Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2012 » juni
 • Bisfenol-A, som misstänks vara hormonstörande och potentiellt cancerframkallande, har tidigare förbjudits i nappflaskor och barnmatsburkar.

  Men det finns också i kassakvitton och biljetter. Nu vill Kemikalieinspektionen att regeringen förbjuder användningen även där, berättar Ekot och nyheten återges även av TT.

  Hur stor exponeringen från kvitton och biljetter är går inte att säga. Men eftersom exponeringen inte är tillräckligt kontrollerad bör ämnet, med stöd av försiktighetsprincipen, förbjudas i Sverige, anser myndigheten enligt TT. Det är framför allt för att skydda små och ofödda barn.

  Många butiker och tillverkare av termopapper arbetar redan med bisfenolfria alternativ.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Det borde vara självklart att alla som bor i Sverige ska få vård på lika villkor, oavsett om man är politiker, gömd flykting eller papperslös. Hälsa måste gå före alla andra överväganden.

  Trots motstånd från (M) finns nu en delöverenskommelse på plats rapporterar Ekot, DN, SvD och TT. Regeringen har till slut gjort upp med (MP). Nu kan papperslösa och gömda flyktingar fått till viss vård. Barn under 18 år får samma rätt till vård som gäller för svenska barn. Vuxna får rätt till akutvård, ”vård som inte kan vänta”. Smolket i bägaren är att reglerna inte träder i kraft förrän om ett år.

  Jag begriper allt mindre av den moderata politiken. Framför allt kan jag inte begripa deras vilja att misshandla svaga grupper.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Upplever du också att de tomater du köper i butiken är smaklösa? Det beror på att förädlingen inriktat sig på utseende, inte på smak. Under förädlingsprocessen har en gen som ger tomaterna mer sötma och smak tappats bort, redogör Vetenskapsradion som berättar om ett internationellt forskningsprojekt.

  Lösningen är antagligen att backa utvecklingen. Det borde finnas gamla sorter där smaken är hög. Vi kanske får vänja oss vid tomater som inte ser lika perfekta ut, men med hög smak. Tomater av denna typ har jag ofta köpt i Medelhavsländerna, Där går tydligen smak framför utseende.

  Andra bloggar om: , ,

 • Det är stora skillnader i avgifterna för sophämtning. Mellan dyraste och billigaste kommun skiljer det 2 500 kronor, skriver organisationen Villaägarna i ett pressmeddelande, som också refereras av TT i en notis.

  Dyrast är Lysekil där sophämtningsavgiften ligger på 3 490 kronor per år. Billigast är Kungsbacka med 914 kronor.

  Man kan fundera på varför skillnaden är så stor. En förklaring kan vara att kommuner ser detta som en kassako som man hellre väljer framför att höja skatten.

  Andra bloggar om: , ,

 • Om man bara ser till valutakursernas utveckling under det senaste året ska man undvika USA och Storbritannien. I stället ska man resa till Brasilien eller Polen. Även euroländerna har tappat lite mark mot kronan, vilket gör semestrarna till exempelvis Grekland mer attraktiva, skriver SvD i en artikel.

  Jag tror inte att valutakurserna påverkar vårt val av resmål, i varje fall inte i någon högre grad. Jag kan ha fel, det visar ökningen i antalet resor till Grekland.

  Antalet svenska charterresenärer till Grekland ökar i år, skriver Fritidsresor på sin hemsida. Under de senaste fyra veckorna har Fritidsresor tagit emot 24 procent fler bokningar än under motsvarande period förra året. I sommar ökar Greklandsresandet med drygt fem procent hos bolaget, enligt SvD.

  Andra bloggar om: , ,

 • Att olika kosttillskott kan vara farliga är ingen nyhet. Den här gången gäller det tillskott som innehåller substansen DMAA (1,3-dimetylamylamin). Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande, och varningen vidarebefordras av TT i flera tidningar.

  Situationen är lite komplicerad, eftersom förbuden ska ske på kommunal nivå,

  – Vi uppmanar kommunerna att lägga saluförbud på dessa produkter eftersom Livsmedelsverket inte kan utfärda nationella saluförbud, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

  De produkter som i dagsläget förbjudits hos grossisten Gymgrossisten Sweden AB i Trollhättan är:

  Jack3D (Pre-exercise CNS-Carmosine-ATP Augmentor)
  Spriodex (Mood enhancing stimulant compound)
  Napalm
  Lipo-6 Black, The end of the line underground fat destroyer

  Dessa produkter kan dock finnas i vanliga butiker eller nätbutiker via andra grossister. Även andra produkter kan innehålla DMAA, skriver verket i sitt pressmeddelande.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Svårt för funktionshindrade att tanka
  Många funktionshindrade måste få hjälp när de ska tanka sin bil visar en granskning som Ekot gjort. Pumpar, men framför allt kortautomaterna är inte anpassade för den som är rullstolsburen.

  Sveriges Radios reportrar har varit ute med måttband på 212 slumpvis utvalda bensinstationer från Skellefteå i norr till Sölvesborg i söder. Bara på tre av mackarna skulle en person sittande i rullstol kunna tanka en bil helt själv, skriver SR.

  Jag kan tycka att det vore självklart att mackarna i dag skulle vara utformade även för den som är rullstolsburen. Men så är uppenbarligen inte fallet och regelverk saknas.

  – På många ställen har det uppstått en kontakt mellan den lokala bensinstationen och den som har behovet. Det löses via telefon. Det är det spontana uppträdandet som finns ute på marknaden, säger Ulf Svahn, vd i branschorganisationen Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet.

  Så fattigt, tänker jag.

  Andra bloggar om: , , , , ,