Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Förpackningar
 • Plastpåsar som hamnar i naturen är ett stort miljöproblem, i Europa och globalt. Över 8 miljarder plastpåsar blir varje år skräp i den europeiska naturen. Nu vill EU-kommissionen ta tag i problemet och föreslår avgifter eller förbud mot ”unna plastpåsar, rapporterar Ekot. Även TT uppmärksammar initiativet.

  – Plastpåsar är en symbol för vårt slit-och-släng-samhälle. De är gjorda av material som består i hundratals år, men vi använder dem bara i några minuter, säger Janez Potočnik, EU:s miljökommissionär, till Ekot.

  Kom missionen vill minska användandet av påsar som är tunnare än 0,05 millimeter, eftersom de oftare än andra påsar kastas som skräp snarare än återanvänds, enligt TT.

  Det ska ske genom att medlemsstaterna inför avgifter eller förbud.

  Vad åtgärderna skulle innebära för oss i Sverige har jag svårt att se. Vanliga matkassar är oftast av en tjockare plast och de återanvänder vi ofta, kanske som soppåsar. Möjligtvis kan det gälla de småpåsar vi hittar vid frukt- och grönsaksdiskarna eller de fullständigt värdelösa fryspåsarna.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • När man köper fabrikstyckat kött så kommer de ofta i jättestora tråg. De kan ha mer än dubbla den volym som skulle vara nödvändig.

  Det har jag länge retat mig på och kan inte begripa varför det är så. Kassen blir överfull på en gång och de tömda trågen måste slängas separat.

  Dessutom måste de innebära att transportvolymen från fabrik till butik blir större, knappast i enlighet med miljötänkande.

  Snälla handeln, ge oss tråg som är bättre anpassade till innehållet!

  Andra bloggar om: ,

 • FörstoringsglasEfter ett år är många livsmedelsförpackningar lättare att läsa men flera texter är fortfarande så gott som oläsbara, vilket står i strid med gällande lagstiftning. Det visar den uppföljning som Sveriges Konsumenter och Konsumentföreningen Stockholm gjort av rapporten ”Större text, tack” som presenterades 2011. Det meddelar de båda organisationerna i ett pressmeddelande.

  Samma 35 produkter inom kategorierna drycker, kylvaror, torra varor, måltider och godis har återigen granskats.

  Åtta produkter har förändrats till det bättre, fem förpackningar har fått nytt utseende men är fortfarande svårlästa och fyra produkter är fortfarande så gott som oläsliga. Några företag uppger att de inom kort ska ändra utseende på sina förpackningar, enligt pressmeddelandet.

  Jag tycker det är upprörande, dessutom är det ett lagbrott. Dessutom visar företagen som gör sina texter oläsbara på ”dålig respekt för kunderna”, som Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter säger i pressmeddelandet.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Förstoringsglas Tidigare i år berättade jag att Konsumentföreningen Stockholm tillsammans med Sveriges Konsumenter börjat testa läsbarheten för texter på förpackningar. Nu har den tidigare rapporten följts upp med en undersökning, gjord med hjälp av kunder i en livsmedelsbutik. Kunderna fick försöka läsa texten på tre förpackningar; Barillas Fusillo, Anthon Bergs marsipan och Sempers barnmatsburk.

  Resultatet visar att:

  • Sju av tio har svårt att läsa Barillas pastaförpackning. Storleken på bokstäverna är för liten och det är för mycket text på olika språk.
  • Åtta av tio har svårigheter att läsa på Anthon Bergs marsipan. Förpackningen har ett glänsande förpackningsmaterial i silver och texten är liten väldigt.
  • Knappt en av fem kan se vad som står på Sempers barnmatsburk och en del ansåg att bokstäverna var för tjocka samt ifrågasatte val av typsnitt.

  – Allt fler vill veta vad de stoppar i sig och oläsbara texter är ett lagbrott. Dessutom är det extra viktigt för allergiker och andra för vilka det kan vara direkt farligt att utsätta sig för risker, säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på Konsumentföreningen Stockholm, till SvD som har en artikel om undersökningen.

