Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Test & analys
  • batteriTestfakta har låtit testa nio vanliga AA-batterier, den typ som är mest vanlig. Men förvånande nog var det et förhållandevis billigt batteri som fick utmärkelsen ”bäst i test”.

    Batterierna har testats för olika typer av användning – vid låg effektförbrukning motsvarande en radio, vid medelhög effektförbrukning motsvarande en portabel musikspelare eller spelkonsol samt vid hög effektförbrukning motsvarande en kamerablixt, skriver testfakta.

    Kända (och dyrare) märkesbatterier som Duracell, Varta och Energizer fick höga betyg rakt igenom, och var extra bra vid hög effektförbrukning, enligt testfakta. Men de blev slagna av Cotech från Clas Ohlson. Allra sämst klarade sig ett Philips-batteri, som dessutom hade störst skillnad mellan olika exemplar. Anmärkningsvärt stor, enligt testledaren.

    Som vanligt har Testfakta sammanställt resultaten i en tabell.

    Själv har jag nästan slutat med vanliga batterier. Jag gör av med en hel del batterier till min lilla mp3-spelare, som jag ständigt använder för att lyssna på ljudböcker. I stället har jag skaffat laddbara batterier och en bra laddare. Därför vore det intressant att se ett test av laddbara batterier.

    Andra bloggar om: , ,

  • Stora skillnader. Så sammanfattar Folksam resultaten i pressmeddelandet om sitt test av tio av de vanligaste ridhjälmarna för ungdomar och vuxna på den svenska marknaden.

    Alla hjälmar som ingår i testet är sedan tidigare testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer. Men Folksam hävdar att deras tester är mer verklighetstrogna än de som krävs enligt lag eftersom de även omfattar snett islag där huvudet utsätts för rotation – något som i princip alltid sker vid en ridolycka. Ett snett slag mot huvudet kan orsaka svåra huvudskador såsom hjärnskakning med medvetslöshet och nervskador, skriver Folksam.

    – I testerna där huvudet utsätts för rotation är hjälmen Back on Track EQ2 bäst. Men även hos denna hjälm är risken för huvudskador påtaglig. Samtliga ridhjälmar i testet skulle behöva vara betydligt mer skyddande för sneda islag där huvudet utsätts för rotation, samtidigt som Konsumentverkets CE-normer och EU:s krav skulle behöva vara hårdare, säger Helena Stigson, ansvarig forskare för testet.

    Det är tre ridhjälmar som ger bättre skydd än de andra: Back on Track EQ2 som är ”Bäst i test”, samt Horka Red Horse Rider och John Whitaker Victory som utses till ”Bra köp”. Sämst skydd ger ridhjälmarna Mountain Horse AeroPro, Active CRW, Uvex Perfexxion Active och Transformer Lami Cell.

    Länkar till den fullständiga rapporten, tabeller och bilder finns i pressmeddelandet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • HusmålningFolksams test av Sveriges vanligaste utomhusfärger pågår i två år och nu är det dags för halvtidsresultat. Redan nu utfärdas varning för 3 av de 46 testade färgerna, enligt Folksams pressmeddelande.

    Det gäller Träfasad / oljefärg från Jula / Färgstaven, Husfärg från ÖoB / Färglab och Oljefärg, även den från från ÖoB / Färglab. Underkännandet beror på att de ytor som målats med färgerna påtaglig mögelpåväxt.

    – Att de tre färgerna havererat redan efter halva testperioden är ett underbetyg för de berörda tillverkarna. Att måla om ett hus är ett kostsamt projekt. – och väljer man fel färg blir det ännu dyrare, kommenterar Folksams färgexpert Stefan Hjort.

    De slutliga resultaten presenteras nästa år.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • VäggmålarePriserna för färg kan variera otroligt mycket. När Testfakta lät testa sju olika vanliga vita väggfärger varierade priserna mellan 379 och 1285 kronor för 10 liter.

    Men den billigaste färgen var minst lika bra som de dyraste – åtminstone inte när det gäller färgernas täckningsförmåga, tålighet mot repor samt hur lätta de är att torka av.

    – Tittar man bara på dessa aspekter finns det ingen större anledning att köpa något av de dyrare fabrikaten, säger Dan Alverfors, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testet, till Testfakta.

    Den skillnad som kunde noteras var att några av de billigaste färgerna hade sämre täckningsförmåga. Testvinnare blev en av de dyrare, från Nordsö, men den billigaste, från Rusta, kom tätt efter.

    Som vanligt sammanfattar Testfakta resultaten i en tabell.

    Andra bloggar om: , ,

  • salladsmixNär Testfakta lät testa tio olika salladsmixar i påse fann man bakterier som normalt inte ska finnas där i sju av påsarna. Det var Bacillus cereus och stafylokocker, som kommer från människor. Resultaten har gett upphov till artiklar hos Testfakta samt i DN och GP.

    -Detta är inget man förväntar sig ska finnas i färdiga salladsmixar. Stafylokocker kommer från människor, antingen från huden eller av att någon hostat eller nyst på salladen innan den packats. Det här tyder på bristande hygien under själva packningen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, som utfört analysen åt Testfakta.

    Dessa bakterier växer normalt inte på sallad. Men om salladen blandas med animaliska produkter, som kyckling eller fisk, kan bakterietillväxten ta fart. Får den färdigblandade salladen stå ett tag kan bakterietillväxten ta fart och vi riskerar matförgiftning.

