Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2012 » augusti
 • Den senaste tiden har en rad hälsopåståenden när det gäller choklad förekommit. Nu kommer ett till, måttlig konsumtion av choklad förebygger stroke, enligt en stor studie som omfattar 37 000 män i åldrarna 49-75 år som rapporteras av DN, SvD samt av TT i flera medier.

  Den som äter 60 gram choklad i veckan löper 17 procents lägre risk att drabbas av stroke än andra.

  Att kvinnors risk för stroke minskar med chokladätande visade redan en undersökning som publicerades förra året. I den studien hade 33 000 kvinnor följts, skriver TT.

  Troligtvis är det antioxidanter, Flavonoider, i kakao som står för den positiva effekten. Mest av dessa hittar man i mörk choklad.

  Andra bloggar om: ,

 • Vi var nog många som trodde att antalet sms-lån, som också kallas snabblån eller mikrolån, skulle minska genom den lagändring som trädde i kraft vid förra årsskiftet. Vid den här tiden förra året meddelade Kronofogden att antalet ärenden hade minskat.

  Men nu är trenden bruten, enligt Kronofogdens statistik för första halvåret, som refereras av TT i många medier. Ökningen är så stor som 70 procent jämfört med samma tid förra året.

  – Det är faktiskt all time high. Det är oerhört skrämmande, säger Janne Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden, till TT.

  Janne Åkerlund skyller ökningen bland annat på aggressiv marknadsföring, men också på dålig kreditprövning. I en stickprovskontroll var det till exempel 70 procent av de unga som hade skulder hos Kronofogden redan innan de fick sms-lån, skriver TT.

  Nu ska Finansinspektionen (FI) ta över ansvaret för att granska sms-låneföretagen. Det ska rensa ut oseriösa aktörer, skriver TT i en annan artikel.

  Finansmarknadsminister Peter Norman säger att regeringen stramat upp regelverket för sms-lån fler gånger.

  – Men vad vi gör nu i budgeten är att sms-låneföretagen ska komma in under Finansinspektionens (FI) tillsyn, säger han till TT.

  Själv tror jag att vad som skulle behövas är en uppdatering av lagstiftningen om ocker. Den är väldigt gammal, och luddig. Om lagstiftningen skulle innebära att årsräntor på flera hundra procent, som sms-lånen har, anses som ocker skulle branschen inte vara så intressant.

  Uppdatering: Mängden SMS-långivare har ökat. Framför allt är det företag från Finland och Östeuropa som har etablerat sig på den svenska marknaden, uppger Riksdag & Departement som också tar upp skaen.

  Uppdatering: 23 707 procent har sms-låneföretaget Kredit 365, som ägs av lånebolaget Folkia, i effektiv ränta på ett av sina lån. Kredit 365 lånar dessutom ut pengar till de som redan har betalningsanmärkningar, enligt en TT-artikel. Hur det över huvud taget kan vara tillåtet begriper jag inte. Lagstiftningen måste uppdateras!

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Ryanair kräver av alla sina passagerare att i förväg checka in på nätet, och om jag inte missminner mig tar de ut en extra avgift för detta. Dessutom måste man ha med sig utskrivna A4-papper med boardingkorten.

  En brittisk kvinna hade inte med sig utskriften med boardingkorten, som behövs för att resa med. Personal från bolaget kunde hjälpa henne med en utskrift, mot en straffavgift av 60€ per person. Eftersom sällskapet bestod av 5 personer slutade notan på 300€, ungefär 2 500 kronor. Det berättar SvD.

  Enligt bolagets villkor måste passagerarna checka in via nätet. Det är väl OK, om straffavgiften vore rimlig. Men i runda slängar 500 kr per person är uppenbart orimligt.

  Det är sådana historier som får mig, och antagligen många andra att avstå från att använda bolaget. Jag har flera gånger bloggat om bolagets hantering av sina kunder.

  Den drabbade passageraren har berättat historien i ett Facebook-inlägg, vilket enligt SvD gett upphov till många kommentarer.

  Ryanair skryter med billiga biljetter. Men de marknadsförda priserna inkluderar inte de många obligatoriska avgifter som bolaget kräver att passagerarna ska betala. Marknadsföringen är uppenbart ohederlig!

  Andra bloggar om: ,

 • DN har gjort en prisjämförelse för olika receptfria varor hos olika försäljningsställen. Det gäller några vanliga varor hos aktörer som servicebutiker, några apotek och större livsmedelskedjor.

  Föga förvånande var att servicebutiker som Pressbyrån och 7-eleven var dyrast. Däremot blev jag förvånad över att de större livsmedelskedjorna i allmänhet var billigare än apoteken. De sistnämnda borde vara mer intresserade av att vårda sitt varumärke.

  Andra bloggar om: , ,

 • Som om det inte var dyrt nog att ta körkort har Regeringen beslutat att avgifterna för olika teoretiska och praktiska prov ska höjas.

  Bland annat höjs normalavgiften för prov i teori för körkort, och för att göra om det, samt för säkerhetskontroller och funktionsbeskrivningar från 220 till 325 kronor. Normalavgiften för körprov för körkort till behörighet B, C och D samt för att få bli taxiförare ökar från 700 till 800 kronor dagtid. Det skriver TT och beslutet uppmärksammas i dagspress och av Ekot.

