Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Mat & dryck
  • Eldrimner är en organisation som samlar små, lokala, producenter som förädlar mat, det de kallar mathantverk. Det kan röra sig om bagerier, bär och grönsaker, mejerier eller charkuterier. De har fler än 1300 medlemmar.

    Nu har organisationen skapat en app som gör det lättare att hitta de lokala producenterna. Appen Mathantverk, som är gratis, finns för iPhone och Android.

    Appen är en smartphone-version av organisationens webbtjänst Vägvisaren.

    Andra bloggar om: , ,

  • Varför pratar man inte om att skolmaten ska vara god, tänker jag när jag hör ekots inslag om näringsinnehållet i skolmat som refererar en undersökning från KI. Det visar sig att SvD har en artikel i ämnet och TT hänger .

    Det spelar ingen roll om maten är hur näringsriktig som helst om inte ungarna äter den, är min tanke. Jag minns ännu med rysning vissa matupplevelser från min egen skoltid och ibland kommer mina ungar hem vrålhungriga. Det var inte god mat idag, säger de.

    Så hittar jag en artikel av SvD:s matskribent Henrik Ennart. Han verkar åtminstone delvis argumentera som jag men hans artikel fokuserar mest på bra matvanor.

    Jag tycker fortfarandde att grundkravet är att maten är god, men det kan vara svårt att mäta.

    Mat, Skolmat, Barn, Nåringsinnehåll

  • Det måste vara den mest återkommande frågan om skolmaten – att den serveras för tidigt. Men trots att frågan ständigt uppmärksammas verkar det inte bli någon ändring. I en undersökning från organisationen Skolmatens vänner uppmärksammas att 86 procent av landets kommuner börjar servera skollunchen före klockan 11. Rapporten uppmärksammas även av Ekot.

    I rapporten uppmärksammas också att skolmaten inte kvalitetssäkras fullt ut. I 43 procent av kommunerna näringsberäknas skolmaten sällan eller aldrig. Detta trots att den nya skollagen föreskriver att maten är näringsriktig.

    Jag trodde att man kommit betydligt längre när det gäller skolmaten. Att den är viktig tycks alla vara överens om, ändå verkar utvecklingen stå stilla!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Rötmånaden infaller enligt bondepraktikan från sista veckan i juli fram till sista veckan i augusti. Men det är inte bara då vi måste vara extra försiktiga med maten. Värme och fukt får bakterierna att frodas, inte bara under rötmånaden, varnar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Även DN har en artikel på ämnet.

    – Men det går att göra mycket för att hålla maten fräsch och undvika magsjuka. Det gäller att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat , säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

    Enkla regler som minskar matsvinnet också.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Sex burkar om dagen – så mycket skulle ett spädbarn behöva äta för att få i sig tillräckligt med energi och näring om de bara skulle äta burkmat. Det är ingressen till Testfaktas rapportering om deras analys av tio vanliga 8-månadersrätter på burk. Testet publiceras också i HD ochGD. Dessutom publiceras testet i GP, men den tidningen tycker numera att du ska betala för att ta del av testet, så länken struntar jag i.

    Den barndietist som Testfakta lät utvärdera resultatet konstaterar att burkarna inte är några energi- och näringsbomber. Därför måste man komplettera med smörgåsar, frukt och gröt. Barngröt och välling är berikade med vitaminer och mineraler, säger hon till Testfakta.

    I testet utpekas speciellt Semper Skärgårdsgryta med lax och Nestlés Ris och kalkon för ett lågt energi- och näringsinnehåll, jämfört med övriga.

    MNen vi behöver inte vara speciellt oroliga, menar Testfaktas barndietist.

    – Så länge barnen äter gröt eller välling till frukost och man kompletterar med frukt och en smörgås då och då så brukar det inte vara något problem. Däremot kan det vara bra att varva olika burkar så att barnet får öva på smaken av fisk till exempel. Och var inte rädd för att låta bebisen provsmaka familjens mat också. Det underlättar övergången till vanlig mat, säger Sra Ask till Testfakta.

    Som vanligt innehåller artiklarna en sammanfattning av resultaten i tabellform.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Som matnörd har jag mina husgudar, en av dem är Karin Chädström som antagligen är mest känd som ”Tore Wretmans kallskänka”. Vissa påstår att hon lagade den mat som Tore Wretman blev berömd för, då tänker de naturligtvis främst på smörgåsbordet.

