Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » oktober
 • ”Det är inget större fel på din musiksmak, men ÄRLIGT KLOCKAN 03.00 PÅ NATTEN föredrar vi att sova!!”, stod det på en lapp som landade i många brevlådor i våra storstäder. Lappen, som föreföll handskriven såg ut som om den var riven från ett block från radiostationen RIX FM och var undertecknad ”Grannen”.

  Lappen, som egentligen var reklam från radiostationen, fick många mottagare att fara i taket och andra att bli ledsna, berättar GP under rubriken ” Reklamen sabbar grannsämjan”.

  När GP kontaktade ägarbolaget blev det en omedelbar pudel.

  – Kampanjen var feltänkt, jag kan bara be om ursäkt, säger Per Lorentz, pressansvarig på MTG Radio, till GP.

  I en uppföljande artikel konstaterar GP att de fått många arga reaktioner på kampanjen som senare också uppmärksammades av SvD.

  Frågan är om RIX FM kanske ändå betraktar kampanjen som lyckad, resultatet blev en massa uppmärksamhet. Själv känner jag mig kritisk till otydliga kampanjer utan tydlig avsändare.

  Andra bloggar om: , ,

 • Att det fuskas med redovisningen i krogbranschen är inget nytt. Men nu berättar TT om en metod som åtminstone är ny för mig.

  Det är Skatteverket som lagt märke till att krogar återanvänder kvarlämnade kvitton. Enligt myndigheten är det särskilt vanligt på enklare lunchrestauranger och kaféer som har många likadana försäljningar på samma belopp, typ dagens lunch. Fusket kan enkelt genomskådas genom att det inte står samma datum eller klockslag för köpet på kontoslipen som på kvittot.

  – Då är risken stor att köpet inte landat i bokföringen, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandel på Skatteverket, till TT.

  Andra bloggar om: , , ,

 • När rättshjälpen infördes en gång i tiden var tanken att en persons ekonomi inte skulle påverka deras möjligheter i en rättslig tvist. ;en i dag är rättshjälpen så urholkad att få personer får möjlighet till rättshjälp. Exempelvis får en person med års inkomst över den mycket måttliga summan av 260000 kronor ingen rättshjälp. Den inkomstgränsen har inte ändrats sedan 1999, berättar DN.

  Även om du ligger under inkomstgränsen för rättshjälp måste du först investera i en timme av rådgivning från advokat, kostnad minst 1500 kronor, innan du kan söka rättshjälp.

  Det gör det svårt att exempelvis driva rättslig process mot ett företag i ett konsumentärende. Om en konsument får rätt i ARN, men företaget struntar i det, måste tvisten drivas vidare inför domstol. Visserligen finns ett rättsskydd i hemförsäkringen, men taket i detta nås snabbt, dessutom måste man betala en självrisk. Det gör att många drar sig för att starta en rättslig tvist mot ett företag, som i allmänhet har större resurser.

  För att vi ska kunna bli lika inför lagen måste rättshjälpsystemet uppdateras till dagens förhållanden. Enligt DN har regeringen inga planer på att göra det. Lika inför lagen blir vi aldrig, men det går att få en bättre balans. Det är dags att regeringen gör något!

  Andra bloggar om: ,

 • Efter två vintrar med rusande elpriser väljer fler att binda sina elavtal i år, berättar Ekot. Efter en rundringning menar Ekot att elbolagen sett en tydlig trend att allt fler nu inför den kommande vintern vill binda elpriset.

  Det tycker Lars Lagerkvist på Eon är klokt nu när elpriset är förhållandevis lågt, men elen kan ju bli ännu billigare.

  – Men nu är vi nere på sådana nivåer, menar jag, att man kan tjäna på att ligga rörligt och att priset går ner ytterligare om det blir riktigt varmt, den förtjänsten är väsentligt mycket mindre än vad man riskerar om det skulle bli väldigt kallt och det skulle bli något problem med elproduktionen, säger han till Ekot.

  Det är svårt att veta hur man ska göra. Vattenmagasinen är välfyllda i år men fortfarande står en stor del av kärnkraftens reaktorer stilla.

  Å andra sidan lär elbolagen göra mer i år för att få igång kärnkraften. En tredje vinter med låg tillgänglighet lär öka risken för ingripanden från politikerna, något som bolagen absolut inte önskar sig.

