Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Dagligvaru- & livsmedelshandel
  • Du tror väl inte att kortköp inte kostar något extra? Varje gång du betalar med bankkort får handlaren betala mellan 1-3 kronor till inlösande bank och är det ett kreditkort tillkommer en avgift på mellan 1,5–3 procent av köpesumman.

    Vem tror du får betala för det i bortre änden? Eftersom handlarna inte bedriver någon välgörenhet är det naturligtvis du, och alla vi andra. Varje gång du betalar med kort bidrar du till att göra varorna dyrare.

    Dessutom göder du bankerna. De kanske till och med tar betalt både för inlösen av ditt köp och kanske även tar en avgift för att du har kortet. Under 2017 gjorde storbankerna en vinst på 106 miljarder kronor. Hur mycket bidrog du med, genom att betala med kort?

    För mig är det självklart att betala med kontanter. De företag som kräver kortbetalning bojkottar jag. Det enda undantag jag gör är när jag handlar något för en större summa, planerat. Jag har dessutom betydligt bättre kontroll över min ekonomi när jag använder kontanter.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Det kan bli mycket dyrt att utnyttja den kredit du kan få på butikskort hos exempelvis Ica och Coop – upp till drygt 15 procent. Det uppmärksammas i en artikel i SvD.

    Icas kort är dyrast. Den som inte sätter in pengar i förväg får en räkning belastad med 9,95 procent räntan samma månad och efter köpmånaden ligger räntan alltså på 15,45 procent, skriver SvD. Sätter du in pengar i förväg får du noll procents ränta. En ganska rejäl räntemarginal!

    Coops kort ligger lägre, men är fortfarande dyrt. Inlåningsräntan på Coop är marginell, 0,1 procent medan räntan på krediten ligger på 9-12 procent, enligt SvD.

    Tidningen har fångat upp några kritiska kommentarer.

    – Precis så här fungerar kortvärlden. Marginalerna är groteska. Det som var ockerränta tidigare, runt 6 procent, har de nu dubblerat och kommer undan med det, säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank, till tidningen.

    Men det är svårt att veta var gränserna ligger. Lagstiftningen om ocker är mycket föråldrad och varje fall måste prövas rättsligt. Det visar inte minst de många fallen av fantasiräntor som sms-lånen har. Hittills har inget sådant fall prövats rättsligt.

    Uppdatering: Efter SvD:s artikel och kraftig kritik meddelar Ica nu att man sänker räntorna, berättar SvD. ”Vi har beslutat att Ica-banken sänker räntan på Ica-kundkort med kredit under andra köpmånaden från 15,45 procent till 9,95 procent”, skriver Ica-bankens vd Marie Halling i ett mejl till SvD.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Uglies”En krokig morot är också en morot och en knölig tomat är också en tomat”. Så resonerar Coop när de lanserar kampanjen ” Det är insidan som räknas”, skriver de i ett pressmeddelande.

    Kampanjen sägs vara ett led i arbetet att minska matsvinnet. Den innebär att Coop ska börja köpa in frukt och grönsaker som inte ser perfekta ut, och sälja dem till ett lägre pris.

    – Hela 15-30 procent av frukt och grönt ratas redan i produktionsledet för att de inte är perfekta. Det tycker vi är tråkigt och onödigt. Vi har bestämt oss – en gång för alla – att det inte är ytan som räknas, säger Louise König, hållbarhetschef Coop Sverige AB i pressmeddelandet.

    Jag kan inte annat än tycka det är bra. Varför ska vi inte ha tillgång till icke perfekta grönsaker också, om kvaliteten i övrigt är bra. Jag är helt och hållet villig att handla sådana produkter, speciellt om jag kan köpa dem till lägre pris. Är jag exempelvis i Medelhavsländerna brukar detta urval finnas till hands, varför inte här?

    Coops pressmeddelande uppmärksammas även av DN.

    Uppdatering: Även Konsumentföreningen Stockholm (KfS) kommer med ett pressmeddelande om ”fula” grönsaker och frukt. KfS har länge drivit kampanj mot matsvinnet.

    – Det är hög tid att testa fula frukter i Sverige. Coop har just meddelat att de kommer att införa ugly fruits i några butiker i höst, men mer behöver göras. Vi uppmanar alla aktörer att samarbeta så att slöseriet minskar, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, KfS.

