Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Leksaker & lekredskap
  • Nu har den trätt i kraft, den lag för säkrare leksaker som jag tidigare berättat om. Bättre regler mot kvävningsrisk och högre krav på företagens egen kontroll vid tillverkning och import är några av nyheterna, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande. Den nya lagewn uppmärksammas också av SvD.

    Lagen bygger på ett nytt EU-direktiv. Exempelvis införs nu på svenskt initiativ regler som ska skydda barnens hörsel från leksaker med höga ljud.

    Det nya direktivet innehåller också mer omfattande regler om kemikalier i leksaker jämfört med dagens lagstiftning, samt nya regler om leksaker i livsmedel. De nya kemikaliereglerna träder dock i kraft först i juli 2013.

    Direktivet innebär också strängare regler om varningar. Enligt direktivet ska varningar finnas på konsumentförpackningen och synas tydligt för konsumenten före köpet. Lägsta ålder ska anges och särskilda varningar ska tydligt framgå. Det gäller även när köpet sker över internet, enligt KoV.

    Men jag är fortfarande kritisk till CE-märkningen. Det är alldeles för många CE-märkta produkter som ändå är osäkra. När det gäller leksaker är det visserligen tre kontrollmyndigheter, Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket, som ska se till att reglerna följs. Men den kontrollen sker när produkterna redan finns på marknaden.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Efter många larm om farliga leksaker har ett EU-direktiv kommit som nu införs i svensk lagstiftning. De nya föreskrifterna börjar gälla 20 juli 2011, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

    De nya föreskrifterna innehåller bestämmelser om att:

    • en leksak inte får innebära någon risk för någon persons hälsa eller säkerhet när den används på det sätt som avses.
    • tillverkaren ska förse leksaken med varningar och informationstexter om användningen av den kan innebära en fara att använda den eller om det finns en risk att skadas.
    • innan en leksak släpps ut på marknaden måste tillverkaren testa den för att göra en bedömning av om leksaken överensstämmer med säkerhetskraven.
    • leksaken ska dessutom CE-märkas, vilket fungerar som ett kvitto på att den är godkänd, skriver KoV.

    Själv är jag fortfarande kritisk till CE-märkningen. Det är alldeles för många CE-märkta produkter som ändå är osäkra. Av pressmeddelandet framgår inte vem som ska testa leksakerna.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • spel För mig är det ett klart tecken på att det lackar mot jul när det börjar dyka upp recensioner av spel i tidningarna. Då handlar det framför allt om så kallade sällskapsspel.

    Så även i år, jag har hittills hittat två artiklar. DN recenserar 16 olika spel för olika åldrar. Sydsvenskan är värre, jag tappade räkningen vid 40.

    Det går naturligtvis inte att nämna något spel som ”bäst i test”. Du får själv leta i artiklarna för att hitta den typ av spel du söker, samt för vilken åldersgrupp.

    Uppdatering: Nu kommer fler tidningar med spelrecensioner. GP har testat 38 spel och SvD är något värre med 42.

    Andra bloggar om: ,

  • Leksaksföretaget Brio har beslutat återkalla leksaken flera leksaker, och Konsumentverket varnar i ett pressmeddelande. Varningen vidarebefordras av TT i flera tidningar.

    30468 Stacking Wobbly är en plockleksak i form av ett ägg med löstagbara delar som hålls samman av kardborrband. Delar av kardborren kan lossna och då innebära en kvävningsrisk för små barn om de får delarna i munnen.

    På produkterna 30452 Cot activity center och 30469 Rabbit Teether and Rattle är en träring av plywood fastsydd i en tygkanin, se bild. Det finns en risk att träringens fanerskikt kan dela på sig. Om detta sker kan delarna utgöra en kvävningsrisk om små barn får dem i halsen. Delarna kan också få vassa spetsar som barn kan skada sig på, skriver KoV.

    I pressmeddelandet finns bilder på leksakerna och som vanligt uppmanas kunder att lämna tillbaka dem till butiken.

    Andra bloggar om: , ,

  • Företaget Leksam har beslutat återkalla barnprodukter av säkerhetsskäl, och varningen vidarebefordras av KoV. Det rör sig om en Askungedräkt, ett Kung Fu-vapenset, en pusselmatta och ett träpussel med djurljud.

