Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » maj
 • Som matnörd har jag mina husgudar, en av dem är Karin Chädström som antagligen är mest känd som ”Tore Wretmans kallskänka”. Vissa påstår att hon lagade den mat som Tore Wretman blev berömd för, då tänker de naturligtvis främst på smörgåsbordet.

  I min hylla står boken ”Kallskänkans kokbok”, med hennes recept. Det är en av de mest använda kokböcker jag har, varje gång jag plockar fram den för att söka efter något speciellt blir resultatet att jag sitter och läser i den en lång stund.

  Via SR:s matprogram Meny får jag veta att Karin har gått ur tiden, 86 år gammal. Därmed går en av mina drömmar i stöpet, att någon gång få prata mat med henne. Karin verkar ha haft en fantastisk inställning till mat, de framgår av kokboken som inleds med en kort biografi som omfattar hennes yrkesliv.

  ”Kallskänkans kokbok” finns fortfarande i handeln, jag såg den nyligen när jag inventerade kokbokshyllan i en bokhandel. Köp den, den kommer du att ha stor nytta av!

  Andra bloggar om: , , ,

 • Sedan 2006 har tidningen Fokus rankat landets kommuner. I år är det Lomma som toppar listan, medan förra årets vinnare Habo fortfarande ligger bra till, på 12:e plats. Även i botten sker små förändringar. I år är Ljusnarsberg i Västernorrland sämst, på 290:e plats. Kommunen har bytt plats med förra årets bottenkommun, Haparanda som nu återfinns på 288:e plats.

  Når man granskar rankinglistan får man en rask misstanke att placeringen har en kraftig koppling till medelinkomst och därmed skatteintäkter. I toppen finns höginkomstkommuner som Danderyd, Vellinge och Täby. Lomma har den fjärde största medelinkomsten i Sverige.

  Lomma har satsat på skola och barnomsorg. Däremot ligger inte kommunen särskilt bra till i kategorin ”Att vara gammal i”. Där hamnar kommunen på 133:e plats.

  Även SvD har en artikel om årets kommunranking.

  Andra bloggar om: , ,

 • Skatter 26.05.2011 1 Kommentar

  Regeringen har i vårbudgeten föreslagit en skattehöjning på alkohol. En flaska vin blir tre kronor dyrare, en burk öl en krona dyrare och en 75 centiliters flaska starksprit 15-16 kronor dyrare nästa år.

  Men Systembolaget föreslår en ännu kraftigare skattehöjning på lådviner, berättar DN. I sitt remissvar till vårbudgeten, som DN tagit del av, föreslår Systembolagets vd Magdalena Gerger att regeringen utreder en särskild tilläggsskatt på lådviner för att ”den svenska alkoholpolitiken ska framstå som konsekvent”.

  I många fall får man fyra flaskor vin för samma pris som tre när man köper en box i stället för flaskor. Det är den ”mängdrabatten som Systembolaget vill komma åt, skriver DN.

  – Förslaget låter intressant, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson (KD) till DN.

  Frågan är om inte skattehöjningar spelar smugglarna i händerna. Som rökare erbjuds jag redan i dag ofta att köpa ”billiga” cigaretter, som antagligen insmugglade. Förbud och höga skatter har alltid bäddat för kriminalitet.

  Som vanligt refererar TT nyheten i många tidningar.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Det handlar om något som jag bloggat om tidigare, ”gratisprover” som inte är gratis, men dessutom om en rad andra överträdelser i marknadsföring och försäljning. KO har drivit ett mål mot företaget som rör en rad överträdelser.

  Flera konsumenter klagade på att de blivit bundna av en prenumeration som kostade pengar när de endast hade tackat ja till ett ”gratispaket”. Klagomålen handlade också om att PSW Trading tog kontakt per telefon, trots att konsumenterna registrerat sig i spärregistret NIX. PSW Trading har även marknadsfört att bolaget samarbetat med Cancerfonden, samt att bolaget lämnat stöd till fadderbarnverksamhet, trots att något samarbete eller stöd inte har funnits. Dessutom har PSW Trading många gånger struntat i att informera konsumenterna om deras ångerrätt, skriver KoV i ett pressmeddelande.

