Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Priser
  • Många företag med tveksamma försäljningsmetoder gömmer sig i andra länder. Då kan det vara svårt att stoppa deras metoder eftersom det kräver samarbete mellan myndigheter i flera länder.

    Ett av företagen med tveksamma försäljningsmetoder är bilvärderingstjänsten carprice.se. Trots det svenska domännamnet är företaget baserat i Lettland.

    Företaget har annonserat sina tjänster på Facebook. Det ser ut som om det är gratis, men den som fyller i registreringsnummer och klickar på ”fortsätt” får sedan en faktura på mellan 900 och 1250 kronor.

    Men nu agerar den lettiska motsvarigheten till Konsumentverket mot bolaget Carprice. Myndigheten kräver att bolaget tydligt visar priset på webbsidan och tydligt informerar om konsumentens ångerrätt. Bolaget förbjuds att marknadsföra sig som de gör idag. Det skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

    Det är vanligt med klagomål mot bilvärderingstjänster. Sedan 2015 fram till idag har drygt 4 500 konsumenter hört av sig till Konsument Europa, Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och de kommunala konsumentvägledarna med klagomål på bilvärderingssajter. Mörkertalet är förmodligen också stort.

    Andra företag som använder liknande metoder som Carprice är Hurmycket.com och Autopriser.net.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • jeans2Varor som är i stort sett identiska kostar mer när de riktar sig till kvinnor än till män, berättar DN som hänvisar till en brittisk undersökning som tidningen The Times genomfört. Tyvärr måste man betala för att läsa originalartikeln i Times.

    Till exempel är en rosa sparkcykel dyrare än en blå och jeans från Levis nästan 50 procent dyrare, enligt undersökningen. Andra exempel är att Tescos rosa engångsrakhyvlar var dubbelt så dyra som de blå och hos Amazon var Playmobils piratskepp billigare än företagets ”Fairy Queen”-skepp. Det ska handla om jämförbara varor, skriver DN.

    Men det fanns ett undantag: Underbyxor var dyrare för pojkar än för flickor, skriver tidningen.

    Det här är ett fenomen som jag inte uppmärksammat tidigare. Det vore intressant med en liknande undersökning på den svenska marknaden. Stämmer slutsatsen är det häpnadsväckande.

    Andra bloggar om: , ,

  • saleDet kan löna sig att låta bli att slå till under mellandagsrean. Priserna är ofta lägre i februari. Det visar en undersökning som prisjämförelsesajten Prisjakt gjort. Undersökningen refereras i en DN-artikel som i sin tur refereras av SvD.

    Prisjakt har jämfört priserna för de 81 produkter som klickats mest på Prisjakts sajt under hösten 2015. Prisjämförelsen har gjorts under slutet av 2014 och början av 2015.

    Drygt hälften av produkterna – 44 stycken – var billigast under mellandagsrean. Något fler – 47 stycken – var billigare första veckan i februari, skriver DN.

    – Vad undersökningen visar är att man statistiskt hittar de mest populära produkterna billigare under februari, säger Magnus Bengtsson, pressansvarig på Prisjakt, till tidningen. Anledningen kan vara att efterfrågan går ner efter årsskiftet och att handeln då fortsätter att pressa priserna, spekulerar han.

    Undersökningen kan naturligtvis inte generaliseras. Den handlar om ett fåtal varugrupper som redovisas av Prisjakt. Det är bland annat mobiltelefoner, surfplattor, hörlurar, datorspel, ett par fritidsskor, en foundation, en ryggsäck och en rad andra varutyper.

    Andra bloggar om: , ,

  • Världsmarknadspriserna för spannmål sjunker och de lägre priserna väntas bestå även under nästa år, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Det borde ge lägre matpriser, inte bara på direkta spannmålsprodukter, som bröd, utan även på kött, mjölk och mjölkprodukter. Det beror på att spannmål är en väsentlig dl i djurfoder.

    Men fallande matpriser kan dröja, berättar Ekot.

    – Det blir ju lägre priser på en hel rad varor, åtminstone på sikt. Men det kommer inte att slå igenom alldeles med detsamma. Det blir olika för olika varor, men innan det slår fullt ut kan det ta ett halvår, säger Ingmar Kroon på Axfood till Ekot.

    Men producenterna brukar vara snabba att höja konsumentpriserna när råvarupriserna går upp. Vi kan tydligen inte vänta oss att de priser vi betalar sjunker lika fort. Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, är kritisk.

    – Det är utmärkt att de (butikerna) sänker priserna och att det får genomslag även i konsumentledet. Men sen kan man önska att det skulle ske snabbare och att de är lika snabba på att sänka priserna som på att höja priserna, säger han till Ekot.

    Uppdatering: Småningom kommer DN med en artikel om spannmålspriserna. ”Jätteskörd i hela landet” och ”Konsumenterna kan räkna med lägre matpriser”, skriver DN.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Trots att konsumentprisindex under 2013 minskade med 0,04 procent ökade matpriserna med 2,2 procent under året. Frukt, fisk och mjölk tillhör de livsmedel som har blivit klart dyrare, berättar DN.

    Däremot var prisökningen på bröd och spannmål liten medan priset på kaffe, te och kakao faktiskt sjönk, enligt statistik från SCB.

    – Livsmedelspriserna styrs av den globala prisutvecklingen. Förra året var frukt- och grönsaksskördarna sämre. Även laxproduktionen var sämre, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, till tidningen.

    Man kan undra över den förklaringen, globalt sjönk livsmedelspriserna med 1,6 procent under året, enligt siffror från FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO.