    I min hylla står boken ”Kallskänkans kokbok”, med hennes recept. Det är en av de mest använda kokböcker jag har, varje gång jag plockar fram den för att söka efter något speciellt blir resultatet att jag sitter och läser i den en lång stund.

    Via SR:s matprogram Meny får jag veta att Karin har gått ur tiden, 86 år gammal. Därmed går en av mina drömmar i stöpet, att någon gång få prata mat med henne. Karin verkar ha haft en fantastisk inställning till mat, de framgår av kokboken som inleds med en kort biografi som omfattar hennes yrkesliv.

    ”Kallskänkans kokbok” finns fortfarande i handeln, jag såg den nyligen när jag inventerade kokbokshyllan i en bokhandel. Köp den, den kommer du att ha stor nytta av!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Numera finns det speciella dagar för olika företeelser, inte minst mat. De flesta känns ointressanta för mig, men just den här dagen tänker jag hedra. Främst genom intag av just – våfflor.

    Jag har alltid varit barnsligt förtjust i våfflor, och det är jag tydligen inte ensam om. Nu för tiden frossar jag inte i dem, en eller två brukar räcka gott. Men i tonåren vräkte jag i mig tolv stycken vid ett tillfälle, det skulle jag aldrig klara idag.

    Många propagerar för olika ”pålägg” till våfflan, till exempel har TT en artikel dagen till ära, där man bland annat föreslår kallskuret. Men jag håller mig helst till den gamla vanliga med vispad grädde och sylt, hjortronsylt är favoriten.

    Andra bloggar om: ,

  • Lite förvånad läser jag en artikel i SvD, under rubriken matkultur, som hävdar att den hetaste trenden är härodlat, det vill säga odlat där det tillagas. Tidningen påstår att den hetaste trenden är att varje kock vill ha en egen köksträdgård.

    Som om det skulle vara något nytt. I äldre tider tillagades det som odlades, eller fötts upp, på plats. Och vad gäller kockar vet jag åtskilliga som under lång tid haft en egen köksträdgård, inte minst för kryddor. Om de kan, förståss, är restaurangen och bostaden inne i en stad är det inte lätt.

    Det är ju självklart att när- eller härodlat smakar bättre – och är nyttigare. Grönsaker, och frukt, som transporteras långa sträckor kan knappast vara mogna när de skördas. Mogna grönsaker är en av hemligheterna bakom god smak, och fullt utvecklat näringsinnehåll.

    Men det är knappast något nytt. Själv odlar jag, sedan länge, kryddor i köksfönstret.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Maten ombord på flyg brukar inte vara någon upphetsande historia, och jag har tidigare berättat om en webbplats där flygmat recenseras och avbildas. Via TT hittar jag nu en tio-i-topplista, som flygsökmotorn Skyscanner tagit fram.

    Flygbolaget Emirates är en klar favorit och rankas högst i världen, följd av Lufthansa och Singapore airlines.

    Något förvånande hittar jag ryska Aeroflot på plats fyra. Jag har aldrig själv flugit med dem, men hört skräckhistorier. Men de historierna har åtskilliga år på nacken, bolaget verkar ha skärpt sig.

    Man får nog ta sådana här undersökningar med en nypa salt, undersökningen gjordes på Skyscanners webbplats. 1,264 deltog i undersökningen från november 2010 till januari 2011. Enbart de flygbolag som fick fler än 10 röster kvalade in bland de 35 medverkande bolagen.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • kock Regelverket kring skatteavdraget för hushållsnära tjänster, RUT-avdraget, har en lustig konsekvens som jag aldrig tänkt på. Du kan anlita en proffskock och använda avdraget, berättar GP.

    Så länge matlagning i hemmet är inskrivet i reglerna om skattesubventionerade hushållstjänster kan den som har råd låta en professionell kock laga festmaten. För halva lönekostnaden. Resten står skattebetalarna för, skriver GP.

    Så är det tydligen, GP har kollat med skatteverket.

    – Man kan förstå om folk tycker det är konstigt, men reglerna är tydliga, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos till GP.

    Det finns till och med företag som riktat in sig på denna nisch. Ett tips för nästa kalas, kanske.

    Andra bloggar om: , , ,