  Själv tänker jag, med min relativt låga förbrukning, fortsätta med rörligt elavtal.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Åter igen kan pensionerna inte höjas i takt med prisökningarna. I en ny prognos som Pensionsmyndigheten har lämnat till regeringen beräknas pensionerna öka med 2,9 procent år 2013, med 1,2 procent år 2014 och med 1,7 procent år 2015. Det är genomgående lägre siffror än i den prognos som myndigheten tog fram i juli i år. Det avslöjar Riksdag & Departement vilket har gett upphov till en artikel i DN som i sin tur citeras av TT i flera tidningar samt av Ekot.

  Som sagt, det rör sig om en prognos och det kan bli sämre. Jag tycker fortfarande att den nuvarande pensionsuppgörelsen, mellan (S) och de borgerliga partierna, borde rivas upp. Den är oanständig.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Semper återkallar Småfolk Fruity Stix Banan och Dadel samt Småfolk Oat Stix/Oaty Stix Äpple och Hallon, eftersom de kan innehålla spår av mögelämnen. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

  Återkallandet görs av säkerhetsskäl och gäller samtliga bäst-föredatum.

  Återkallandet vidarebefordras också av Livsmedelsverket.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Platsbokning, bagageavgift och andra tilläggstjänster utgör en allt viktigare del av flygbolagens intäkter. Under 2011 beräknas flygbolagen dra in hela 214 miljarder kronor, bara på avgifter. Det berättar SvD:s E24 och TT skriver att avgifterna har ökat med 44 procent jämfört med i fjol. E24 har också en sammanställning över de värsta avgiftsbusarna där Ryanair föga överraskande leder ligan.

  Klagomålen mot flygbolagen ökar. Från 2006 till 2010 har antalet klagomål när det gäller flygpassagerares rättigheter mer än fördubblats inom EU och bland dem som klagar mest finns svenskarna. Under 2010 var det bara fransmän och italienare som hade fler problem med sina flygresor. Det skriver Konsumentverket och Konsument Europa i ett pressmeddelande som refereras av TT.

  En stor andel av klagomålen som kom in under 2010 härrör direkt från problemen i flygtrafiken som uppstod efter vulkanutbrottet på Island utbrott och snökaoset i december med inställda och försenade avgångar som följd. Men det är långtifrån den enda förklaringen till ökningen, enligt pressmeddelande.

  – Man kan säga att askmolnet efter vulkanutbrottet 2010 ställde frågorna om flygpassagerares rättigheter på sin spets, säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa, som är en del av European Consumer Centre Network.

  Vi har alltså blivit mer medvetna om våra rättigheter. Men det kan vara svårt att få rätt. Ett utslag i Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) är inte bindande för flygbolagen. Exempelvis har Lufthansa gjort en Ryanair och vägrar följa ett utslag i ARN, berättar Sundsvalls tidning och GD.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Som matnörd tänder jag naturligtvis till när jag ser en artikel i GP. Den tar sitt avstamp i en sammanställning från flygresesajten Skyscanner.se som listat världens tio mest märkliga matmuseer.

  Där kan man till exempel läsa om snabbnudelmuseet i Osaka, Japan, och Spam-museet i Austin, USA. Det sistnämnda utlovar 1.500 kvadratmeter burkskinksrelaterade spel och nöjen likväl som struntsaker och artefakter som The Spam Diner och vintage Spamreklam.

  Frågan är om något av museerna är värt en resa.

  Andra bloggar om: , ,

 • När vinterresesäsongen närmar sig har DN en rad artiklar om resorna.

  Den starka svenska kronan gör att alpresepaket legat still i pris. Om många lokala tjänster ingår i paketet kan den till och med ha blivit billigare, berättar tidningen i en artikel.

  För den som vill ordna resan själv har DN flera tips. I en artikel tipsar tidningen om hur man kan boka sin resa till sitt skidresemål, i Sverige eller utomlands. I en annan uppmanas vi att kolla privata uthyrare när vi ska bo på resmålet.

  Som vanligt gäller det att allt är dyrare under skolloven. Kan du undvika dem kommer du undan betydligt billigare.

  Av egen erfarenhet vet jag att det blir betydligt billigare att ordna resor på egen hand

  Andra bloggar om: , , ,

 • Ikeas beslut att ta bort svenska matklassiker i varuhusen har lett till uppror på Facebook. Gruppen ”Only Ikea brand on food? No thank you” uppmanar nu alla kunder att protestera och visa sitt missnöje för Ikeas anställda. Gruppen har över 440 anhängare, berättar SvD.

  Dessutom finns en annan Facebook-grupp, ”Bring real food back to Ikea Swedeshop”, med över 600 anhängare, framför allt utlandssvenskar, berättar tidningen.

  Vi får väl se om Ikea lyssnar.

  Andra bloggar om: , ,