Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2014 » augusti
 • SJ har de senaste åren haft en vansinnig prispolitik. Det har ofta varit billigare att ta bilen och det har varit omöjligt att förutse vad man får betala för en biljett. Jag har skrivit om det flera gånger.

  Nu aviserar SJ att de ska sänka priserna på vissa biljetter. Det berättar DN, Ekot och en artikel från TT. Exempelvis ska lägsta priset för en biljett i första klass sänkas med 100 kronor och 15 procent lägre priser på återbetalningsbara biljetter i första och andra klass. Det är besparingar som gjort prissänkningarna möjliga, påstår SJ.

  Men som jag ser det är det de ständiga förseningarna och inte minst det krångliga och oförutsägbara prissystemet som ställer till det. Förseningarna beror till stor del på att våra politiker gett sjutton i att satsa på underhåll av infrastruktur utan i stället tror att avregleringar löser alla problem. Men prissättningen är upp till SJ.

  Men det finns en antydan om att SJ kommer att se över prissystemet.

  – Vi kommer att se över hela vår prisstruktur. Detta är ett sätt för oss att öka vår konkurrenskraft och attrahera ännu fler resande, säger SJ:s vd Crister Fritzson till TT.

  Andra bloggar om: , , ,

 • BensinpumparNär jag för första gången körde bil i USA blev jag överraskad när jag skulle tanka. Jag gjorde som jag var van vid, ställde bilen vid en pump och försökte fylla tanken. Men icke, det krävdes att jag först gick in till kassan och antingen lämnade pengar eller ett kontokort. Sedan startades pumpen.

  Vi går mot samma förhållande, läser jag i en TT-artikel. Alla bensinstölder, för mångmiljonbelopp enligt artikeln, gör att branschen överväger förskottsbetalning.

  Enligt branschens egna siffror inträffade 46 000 springnotor förra året, till ett samlat värde av 38 miljoner kronor. Merparten av stölderna klaras aldrig upp.

  Några mackar har redan infört förskottsbetalning, men många mackägare är tveksamma. De verkliga vinsterna gör mackarna på merförsäljning efter tankningen, i samband med betalningen. Men branschföreträdare tror ändå att vi går mot förskottsbetalning.

  – Jag är övertygad om att vi som bransch någon gång kommer att behöva införa förskottsbetalning som helhet, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel, till TT.

  Andra bloggar om: , , , , ,