Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Hygien
 • salladsmixNär Testfakta lät testa tio olika salladsmixar i påse fann man bakterier som normalt inte ska finnas där i sju av påsarna. Det var Bacillus cereus och stafylokocker, som kommer från människor. Resultaten har gett upphov till artiklar hos Testfakta samt i DN och GP.

  -Detta är inget man förväntar sig ska finnas i färdiga salladsmixar. Stafylokocker kommer från människor, antingen från huden eller av att någon hostat eller nyst på salladen innan den packats. Det här tyder på bristande hygien under själva packningen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, som utfört analysen åt Testfakta.

  Dessa bakterier växer normalt inte på sallad. Men om salladen blandas med animaliska produkter, som kyckling eller fisk, kan bakterietillväxten ta fart. Får den färdigblandade salladen stå ett tag kan bakterietillväxten ta fart och vi riskerar matförgiftning.

  Det visar sig att alla påsar innehållande stafylokocker kommer från ett och samma packeri i Teckomatorp strax utanför Landskrona.

  – Vi gör egna stickkontroller och vi har aldrig hittat stafylokocker tidigare. Vi är oerhört noggranna vad gäller hygienen på anläggningen och för de anställda, säger Ida Persson, kvalitetschef på anläggningen. Hon lovar fortsatt kontroll.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Nyligen meddelade Livsmedelsverket att vi inte längre behövde koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten. Inga nya fall kopplade till utbrottet av hepatit hade rapporterats de senaste tre månaderna. Sannolikheten bedömdes vara mycket liten för att det fortfarande finns jordgubbar med hepatit A-virus i handeln, enligt verket, något som också blev en TT-notis.

  Men den bedömningen slog tydligen fel. Ica meddelar att de återkallar frysta jordgubbar av märkena ICA Basic och ICA, samt ICA Basic bärmix. Återkallelsen görs efter indikation om att jordgubbarna kan ha orsakat ett fall av Hepatit A. De aktuella produkterna har ursprung i Marocko och åtgärden gäller samtliga bäst-före-datum, skriver Ica i sitt pressmeddelande som i vanlig ordning även vidarebefordras av TT.

  Frågan är om hepatit-utbrottet verkligen är över.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Det utbrott av hepatit A som pågått i de nordiska länderna sedan oktober 2012 är ännu inte över. Den tidigare varningen för frysta jordgubbar kvarstår, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT. Det är bär från Egypten och Marocko som är huvudmisstänkta, men smittkällan, producenten, har ännu inte spårats.

  Det är nu totalt 68 bekräftade fall som smittats med samma stam av hepatit A, 40 i Danmark, 15 i Sverige, 6 i Norge och 7 i Finland. Av de 68 fallen rapporterades alltså 5 mellan juni och augusti, enligt Livsmedelsverket.

  Rådet att koka frysta jordgubbar innan de äts gäller alltså fortfarande.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Frysta jordgubbar har redan tidigare varit huvudmisstänkta för att sprida hepatit A i flera nordiska länder. Nu stärks misstankarna och danska myndigheter har pekat ut gubbar från Marocko och Egypten som sannolik smittkälla, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande, något som även noteras av TT.

  Som en följd har Coop beslutat att återkalla Coop Jordgubbar 300 och 500 gram, något som också noteras av TT. Övriga jordgubbar omfattas inte av återkallelsen. De har andra leverantörer, enligt Coop.

  Rekommendationen från Livsmedelsverket att koka köpta frysta jordgubbar gäller fortfarande.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Hälften av alla personer under 35 år vet inte vilken temperatur de har i kylskåpet. Och över hälften (55 procent) som känner till sin kylskåpstemperatur har mer än + 5 grader. Äldre personer har varmast i sina kylskåp. Det visar en undersökning från Konsumentföreningen Stockholm (KfS) som de berättar om i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av Ekot och TT.

  Livsmedelsverket rekommenderar en kylskåpstemperatur på 4-5 grader, för att öka hållbarheten för varorna. Då håller sig många matvaror nästan dubbelt så lång tid, menar KfS. Men på många förpackningar rekommenderas en temperatur under 8 grader.

  KfS trycker också på för att grossister och butiker ska sänka temperaturen i sina kyldiskar och att tillverkarna ska sänka sina temperaturrekommendationer.

