Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2013 » mars
  • påskäggNär äggen förvaras i kylskåp håller de i minst en månad efter bäst före-datum. Det visar en ny studie som beställts av Konsumentföreningen Stockholm (KfS), berättar de i ett pressmeddelande.

    Sverige tvingas ha samma datumregler på ägg som övriga EU, det vill säga 4 veckor från värpning till bäst före-datum. Men i Sverige förvarar de flesta äggen i kylskåp

    Studien som utfördes av Sveriges Lantbruksuniversitet visar att det inte finns några skillnader i smak och lukt mellan dagsfärska ägg och ägg som lagrats kylskåpskallt i åtta veckor, som är den tid studien pågick. Anmärkningsvärt är att detta även gällde de ägg som förvarades i rumstemperatur under studiens första 21 dagar. Hos dessa ägg hade dock gulan mist lite av sin spänst, skriver KfS.

    De kommer också med ett tips. Den som känner sig osäker kan kontrollera ägget genom att lägga det i en skål med vatten. Om ägget stannar kvar på botten är det okej. Om det flyter upp betyder det att de nedbrytningsprocesser som pågår i ägget har nått en punkt då ägget eventuellt inte är okej längre. Om det flyter är det säkrast att knäcka ägget och undersöka det – luktar det bra går det att äta.

    Men jag vill lägga ett förbehåll. Om äggen inte är färska blir det svårare att pochera dem, att göra förlorade ägg. Ska du vispa äggvita får du vispa längre tid med äldre ägg. Dessutom flyter äldre ägg ut mer när man steker dem. Annars är smak och övriga egenskaper desamma.

    Du ka ladda ner studien från KfS webbplats.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Teleoperatören Comviq tar bort uppsägningstiden på mobilabonnemang. Beslutet gäller alla Comviq Fastpriskunder, befintliga och nya, från och med nu, skriver SvD.

    Sedan en tid tillbaka har alla operatörer tillämpat en uppsägningstid på tre månader. Men nyligen kom Regeringen med ett utspel om att alla telekomtjänster, tv, telefoni och bredband, skulle få ha en längsta uppsägningstid om en månad.

    Det verkar ha fått fart på marknadsavdelningen hos Comviq, och tagit övriga bolag med överraskning. Vare sig Telias eller Telenors presstjänst ger intryck av att ha hört talas om Comviqs beslut innan SvD Näringsliv ringer upp, skriver tidningen i en annan artikel.

    Jag tror att övriga operatörer kommer att följa efter, det brukar vara så. De nuvarande uppsägningstiderna är orimliga. Kan operatörerna dessutom komma ifrån oskicket att tillämpa minutdebiteringar, om du passerar en minutgräns får du betala för nästa minut också i stället för antalet sekunder, vore det önskvärt. Men det kanske också fordrar ett politikerinitiativ.

    Andra bloggar om: ,

  • För sjätte året i rad ökar försäljningen av ekologisk mat, rapporterar P3 Nyheter. Enligt den senaste statistiken från branschföreningen Krav såldes det förra året ekologisk mat för 9,6 miljarder – en ökning med 3 procent jämfört med året innan.

    Den stora ökningen har skett inom offentliga kök, som kommun och landsting, och inom restaurangbranschen, skriver SR.

    Andra bloggar om: , ,

  • Elsäkerhetsverket har på senare tid stoppat försäljningen av 10 USB-laddare som granskats med avseende på elsäkerhet. Fem har haft så allvarliga brister att de dessutom har återkallats från konsument, skriver verket i ett pressmeddelande. Saken tas upp av SvD och DN samt i notiser från TT.

    ”Det innebär att tusentals usb-laddare på marknaden kan vara farliga”, säger Martin Gustafsson, inspektör på verket, i pressmeddelandet. Verket varnar bland annat för elchocker och brand.

    Enligt Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket, har det kommit indikationer från både allmänhet och räddningstjänst på att laddarna ställer till med problem, och det är därför man valt att testa dem, skriver SvD.

    Om du undrar vilka laddare det gäller finns länkar till förelägganden i pressmeddelandet.

    Uppdatering: DN har sammanställt en lista över de stoppade laddarna.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • våfflaSå här på våffeldagen kan det vara läge att referera det test av våffeljärn som Testfakta gjort. Samma smet gräddades i sex olika, nya järn, och ett som kunde betecknas som antikt.

    För att grädda hade Testfakta kallat in Elizabeth Folkesson, ägare till Kafé Petissan på Skansen i Stockholm. Där har många våfflor sett dagens ljus. Det var också hon som hade med sig det ”antika” järnet.

    – Jag är rätt skeptisk till de moderna teflonjärnen. Men det ska bli intressant att se om det finns något nytt som gräddar lika bra, säger Elizabeth Folkesson till Testfakta.

    Mycket riktigt, det antika järnet gav de frasigaste våfflorna, men resultatet varierade stort mellan de nya järnen. Generellt sätt gav de dyrare järnen bättre våfflor, Testfakta har sammanställt resultaten i en tabell. Artikeln innehåller också Elizabeths recept på våffelsmet.

    Jodå, det blir nog våfflor hos oss idag.

    Andra bloggar om: , , ,

  • I hälften av 77 000 prover från mer än 500 livsmedel finns rester av kemiska bekämpningsmedel, visar en EU-rapport, som DN Berättar om. Men bara i ett fåtal fall anser EU:s livsmedelsmyndighet, Efsa, att halterna kan vara farliga. Artikeln refereras också av TT.

