4 månaderna ha vinkats rakt igenom tullkontrollen, visar SvD:s granskning. För jordnötter ligger gränsvärdet tills vidare kvar på fyra mikrogram.

    Det nya gränsvärdet har fastställts inom FN-organet Codex Alimentarius och därmed gäller vid internationell handel.

    Andra bloggar om: , ,