Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2007 » oktober
 • Fyra internationella bolag får utmärkelsen ”Bad Products Award” av den globala konsumentorganisationen Consumers International, enligt ett pressmeddelande från Sveriges Konsumenter.

  Kellog’s får priset för att man med hjälp av seriefigurer säljer söta frukostflingor till barn. Coca-Cola får priset för tveksam marknadsföring av flaskvattnet Dasani. Mattel får det för att man tvingats återkalla 21 miljoner leksaker. Läkemedelsföretaget Takeda för att det i USA gjort reklam för sömnpiller till barn.

  Med priset vill CI sätta ljuset på att globala företag med mångmiljardomsättning måste ta sitt sociala ansvar.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Regeringen vill förändra den lagstiftning som reglerar sms-lån, berättar Ekot.

  Exakt när den nya lagen kommer och exakt hur den ska se ut är inte klart, men det är tre saker som regeringen tittar extra på.

  Dels så funderar regeringen på att tvinga företagen att göra en kreditprövning först, så att de ser att den som lånar kan betala tillbaka.

  Dels så ska SMS-företagen behöva berätta exakt hur mycket lånet kostar och dels vill regeringen, att man ska få en vecka på sig att ångra sig efter att man skickat iväg sms-et, skriver Ekot.

  Vi får hoppas att ny lagstiftning kan sätta stopp för den här avarten. Lånen är extremt dyra och leder många unga in i en skuldfälla.

  Andra bloggar om: , , ,

 • I februari fanns det glas i limpor från Lantmännen Färskbröd. Nu är det dags igen. Runt 10.000 bröd dras in efter att kunder hittat glasbitar i det.

  Axa Kärnor/Protein+ heter det glasbesudlade brödet. Hela upplagan, med bakdag mellan 26 och 29 oktober, dras in.

  – Det handlar nog om över 10.000 förpackningar, säger Linda Johansson, marknadsdirektör på Lantmännen Färskbröd, till DN.se.

  Andra bloggar om: , ,

 • Varannan svensk äter extra vitaminer. Men en del kosttillskott gör mer skada än nytta. Vanliga vitamintabletter kan leda till fosterskador, hjärtsvikt och benskörhet. Det är GP som granskat kosttillskotten.

  – För mycket A-vitamin kan orsaka benskörhet och ge fosterskador, och höga doser av E-vitamin kan leda till hjärtinfarkt, förklarar Lena Hulthen, professor i klinisk nutrition på Göteborgs Universitet.

  GP:s granskning av tolv vanliga multivitamintabletter visade att en tredjedel kunde ha försetts med varningsflagg. Tre av dem innehöll så pass mycket A-vitamin att det är oförsvarbart, enligt Lena Hulthen

  – Det är väldigt oroande, särskilt om man äter dem under en graviditet, säger hon.

  Ytterligare en fiende i vitaminburkarna, är för mycket av E-vitamin. En överdosering kan leda till hjärtsvikt och hjärtinfarkt. Flera epidemiologiska studier som presenteras på Livsmedelsverkets hemsida, visar att risken för att dö i förtid ökar redan vid ett intag av 100 milligram E-vitamin per dag, enligt GP.

  Om du äter extra vitaminer bör du alltså fundera på vad du håller på med. Glöm inte att många livsmedel, till exempel mjölk, är vitaminberikade. Vitaminbrist förekommer knappast i Sverige. Det är bara grupper med extrem kosthållning, till exempel veganer, som kan få vitaminbrist. Då är det oftast vitamin B12 som fattas.

  Andra bloggar om: ,

 • Telekom 29.10.2007 1 Kommentar

  Doro HandleEasyJag har tidigare berättat om mobiltelefoner som är avsedda framför allt för äldre och funktionshindrade. Nu kommer Doro med en enkel mobiltelefon för den som bara vill kunna ringa. Funktioner som SMS, MMS, MP3, kamera och surfmöjlighet kan du glömma.

  Enligt tillverkaren har telefonen ett stort och tydligt teckenfönster. Den har högtalarfunktion och ett headset för handsfree ingår.

  Telefonen har fyra stora och tydliga knappar för direktnummer där man kan lagra de nummer som man använder ofta. Telefonen innehäller dessutom en telefonbok för 50 nummer.

  Andra knappar är de traditionella svara och lägg på vilka ser ut precis som vanligt med grön respektive röd lur. Nedanför dessa sitter siffertangenterna 0-9 och funktionsknapparna stjärna och fyrkant. Samtliga knappar är stora och tillverkade i ett mjukt gummimaterial vilket gör att de blir lätta att använda.

  Den nya Doro HandleEasy 326GSM har ett rekommenderat pris på 1200 kronor och kommer att finnas ute i butikerna från och med början av november.

  Andra bloggar om: , , ,

 • godisSvenska barn löper liten risk att få i sig farliga färgämnen när de äter lördagsgodis, trots den senaste tidens larm. Det visar Testfaktas stora laboratorietest av vanliga godissorter. Testfakta har låtit analysera ett antal olika förpackningar med godis.

  På uppdrag av Testfakta har laboratoriet Analycen i Lidköping analyserat ett urval av vanliga fabrikat av smågodis för att ta reda på hur vanligt det idag är med azofärger och konserveringsmedlet bensoesyra i godis som säljs i Sverige.

