Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2007 » juni
 • Just nu känner jag mig oerhört belåten. Jag har just njutit en vegetarisk lunch. Missuppfatta mig rätt, jag är definitivt ingen vegetarian. Jag lever osunt på andra sätt.

  Idag köpte jag nyskördade grönsaker. Sommaren är en fantastisk tid för såna. Jag kokade ett knippe nyskördade rödbetor, lite morötter och kålrabbi. Tillsammans med lite flingsalt och smör blir det en fantastisk lunch. Det är nästan lika fantastiskt som nystekt hel strömming. Men bara nästan.

 • Bara_rasvaskorDet norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet har gjort ett test av resväskor. Väskorna, femton storsäljare på den europeiska marknaden, har vägts, mätts, prövats och utsatts för misshandel. De kostade från 800 norska kronor till 2500 norska kronor. Väskorna betygssattes i ett poängsystem där olika faktorer vägdes samman.

  Testvinnare blev två väskor från Samsonite, som fick 77 poäng vardera. Båda tillhör testets dyrare väskor. På andra plats kom en väska från en mig okänd producent, Roncato som också var en av de billigare. Följaktligen ett prisvärt köp, som begåvades med 75 poäng.

  På fjärde plats kom en annan väska från Roncato, Shuttle, och på femte plats en väska från Delsey, Expandream.

  Sämst blev Carlton Geo Trolley Case med bara 10 poäng, eftersom både hjul och handtag var dåliga. Den klarade inte heller falltestet.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • SolstolarLivsmedelsverket ger oss goda råd inför semestern Här får du hela pressmeddelandet:

  Mat och dryck är en viktig del av upplevelsen i en annan kultur. Genom att se upp för några vanliga fällor är det möjligt att minska risken att få magsjuka under utlandssemestern.

  – Alltför många drabbas av magsjuka på grund av att man fått i sig dålig mat eller dryck under semestern utomlands. Att följa Livsmedelsverkets råd är ett enkelt sätt för att må bra och kunna njuta av sommarsemestern, säger Hans Lindmark, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

  Ät och drick gärna:

  • mat som är ordentligt varm – eventuella mikroorganismer dör vid upphettning
  • grönsaker och frukt som du själv skalar
  • bröd och yoghurt
  • drycker som te och kaffe, oöppnade läskedrycker, förpackat vatten, juice, vatten som kokats är säkert att dricka.

  Var försiktig med:

  • bufféer, sallader av frukt och grönsaker, skivat kallt kött
  • råa eller löskokta ägg, annan otillräckligt upphettad
  • mat av köttfärs, kyckling, fisk och skaldjur
  • opastöriserad mjölk och ost gjord på opastöriserad mjölk
  • desserter som mousser och liknande
  • kranvatten och is bör undvikas om vattnet inte är ordentligt klorerat.

  Livsmedelsverket har tidigare rapporterat om allvarliga förgiftningsfall när keramikkärl och emaljerade kärl av okänt ursprung används till mat och dryck.

  – De som köper keramikkärl och emaljerade kärl av okänt ursprung utomlands bör inte använda dessa till mat och dryck. Det finns en risk att bly kan lösas ut från glasyr och färg, säger Salomon Sand, toxikolog vid Livsmedelsverket.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Kraftigt höjda hyror är att vänta för miljontals hyresgäster. I en pågående statlig utredning som DN tagit del av förespråkas införandet av marknadshyror. Dessutom vill bostadsminister Mats Odell (kd) låta bostadsrättsägare ta ut högre hyror när de hyr ut i andra hand, skriver tidningen.

  Utredningen förslag kan innebära genomsnittliga hyreshöjningar på 35 procent, enligt ledningen för privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna. Dessutom införs marknadshyror fullt ut. Det kan innebära ännu större hyreshöjningar i attraktiva områden.

  Allmännyttan avskaffas som idé. De kommunala bolagen ska enligt utredningen drivas fullt affärsmässigt, ge högsta möjliga avkastning.

  Bostadsrättsägarna ska dessutom kunna ta ut andrahandshyror som täcker deras kapitalkostnader, något som inte är tillåtet i dag.

  Mats Odell är vän av marknadshyror trots att krisdemokraterna, och Folkpartiet, inför valet lovat att inte medverka till chockhöjda hyror. Vi får se hur det går med det vallöftet, jag fruktar det värsta.

