Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Energimarknad
  • Priserna på förädlade träbränslen, som träpellets och träbriketter, har under årets första kvartal sjunkit kraftigt jämfört med det fjärde kvartalet 2013. Detta visar ny statistik, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

    Under kvartalet sjönk med åtta procent, skriver myndigheten. Det preliminära priset på förädlade trädbränslen var 272 kr/MWh under det första kvartalet 2014. Under motsvarande period 2013 var priset 296 kr/MWh.

    ”Anledningen till de låga priserna är med stor sannolikhet större konkurrens från avfall och returträ. Det kan också antas att både minskad produktion och minskad efterfrågan på förädlade trädbränslen har påverkat utvecklingen. Även det varma vädret har bidragit till denna utveckling. Priset har i nuläget en tydlig nedåtgående trend”, kommenterar Matti Parikka på Energimyndigheten.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Det miljövänligare drivmedlet för tvåtaktsmotorer, alkylatbensin, ratas av de flesta, enligt en artikel i GP. Jag kan förstå varför, en femlitersdunk kostar cirka 180 kronor, mer än dubbelt så mycket som för vanlig bensin. Dessutom kan den vara svår att få tag i.

    Det höga priset beror, enligt GP, på att den säljs dunkvis i stället för via pump.

    – Det är för sorgligt. Försäljningen skulle kunna vara jättestor om den såldes i pump, säger Mats Björsell, expert på frågan hos Naturvårdsverket, till GP.

    Dessutom är det en skattefråga. Visserligen har skatten på detta alternativ sänkts men man skulle kunna tänka sig att alkylatbensinen gynnades så att fler använde den. Men det går tydligen inte. Ebba Tamm är produktspecialist på branschorganet Svenska petroleuminstitutet.

    – Det finns miniminivåer på skatter inom EU. Finansdepartementet vill inte att priset går under vanlig bensin, för då börjar man använda det här i bilar och då blir det ett stort bortfall av skatteintäkter. Dessutom uppfyller inte alkylat kraven för fordonsbränsle, säger hon till GP.

    Det kan bli dyrt att vara miljövänlig.

    Andra bloggar om: ,

  • Det är stor skillnad i priset för fjärrvärme. Dyrast är den i Falkenberg, där den kostar 189 kr per kvadratmeter och år. Det visar årets Nils Holgersson-undersökning. I särklass billigast fjärrvärme finner man i Luleå, där motsvarande siffra är 85 kronor. Luleå var även billigast förra året.

    Prisutvecklingen för fjärrvärmen har mattats av något men ligger på mellan 3-4,5 % sedan år 2007. Detta innebär att fjärrvärmepriset ökat med över 15 % i medeltal ute i de svenska kommunerna den senaste femårsperioden. KPI har under samma period ökat med ca hälften (7,6 %), skriver undersökarna.

    Undersökarna kritiserar också prissättningen, som de anser vara komplicerad. Den gör det svårt för konsumenten att förstå konsekvensen av t ex en energieffektiviseringsåtgärd på förhand.

    Undersökningen uppmärksammas också lokalt av GP.

    Andra bloggar om:

  • Ett ”tekniskt” fel hos företaget ST1, som äger Shell-mackarna i Sverige har gjort att kunder som betalat med kort har blivit debiterade två gånger. Det berättar SvD och GP i var sin artikel.

    Tidningarna är dock oeniga om vilket datum det gäller. GP skriver fredag 8 april medan SvD säger att det gäller kunder som tankat lördag 9 april.

    Har du tankat någon av dessa dagar, och betalat med kort, är det nog bäst att kolla kontot. Det kan vara dubbeldebiterat.

    Andra bloggar om: ,

  • Bensinpumpar Det höga bensinpriset, för närvarande 14:28 kronor väntas bli bestående och om två år kan vi räkna med ett bensinpris på 18 kronor. Det spår Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson, enligt en artikel i SvD som även publiceras på tidningens ekonomisajt E24.

    Det är inte de nuvarande oroligheterna i Mellanöstern som är förklaringen, utan att konjunkturen väntas fortsätta uppåt. Hög konjunktur ger helt enkelt ökad efterfrågan på råolja och transporter.

