Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2014 » november
  • För- och nackdelar med ekologisk odling brukar debatteras med olika mellanrum. Den här gången startade debatten med en debattartikel på SvD Brännpunkt, av fyra forskare knutna till Sveriges Lantbruksuniversitet. Artikeln verkar också ha som syfte att uppmärksamma en nyutgiven bok från författarna.

    Artikeln, som kunde uppfattas som en bredsida mot ekologisk odling, blev naturligtvis uppmärksammad. DN hade en egen artikel med intervju och TT refererade artikeln i flera tidningar. Ekot hade ett inslag om artikeln och radion följde upp med inslag ibland annat i P1-morgon.

    Men debattartikeln innehöll egentligen inget nytt. Att ekologiskt odlat inte är nyttigare eller smakar bättre är sedan länge klarlagt. Några få undantag finns när det gäller smak, både till för- och nackdel för ekologisk odling. Utsläppen i de olika odlingssystemen har också diskuterats tidigare. Möjligtvis kan man notera att författarna spetsat till det en del genom att påstå att ” Ökad ekologisk odling försämrar allvarligt livsmedelsförsörjningen, både i Sverige och globalt” samt att ” De omfattande stöden för ekologisk odling – cirka 500 miljoner per år – skulle göra större samhällsnytta om de användes i det vanliga jordbrukets fortsatta miljöanpassning”.

    Debatten lär fortsätta. Jag kan dock, precis som tidigare, konstatera att det kanske finns många skäl att välja eko-mat, men att många av förespråkarnas argument inte gäller.

    Uppdatering: Som väntat fick forskarna mothugg. Några kollegor från SLU hävdar att skördarna kan bli lika stor med eko-odling. I en annan replik skriver Charlotte André, ordförande för Organic Sweden, och Lars Nellmer, vd för Krav, att ”De största miljö- och hälsovinsterna som tusentals ekobönder i Sverige och världen över bidrar med är renare vatten och bördigare jordar”. ”Vi står nu i början av jordbrukets ekologiska revolution, vilken är helt nödvändig. Men det ses uppenbarligen som en mardröm för en del. Vi övriga hoppas att det skall bli en sanndröm, replikerar Artur Granstedt, docent i ekologisk odling och koordinator för Östersjöprojektet BERAS.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det är gratis, och enkelt, att ansluta sin telefon till spärrtjänsten mot telefonförsäljning, NIX-registret. Men nu har Konsumentverket fått in mer än 200 anmälningar från konsumenter som känner sig lurade av ett företag som heter Stoppa Telefonförsäljning Limited, registrerat på Malta. Många av anmälarna är äldre. Det berättar SvD i en artikel.

    Företaget tar mycket bra betalt för att utföra den enkla åtgärden att anmäla en ”kunds” telefonnummer till NIX-registret. Men anmälarna verkar inte ha uppfattat att de har blivit uppringda av ett företag som erbjuder en tjänst som de tar betalt för. Vissa säger att de avböjt tjänsten.

    Anmälarna har fått fakturor på 299, 399 eller 499 kronor. Fakturorna har sålts vidare till ett betaltjänstföretag som varit snabba på att låta dem gå till indrivning om de inte betalats i tid, berättar tidningen.

    Enligt SvD har KoV skickat en begäran om åtgärder till sin motsvarighet på Malta.

    Om man hamnar i en sådan här situation är det viktigt att man hör av sig till företaget och bestrider fakturan, i detta fall även till betaltjänstföretaget.

    Men historien visar hur viktigt det är att ändra lagstiftningen, i enlighet med förslaget från Sveriges konsumenter. Vid telefonförsäljning ska det vara obligatoriskt med en skriftlig bekräftelse innan ett avtal är giltigt. Då kan mycket skojeri undvikas.

    Andra bloggar om: , , ,