Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2015 » februari
  • boktraveJag har alltid haft ett stort habegär när det gäller böcker. När jag gick på gymnasiet brukade jag jobba extra på dåvarande Nordiska bokhandeln (NB) vid Odenplan i Stockholm. De brukade ringa under sommaren, till jul och naturligtvis när det var dags för bokrean.

    En av fördelarna var att jag kunde få en förhandstitt på böckerna och i lugn och ro plocka bland olika fynd. På den tiden ingick små restupplagor i rean och kunde ibland kosta några kronor. Jag brukade chansa på några stycken och gjorde ofta fynd i form av läsupplevelse.

    Reabesöken fortsatte under min studietid i Linköping. NB fanns även där och jag var bekant med personalen. Jag handlade en hel del, trots kärv studentekonomi.

    Aå småningom spårade bokrean ur, som bekant. Förlag och grossister minimerade sina lager och specialupplagor av dålig kvalitet började bli vanliga. Då minskade min entusiasm betydligt, liksom mina inköp.

    Nu har visserligen bokhandeln skärpt till sig, usla specialupplagor är inte lika vanliga men de riktiga fynden lyser mest med sin frånvaro.

    Numera brukar jag först besöka borden med mat- och kokböcker, matnörd som jag är. För några år sedan köpte jag Leif Mannerströms utmärkta bok ”Husmanskonst” på rean och jag vill även minnas att en av mina bästa och mest använda kokböcker, ”Kallskänkans kokbok” av Carin Chädström, är inköpt på en rea.

    Men i år är matboksbordet mest en besvikelse. Diverse kokböcker av olika tv-kockar och annat ointressant. Inga inköp där alltså, men jag noterar att två klassiker, ”Sju sorters kakor” och ”Rutiga kokboken”, dyker upp på rean igen. För vilken gång i ordningen vet jag inte, specialupplagor?

    Men jag hittar några intressanta böcker som jag kan tänka mig köpa. Jag har inte hunnit läsa Donna Tartts ”Steglitsan” (som hon fick Pulitzer-priset för) och Richard Fords omtalade ”Kanada”. Och habegäret väcks av en klassiker i nyöversättning, Buddenbrooks av Thomas Mann. Den var en stor läsupplevelse för mig, under gymnasietiden.

    Som vanligt publicerar tidningarnas kulturredaktioner artiklar om rean. SvD kör en TT-artikel, GP samma TT-artikel men har också en egen och HD har en kritisk artikel om rean och branschen. Även DN skriver om rean.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Att det råder bostadsbrist på många orter är ingen nyhet. Framför allt saknas det en mängd hyresrätter, alla har inte råd att köpa en bostadsrätt. Att det då ställs krav på en fungerande andrahands-marknad är en självklarhet.

    För att öka antalet bostäder som kunde hyras i andra hand valde Alliansregeringen att förändra en rad regleringar för andrahandsuthyrning av bostadsrätter (BR). Bland annat blev det svårare för BR-föreningar att säga nej till uthyrning och hyrestaken avskaffades till stor del. Dessutom blev större del av intäkterna för uthyrning skattefria. Förhoppningen var att öka utbudet och att hyrorna skulle bli lägre, genom konkurrens.

    Men utfallet blev ett annat. Antalet bostäder på andrahands-marknaden ökade visserligen, som exempelvis P4 Stockholm rapporterat, men hyrorna har skjutit i höjden. Ofta till extrema nivåer. Det kan till och med vara mycket lönsamt att köpa en bostad och sedan hyra ut den.

    Nu vill den röd-gröna regeringen att Boverket ska kartlägga vad förändringarna inneburit, berättar Å4 Stockholm och Ekot.

    – Jag har noterat den extrema prisbilden och för min del handlar det om att få bättre översikt. Det här är en prioriterad fråga för mig som bostadsminster, säger Mehmet Kaplan till radion.

    Vi får väl se om politikerna kan åstadkomma en rimligare andrahands-marknad. Men det är framför allt fler, och billigare, hyresrätter som behövs. Dessutom borde nog hyresvärdarnas krav ses över. I dag måste du ha en rejäl inkomst, och inga betalningsanmärkningar, för att få hyra en bostad i första hand.

    Andra bloggar om: , ,

  • telemarketingHittills har det kunnat hända att du blir uppringd av en telefonförsäljare, trots att ditt telefonnummer är registrerat i NIX-registret. Det kunde hända om du deltog i någon tävling eller köpte en konsertbiljett via Ticnet. I de finstilta villkor du godkände fanns bland annat villkoret att bli kontaktad av odefinierade telefonförsäljare. Då har ditt telefonnummer, och godkännande, kunnat säljas vidare.

    Nu ska NIX-reglerna ändras, skriver TT i en artikel som publiceras i flera tidningar. Framöver måste det anges exakt vilka företag man i så fall ger sitt medgivande till, och det måste också gå att välja att inte bli uppringd, skriver TT.

    – Företag har försökt att hittat sätt att kringgå reglerna helt enkelt. Vi har blivit uppmärksammade på att man försöker att skaffa sig medgivande genom deltagande i tävlingar, säger Jonas Edström, ordförande för Nix telefon, till TT.

    Dessutom ska personer med vilande företag, exempelvis skogsägare, räknas som konsumenter och inte som näringsidkare. Det är fritt fram att kontakta näringsidkare.

    Men vi kan nog vänta oss att företag kommer på andra sätt att kringgå reglerna.

    Andra bloggar om: , , , ,