Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2015 » mars
 • Det finns människor som ständigt förlorar sina pass och hämtar ut nya. Myndigheterna misstänker att en del av dessa pass sålts vidare och använts på ett illegalt sätt.

  Nu föreslås förändringar i passreglerna. Bland annat ska svenska medborgare bara ha rätt till tre pass under fem år. Försvinner fler ska endast provisoriska pass utfärdas. Det skriver TT i en artikel som publiceras i flera tidningar. Dessutom föreslås att data för identifikation via fingeravtryck och automatisk ansiktsigenkänning inkluderas i passet.

  Andra förändringar som föreslås gäller giltighetstiden för barn. I åldersgruppen sex-tolv år ska passens giltighetstid vara tre år. För barn under sex år ska den begränsas till två år, skriver TT. De nya reglerna föreslås träda i kraft under 2016.

  Men det gäller också att komma ihåg att många länder inte släpper in resenärer med pass med kortare kvarvarande giltighet än sex månader.

  Andra bloggar om: , ,

 • Många har skulder för studielån och en del av dessa har svårt att betala tillbaka. Men det finns en utväg – prata med CSN. I många fall hår det att få anstånd med återbetalningen eller att delbetala. Men det förutsätter en dialog med CSN.

  CSN bedriver ett projekt där man söker kontakt med unga som inte betalar, just för att kunna diskutera alternativ. Men det är ibland svårt att kunna nå de unga per telefon. Det skriver CSN i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av Ekot och av TT.

  Under sista kvartalet 2014 kontaktade CSN 261 kunder i den aktuella gruppen. Av dem svarade 121. Många väljer att inte svara i telefon, eller trycker bort CSN:s samtal av olika anledningar, enligt pressmeddelandet.

  ”Av dem som vi fick kontakt med var det bara åtta procent som överfördes till Kronofogden. Av dem som vi inte fick tag i var det hela 53 procent som överfördes till Kronofogden”, säger Lena Munther, kontorschef på CSN, i pressmeddelandet.

  Men möjligheten till uppskov gäller inte bara unga. Har du av någon anledning svårt att betala, ta kontakt med CSN.

  Det gäller för övrigt alla typer av skulder. Har du svårt att betala, eller anser att kravet är orätt, kontakta den som kräver betalning.

  Andra bloggar om: , , , ,