  Analysen visar att det förmodligen är mycket ovanligt. Ingen av de 14 analyserade godissorterna i vår undersökning innehöll azofärger eller natriumbensoat.

  Däremot innehöll de många andra tillsatser, i genomsnitt 20 tillsatser vardera. Tillsatsernas uppgift är att ge godiset ”rätt” konsistens, smak, färg och hållbarhet.

  – Det är dock inte frågan om några giftiga tillsatser, inte i de mängder som det är frågan om här, säger Evelyn Jansson Elfberg som är avdelningsdirektör vid Livsmedelsverket till Testfakta.

  Testfaktas undersökning visar en gammal sanning. Vill du få i dig en stor del av e-nummerlistan – ät godis!

  Testfaktas undersökning refereras även i GP.

  Andra bloggar om: , ,

 • Det finns undantag från kraven på att ange allergena ingredienser på livsmedelsförpackningar. Reglerna är nu på väg att ändras, men utformningen är ännu inte helt klar enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.

  SKLD, EU-kommissionens Ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa, röstade den 15 oktober för en ändring. Produkter som placerats på marknaden eller märkts före 31 maj 2009 i överensstämmelse med nuvarande EU-regler ska dock få säljas tills lagren är slut.

  Andra bloggar om: , ,

 • grönsaksmarknadEfterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat så snabbt den senaste tiden att det blivit brist på vissa varor, bland annat ägg, grönsaker och mjölk, skriver UNT.

  – Det råder en generell brist på ekomjölk nu, standardmjölken är indragen, berättar Dirk van der Krogt på Ekolantbruk, en förening som organiserar 1700 ekologiska bönder runt om i Sverige och som har sitt huvudsäte i Uppsala.

  Till följd av efterfrågan lokalt har ett nytt företag bildats Uppsala som fungerar som länk mellan konsumenter och lokala, ekologiska bönder.

  Principen för Ekobeställarna är enkel, medlemmarna väljer vad de vill köpa, gör beställningen via internet och kommer till ett utlämningsställe en gång i månaden. Då finns bönderna där med sina produkter; kött, grönsaker, gryner och mjöl.

  Ekobeställarna startade i liten skala i våras och har nu 90 medlemmar i Uppsala. Företaget finns också i Göteborg. Där har man nästan 1 200 medlemmar och ett tiotal utlämningsställen. Leif Strand är den som för några år sedan startade det hela. Det började faktiskt vid gungorna i Majorna. Leif Strand hade just blivit pappa och märkte att det var svårt att hitta ekologiska varor, trots att han bodde nära Sveriges mest välsorterade ekobutik.

  – Där fanns oxfilé när man sökte köttfärs och köttfärs när man ville ha oxfilé. Jag höll på att bli tokig.

  Han pratade med andra föräldrar i lekparken och upptäckte att de upplevde samma problem. På den vägen är det. Nu arbetar han i princip heltid med företaget, för en tiondels lön, som han säger.

  – Det här är ingen gyllene affärsidé, men det ger många stjärnor i himlen, säger han till UNT.

  Jag tycker idén är lysande. Det borde finnas liknande företag på fler ställen i Sverige. Inte bara för de som är intresserade av ekologiska produkter, utan även för dem som i första hand är intresserade av närproducerat. Så länge som de stora kedjorna inte är intresserade får vi rösta med fötterna.

  Andra bloggar om: ,

 • GrisEkologiskt behöver inte alltid betyda miljövänligt. Vetenskapliga försök som gjorts vid Statens Lantbruksuniversitet visar att ekologisk grisproduktion kan ha upp till fyra gånger så stor negativ miljöpåverkan som konventionell produktion, rapporterar Ekot.

  Grisar som föds upp ekologiskt spenderar en stor del av sina liv utomhus och kylan gör att de måste äta mer för att kunna hålla värmen. Ju mer de äter desto mer avföring och därmed mer utsläpp. Dessutom är den typ av foder som ekologiska grisar äter mer proteinrikt vilket också gör att utsläppen ökar.

  Mätningar som gjorts av forskare vid Statens Lantbruksuniversitet, SLU i Skånska Alnarp visar att en ekologisk gris kan släppa ut fyra gånger mer kväve och 1,4 gånger mer fosfor än vanliga grisar, berättar ekot.

  Även Lantbrukets affärstidning, ATL, har en artikel om försöken.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • e-postSkräpposten får lämna plats för riktad marknadsföring när företag satsar på att nå attraktiva kunder direkt. Och de får betalt för att ta till sig informationen, berättar SvD:s ekonomisajt E24.

  Ett nystartat amerikanskt företag satsar på att betala sina kunder för att läsa e-post som en del av en service för riktad marknadsföring. Det rapporterar Times Online.

  Tjänsten, som kallas Boxbe, används redan av till exempel Yahoo och Google. Förutom att betala sina kunder för att läsa meddelanden tillhandahåller man också ett skräppostfilter.

  Kunden i sin tur får betalt av Boxbe per läst meddelande. Hur mycket beror på hur attraktiv kunden är för företagen, högre inkomst ger mer betalt. Dessutom kan man som användare själv sätta ett lägsta pris på hur mycket man vill ha betalt för att öppna ett meddelande, enligt E24.

  Andra bloggar om: , ,