Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Städning & rengöring
 • GP:s förstasidesrubrik ” Rent hus till jul utan kemikalier” lockar mig till fortsatt läsning, men det visar sig att det där med ” utan kemikalier” inte var riktigt sant. Det handlar snarast om städtips för den som vill vara snäll mot miljön.

  Artikeln innehåller en lång rad städtips. Men det mesta, jag har inte kollat i detalj, verkar utgå från de städtips som finns på organisationen Håll Sverige rents webbplats.

  De tipsen kan vara värda att lägga till bland dina länkar om du vill städa miljövänligt.

  Andra bloggar om: , , ,

 • GP har gett sig på att skriva en artikel om ett svårt ämne, att ta bort fläckar på en matta. Själv brukar jag, om det inte går att få bort fläcken på ett enkelt sätt, välja den enkla lösningen att lämna in den till tvätt.

  Men GP har olika tips för gör-det-själv. Men konstaterar raskt att det är svårt.

  – Det är inte lätt. Det är ett hantverk, säger Agnar Hansson på Holmens tvätt om att ta bort fläckar, till GP.

  Men GP har sammanställt vad du kan göra med olika typer av mattor. En del kan du tvätta själv, med mer eller mindre besvär. Andra, som orientmattor, måste tvättas av en fackman.

  Efter att ha läst artikeln kan jag konstatera att det nog är bäst att fråga först innan jag försöker göra något själv.

  Andra bloggar om: , ,

 • barnmat Fläckar på kläder och andra textilier är inte alltid så lätta att få bort. Det kan vara svårt att veta vad man ska använda för att få bort fläcken, visste du till exempel att asfaltfläckar ska mjukas upp med smör, matolja eller vaselin?

  GP har en fläckskola, där du kan se hur olika fläckar ska behandlas. Listan innehåller alla typer av fläckar, från alkohol till ägg och öl.

  Lycka till!

  Andra bloggar om: , , ,

 • Det nya paketet med Skona kulörtvätt var mycket större än det gamla. Men vikten var densamma. Däremot hade doseringsmängden ökat dramatiskt. Och enligt märkningen på paketets framsida skulle det bara räcka till 24 tvättar, jämfört med 30 innan förändringen, läser jag i GD.

  Hade Ica passat på att göra en fuling samtidigt som man följde lagstiftningen och började sälja ett fosfatfritt tvättmedel?

  – Det beror på att när vi tog bort fosfat blev medlet mer fluffigt. Det tar alltså mer plats, säger Anna Bergström, kvalitetskoordinator på Ica.

  Det bevisas av att båda förpackningarna väger 1,3 kilo. Men att det skulle ha blivit mindre drygt skyller hon på ”tryckfelsnisse”.

  – Ja, faktiskt. Det finns en branschöverenskommelse att man ska ange hur många 4-5-kilostvättar som paketet räcker till. Vi hade räknat på hur många 3-4-kilostvättar det räcker till. Därför var det fel siffra på det gamla paketet, säger hon till GD.

  Tryckfelsnisse? Frågan är hur länge det här har pågått!

  Andra bloggar om: , , ,

 • Det har slagit mig hur ofta olika test ger utslaget – dyrast sämst. Och nu händer det igen. Testfakta har låtit testa sju olika maskindiskmedel i tablettform, testet redovisas även i GP.

  I testet provdiskades porslin med standardiserade fläckar och matrester från inbränd mjölk, te, äggula och spaghetti.

  Testresultatet visar att det är stora skillnader i diskeffektivitet mellan olika fabrikat och att konsumenten inte alltid får vad hon betalar för. Sämst på att diska rent var nämligen testets i särklass dyraste tablett, Finish Powerball 5 in 1.

  Testet visar att en fosfatbaserad tablett inte behöver innebära renare disk. Varken testvinnaren Yes eller det näst bästa diskmedlet från Änglamark innehåller fosfat. Det gör å andra sidan inte förloraren Finish heller.

  Tabeller som sammanfattar resultatet finns både hos Testfakta och hos GP.

  Men jag saknar många fabrikat i testet. Det kanske är en kostnadsfråga.

  Andra bloggar om: , ,

 • Tvätttrumma Testfakta lät forskningsbolaget Swerea IVF laboratorietesta nio vanliga märken. Både den rengörande och den färgbevarande förmågan sattes på prov, skriver Testfakta i en artikel som publiceras i flera tidningar.

  Bäst i test totalt sett blev Willys tvättmedel, med Nopa och Skona hack i häl. Bäst på att rengöra var Skona som fick högsta betyg, en femma, medan Willys, Nopa och Ariel var bäst på att bevara färgen.

  Sämst på att ta bort fläckar var något förvånande de mer kända märkena, Ariel och Via. Det är framför allt en viss fläcktyp som de två har svårt att rå på.

  – Alla tvättmedel klarade sig bra, men Ariel och Via har svårast för hudfett och pigment. Där är de sämst av de provade tvättmedlen, säger Ann Stare, testansvarig på Swerea IVF.

  Det dåliga resultatet i fläcktestet punkterar Ariels reklambudskap ”Ingen tar bort fläckar bättre än Ariel”, medan Vias ”Smuts är bra” kan få stå oemotsagt.

  Andra bloggar om: ,