Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2007 » april
 • Den sista juni stänger Arla sitt stora mejeri i Örebro. Det innebär att mjölk från Mälardalen får färdas längre väg innan den hamnar i butikshyllorna, berättar DN.

  När Örebromejeriet slår igen i sommar finns det bara fyra Arlamejerier kvar på det svenska fastlandet, men den huvudsakliga produktionen sker i Jönköping och Stockholm. Mindre anläggningar finns i Göteborg och Linköping.

  Mjölkbönderna, som äger Arla, brukar ju vilja profilera sig som naturens bästa vänner. En sådan blir man väl inte genom att köra mer lastbil. Blir ekomjölken mindre ekologisk nu?

  Andra bloggar om: , , ,

 • Association of European Airlines (AEA) har släppt statistik från 2006. Den omfattar bland annat hur bolagen lyckas med bagagehanteringen och hur punktliga bolagen är.

  Så många väskor slarvar flygbolagen bort, per 1 000 passagerare

  British Airways: 23
  TAP Portugal: 21
  Lufthansa: 18
  Air France: 17
  Alitalia: 17

  SAS 13

  Spanair: 10
  Malev Hungerian Airlines: 9
  Tarom Romanien Airlines: 8
  Air One: 8
  Turkish Airlines: 5
  Air Malta: 4

  Genomsnitt: 16

  Punktlighet vid landning, %

  Cyprus Airways: 69
  Spanair: 69
  Air One: 70
  British Airways: 70
  LOT Polish Airlines: 71
  Olympic Airlines: 72

  SAS Scandinavian Airlines: 78

  Austrian: 85
  Malev Hungarian Airlines: 86
  KLM Royal Dutch Airlines: 87
  SN Brussels Airlines: 87
  Airlux: 89

  Genomsnitt: 78

  Andra bloggar om: , ,

 • Du kan godkänna din deklaration via SMS. Flera hundra SMS-deklaranter skickar i stället SMS till Tv4, berättar Metro. I stället för pengar tillbaka till midsommar, riskerar de i stället straffavgift.

  Numren är snarlika, men det nummer som gäller för deklaration är 71144. Hoppas att inte Metro har blandat ihop numren också!

  Kolla en extra gång, kanske?

  Andra bloggar om: , ,

 • Nyligen berättade tv-programmet Plus om en kille som lyckades boka samma flygbiljett två gånger på nätet. SAS upptäckte misstaget och bokade av den ena biljetten. Killen fick ingen återbetalning förrän det hela uppmärksammades i programmet.

  Nu får vi en annan historia via SvD:s ekonomisajt E24. I det här fallet lyckades en norrman stava sin flickväns namn fel. Det blev ett c i stället för k i mellannamnet.

  Då vägrade flygbolaget Thai att betrakta biljetten som giltig. Paret fick lösa en ny biljett för 7000 kronor. Bolaget skyllde på säkerhetsregler.

  Själv skulle jag förklara det hela med fyrkantiga byråkrater med en konstig syn på service. Men för att slippa möta dem måste vi nog vara extremt noga när vi bokar flygbiljetter på nätet. Åker du till USA med felstavat namn kanske du hamnar på Guantanamo.

  Andra bloggar om: ,

 • Undersökningsföretaget Millward Brown har rankat varumärkena i en topplista. De 10 mest värdefulla varumärkena är:

  1. Google
  2. General Electric
  3. Microsoft
  4. Coca Cola
  5. China Mobile (mobiltelefoni)
  6. Marlboro
  7. Wal-Mart (varuhus)
  8. Citi (bank)
  9. IBM
  10. Toyota

  Två svenska varumärken har placerat sig på topp 100-listan, H&M och IKEA (73:e respektive 81:a plats).

  Andra bloggar om:

 • GP har en aktiv konsumentredaktion. Lagom till våren har de testat cykellås, med hjälp av en låssmed.

  Sammanfattningsvis är det bygellås, med härdad bygel, som ger bästa skyddet. Vajerlås eller slanglås är oftast rena skämtet. De kan enkelt knipsas av med en tång eller kraftavbitare.

  Andra bloggar om: ,

 • Lämna inte bäret i cocktailglaset, ät upp det. Spriten ger antioxidanterna i bäret extra skjuts, rapporterar SvD.

  Effekten var ett bifynd när forskarna sökte sätt att öka hållbarheten hos jordgubbar och björnbär. Deras rapport kan du hitta här.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Efter en rad uppmärksammade attacker, som kostat Nordea cirka 10 miljoner kronor, byter banken säkerhetssystem för sin Internetbank till hösten. Det berättar Computer sweden, och refereras bland andra av SvD och DN.

  Kunderna får en kombinerad kortläsare och kodgenerator som kan användas för nätbanksinloggning, e-legitimation och säkra kortbetalningar på nätet.

  Nu väntar vi på att de banker som fortfarande använder certifikat i form av en fil i datorn, så kallade mjuka certifikat, ska följa efter.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Jag har bloggat om det, jag har skrivit om det, jag har pratat om det i Sveriges Radio.

  Tel2:s dotterbolag Comviq är skojare. Åtminstone så länge de kommer med sådana påståenden som att de inte har någon bindningstid och ingen månadsavgift. Trots att de har tre månaders uppsägningstid, det vill säga en bindningstid som hela tiden rullar framför dig, och en minimiavgift per månad. Även om du inte ringer ett enda samtal måste du betala 69 kronor. Vad är det om inte en månadsavgift, som du visserligen kan ringa upp.

  Kan det vara så att kunderna äntligen har upptäckt att de talar nyspråk, och det är därför Tele2 går sämre än beräknat. Kan det vara så att kunderna ser igenom bluffen och röstar med fötterna?

  Andra bloggar om: , , , , ,