    Det visar sig att alla påsar innehållande stafylokocker kommer från ett och samma packeri i Teckomatorp strax utanför Landskrona.

    – Vi gör egna stickkontroller och vi har aldrig hittat stafylokocker tidigare. Vi är oerhört noggranna vad gäller hygienen på anläggningen och för de anställda, säger Ida Persson, kvalitetschef på anläggningen. Hon lovar fortsatt kontroll.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • hänglåsTestfakta har låtit testa hänglås i den billigaste prisklassen. Det visar sig att de flesta av dem kunde forceras på ett mycket enkelt sett, på några minuter.

    I testet ingick 10 lås. De flesta låg i prisklassen under 100 kronor men som jämförelse hade man tagit med ett dyrare, klassat och certifierat lås från Assa.

    Men testvinnare blev ett billigt lås, Abus 65/40 med priset 50 kronor. Resultaten sammanfattas som vanligt i en tabell.

    Andra bloggar om: , , ,

  • barne28093vinterTraditionsenligt har Testfakta inför vintern genomfört ett test av vinterkängor för barn som även publiceras av GD. Att det står waterproof på skorna är ingen garanti för torra fötter, enligt testet.

    Att nya vinterkängor, nya behövs varje säsong, är en stor investering vet jag som har två jämnåriga barn. I testet, av 8 kängor, varierade priserna mellan 350 och 1100 kronor.

    Testet inriktades på tre aspekter; täthet, förmåga att släppa ut fukt och hälla värmen. Inga blöta och kalla fötter, alltså.

    Sämst i täthet var Din Sko, som inte ens klarar en tiondel av testtiden förrän vattnet läcker in. I andra skor som Skopunktens och Nierenburgs riskerar barnets fötter bli blöta ändå, eftersom kängorna inte andas, enligt Testfakta. Total testvinnare blev kängorna från Viking, med toppbetyg i samtliga test.

    Din Sko lovar undersöka varför deras kängor inte håller tätt. Samma sak säger Skopunkten till Testfakta men lovar dessutom att ta tillbaka kängor som inte håller tätt.

    Som vanligt sammanfattar Testfakta resultaten i en tabell.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Se och synas, två uppgifter för din cykelbelysning nu när höstmörkret faller. Lagen kräver dessutom att du har belysning (och reflexer) när det är mörkt.

    Testfakta har låtit SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) undersöka ljusegenskaper, hållbarhet och batteritid på åtta portabla LED-lampor för cykel. Testet publiceras även i GD och HD.

    En belysning med lysdioder (LED) är generellt dyrare än en gammaldags belysning med vanlig glödlampa, men har längre batteritid. I testet varierade priserna mellan 70 och 400 kronor, den dyraste var dock laddbar.

    Vad som slår mig mest när jag läser resultaten är den stora skillnaden i batteritid och ljusbild. Batteritiden varierade mellan 4 och 42 timmar. Det var den laddbara varianten som hade kortast tid, behöver alltså laddas ofta. Testvinnaren Sigma Lightster hade överlägset bäst ljusbild, både vad gäller längd och bredd. Många lampor verkar mest vara till för att synas.

    Som vanligt sammanfattas resultaten i en tabell.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Tio av elva kontrollerade ridhjälmar klarar inte säkerhetskraven. Det visar en marknadskontroll som Konsumentverket (koV) gjort. Det skriver verket i ett pressmeddelande som uppmärksammas av TT och GP har ett videoinslag på sin webbplats.

    Men det är ingen riskfri idrott. KoV konstaterar att knappt 14 000 personer sökte sig till en akutmottagning efter att ha skadats i en ridolycka eller i hästhantering år 2008. I drygt var tionde fall hade den drabbade fått hjärnskakning.

    I marknadskontrollen ingår elva av de vanligast förekommande ridhjälmarna på marknaden. Hjälmarna har provats med fokus på stötdämpning, hakband och märkning. Endast en av hjälmmodellerna uppfyllde standardens krav. Samtliga hjälmmodeller hade formella brister i sin dokumentation, skriver verket.

    Efter marknadskontrollen har tillverkarna av de modeller som fortfarande säljs rättat till de påtalade bristerna.

    En länk till den fullständiga rapporten finns intill pressmeddelandet.

    Andra bloggar om: ,

  • bananDet finns rester av bekämpningsmedel både på, och i, bananer. Men halterna ligger under de gränsvärden som gäller. Det visar en analys som Testfakta genomfört. Testfaktas artikel publiceras i några tidningar, däribland HD, men uppmärksammas även av TT samt av Ekot.

    Till skillnad från de analyser som EU och Livsmedelsverket genomför analyserades skal och fruktkött för sig. I samtliga fem konventionellt odlade bananmärken hittades rester av bekämpningsmedel i både skal och fruktkött.

    Analysen gjordes också för fyra märken av Eko-bananer. Där hittades inga rester av bekämpningsmedel. Vill du vara säker på att inte ens får i dig giftrester ska du alltså välja ekologiskt.

    Sen kan man också fundera över hur gifterna påverkar de som arbetar på plantagerna. De lär nog utsättas för högre giftdoser än vi får.

    Andra bloggar om: , , ,