  Stockholms tingsrätt förbjuder nu bolaget och dess företrädare att vid ett vite om en miljon kronor fortsätta med den här typen av marknadsföring. Tingsrätten ser särskilt allvarligt på bolagets påståenden om samarbete med Cancerfonden samt om stöd till fadderbarn och dömer därför PSW Trading att betala en marknadsstörningsavgift på en halv miljon kronor.

  Det här är ett klart besked till PSW Trading och andra företag med liknande metoder. Det kan bli dyrt!

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Det finns odeklarerad soja och gluten i Eldorado Seasticks som säljs hos Willys, Hemköp, Tempo, Vi-butikerna samt Axfood Snabbgross Prisextra. Både Soja och Gluten kan vara farligt för allergiker och Axfood drar därför in produkten. Det skriver Axfood i ett pressmeddelande om refereras av Livsmedelsverket och uppmärksammas av GP.

  Produkten är framställd av sammanpressade fiskprodukter och kan användas till exempelvis sushi. Det finns, enligt Axfood, inga uppgifter om att kunder har drabbats av allergiska reaktioner efter att ha ätit av produkten.

  Återkallande är antagligen ett tecken på att Axfoods kvalitetskontroll fungerar. Däremot kan man undra över kvalitetsstyrningen, samma produkt drogs tillbaka i slutet av 2004 sedan den visat sig innehålla sojaprotein.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Har du köpt ett torrfoder som heter Nutritional Balance Lamb & Rice all breeds GROWTH bör du inte ge hunden det, fodret misstänks vara förorenat. I varje fall gäller det påsar med ett, tre eller 15 kilo. Jordbruksverket har gått ut med en varning som också vidarebefordras av TT.

  Jordbruksverket har kontaktat de svenska återförsäljarna. Vad föroreningen består av och hur den påverkar hundens hälsa är oklart. Verket har fått varningen från sin belgiska motsvarighet.

  Fler detaljer finns i verkets pressmeddelande.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Ibland brukar jag länka till nyheter från Computer Sweden. Men av någon anledning har deras nättidning drabbats av samma sjuka som Dagens Industri. Deras header, dominerat av loggan, länkar till moderbolaget IDG och den annonsblaffa som ”pryder” toppen, blivit viktigare än nyheterna. Headern ligger fast och dominerar största delen av skärmen. Själva nyheterna får bara en undanskymd plats i en minimal del av skärmen.

  Anledningen är obegriplig. Själv känner jag flera personer som numera avstår från att läsa DI:s webblais, på grund av oskicket. Samma öde kommer troligen att drabba CS. Att skaffa sig läsare är svårt, att bli av med dem är enkelt!

  Det kommer jag att hälsa mina företagskunder. De vill väl inte ropa i öknen.

  Andra bloggar om: , ,

 • Jag har flera gånger tagit upp problemet med leksajter och spel för barn där köp av virtuella prylar ingår. Sådana lekplatser kan bli dyra för föräldrarna. Ett grundläggande problem är att barn ibland kan ingå avtal utan föräldrarnas medgivande.

  Nu drar KO två fall, som är principiellt viktiga, inför marknadsdomstol, meddelar KoV i ett pressmeddelande.

  Det rör sig om webbplatserna Habbo hotell och Stardoll.

  I Habbo hotell kan barnen ”umgås” med varandra i olika rum. Ett barn kan inreda sitt rum med virtuella ”möbler”, som kostar pengar. Enligt KO slarvar Habbo med att kontrollera att föräldrarna verkligen har godkänt barnens köp. Enligt lag får barn under 18 år inte ingå avtal utan föräldrarnas medgivande.

