Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Husdjur
 • Det är många husdjur som stoppas vid gränserna under en utlandsresa, helt enkelt för att ägaren inte har koll på reglerna. Hittills i år har 396 hundar och 31 katter stoppats vid de svenska gränsstationerna, flertalet vid Öresundsbron och i Helsingborg, läser jag i HD.

  Enkelt uttryckt gäller alltid att hunden eller katten ska vara id-märkt, ha ett speciellt husdjurspass och vara vaccinerad mot rabies. När djuret återvänder till Sverige ska det dessutom finnas papper på att vaccineringen tagit (intyg om antikroppar finns) och är avmaskad. En del länder har, precis som Sverige, dessutom speciella krav för inresa.

  Resan måste förberedas i tid. Vissa saker tar tid, exempelvis måste man vänta en ganska lång tid mellan vaccineringen mot rabies och antikroppstest.

  Jordbruksverket berättar om vilka regler som gäller på sin webbplats, kolla där.

  Andra bloggar om: , , , , , , , ,

 • Har du köpt ett torrfoder som heter Nutritional Balance Lamb & Rice all breeds GROWTH bör du inte ge hunden det, fodret misstänks vara förorenat. I varje fall gäller det påsar med ett, tre eller 15 kilo. Jordbruksverket har gått ut med en varning som också vidarebefordras av TT.

  Jordbruksverket har kontaktat de svenska återförsäljarna. Vad föroreningen består av och hur den påverkar hundens hälsa är oklart. Verket har fått varningen från sin belgiska motsvarighet.

  Fler detaljer finns i verkets pressmeddelande.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • hund&katt De flesta som har husdjur vet att det är viktigt att skaffa en försäkring, om djuren skulle bli sjuka. Veterinärkostnader kan bli mycket höga, speciellt om djuret måste opereras. Då är en försäkring mycket värd.

  När jag skaffade min första hund fanns det inte många alternativ att välja på, om jag minns rätt. Nu är det många försäkringsbolag som erbjuder djurförsäkringar, bland andra Agria Djurförsäkring, Dina Försäkringar, Folksam, If och Sveland.

  Men det finns mycket att tänka på när man jämför villkor och ska teckna en djurförsäkring, läser jag i en artikel i DN. Man ska inte bara jämföra premier och självrisker utan också välja de rätta tilläggsförsäkringarna.

  Läs artikeln och fundera. Men det viktigaste är fortfarande att ha en försäkring för sina fyrbenta familjemedlemmar. Det vet jag av egen erfarenhet.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Det sämsta man kan göra för husdjuren är att bjuda dem på sin egen mat. De har helt andra näringsbehov än människan, och på så sätt riskerar vi att göra dem sjuka.

  Därför är vi hänvisade till att köpa djurens mat, men då måste vi kunna lita på att maten är väl anpassad till respektive djur.

  Testfakta har låtit analysera innehållet i elva olika fabrikat av torrfoder för vuxna katter. Testet publiceras också i flera tidningar. Analysen omfattade bland annat halten av den viktiga aminosyran taurin, energiinnehåll samt kvaliteten på råvarorna.

  När det gäller taurinet låg alla kattmatsorter över minimigränsen 0,1 gram per 100 gram – utom Friskies och Eldorado.

  Royal Canin hade även högst halt av aminosyran hydroxyprolin, som återfinns i bindväv. Bindväv har ett lågvärdigt protein jämfört med muskelprotein. Av den totala proteinhalten i Royal Canins kommer 27 procent från bindväv. Dessutom innehåller fodret vegetabilier, som är billigt, men som katter inte behöver.

  Bo Edoff på Royal Canin förklarar detta med att fodret har för högt kaloriinnehåll. För att reducera denna tillsätts vegetabilier. När det gäller andelen bindväv säger han att det ligger helt i linje med Royal Canins riktlinjer.

  Som testvinnare utser Testfakta fodret från Eukanuba, tätt följt av det dyrare Hill’s Optimal care. Coops lågprismärke X-tra får omdömet prisvärd.

  Testfakta och GP har tabeller som sammanfattar resultaten, något som DN verkar ha glömt bort.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Hund&katt2 En hundägare måste id-märka och registrera sin hund i det så kallade hundregistret. Det kostar 70 kronor men nu kan du göra registreringen via nätet, med hjälp av e-leegitimation.

  Att man måste registrera hunden känner inte alla till. Du kan läsa mer om registret på Jordbruksverkets webbplats.

  Andra bloggar om: , ,

 • Husdjur 26.10.2009 1 Kommentar

  Hund&katt2 Nu kan en orolig djurägare hitta information på nätet, läser jag i ATL.

  Genom den nya sajten, veterinaren.nu, kan djurägarna själva snabbt ta reda på om de symptom som husdjuret visar är allvarliga eller om det är en lindrig krämpa som går över på en dag. På sajten finns dock möjlighet att ställa frågor till veterinären.

  Andra bloggar om: , ,

 • Svenskarna lägger allt mer pengar på sina hundar, katter och smådjur, läser jag på SvD:s E24. Under förra året spenderade vi totalt 8,7 miljarder kronor, vilket är en ökning med 45 procent sedan 2004, enligt Handelns utredningsinstitut som på uppdrag av intresseorganisationen Manimalis har ställt samman uppgifterna.

  Inköp av djur, djurmat och kringrustning stod för drygt 5 miljarder kronor, medan veterinärtjänster och djurförsäkringar omsatte de övriga 3,4 miljarderna, skriver E24.

  E24 har också en tabell med kostnader för de vanligaste husdjuren.

  Andra bloggar om: ,

 • Hyresgästen, en 62-årig kvinna, krävs på 251 000 kronor i skadestånd av hyresvärden MKB. Enligt det kommunala bostadsbolaget var såväl golv som väggar i hyresrätten nedkissade, berättar Sydsvenskan.

  Skadorna upptäcktes när kvinnan och hennes man flyttade ut från lägenheten i mars 2008 efter att ha bott där i tio år med sina husdjur. Enligt MKB tvingades man då att riva upp de flesta golven i fyrarumslägenheten för att bli kvitt urinstanken. Dessutom byttes nedre delen av väggarna på vissa ställen för att lägenheten skulle kunna hyras ut på nytt. I november fick kvinnan chockräkningen på en halv miljon, med en månad på sig att betala.

  Kvinnan bestred kravet och nu har MKB lämnat över ärendet till Malmö tingsrätt för avgörande, skriver tidningen.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Svenskarna lägger allt mer pengar på sina hundar, katter och smådjur. Under förra året handlade det om 8,7 miljarder kronor, läser jag i ATL.

  Det är en ökning med 45 procent sedan 2004, skriver TT som citerar intresseorganisationen Manimalis.

  5 miljarder av pengarna som förra året lades på svenska husdjur gick till inköp av själva djuren, foder och andra djurprodukter. Veterinärtjänster och djurförsäkringar omsatte de övriga 3,4 miljarderna, skriver tidningen.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Ett nytt sätt att få upp folks ögon för reklam har uppmärksammats i Kalmar, åtminstone vad gäller hundägande möjliga kunder. I staden har reklampelare preparerats med köttbullar som gör dem oemotståndliga för de fyrbenta som då drar med sig husse eller matte mot reklamskylten och budskapet där, rapporterar Sveriges Radio Kalmar enligt TT.

  Andra bloggar om: , ,