    Produkterna återkallas av säkerhetsskäl. Om du köpt någon av produkterna uppmanas du att lämna tillbaka den till butiken. Då får du pengarna tillbaka. Information och bilder på produkterna finns också på Leksams webbplats.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Lekhage Företaget Babyproffsen som säljer barnartiklar varnar för Brevi Corner lekhage, som sålts av företaget. Det finns risk för skador eller kvävning om barnets huvud fastnar mellan lekhagens tyg och stödben. Det skriver Konsumentverket i ett varningsmeddelande.

    Kunder som köpt Brevi Corner lekhage uppmanas ta med lekhagen till den butik där den köpts, så återköps den. Frågor besvaras av personalen i Babyproffsens butiker.

    Även GP vidarebefordrar varningen.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Giraff-Parvel Åhléns återkallar dragdjuret Giraff i serien Parvel, som sålts under perioden 2009-01-01 till 2010-02-05, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

    Anledningen är att de gula hornen kan lossna. Det innebär en kvävningsrisk för små barn om de får de lösa hornen i halsen.

    Du som har köpt dragdjuret Giraff kan återlämna den i Åhléns varuhus och få pengarna tillbaka, eller få en ersättningsprodukt.

    GP har en artikel om återkallandet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Att träffas i huvudet av en gunga kan medföra sjukhusbesök. Därför finns det säkerhetskrav på material och utformning.

    En undersökning som svenska Konsumentverket och danska Sikkerhedsstyrelsen gjort visar att 6 av 14 testade4 gungor inte klarade kraven, berättar KoV i ett pressmeddelande. Även GP och Allt om Bbarn har artiklar om undersökningen.

    De farliga gungorna är antingen av trä eller har ståldetaljer. Det sistnämnda gäller till exempel en stor gondolgunga med ryggstöd av stålrör samt fotstödet i metall på en dubbelgunga.

    Är du intresserad finns rapporten att hämta via KoV-länken ovan och Allt om barn har bilder

    Andra bloggar om: , ,

  • Jag har tidigare berättat om bråket om bokrean mellan nätbokhandlarna och den traditionella bokhandlarna. Nu har bokbranschen nått en kompromiss, läser jag i SvD. Därmed kan kunderna förhandsbeställa reaböcker på nätet även i år.

    Efter ett möte har parterna nu nått en kompromiss. Bokrean drar igång i den fysiska bokhandeln den 24 februari, som det var sagt sedan tidigare, men nätbokhandlarna kan ta upp förhandsbeställningar från och med den 14 februari.

    -Det var ju det vi ville, det blir en jättebra lösning. Det bästa är att det blev en dialog mellan alla inblandade aktörer, säger Pär Svärdson, vd för nätbokhandeln Adlibris.

    Dag Klackenberg, ordförande i SBF, är dock inte lika nöjd och ser det inte som att parterna har enats kring ett gemensamt beslut.

    -Jag skulle snarare säga att vi inte kunde motsätta oss. Det här är enligt min mening början på bokreans upplösning som samlat begrepp och det är med sorgsenhet jag ser att denna unika marknadsföringsmanifestation håller på att försvinna, säger han till SvD.

    Andra bloggar om: , ,

  • Från och med den 21 juli är det lag på att alla leksaker med magneter som barn kan svälja ska ha en varningsmärkning, enligt Konsumentverket. Kravet på varningen, som gäller inom hela Europa, kommer efter att flera allvarliga olyckor inträffat där barn har svalt magneterna.

    I USA och EU har ett stort antal allvarliga olycksfall rapporterats, varav ett dödsfall, där barn har svalt magneter. Istället för att komma ut den naturliga vägen dras magneterna mot varandra i magen vilket i de flesta fall lett till operation.

    Magneterna finns i olika typer av byggsatser, fiskdammar, dockset, pussel, tåg, experimentlådor och så kallade ”sjungande eller skallrande magneter”.

    – Att det nu finns en lag om obligatorisk varningsmärkning är ett steg i rätt riktning. Men både jag och regeringen vill nå fram till ett totalförbud inom hela EU för den här typen av leksaker, säger Gunnar Larsson, Konsumentverkets generaldirektör.

    Efter påtryckningar från bland annat Sverige har en process satts igång för att ta fram en EU-standard för hur magneter i leksaker ska få utformas. När standarden är klar, om cirka ett år, kommer alla magnetleksaker som inte lever upp till standardens krav att vara förbjudna inom EU.

    Andra bloggar om: , , ,