    Uppdatering: Nu finns de ”knasiga” grönsakerna på ”utvalda stormarknader” (cirka 30) i hela landet, skriver Coop i ett pressmeddelande, något som också uppmärksammas av DN.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • BaguetterJag börjar tröttna på allt butiksbakat. Inte att det finns nygräddat bröd i nästan varje matbutik, utan på begreppet butiksbakat. Det är nämligen nästan aldrig sant.

    Det är väldigt få butiker som har ett get bageri. Jag känner till några få sådana. I stället brukar butiksbakat betyda att brödet har gräddats, eller till och med slutgräddats, i butiken.

    I de allra flesta fall står ”butiksbakat” för så kallad bake-off. Brödet levereras i fryst form till butiken, som sedan gräddar det. Det ger butiken flera fördelar, framför allt tar de ut ett högre pris.

    Butiken bakar alltså inte brödet. I mina ögon handlar det om vilseledande marknadsföring.

    Samma inställning verkar Livsmedelsverket ha. Som jag tidigare berättat har de kritiserat kedjan 7-eleven för dess marknadsföring av bröd. Enligt verket är det olagligt att kalla bake off-bröd för ”nybakat” eftersom sådant bröd ska vara bakat från grunden samma dag som det säljs. Det skrev jag om våren 2011, men det verkar inte ha hänt något.

    Det kanske vore dags för en anmälan till Konsumentverket som brukar hantera frågor om vilseledande marknadsföring.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Som jag tidigare berättat blev återbäringen för dyr för ett hårt pressat Coop och kommer att slopas. Men vad som kommer i stället var då oklart.

    Men nu kommer besked, Coop har skickat ut ett pressmeddelande. Det nya medlemsprogrammet, som införs den 1 juli, är ett poängsystem med bland annat personliga erbjudanden som baseras på inköpsvanor. Poängen ska kunna lösas in mot varor och tjänster. Fokus läggs samtidigt mer på ekologi, livsstil, hälsa och miljö. Coops besked har gett upphov till artiklar i DN och SvD samt en notis från TT.

    Men tanken på återbäring finns kvar, men får vila tills Coop kommit på fötter igen, enligt Coop Sveriges ordförande Anders Sundström.

    Coop beräknar spara någonstans mellan 300 och 500 miljoner kronor årligen på omläggningen, enligt DN.

    Omläggningen kanske är nödvändig för Coop, företaget blöder pengar. Å andra sidan är återbäringen det som skiljer Coop från andra kedjor, poängsystem har ju alla. Jag undrar om inte Coop hellre borde sett över sin prissättning. Jag, som har järnkoll på priser, upplever Coops priser som höga. Därför handlar jag sällan på Coop.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • ”Vår affärsidé́: Sveriges billigaste matkasse” och ”På Willys far du mer for pengarna oavsett vad du handlar”, är inga påståenden som godkänns i ett utslag från Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON), enligt DN som citeras av TT.

    Efter en anmälan från en privatperson har RON prövat affärskedjans reklampåståenden. Nämnden anser att reklamen är vilseledande och hänvisar till Internationella handelskammarens regler för reklam där det framgår att reklamen ska ”bedömas utifrån det intryck den ger konsumenterna vid en flyktig kontakt”. Willys försvarar sig med att man inte påstår sig ha Sveriges billigaste mat utan att man strävar efter att ha det.

    Knappast något bra argument från Willys sida.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • För fyra år sedan beslutade Coop att återinföra systemet med återbärning för alla inköp, som ett lockbete för att få trogna kunder. Men systemet har gett stora utgifter för det förlusttyngda företaget. Inte heller har kundernas lojalitet ökat i den utsträckning man önskat.

    Nu ska Coop skrota systemet och ersätta det med ett nytt, annorlunda konstruerat, berättar TT i en vitt spridd artikel.

    – Vi kommer att göra om vårt återbäringsprogram, som vi kallar det i dag, under året och göra det till en annan och bättre modell, säger Coops informationschef Kristofer Myrevik till TT.

    Hur det nya systemet ska se ut är oklart. Enligt en artikel i SvD, som hänvisar till branschtidningen Icanyheter, kan det vara frågan om ett poängsystem som skall ge mer differentierade erbjudanden till medlemmarna. Coop själva väljer att inte kommentera hur det nya systemet kommer se ut innan det är klart, skriver SvD.

