Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2008 » februari
 • Samtliga kontor hos Svensk Kassaservice ska läggas ner. Avvecklingen sker successivt och i slutet av november stänger de sista kontoren i Skåne, enligt Sydsvenskan.

  Som en följd av att regeringen upphäver den lag som finns om kassaservice i glesbygd upphör också det stadsstöd som hållit kontoren igång. Det gör att samtliga 350 kontor runt om i landet stängs.

  – Antalet ärenden har minskat med 20 procent per år sedan 2001, säger Charlotta Malm, informationschef på Svensk Kassaservice. Kunderna har hittat andra sätt att göra sina ärenden på, enligt Sydsvenskan.

  Visserligen kommer Nordea att ta över en del kontor, men jag kan tänka mig orter i glesbygden där ingen längre kan betala räkningar manuellt. Hur ska det gå för dem? Alla har inte möjlighet att använda internet.

  Andra bloggar om: ,

 • Jag har tidigare berättat om fusket med renskav, där nötkött blandats in i renköttet. Nu anmäler livsmedelsverket fusket till åtal, meddelar verket i ett pressmeddelande.

  Ammarnäs vilt har sålt renskav med inblandning av nötkött, utan att det har framgått av förpackningen, skriver verket. Livsmedelsverket har analyserat sju förpackningar. Tre av dem innehöll nötkött. De var producerade i september och oktober 2007, och i januari 2008.
  Livsmedelsverket anmäler också att förpackningarna saknar innehållsförteckningar.

  Livsmedelsverket har även tagit sex stickprov på tre andra svenska tillverkare av renskav, utan att hitta någon inblandning av nötkött.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Konsumentverket anser att Postkodlotteriets tidning strider mot marknadsföringslagen, enligt en TT-artikel. Tidningen ger sken av att vara av nyhetskaraktär, när den i själva verket är direktadresserad reklam. Dessutom överdriver lotteriet vinstchanserna, tycker verket.

  Lotteriet anser att deras tidning är en ren kundtidning och därför inte ska omfattas av marknadsföringslagen. Detta eftersom tidningen inte är kommersiell utan förmedlar nyheter och är ”opinionsbildande”.

  Konsumentverket/KO håller inte med om att tidningen är en kundtidning, utan ser publikationen som ren reklam.

  ”Normalt skickas en kundtidning med återkommande periodicitet till befintliga kunder. I förevarande fall skickas tidningen dock direktadresserat vid enstaka tillfällen till potentiella kunder och således endast i marknadsföringssyfte”, skriver verket i ett beslut där lotteriet avkrävs svar. Lotteriet ska svara i början av mars.

  Konsumenterna, lottprenumeranterna, förleds enligt KO att tro att de har större chans att vinna än vad de i realiteten har. Konsumenterna ges känslan av att de ”tillhör en särskilt utvald grupp”, skriver TT.

  Andra bloggar om: , ,

 • För närvarande pågår ett intensivt priskrig på mobilt bredband. Du kan få ett abonnemang för mindre är 200 kronor i månaden. Det kan vara ett ekonomiskt alternativ, om du inte har bråttom.

  Nu råder fullt priskrig på mobilt bredband bland operatörerna. Vinnare är alla kunder, skriver DN i en artikel. Med mobilt bredband menas bärbara datorer som kopplas till 3G-nätet, oftast via så kallade USB-modem. Fördelen med tekniken är att användaren kan surfa trådlöst nästan överallt i landet.

  Men mobilt bredband kan vara rena lotteriet, berättar GP. Familjen Oswaldson fick bara en bråkdel av den hastighet som de betalade för. Telia hävdar att de inte har gjort något fel.

  Abonnemanget skulle ge en hastighet upp till 384 Kbit/s. I början motsvarade tjänsten förväntningarna och familjen, som bor i Kållered utanför Göteborg, surfade friktionsfritt utan en tanke på hastigheten.

  Ett och ett halvt år senare sa de upp abonnemanget. Då hade det en längre tid gått orimligt trögt att surfa och mätningar visade att bandbredden varierade kraftigt.

  Trots problemen så satsade Stefan Oswaldson på ytterligare ett abonnemang hos Telia. Denna gång valde han en högre kapacitet, 7,2 Mbit/s. Men inte heller den tjänsten fungerade utan problem. Hastigheterna pendlade mellan 0,3 och 2 Mbit/s.

  Nu funderar han på att reklamera, men känner sig samtidigt föga hoppfull om att reklamationen ska gå igenom.

  Sedan mobilt bredband lanserades på bred front våren 2006 har antalet användare ökat kraftigt. Vid årsskiftet 06/07 fanns enligt Post- och Telestyrelsen strax över 92 000 användare. I början av 2008 är den siffran över 400 000 enligt en prognos som gjorts av analysföretaget IDC, enligt GP.

  Andra bloggar om:

 • Konsumentföreningen Stockholm (KfS) anmälde Atrias marknadsföring av Lönnebergaskinka till KO. Konsumentverket har begärt ett ytrrande från Atria med anledning av kritiken. Nu backar tillverkaren Atria på några av de punkter som kritiserats, berättar GP

  Kritiken gällde framför allt tre punkter. ”Lönnebergaskinka – Prima småländsk mat” står det i reklamen, trots att skinkan tillverkas i Halland.

  Det är korrekt, skriver Atria i sitt svar, att ”Lönnebergaskinkans anknytning till Småland numera är historisk” och lovar att i fortsättningen inte använda uttrycket ”prima småländsk mat”.