    Olika livsmedel väljs varje gång ut för den årliga rapporten och de är därför inte jämförbara. I år testades äpplen, vitkål, purjolök, sallad, mjölk, persikor, päron, spannmål, jordgubbar, fläskkött och tomater.

    Havre, vindruvor, jordgubbar, citrusfrukter och lever ligger högt upp på listan, både vad gäller mängder och antalet bekämpningsmedelsrester i samma prov.

    För första gången testades också förekomsten av stråförkortningsmedlet chlormequat i spannmålsprodukter. Det misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor.

    I flera av EU-proverna överskreds gränsvärdet. Men i Sverige är stråförkortningsmedel bara godkänt för råg. Eftersom Sverige är i stort sett självförsörjande på spannmål kan man anta att de överskridna värdena kommer från övriga EU, skriver DN.

    Importeras produkter framställda av dessa spannmål, funderar jag. Hälsa tycks vara mindre intressant för EU, den heliga handeln går först.

    Uppdatering: I en uppföljande artikel verkar DN försöka minska den oro som ursprungsartikeln kan orsaka. DN konstaterar att de gränsvärden som omtalas oftast är mycket lågt satta. ”Att gränsvärdena för förbjudna kemikalier överskridits, behöver inte nödvändigtvis innebära en omedelbar risk för konsumenten. För förbjudna ämnen sätts ofta gränsvärdet vid den minsta mängd som går att uppmäta, och inte vid den gräns som är farlig för människor”, skriver DN.

    Andra bloggar om: , ,

  • I vår familj äter vi inte längre jätteräkor, tigerräkor eller scampi som de också kallas, trots att de är goda. Vi kan inte äta dessa räkor med gott samvete. Varför har jag berättat tidigare; det är fråga om naturskövling och social dumpning på distans.

    Naturskyddsföreningen har under flera år drivit kampanj mot de odlade räkorna och har också uppmanat receptsajter att ta bort sådana recept. Kampanjen börjar ge resultat, rapporterar P3 Nyheter.

    Bland andra lovar receptsajten Alltommat.se att ta bort recepten, de har över 200.

    – De ska bort, jag tycker de ska bort nu. Absolut. Att det är så många som fanns där, det känns inget bra, säger Ulla Karlström, redaktionschef på Alltommat.se, till P3 Nyheter.

    Programmet har också talat med TV4, men de tänker ha kvar recepten och hänvisar till att de informerar konsumenter som själva får fatta beslut. Däremot har SR själva lovat att ta bort recepten.

    Skippa scampin!

    Andra bloggar om: , , , , , , , ,

  • lasagneI stället för att förstöra den osäljbara hästköttslasagnen väljer Axfood att skänka bort den. Den ska skänkas till fattiga och hemlösa, rapporterar TT i en hel rad medier.

    Fem ton lasagne skänks till Klara kyrka i Stockholm som bedriver en omfattande matutdelning till utsatta grupper.

    Livsmedelsverket har gett grönt ljus för att skänka bort lasagnen under förutsättning att det den plockas ut ur förpackningen och att en riktig ingredienslista finns tillgänglig där maten delas ut, skriver TT.

    Det skulle vara förfärligt om mat som är helt okej att äta skulle förstöras. Maten är faktiskt bara fel märkt. På det här sättet stärker dessutom Axfood sitt varumärke. Fler borde följa efter, det handlar ju också om fler produkter.

    Andra bloggar om: , ,

  • Regeringen vill förkorta uppsägningstiderna för mobil-, bredbands- och tv-tjänster. De senaste åren har uppsägningstiderna blivit allt längre, numer är tre månader standard. Men regeringen vill förkorta uppsägningstiden till maximalt en månad, utöver eventuell bindningstid, berättar Ekot.

    Dessutom föreslår regeringen en begränsning av låsningen av så kallade SIM-kort, som innebär att bara en operatör kan användas. Låsningen ska upphöra samtidigt som bindningstiden går ut och då ska konsumenten kunna använda vilken operatör som helst, skriver Ekot.

    Regeringen motiverar förslaget med att de ska vara lättare att byta operatör.

    Förslaget är bra. Det kan inte vara rimligt att uppsägningstiden ska vara så lång som tre månader när ett nytt abonnemang kan fixas på någon timme.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Som matnörd är det alltid lika spännande att se vilka stjärnor som Guide Rouge, tidigare Guide Michelin, delar ut. Visserligen handlar det om krogar som jag inte anser mig ha råd att äta på om jag ska betala själv, men ändå.

    Så här ser det ut i den senaste upplagan, sammanställningen kommer från DN, svenska krogar fick sammanlagt 15 stjärnor:

    Två stjärnor i Stockholm: Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén/Lindeberg.

    En stjärna i Stockholm: Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, Fredsgatan 12, Lux Stockholm, Ekstedt (ny) och Gastrologik (ny).

    En stjärna i Göteborg: Thörnströms Kök, Kock & Vin, 28+, Fond och Sjömagasinet (ny)

    Värt att notera är att Operakällaren inte fått tillbaka någon stjärna samt att de krogar jag anser mig ha råd att frekventera inte fått någon. År det någon som bjuder går jag gärna på någon av ovanstående.

    Fotnot: Gp uppmärksammar naturligtvis de lokala krogarna. SvD har en artikel med Stockholmsfokus.

    Andra bloggar om: , ,