Att krogmaten inte är densamma som det står på menyn är ingen nyhet. Står det fläskfilémedaljonger kan du ge dig fasen på att du får utskuren kotlett i stället, åtminstone på den enklare kvarterskrogen. Kotletten är visserligen ett smakrikare kött, men rätt ska vara rätt.
Under sommaren och hösten förra året kontrollerade miljökontoret redligheten på 89 restauranger, pizzerior och gatukök i Linköping, berättar Corren. Syftet med undersökningen var att granska om de råvaror som användes stämde överens med vad företagen skrev på sina menyer – eller lurade man kunderna?
Närmare en tredjedel – 28 företag av de 89 restauranger, pizzerior och gatukök som ingick i granskningen – använde andra råvaror än dem man uppgav i sina menyer.
Det vanligaste felet var att grekisk sallad på menyerna i verkligheten inte innehöll fetaost som ska vara gjord på får- eller getmjölk i Grekland. Det näst vanligaste felet var att det som uppgavs som parma¬skinka eller serranoskinka i stället var någon helt annan skinksort. Så gjorde åtta företag.
Tre företag uppgav krabba på ett felaktigt sätt i sina menyer, lika många hade fel benämning på fisk. Tre företag förespeglade enligt menyn att man serverade oxfilé men ersatte den med billigare ryggbiff eller biffstek. Andra råvaror att se upp med är kalvfilé, löjrom och mozzarella, skriver Corren.
Även SvD refererar granskningen.
Andra bloggar om: Matfusk, Restauranger, Pizzerior, Gatukök