  Det andra målet gäller Stardoll, en mötesplats på Internet för ”…tjejer som älskar mode, shopping, inredning och att skaffa nya kompisar”. Som medlem kan barnet skapa och ”styla” dockor med mera. Vissa aktiviteter i spelet är gratis. För att få full tillgång till alla funktioner måste barnet dock köpa till medlemskapet Superstar, skriver KoV.

  I Stardoll får barnet vid upprepade tillfällen uppmaning att köpa medlemskapet. KO tycker att det strider mot förbudet mot marknadsföring till barn, och vill att det prövas rättsligt.

  – Båda exemplen visar hur angeläget det är att skydda barn mot den här typen av affärsmetoder. Här slår man mynt av barns lek, utan att ta hänsyn till lagen, säger Agneta Broberg, stf KO.

  Själv håller jag med, men tycker att det borde finnas ett totalförbud mot försäljning av virtuella ”prylar” på barnens lekplatser, oavsett om det rör sig om spel eller webbplatser.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

 • Att socialtjänsten och de politiskt ansvariga i Landskrona har en märklig syn på sina klienter har jag berättat tidigare. Men det verkar inte ske någon förbättring, snarare tvärt om.

  Nu avslöjar HD att socialtjänsten vill rota i de bidragsökandes matförråd. En Landskronakvinna fann inspektionen kränkande och anmälde kommunen till JO som nu inlett en utredning.

  – De sa att de har det som regel. Jag kan köpa att de gör hembesök. Men att de då även kollar vad man har i ens kyl och frys visste jag inte. Jag vill inte ha folk som rotar där. Då lånar jag hellre pengarna. Jag tycker att det är jättekränkande, säger kvinnan till HD.

  I en annan artikel berättar HD om en annan kvinna, Gerd, som sökt bidrag och känt sig tvungen att låta tjänstemän gå igenom hennes matförråd. Inventeringen var grundlig och matvarorna listades i ett protokoll, som HD tagit del av.

  De två utredarna kom fram till att maten ”bör räcka cirka en och en halv till två veckor för en icke kroppsarbetande kvinna i medelåldern”. Därmed beviljades inga pengar, skriver HD.

  Gerd har anmält behandlingen av henne till Socialstyrelsen. Fallet Gerd ger så småningom även upphov till en artikel i Sydsvenskan.

  Jag kan inte annat än häpna över hur kränkande socialtjänsten kan behandla sina klienter. Dessutom säger den ansvariga tjänstemannen att det är fråga om en service till de bidragssökande.

  Att det i båda fallen är fråga om personer som utförsäkrats enligt regeringens nya regelverk gör inte saken bättre. Inser regeringen vilken situation de utförsäkrade kan sättas i och vilka följder deras politik får?

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Kaffepriset är något som engagerar oss svenskar, vi ligger ju som andra land i världstoppen när det gäller kaffekonsumtion. Bara finnarna är värre. Då är det kanske inte så kontigt att en undersökning från SCB där kaffepriset uppmärksammas får stor uppmärksamhet i media, i Ekot såväl som en vida spridd TT-artikel.

  Kaffe är en av de råvaror som det spekuleras i på finansmarknaden. Precis som för andra råvaror har priserna rusat under det senaste året. Upp 27 procent sedan SCB:s senaste mätning, till den högsta nivån sedan 1998.Men luften har gått ur spekulationsbubblan och även världsmarknadspriserna för kaffe har lugnat ner sig.

  Men tyvärr betyder dämpningen nog ändå inte några fallande butikspriser eftersom vårens uppgång på världsmarknaden har ännu inte fått fullt genomslag i butikerna. Prisuppgången kommer att fortsätta ett tag till, tror Tony Broman, kaffeinköpare på Löfbergs Lila, enligt TT.

  Frågan är vilken prishöjning som väcker mest känslor, på kaffe eller på mjölk?

  Andra bloggar om: , , ,