    Men prisökningarna kommer att fortsätta, spår Ewa Rabinowicz, professor i jordbruksekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet, i en kommentar till DN.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det brukar framhållas att vi har billig mat. Men svensk mat är fjärde dyrast i Europa, efter Norge, Schweiz och Danmark. Den svenska prisnivån för livsmedel och alkoholfria drycker låg 24 procent över EU-snittet 2012. Det visar statistik från Eurostat som presenteras av SCB, enligt en TT-notis i flera tidningar.

    Och matpriserna går upp, med 2,6 procent senaste året. Kött har blivit 4,8 procent dyrare (nötkött 5,6 procent), fisk 4,3 procent dyrare under senaste året. Frukt har blivit 3,9 procent dyrare. Detta trots att Sverige har noll-inflation, enligt en TT-artikel.

    Branschföreträdare ger olika förklaringar till prishöjningarna, men jag kan inte se att någon håller fullt ut. Det kanske är dags att pressa livsmedelshandeln.

    Andra bloggar om: , ,

  • Jag har sagt det förut men säger det igen. Välj elavtal! Annars hamnar du automatiskt i ett så kallat tillsvidare-avtal och får betala onödigt mycket för din el.

    Energimarknadsinspektionens webbplats för prisjämförelser, elpriskollen.se, skriver i ett pressmeddelande att det finns 850 000 hushåll som har tillsvidare-avtal. Tillsammans har de under den gångna vintern betalat 845 miljoner kronor för mycket för sin el. bSiffrorna är ohyggligt stora och uppmärksammas även av TT i en notis.

    Det är enkelt att rätta till ett sådant missförhållande. Du behöver inte ens byta elhandlare eller binda upp dig för längre tid, om du inte vill. Kontakta bara kundtjänsten hos ditt elbolag och meddela att du vill ha ett rörligt avtal. Då får du elen till dagspris.

    Om du vill göra prisjämförelser är elpriskollen.se en utmärkt utgångspunkt. Och undvik de elhandlare som raggar kunder på stan eller i köpcentra, n påskrift där kan du få ångra.

    Riksdagen har gett regeringen i uppdrag att omedelbart avskaffa de dyra tillsvidare-avtalen, men det verkar inte ha hänt något än.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Jag försöker ha järnkoll på matbutikernas priser och brukar snoka runt i hyllorna. På sistone har det slagit mig att många ICA-butikers priser på alla hyllvaror i stort sett alltid slutar på 90 öre. Det gäller inte färskvaror som kött, fisk, grönsaker och frukt.

    Jag har alltid med förakt sett på priser som slutar på 90, eller i värsta fall 98 öre. Tror handlaren att vi inte kan genomskåda att det i själva verket handlar om 10 öre mer.

    Om du handlar fyra varor förlorar du 40 öre, på grund av öresavrundningen. Handlar du fem varor tjänar du 40 öre.

    Jag har pratat med flera anställda i butikerna, för att få en förklaring. Jag möts oftast av ett snett leende, och förklaringen att varorna ska verka billigare. Men jag tror inte att kunderna tror att en vara kostar 14 och nånting, vi kan konstatera att den kostar 15 spänn.

    Prissättningen är närmast löjlig. Hallå alla Ica-handlare, vad tror ni att ni åstadkommer, mer än en bedräglig attityd? Ska snikenhet vara Ica-handlarens varumärke?

    Andra bloggar om: ,

  • För drygt ett år sedan sänktes restaurangmomsen. Enligt Regeringen skulle det leda till sänkta priser, vilket gör att fler äter ute och därigenom skapas fler jobb i branschen. Regeringen väntade sig att sänkningen skulle leda till 6 000 nya jobb.

    Hur det blev med de nya jobben återstår att se, men priserna sjönk inte, åtminstone inte på luncher. I stället nådde priserna en ny rekordnivå, enligt restaurangsajten Gastrogates lunchprisindex för 2012. Undersökningen uppmärksammas av TT och GP borrar bland priserna i sin region.

    – Många krögare har prioriterat annat än prissänkningar för att klara konkurrensen. Bättre service genom nyanställningar och bättre råvaror är vanliga strategier för att få flera matgäster, säger Elias Norström, vd Gastrogate, i företagets pressmeddelande.

    Hur det är med den saken är omöjligt att veta. Pengar till ägarna kan också vara en förklaring i en tuff bransch.

    Snittpriset för året ligger på 79:10 kr. Som vanligt är Stockholm dyrast, där är snittpriset 81:30 kronor. Slussenområdet toppar, också som vanligt, med 95:80.

    I Göteborg kostar det i snitt 77:20 kronor, om man inte åker till Hisingen eller Mölndal/Kållered, där det kostar 73 kronor jämnt.

    I både Stockholm och Göteborg kostade den genomsnittliga lunchen en krona mer i fjol jämfört med 2011, medan priset i Malmö förra året ökade med 2:90, skriver TT.

    Vi väntar med spänning på jobbsiffrorna. Vad kostade varje nytt jobb, momssänkningen beräknades kosta 3,5 miljarder.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Det är inte längre Stockholm som är dyrast i PRO:s årliga prisundersökning, som innefattar 60 olika varor. I årets undersökning fanns den dyraste maten i Västerbotten där matkassen i snitt kostar 1440 kr, följt av Dalarna med 1429 kr. Stockholm kommer först på tredje plats med 1418 kr. Riksgenomsnittet är 1371 kr för de 60 varorna.

    Man får dock komma ihåg att priserna kan variera stort mellan olika butiker i ett län.

    – I Stockholm kan det skilja upp till 30 procent mellan den dyraste och den billigaste butiken, säger Märtha Dahlberg, ansvarig för prisundersökningen, till TT.

    PRO:s undersökning tycks ha förlorat i betydelse. Den ger knappast några rubriker i riksmedia, TT har dock en kort artikel. Däremot har olika lokala media artiklar som handlar om priser i den egna regionen.

    Andra bloggar om: , ,