  Även formuleringen ”…ge en smak som inte går att få till på konstgjord väg” har kritiserats, eftersom skinkan innehåller sju olika livsmedelstillsatser. Atria försvarar sig med att den meningen syftar på att skinkan röks med alspån, men vidgår att olika ämnen tillsätts för att förstärka smaken. Därför kommer även denna del av marknadsföringen att försvinna, skriver GP.

  På en punkt backar Atria inte. Det gäller formuleringen ”vi har fullt sjå med att inte ändra ett dugg i våra gamla beprövade småländska Lönnebergarecept”. Konsumentverket ansåg att den gav intryck av att skinkan tillagas enligt recept som är mycket gamla, snarast från slutet av 1800- eller början av 1900-talet.

  Receptet är 30 år gammalt, och även om det inte är så ålderstiget som Konsumentverket vill ha det till tycker Atria att det finns fog för att kalla det gammalt och beprövat.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Boktrave Under många år läste jag alla kataloger inför bokrean med stort intresse. Jag brukade lämna in beställningslistor i förväg för att vara säker på att få mina fynd. Men sedan flera år har jag inget större intresse för rean, och brukar bara köpa någon eller några böcker då.

  De riktiga fyndens tid är helt enkelt över. Det är flera år sedan jag kände mig riktigt nöjd med något inköp. Speciellt irriterad är jag på tilltaget att trycka upp speciella billighetsupplagor inför rean.

  Jag är tydligen inte ensam med den åsikten. ”Bokrean är en bluff” lyder rubriken i Dina Pengar. En del böcker på reabordet har inte något sänkt pris, skriver tidningen. De släpps i stället i lågprisversion och säljs billigare.

  – Man bryter mot marknadsföringslagens bestämmelser, säger Mattias Grundström, jurist på Konsumentverket.

  Lagen är tydlig med vad som får kallas realisation. Varan som reas måste finnas i butikens ordinarie sortiment och den måste ha ett ordinarie pris. Rean får dessutom bara pågå under en begränsad tid.

  – Folk ska kunna lita på att en rea är en rea, säger Mattias Grundström.

  Specialupplagorna har ett lågt pris som många konsumenter godtar som reapris. Men just eftersom de inte finns i det ordinarie sortimentet kan de egentligen inte reas, enligt tidningen.

  Andra bloggar om: , ,

 • Äggkartong Både omega-3-ägg och vanliga svenska lågprisägg slår sig in bland fiskarna på omega-3-matens topplista, visar SvD:s labbtest. Nu hoppas branschen på comeback vid frukostbordet. Men märkningen har brister och kritiker varnar för kolesterolhalten. Det skriver SvD i en uppföljningsartikel till avslöjandet om Omega-3-fusket.

  På butikshyllan finns speciella ägg som marknadsförs som Omega-3-ägg. Men de vanliga, och billigare, äggen har också en hög halt av de nyttiga Omega-3-fetterna.

  När SvD lät Analycen testa fettet i två olika Omega-3-ägg innehöll båda precis tillräckligt av de viktiga fettsyrorna för att koppla äggen till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, vilket båda producenterna gör. De halter av fiskfettet som garanteras på kartongerna är dock väsentligt lägre.

  Men allra mest förvånande var att det betydligt billigare, vanliga ägget från Coop också innehöll en ganska hög halt av DHA, nästan i nivå med de särskilda omega-3-äggen, enligt SvD.

  Som vanligt höjer dock vissa experter ett varnande finger för kolesterolet i äggen.

  Andra bloggar om: , ,

 • potatis Aldrig tidigare har sättningen av färskpotatis inträffat under februari. Redan i förra veckan satte några lantbrukare på Bjäre-halvön den första potatisen i jorden, berättar HD.

  Om två månader väntas skörden. Den första svenska färskpotatisen brukar betinga ett pris om cirka 1.000 kronor kilot.

  Utan att ha några mediala förmågor kan jag förutspå en ”brist” på färskpotatis till midsommar, så att priserna ”tyvärr” blir höga. Den tidiga sättningen, och skörden, kan säkert bli en bra förevändning.

  Andra bloggar om:

 • Först var det suspekta metoder vid telefonförsäljning. Nu valsar teleoperatören Ventelo in på scen igen, denna gång för att ha drivit krav för ett obefintligt internetabonnemang ända till kronofogden. Och anmälningar från personer som känner sig lurade fortsätter att droppa in till Konsumentverket, berättar Helsingborgs Dagblad.

  Det var inte länge sedan som HD hade en annan artikel om Ventelos säljmetoder. Säljaren säger att Ventelo kontaktar kunder på uppdrag av Telia. Ett beteende som har uppmärksammats tidigare.

  Bland annat har konsumentsajten Cint haft flera artiklar om Ventelos märkliga metoder. Artikeln innehåller länkar till tidigare artiklar. Det är beklämmande läsning.

  Ventelo tillhör uppenbarligen inte gruppen serösa företag! Undvik dem!

  Andra bloggar om: , ,

 • I december 2007 var mer än vart tredje hushåll med i Nix-registret, det register som samlar dem som säger nej tack till telefonförsäljning. Det är cirka 20 procent fler än samma månad 2006, skriver Testfakta som I sin tur läst tidningen Resumé.

  – Visst är det en tydlig signal till telemarketingbolagen att se över försäljningsmetoderna. Men det hänger också samman med att vi sett en överetablering, en del oseriösa aktörer har också kommit in som gett branschen ett sämre rykte, säger Anders Kasberg till Resumé.

  Du hittar en länk till NIX telefon i länklistan i spalten till höger.

  Andra bloggar om: , , ,