  Var det inte Alliansen som lovade att vanligt folk skulle få mer i plånboken? Det här förslaget drabbar knappast de välbeställda, de hyr inte sina bostäder. Men går förslaget igenom kan ju bostäder bli ett attraktivt investeringsobjekt framöver.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

 • EU, Telekom 29.06.2007 3 Kommentarer

  Mobil på strandenOm du planerar att använda mobilen när du semestrar i ett annat EU-land är det snart billigare. Men ska du göra det i sommar kan det kräva att du är aktiv innan du reser, berättar DN i en lite förvirrande artikel. Jag har försökt bena ut alla fakta och hoppas att jag fått det hela rätt.

  EU har beslutat om de nya taxor jag berättat om tidigare. Reglerna med pristak träder i kraft den sista juni. Vissa operatörer erbjuder de nya taxorna från första juli trots att de har en frist månaden ut. Från första augusti måste alla operatörer erbjuda de nya taxorna.

  Nu kommer det: För att få de nya taxorna från detta datum de erbjuds måste du kontakta din operatör och begära den nya taxan. Bytet ska vara kostnadsfritt. Det är först den sista augusti som de automatiskt införs för alla kunder.

  En fråga uppstår då. Måste inte den operatör som du använder i utlandet ha infört de nya taxorna? Svaret är – vet ej, det framgår inte av artikeln! Du får vackert ringa till din operatör och fråga.

  Notera att de nya taxorna inte gäller vid mobilsurfning i utlandet. Det är fortfarande svindyrt!

  Andra bloggar om: , , ,

 • Pellets borde varudeklareras för att underlätta konsumenternas inköp. Det anser Energimyndigheten som testat kvaliteten på pellets från 14 olika tillverkare. De flesta håller hög kvalitet och uppfyller gällande krav med god marginal. Men allt för stora variationer i kvaliteten kan medföra besvär och driftstörningar vid varje ny leverans.

  Flera egenskaper som kan påverka driften har testats, exempelvis volymvikt, vid vilken temperatur askan smälter och askhalten.

  Det skiljer så mycket som hundra kilo i volymvikt mellan den lättaste och den tyngsta sorten i testet. Så stora variationer i volymvikt orsakar problem med intrimningen av pannan. Vid för låg asksmälttemperatur ökar risken för att askan smälter i brännaren, vilket kan leda till driftstörningar. Hög askhalt innebär att man måste aska ur brännaren oftare.

  Mer om testet och tips om pellets kan du hitta via länken ovan.

  Andra bloggar om: , , ,

 • MajsSom jag berättat tidigare har en forskningsrapport satt frågetecken för den inom EU godkända genmodifierade majssorten Mon 863. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, har nu genomfört en ny granskning, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

  EFSA ändrar inte sin tidigare bedömning av den genmodifierade majsen MON 863. Det framgår av en rapport som EFSA presenterat. De skillnader som visades mellan test- och kontrolldjur i studien är små och kan enligt EFSA inte knytas till att testdjuren utfodrats med MON 863.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Riskakor doppade i mörk choklad från företaget Garbo Food AB har visat sig innehålla mjölkprotein trots att de är märkta som mjölkfria. Företaget har i dag gått ut med en varning i ett pressmeddelande.

  Företaget har beslutat att återkalla samtliga produkter från butiker som säljer dessa.

  Fler upplysningar om olika uppgifter på förpackningen med mera finns i pressmeddelandet.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Torsk2Jag har bloggat om det förut. Om du privatimporterar alkohol ska du betala punktskatt i det land där den förbrukas, det vill säga svensk alkoholskatt.

  Nu berättar DN att ungefär 6.000 svenskar kan vänta sig ett brev från skattemyndigheten med rubriken ”angående alkoholskatt”. Med brevet följer även ett inbetalningskort.

  Skattemyndigheten har med hjälp av så kallad handräckning från myndigheter i Spanien och Tyskland kommit över kundregister och följesedlar från exportörer i dessa länder. De vet precis vad kunderna köpt.

  Förutom alkoholskatt tvingas kunderna även betala en förseningsavgift på 1.000 kronor per beställningstillfälle samt ett skattetillägg om beställningen är tillräckligt stor, skriver DN. Även SvD har en artikel om nyheten.

  Jag tror vi kan vänta oss fler, liknande, tillslag. För att skrämma oss.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Internetleverantören Hemmanets kunder har saknat bredbandsuppkoppling sedan en vecka tillbaka. Företaget har begärts konkurs. Den berör mellan 1 200 till 1 500 kunder över hela Sverige.

  Drabbade kunder kan kontakta konkursförvaltaren för att häva avtalet. Kontaktuppgifter finns i Konsumentverkets pressmeddelande.

  Andra bloggar om: , , ,