  Organisationen Motormännen kritiserar beslutet och ser risker för att ett A- och ett B-lag skapas.

  – Alla ökningar försvårar för folk att få körkort. Det man vet är ju, att om man ska vara anställningsbar i dessa tider så är ett körkort väldigt positivt att ha. Nu kan det bli så att vissa människor inte kommer in på arbetsmarknaden, säger Mikael Höög, pressansvarig på Motormännens riksförbund, till TT.

  Jag funderar redan på hur mina pojkar, som just fyllt 13, ska kunna ta körkort. Ska bara stekare, med god tillgång på pengar från föräldrarna, kunna göra det?

  Andra bloggar om: , , ,

 • Märkligt nog är det allmännyttan som höjer hyrorna mest. Enligt SCB höjde de kommunala bostadsbolagen 2011 i snitt hyrorna med 2,6 procent jämfört med 2,3 hos privatvärdarna, berättar TT i en notis som publiceras allmänt.

  Det är andra året i rad som allmännyttan är ledande när det gäller höjningar. En förklaring kan vara att politikerna i allt fler kommuner ser de kommunala bolagen som en kassako. Det är lättare att höja olika avgifter än att höja skatterna.

  Andra bloggar om: , ,

 • Det handlar om andrahandsmarknaden för konsert- och sportevenemangsbiljetter. Biljett Nu sålde biljetter till Bruce Springsseenkonserten i Göteborg som de inte hade. Det slutade med flera polisanmälningar och polisen anhöll vd:n för Biljett Nu. Vid häktningsförhandlingen skyllde han på en ”felbedömning” men släpptes och lovade att händelsen inte skulle upprepas. Historien fick inga rättsliga följder.

  Försäljningen av obefintliga biljetter har senare upprepats.

  Nu har Konsumentverket granskat bolagets marknadsföring av evenemangsbiljetter och då uppmärksammat att Biljett Nu i sin marknadsföring påstår att kunderna är garanterade biljetter – ett löfte som det visat sig bolaget inte alltid kan uppfylla. Marknadsföringen är därför vilseledande. Det skriver KoV i ett pressmeddelande som även uppmärksammas av TT i flera tidningar och av SR.

  KoV har även kallat representanter för de bolag som är verksamma i branschen till ett möte. Syftet med mötet är att diskutera de problem som Konsumentverket uppmärksammat vad gäller andrahandsförsäljarnas marknadsföring, skriver KoV.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Skimningen, det vill säga kopiering av information från kredit- och betalkort, har minskat kraftigt.

  År 2010 inträffade knappt 200 fall av skimning i Sverige, men redan 2011 hade det minskat till ungefär 50. Och i år verkar det alltså bli ännu färre, berättar Ekot som hänvisar till ett pressmeddelande från Rikspolisstyrelsen.

  Anledningen anses vara säkrare kort, ökad användning av säkrare betalterminaler samt ökad bevakning av betalstationer vid exempelvis bensinstationer.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Nyligen hemkommen från semestern noterar jag att det verkar bli ett bra hjortronår, efter ett par år med dålig tillgång. Längs norrlandskusten talar man till och med om rekordår, rapporterar TT.

  – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger bäruppköparen Enor Larsson till TT.

  God tillgång innebär naturligtvis sjunkande pris. Det har gått från 120 till 80 kronor i uppköparledet.

  Vad det kan innebära för hjortronälskare bland oss sörlänningar är ännu för tidigt att säga. Men jag älskar myrarnas guld.

  Andra bloggar om: ,

 • Hittills har det varit oklart hur mycket mat som slängs i Sverige, mängderna har uppskattats. Men Naturvårdsverket har tagit fram en ny metod för att mäta volymerna, berättar DN och Ekot uppmärksammar också artikeln.

  I Sverige slängs ofattbara en miljon ton mat per år, visar Naturvårdsverket. Det är hushållen som slänger mest, drygt två tredjedelar av det totala. Visserligen är en stor del av detta, 65 procent, så kallat oundvikligt avfall, till exempel kaffesump, potatisskal och bananskal. Men närmare 236 000 ton slängs i onödan.

  Enligt Naturvårdverket är inte livsmedelsbutikerna någon stor bov i sammanhanget, 4 procent av det totala kommer därifrån. Däremot står restauranger för cirka 10 procent.

  Vad kan vi göra för att minska svinnet?

  Först och främst bör vi utbilda oss själva. En absolut majoritet av konsumenterna vet inte skillnaden mellan bäst-före-datum och sista förbrukningsdatum.

  Många stirrar sig blinda på bäst-före-datum och slänger dumt nog maten när detta har passerats. Lita på dina sinnen, lukta och smaka först.

  Dessutom måste vi lära oss att laga mat av rester, exempelvis är hemgjord pytt i panna är inte det sämsta.

  Min vän Louise Ungerth brukar propagera för att vi ska sänka kylskåpstemperaturen. Hon brukar säga att vid fyra grader håller sig maten nästan dubbelt så lång tid.

  Att minska matsvinnet är viktigt, inte bara för den egna plånboken. Produktionen av mat ger också miljöpåverkan. Slängs maten är det i onödan.

  Andra bloggar om: , , , , , ,