  Inom EU pågår ett arbete med krav för märkningen av förpackningar. Men i de regler som röstats igenom tillåts fortfarande text med minimal storlek. Men arbetet fortsätter, uppger Livsmedelsverkets jurist Gunilla Henrysdotter, som jag talat med.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Förstoringsglas Nu uppmärksammar SvD problemet med olösbara texter på olika förpackningar i livsmedelshandeln, något som jag tidigare tagit upp. Det är Konsumentföreningen Stockholm (KfS) och Sveriges Konsumenter som tillsammans granskat förpackningar hos de stora livsmedelskedjorna. Resultatet är beklämmande.

  – Det är alarmerande att det finns så många dåliga exempel. Vi har verkligen inte behövt leta länge, säger Louise Ekström, kommunikationsansvarig på Sveriges konsumenter, till SvD.

  Organisationerna utnämner även en producent som värsting. Det är Saltå kvarn, som främst har ekologiska produkter. Men andra kvalar in på värstinglistan, som Danone, Spendrups, Coca-Cola och Rydbergs.

  SvD har en separat lista över produkter som granskats.

  Det pågår arbete med ett EU-direktiv om märkningen, men det första förslaget var inte så lyckat. Det kunde tolkas så att minsta tillåtna stilstorlek var 4 punkter (punkter är ett typografiskt begrepp, fler punkter ger större stil). Som en jämförelse kan nämnas att typsnittet i telefonkatalogen har 6 punkters storlek.

  Uppdatering” De båda föreningarna står också för ett debattinlägg på SvD Brännpunkt. Sveriges konsumenter har även ett pressmeddelande på sin webbplats. Även Ekot har ett inslag om undersökningen.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Jag är definitivt ingen vän av fabriksförpackat kött utan försöker undvika det så gott jag kan. Köttet är ofta förpackat i alldeles för stora förpackningar, inneslutna i en atmosfär av livsmedelsgas som ska få det att se rött och aptitligt ut under längre tid. Gasen har bara en kosmetisk funktion

  Men gasen, som till stor del består av syre, förstör köttet. Det konstateras i en ny avhandling gjord av Åsa Lagerstedt Norström vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättar SvD i en artikel som refereras av Ekot och av TT. ATL har en egen artikel.

  Gasen påverkar köttet på flera sätt. Köttet blir segt, fettsyror och proteiner oxiderar och E-vitaminhalten sjunker. Köttbiten på grillen blir gråbrun och ser genomstekt ut redan vid 55 grader, enligt SvD.

  Men dt här är egentligen inget nytt. Min vän Louise Ungerth har på sin blogg länge krigat mot köttförpackningar med ”modifierad atmosfär”.

  Det vore betydligt bättre med vaccunförpackningar som faktiskt mörar köttet. Vi kan bara hoppas att uppmärksamheten kring avhandlingen gör att handeln slutar sminka köttet och ger os ett nyttigare kött som smakar bra i stället.

  Det ser hoppfullt ut. Scan, och även Coop, meddelar omedelbart att man är beredd att byta ut gasen. Men det skulle innebära att köttet i kyldisken kommer att se annorlunda ut mot vad det gör i dag, säger Per Rosengren som är direktör för hållbar utveckling på Kooperativa förbundet till Ekot.

  Andra bloggar om: , ,

 • Jag har flera gånger bloggat om den klassiska bluffen att minska innehållet i förpackningar men inte sänka priset.

  Nu har GP en artikel om bluffen, med ett 30-tal exempel, men uppmärksammar också några varianter av bluffen. Till exempel kan tillverkaren sälja förpackningar med olika mängd i förpackningen, trots att förpackningarna ser lika stora ut. På så sätt kan du i en affär få betala ett betydligt högre pris för innehållet, trots att du tror att du köpt identiska varor. En annan variant är att ha olika vikt i lika stora förpackningar med närbesläktade varor, till exempel kryddblandningar.

