Trots att alla fyra regeringspartier lovade att höja studiemedlen inför förra valet har hittills inget hänt. Studenterna, tillsammans med pensionärerna, tillhör de ekonomiskt mest misshandlade grupperna.
Studiemedlet är 7.820 kronor per fyraveckorsperiod, varav 5.136 kronor är lån och 2.684 kronor är bidrag. Studenter har lägre disponibel inkomst 2008 än 1989, visar en undersökning från Swedbank som publicerades i våras.
För den helårsstuderande som tjänar mer än 102.500 kronor om året – det så kallade fribeloppet – minskar studiemedlen med hälften av den överskjutande inkomsten.
Men nu finns chans till en liten, mycket liten, ljusning, rapporterar TT.
Regeringen tillsatte förra hösten en studiesocial kommitté där alla sju riksdagspartier deltar. I uppdraget ingår bland annat att se över fribeloppsgränsen samt nivån på studiemedlen.
Kommittén är nu överens om att höja fribeloppet till 130.000 kronor för helårsstuderande, skriver Svenska Dagbladet. Och passeras den gränsen reduceras enbart bidragsdelen, inte lånedelen.
– Dagens fribeloppsgränser bidrar till en ekonomisk osäkerhet för många studenter. De som jobbar på sommaren riskerar att hamna nära eller över gränsen. Helst hade vi velat undanta sommarmånaderna, men det är lite praktiskt svårt, säger kommitténs ordförande Roger Tiefensee (c) till TT.
SFS:s ordförande Moa Neuman kallar förslaget ”ett jättebra steg i rätt riktning”.
– Men vi väntar fortfarande på en studiemedelshöjning därför att det är betydligt många fler, typ alla, som får för lite pengar i studiemedel, medan det är ganska få som slår i fribeloppstaket, säger hon till TT.
Kommitténs ordförande säger också att man kommer att föreslå en höjning av studiemedlen. Hur mycket är dock oklart.
Andra bloggar om: Studiemedel, Studenter, Fribelopp, Regeringen