    Det låter som om Coop kommer att ha ett system som liknar andra aktörers. Då kommer Coop helt att tappa sin särart. Jag undrar hur klokt det skulle vara?

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag har rest över stora delar av landet och sett många halv- eller heldöda stadskärnor, där köpcentra i städernas utkant ersatt mer centralt belägna butiker. Och alla köpcentra, och gallerior, ser i stort sett likadana ut, med samma butikskedjor överallt. En trist utveckling där små butiker med specialkunskaper får lägga ned. Jag har skrivit om fenomenet flera gånger.

    Det finns nog flera förhållanden som kan minska butiksdöden. Ekot berättar om en av dem. En undersökning som gjorts på uppdrag av organisationen Fastighetsägarna där konsultföretaget WSP analyserat 20 stadskärnor, dels i Sydsverige, dels i Mellansverige.

    En slutsats är att matbutiker i stadskärnor bidrar till att öka försäljningen av kläder, skor och andra så kallade sällanköpsvaror.

    En sådan utveckling verkar också vara på gång, läser jag i DN. Livsmedelskedjorna satsar på mellanstora butiker i växande städer, nu vill kunderna slippa köra bil till matbutiken. Trenden är tydlig – stormarknaderna utanför städerna kommer att krympa, skriver tidningen.

    Jag tror att en annan faktor bidrar till att hålla butiker levande – tillgång till ett Systembolag. När vi går vår köprunda vill vi ofta kunna köpa något gott att dricka och söker oss till trakter där det finns ett Systembolag. Nackdelen är att bolaget också attraherar det så kallade A-laget som etablerar sin uteservering i närheten, vilket kan avskräcka andra kunder. Det problemet kan minskas med bevakning.

    Jag kan bara hoppas att stadskärnor i alla delar av landet kan bli levande igen, stängda butiker ger en tråkig och öde stadsbild. Men det finns alltså flera saker som olika kommuner kan göra för att motverka, eller vända, en sådan utveckling.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Det är små skillnader i kundnöjdhet mellan de olika dagligvarukedjorna i årets mätning från Svenskt kvalitetsindex, SKI. Skillnader visar sig dock när det gäller upplevd varukvalitet, med City Gross i topp medan Lidl får betydligt lägre betyg.

    Årets klättrare är Lidl där kunderna upplever en förbättrad servicekvalitet.

    Det är skillnad mellan stora och små butiker. Coop forum får högre betyg än Coop Konsum och detsamma gäller för Ica Maxi jämfört med Ica Supermarket.

    Hög lojalitet Det är intressant att lojaliteten till sin dagligvarubutik är hög. Även Lidl får relativt höga betyg på just lojalitet. Det är ett tecken på att kunderna i stor utsträckning gör väldigt medvetna val, skriver SKI.

    Jag vet inte om jag kan hålla med om det sista. Alla butiker är inte bra på allt. Själv handlar jag ost i en butik som är duktig på det, och ofta håller bra priser. Jag går till en annan butik när jag ska handla kött, där vet jag att jag kan få tag på andra köttbitar än de vanligaste och kan beställa mer udda detaljer. Medvetna kunder, tycker jag, skulle i större utsträckning vara otrogna.

    SKI-undersökningen uppmärksammas även av TT.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Nyligen meddelade Livsmedelsverket att vi inte längre behövde koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten. Inga nya fall kopplade till utbrottet av hepatit hade rapporterats de senaste tre månaderna. Sannolikheten bedömdes vara mycket liten för att det fortfarande finns jordgubbar med hepatit A-virus i handeln, enligt verket, något som också blev en TT-notis.

    Men den bedömningen slog tydligen fel. Ica meddelar att de återkallar frysta jordgubbar av märkena ICA Basic och ICA, samt ICA Basic bärmix. Återkallelsen görs efter indikation om att jordgubbarna kan ha orsakat ett fall av Hepatit A. De aktuella produkterna har ursprung i Marocko och åtgärden gäller samtliga bäst-före-datum, skriver Ica i sitt pressmeddelande som i vanlig ordning även vidarebefordras av TT.

    Frågan är om hepatit-utbrottet verkligen är över.

    Andra bloggar om: , , , , ,