Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » januari
 • Att krogmaten inte är densamma som det står på menyn är ingen nyhet. Står det fläskfilémedaljonger kan du ge dig fasen på att du får utskuren kotlett i stället, åtminstone på den enklare kvarterskrogen. Kotletten är visserligen ett smakrikare kött, men rätt ska vara rätt.

  Under sommaren och hösten förra året kontrollerade miljökontoret redligheten på 89 restauranger, pizzerior och gatukök i Linköping, berättar Corren. Syftet med undersökningen var att granska om de råvaror som användes stämde överens med vad företagen skrev på sina menyer – eller lurade man kunderna?

  Närmare en tredjedel – 28 företag av de 89 restauranger, pizzerior och gatukök som ingick i granskningen – använde andra råvaror än dem man uppgav i sina menyer.

  Det vanligaste felet var att grekisk sallad på menyerna i verkligheten inte innehöll fetaost som ska vara gjord på får- eller getmjölk i Grekland. Det näst vanligaste felet var att det som uppgavs som parma¬skinka eller serranoskinka i stället var någon helt annan skinksort. Så gjorde åtta företag.

  Tre företag uppgav krabba på ett felaktigt sätt i sina menyer, lika många hade fel benämning på fisk. Tre företag förespeglade enligt menyn att man serverade oxfilé men ersatte den med billigare ryggbiff eller biffstek. Andra råvaror att se upp med är kalvfilé, löjrom och mozzarella, skriver Corren.

  Även SvD refererar granskningen.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Det går åt en hel del energi för att starta en bil, energi som batteriet levererar. För att starta en Volvo V70 krävs 2 400 watt. Men batterier fungerar sämre i kyla. Klimataspekten är en av utgångspunkterna när Testfakta låtit SP testa tio olika bilbatterier. Testet publiceras även i GP och DN.

  Vid 20 grader presterade batterierna relativt likvärdigt. Men vid 20 minusgrader var situationen en annan, skriver Testfakta.

  Efter att startmotorn körts i 120 sekunder klarade till exempel Biltema och Nordströms Ca/Ca 56530 endast av att leverera 2 016 respektive 1 989 watt, alltså klart under gränsen för vad som krävs för att bilen ska starta. Detta med ett helt nytt batteri som hade laddats upp till full effekt.

  De batterier som klarade sig bäst var Tudor T-852, Global 508035 och OKQ8. De sistnämnda presterade i stort sett identiskt. Kanske inte så konstigt eftersom Global tillverkar OKQ8:s batteri.

  Slutsatsen torde alltså i det här fallet vara relativt enkel att dra. De billigare batterierna funkar bra i varmare väder, men har problem i kyla, skriver Testfakta.

  Tabeller med resultaten finns i anslutning till artiklarna.

  Andra bloggar om: ,

 • I fyra av totalt 39 prov av soja, majs, ris och linfrö fanns spår av genmodifierade växter som inte är godkända inom EU, visar en undersökning från Livsmedelsverket.

  I undersökningen framkom också att tjugo företag av 76 kontrollerade använde sig av den otillåtna märkningen ”fri från GMO”.

  – Genetisk modifiering blir allt vanligare utanför EU och det är viktigt att kontroll av GMO ingår i kommunernas årliga planering, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

  Andra bloggar om: ,

 • Pensionär_blomma Kd kämpar i motvind, risken är stor att de åker ut ur riksdagfen. Partiet har knappast gjort någon succé som regeringsparti. Fastighetsskatten som skulle ”avskaffas”, apoteksrean och det svikna vallöftet om lägre bensinskatt har lämnat djupa sår i väljarunderlaget.

  Då börjar helt plötsligt landets pensionärer att räknas. Göran Hägglund kräver nu, i ett utspel, sänkt skatt för landets pensionärer, berättar Ekot.

  – När det finns ett utrymme ska nästa steg handla om att genomföra ytterligare en skattesänkning för pensionärerna, för min del är det väldigt viktigt att skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare minskar, säger Göran Hägglund till Ekot.

  Jag tror att han kommer för sent. Alliansregeringen har misshandlat pensionärerna och andra svaga grupper under hela sitt regeringsinnehav. Utspel, utan konkreta åtgärder kan knappast råda bot på det. Men jag sätter en peng på att regeringen kommer att kasta något köttben till pensionärerna i valrörelsen. Annars står för många röster på spel.

  Andra bloggar om: , ,

 • Under andra halvan av året kommer bidragstagare och andra som får ersättning av myndigheter och kommuner att kunna få sina pengar på kort istället för att behöva lösa in en avi på banken, berättar SvD:s E24.

  Vid halvårsskiftet ska Icabankens nya tjänst vara igång och de människor som saknar bankkonto, id-handlingar eller av någon annan anledning måste få sin ersättning/bidrag utbetald med en avi kommer istället att kunna få pengarna insatta på ett kontantkort.

  Ett sextiotal kommuner och landsting är delaktiga i ramavtalet som Riksgälden har tecknat med Icabanken, skriver E24.

  Fiffigt, blir min reaktion. Ica har på hittat flera luckor i bankernas service. Dels handlar det om dem som inte kan få id-kort, till exempel utländska medborgare. Dels handlar det om att uttagskorten försvinner. Icabanken fyller båda luckorna och Ica lär på köpet få kunder.

  Smart, men hur är det med konkurrensen?