  Det enda sättet vi konsumenter kan konstatera bluffandet är att jämföra kilo-, volym- eller styckpris, men det kan vara svårt när man jämför mellan olika affärer. Men om du hittar en sådan bluff – klaga hos butiken! Det gjorde jag härom dagen. Du kan också göra en anmälan till Konsumentverket, det handlar ju om falsk marknadsföring.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • När en Landskronabo märkte att antalet kaffefilter minskade från 100 till 80 reagerade han. När dessutom filtrena började säljas i 40-förpackningarna, vilket innebar en prishöjning, fick han nog och anmälde Melitta till Konsumentverket. Vilseledande reklam och ojust marknadsföring, anser han. Det är HD som berättar om hans anmälan.

  Peter Ericsson, VD på Melitta i Sverige, säger att prishöjningen är nödvändig.

  – Det är valutautvecklingen, råvaru- och energikostnader som gör att vi är tvungna att höja. Och då kan man gå två vägar, öka priserna på befintlig produkt eller ändra antalet i förpackningarna. Sedan är det handlarna som sätter priset i butiken, och det kan inte vi styra över, säger han till HD.

  Anmälaren kan förstå att prisjusteringar kan behövas, men tycker att de är i kraftigaste laget och har svårt att förstå Melittas argument, skriver tidningen.

  Det här är en klassiker, att ändra förpackningsstorleken och därigenom höja priset. Själv brukade jag som grabb notera att storleken på chokladkakor och glass ständigt ändrades. Den nya storleken innebar aldrig ett lägre pris, tvärt om. Den här typen av storleksblåsning är inte ovanlig, men mycket osnygg.

  Andra bloggar om: , ,

 • Det här var väl inget nytt, tänker jag. När jag var grabb ändrades storleken på chokladkakorna med jämna mellanrum. ”Ny storlek” stod det på förpackningen, den var oftast lite större men priset hade ökat än mer. Och GB:s storstrut blev mindre och mindre för varje år, men priset var detsamma. När det gäller storstruten vet jag inte bestämt, men jag upplevde det så.

  Anledningen till min betraktelse är en artikel i DN, där de visar hur tillverkarna krymper mängden i förpackningarna. Det finns många exempel, alltifrån Carlsbergs läskeblask, via Cloettas chokladkakor och Swedish Matchs snusburkar, till Gevalias kaffepåsar.

  – Vi har inte på något sätt försökt vilseleda konsumenterna. Det framgår tydligt på förpackningen att den väger 450 gram, säger Kjersti Oppen som är informationschef på Gevalia.

  Tror fasen det. Skulle de dessutom ge fel vikt på påsarna skulle de dessutom bryta mot lagen. Men för de flesta är en kaffepåse en kaffepåse, och få kollar nog den vikt som står på den.

  Men osmakligt är det lika förbaskat! Gör som jag, som är yrkesskadad, kolla alltid jämförpriset på hyllkanten!

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Kartong är den klimatsmartaste förpackningen visar en ny studie av IVL, svenska miljöinstitutet, på uppdrag av Tetra Pak. Det berättar Vetenskapsradion.

  I undersökningen har forskarna undersökt olika vätskeförpackningar av plast, glas och kartong.

  Det handlar inte bara om klimatpåverkan utan även om kväve- och fosforutsläpp som bidrar till övergödning, utsläpp av marknära ozon och av försurande ämne.

  På alla områden utom på övergödningen så är förpackningar av kartong bäst – för när det gäller kväve och fosfor så bidrar glas, plast och kartong-förpackningar med ungefär lika mycket utsläpp, skriver Vetenskapsradion.

  Det är värt att notera att undersökningen omfattar bara själva förpackningen. Att förpackningen faktiskt kan innebära att vi slänger mer mat får man inte glömma bort.

  Andra bloggar om: ,