  – Men det går för långsamt säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö vid KfS. Inom tre år vill vi se att kylda varor är märkta med en rekommenderad förvaringstemperatur på +4 eller 5 grader. Det är inte konstigt att många hushåll har för hög temperatur i sina kylskåp när livsmedelsbranschen rekommenderar en så hög temperatur som +8 grader på livsmedelsförpackningarna. Här skiljer vi oss från så gott som alla länder i Europa som rekommenderar kallare temperaturer, säger hon.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Rötmånaden infaller enligt bondepraktikan från sista veckan i juli fram till sista veckan i augusti. Men det är inte bara då vi måste vara extra försiktiga med maten. Värme och fukt får bakterierna att frodas, inte bara under rötmånaden, varnar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Även DN har en artikel på ämnet.

  – Men det går att göra mycket för att hålla maten fräsch och undvika magsjuka. Det gäller att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat , säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

  Enkla regler som minskar matsvinnet också.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Det händer nu och då att livsmedel återkallas efter att prover påvisat förekomst av listeria-bakterier. Listera är visserligen inte ett av de farligaste bakterierna, men kan ge stora problem för äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

  Listeriabakterier är lika vanligt i kallrökt och gravad fisk som för tio år sedan, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Det framgår av en stor undersökning av kall- och varmrökt fisk, gravad fisk, mögel- och kittost, samt charkuterier. Pressmeddelandet refereras också av Ekot och av TT i flera tidningar.

  Dålig kylförvaring är en förklaring till den höga förekomsten av listeriabakterier. Fyra av tio varuprover som kontrollerades i undersökningen förvarades i temperaturer över riktvärdet fyra grader, sex procent förvarades varmare än åtta grader, skriver Livsmedelsverket.

  Myndigheten kräver nu åtgärder från livsmedelsbranschen.

  ”Företag som importerar livsmedel måste kontrollera att leverantören följer EU-förordningens kriterier för listeria” säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i pressmeddelandet.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • TermometerJag brukar inte dra mig för att handla färskvaror som börjar närma sig bäst-före-datum, då kan jag ofta göra ett klipp. Men varornas kvalitet beror naturligtvis på hur de förvarats, och då främst vid vilken temperatur.

  Jämfört med andra länder har svenska butiker en förhållandevis hög temperatur i kyldiskarna, rekommendationen är högst 8 grader. Men nu höjsröster för en sänkning av temperaturen, läser jag i DN.

  – Det måste ske en förändring. Det hade blivit bättre för konsumenten och man slipper dessutom slänga så mycket mat. Kan man klara kyldiskarna längre söderut där det dessutom är varmare utomhustemperatur borde det finnas samma goda möjligheter att klara en lägre temperatur här i Sverige. Jag tror att det är bristande vilja, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Restauranghögskolan i Grythyttan, till DN.

  Min vän Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm bloggar om saken. Hon har lett en diskussion om temperaturerna i samband med Chark-SM i Göteborg, med ICA, Citygross och Scan som medverkande. Helt klart är att ICA tänker ta lång tid på sig att få en vettig temperatur i alla kyldiskar i butikerna, skriver hon.

  Så här gick ICAs resonemang, enligt Louise: Eftersom det finns många av oss konsumenter som inte begriper att vi ska ha låg temperatur i våra kylskåp så spelar det ingen roll om ICA sänker temperaturen i sina kyldiskar.

  Louise kommenterar: Så himla lågt att skylla på oss konsumenter!!!

  Jag kan inte annat än hålla med.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Jodå, jag har funderat över det förut, och sett många kladdiga kundkorgar. Det är därför det aldrig skulle falla mig in att lägga en oförpackad vara i kundkorgen.

  Men nu kommer det som en nyhet. Tidningen Ljusnan har tagit, och analyserat, prover från kundkorgar i Bollnäs affärer. Tidningens artikel finns inte tillgänglig på nätet, men TT refererar i en artikel som finns i många tidningar.

  Korgarna visade sig i stort sett ha nästan samma bakterienivå som golvet i butikerna, skriver TT.

  Knappast förvånande. För mig vore det en större nyhet om någon affär någonsin tvättade korgarna.

  Andra bloggar om: , ,

 • Hygien 26.11.2009 1 Kommentar

  Tvätttrumma Resistenta bakterier trivs i smutstvätt, den behöver tvättas vid högre temperatur än 40 grader eller torktumlas vid hög temperatur för att ta död på dem. Det är SvD som larmar med anledning av en undersökning som presenteras på läkarstämman och TT som refererar larmet.

  Undersökningen är viktig för sjukhushygienen. Men frågan är om det berör oss andra, förutsatt att man inte ha bakterieskräck.

  Resistenta bakterier finns visserligen ute i samhället, men så vitt jag vet inte i någon större omfattning. Jag tror inte det finns någon anledning för oss att köra all tvätt i minst 60 grader!

  Andra bloggar om: , ,