  Andra bloggar om: , ,

 • 2010 års upplaga av Konsumentverkets broschyr Koll på pengarna finns ute nu med färska uppgifter om hushållens olika kostnader. Här finns också konkreta råd om hushållsekonomi samt tips om hur man kan få pengarna att räcka längre, berättar verket i ett pressmeddelande.

  Koll på pengarna innehåller Konsumentverkets beräkningar av skäliga levnadskostnader för hushåll med olika sammansättningar, till exempel antal familjemedlemmar, kön och åldrar.

  Beräkningarna är exempel på vad det kan kosta att leva med en standard som varken innebär lyx eller lägsta levnadsstandard. Beloppen kan bland annat användas för att jämföra med sina egna kostnader eller om man vill förändra sin ekonomi och göra en budget.

  Du kan beställa eller ladda ner broschyren från Konsumentverkets webbplats.

  Andra bloggar om: , ,

 • skidhjälm Lite väl sent på säsongen kommer Råd & Rön med ett test av skidhjälmar, som refereras av GP. Testet omfattar åtta vuxenhjälmar och sex barnhjälmar. I huvudsak är det komfort och säkerhet som bedömts ur olika aspekter. Hjälmarna kostar mellan 600 och 1 600 kronor.

  När det gällde säkerhet fick samtliga vuxenhjälmar, utom en, lågt eller mycket lågt betyg, Framför allt var det fastsättningsanordningarna som var bristfälliga. Vinnaren i vuxenkategorin blev Giro G9.

  Fyra av sex barnhjälmarna fick låga betyg. Två modeller, Carrera Top Fun och R.E.D. Trace Grom, fick dåliga betyg för skyddsförmågan mot vassa föremål som exempelvis skidstavar och grenar. Två andra hjälmar, Giro Slingshot och Scott Shadow III Youth, innehöll förhöjda halter av mjukgörande ftalater, som är förbjudna i barnartiklar och leksaker. Även om Giro Slingshot hade ftalatinnehåll utsågs den till bästa barnhjälmen.

  Som vanligt kan du inte läsa Råd & Rön på nätet, om du inte är prenumerant eller betalar. Men du kan alltid traska iväg till biblioteket och läsa där.

  Andra bloggar om: ,

 • Om någon lyckas komma över ditt bank- eller betalkort och samtidigt kommer över din PIN-kod kan det bli ganska dyrt. Anser banken att du har slarvat med koden får du kanske ingen ersättning, utan får står för det hela själv. Reglerna tillämpas hårt, men nu kommer regeringen med ett lagförslag som kan begränsa kostnaden för konsumenten, läser jag i en TT-artikel.

  Enligt förslaget införs en självrisk på högst 1 200 kronor för den som underlåtit att skydda den personliga koden och därmed möjliggjort att någon obehörig tagit ut pengar från kontot. Självrisken behöver dock inte betalas om någon till exempel filmat koden i anslutning till bankomaten och därefter framställt ett förfalskat kort. Den gäller heller inte om ett stulet kort används för att handla i butiker genom förfalskade namnteckningar, så att ingen kod behövs.

  Kan banken däremot visa att rätt kod använts vid första försöket av någon obehörig, så är det upp till kontoinnehavaren att visa varför han inte ska behöva betala en självrisk.

  Om kontokortsinnehavaren visat grov oaktsamhet kan dock förlusten bli större. Ingen ska dock själv behöva stå för mer än 12 000 kronor om det inte handlar om att kontoinnehavaren avsiktligt sett till att någon obehörig använt kortet, skriver TT.

  ’Trots begränsningarna kommer man fortfarande vara utsatt för bankernas godtycke. Det kommer att fordras flera prövningar, frågan är bara var, innan någon praxis kommer.

  Andra bloggar om: , , ,

 • kreditkort För första gången på flera år minskar kortbedrägerierna i Sverige, berättar TT som refererar Dagens Industri. Fler terminaler med chipläsare i stället för terminaler som bara läser av magnetremsan tros vara orsaken.

  Under flera år ökade kortbedrägerierna stadigt. Men mellan 2008 och 2009 minskade anmälningarna från 4 884 till 3 211, enligt Brottsförebyggande rådet, skriver TT.

  Samtidigt förvånar det mig att övergången till nya terminaler med chip-läsare går så trögt. Men det beror antagligen på att butikerna själva får bekosta nya terminaler.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • ROT-avdraget har blivit en succé. 308 745 svenskar utnyttjade avdraget förra året. I snitt fick de tillbaka 13 000 kronor i skattereduktion, vilket innebär att Skatteverket betalat ut en bit över 4 miljarder kronor. Det är 500 miljoner mer än vad regeringen räknade med i sin prognos.

  Men avdraget har baksidor. Dels har det gett nya konsumentproblem, dels fuskas det. Konsumenter har upptäckt att företag har begärt avdrag i dras namn, tjänster som aldrig utförts.

  Nu ska Skatteverket ta krafttag mot fusket, läser jag i Sydsvenskan.

  – Det vi mest har upptäckt är fel personnummer. Alltså utförare som inte gjort något jobb men som tar någons personnummer och ansöker om utbetalning, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

  – En del kan ju ha skrivit fel, men vi har också haft en tio-tolv företag som satt i system att ansöka om utbetalningar med andras personnummer. En del har fått ut runt 200 000 kronor på det viset, en har fått nästan 1 miljon, säger hon till tidningen.

  Om något företag söker avdrag i ditt namn, kan det få skattemässiga konsekvenser.

  Andra bloggar om: , , ,