    En av vinnarna på ett högt bensinpris är staten, skriver SvD i en annan artikel. Visserligen är bensinskatten fast, per liter, men momsintäkterna ökar. För varje krona i bensinpris tar staten in 20 öre.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Fjärrvärme är en knepig marknad. Trots att marknaden är avreglerad råder i praktiken monopol på varje ort och fjärrvärmebolagen har kunnat höja priserna efter eget tycke. Men nu ska det bli slut med oskäliga prishöjningar, berättar Ekot.

    I framtiden måste en opartisk nämnd godkänna prisökningar, efter en ny överenskommelse mellan stora bostadsorganisationer och bolagen. Samtidigt beslutar regeringen om nya regler för fjärrvärmemätare hos förbrukarna.

    Bolagen kommer inte längre att få debitera uppskattad förbrukning i förväg. De blir skyldiga att varje månad rapportera faktisk förbrukning. Företagen får bara ta betalt i efterhand för den värme kunderna faktiskt gjort av med. Den här förändringen kommer först 2015, vilket beror på att hundratusentals mätare först måste bytas, enligt Ekot.

    Andra bloggar om:

  • Fjärrvärmepriserna har under det senaste året äkat med 3.0 procent i genomsnitt. Men prisskillnaden mellan olika kommuner är fortsatt stor, visar årets Nils Holgersson-undersökning. Den refereras av TT och några tidningar har egna, lokalt vinklade, artiklar eller ingresser.

    Medelpriset för att värma upp en typlägenhet på 75 kvadratmeter är 874 kronor i månaden, enligt undersökningen. I Hammarö, där fjärrvärmen är dyrast, kostar uppvärmningen av samma typlägenhet 1 152 kronor i månaden, jämfört med 517 kronor i månaden i Luleå, där det är billigast, skriver TT.

    Många kommuner verkar se fjärrvärmen som en kassako, som kan hålla ned skatten. Frågan är hur anständigt det är när de kommunala bolagen i praktiken har monopol.

    Andra bloggar om:

  • Bensinpumpar Bensinpriset brukar vara högt under sommaren och gå ner under hösten. Men i år kommer nedgången att vara större än förra året, enligt en artikel på SvD:s webbplats E24.

    En anledning var förra årets lågkonjunktur, märkligt nog. Men när bensin framställs i raffinaderierna får man även andra produkter som används i industrin. När dessa inte efterfrågas går raffinaderierna på lågvarv och tillgången på bensin blir dålig.

    – I år är det ett mer normalt år och vi räknar med att priset på bensin fortsätter ned. Men sen kan utvecklingen av råoljepriset påverka bilden; stiger råoljepriset påverkas bensinpriset, säger Ulf Svahn , vd för Svenska Petroleuminstitutet (SPI), till E24.

    Branschen räknar med att priset blir lägre än dagens 12,58 kronor för en liter 95-oktanig bensin, skriver E24.

    Andra bloggar om: , ,

  • Semestertider brukar innebära högre drivmedelspriser. Men i år sjunker priserna på bensin och diesel, berättar TT i flera tidningar.

    På några dagar har bensin- och dieselpriserna sänkts med 35 respektive 45 öre. Förklaringarna är många. I slutändan handlar det om oväntat svag efterfrågan, skriver TT.

    För en gångs skull, positiva nyheter för semesterbilisten.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Konsumentverket och Svensk Fjärrvärme har tillsammans förhandlat fram nya allmänna avtalsvillkor för fjärrvärme, berättar Konsumentverket i ett pressmeddelande. Reglerna verkar gå ut på att få leverantörerna att läsa av förbrukningen en gång i månaden.

    • Fjärrvärmeleverantören ska, om det är möjligt, läsa av din fjärrvärmemätare minst en gång i månaden.
    • Om din leverantör inte har möjlighet att läsa av din mätare varje månad måste i alla fall avläsning ske minst en gång per år. Om fjärrvärmebolagen inte läst av mätaren inom 12 månader och det i efterhand visar sig att du betalat för lite har du rätt till en sänkning av priset. Du får dra bort 15 procent på mellanskillnaden mellan det du faktiskt förbrukade och det du betalade.
    • Du betalar alltid för din förbrukade fjärrvärme i efterskott. I normala fall ska du ha 30 dagar på dig att betala men om din fjärrvärme faktureras tillsammans med din elräkning gäller minst 15 dagars betalningsfrist.
    • Förfallodagen för när din räkning bör vara betald ska infalla efter den 27:e i varje månad. Du har rätt att begära månadsfakturering.

    De nya villkoren kommer att börja gälla från och med 1 februari 2010.

    Andra bloggar om: