Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » september
  • Allmänt 30.09.2010 1 Kommentar

    Den 1 oktober försvinner 50-öringen som betalningsmedel. I stället kommer en ny avrundningsregel. Om örena i slutsumman när du handlar hamnar på upp till 49 öre avrundas summan nedåt till närmaste antal kronor, annars uppåt.

    Betalar du med kort händer inget alls, ditt konto debiteras med de kronor och ören som du handlat för.

    En märklig effekt av avrundningsregeln är att handeln kommer att tjäna miljoner. I och med att gränsen satts just vid 49 öre kommer summan oftare att avrundas uppåt, det vill säga till handlarens favör.

    TT har en artikel om 50-öringen och den nya avrundningsregeln, liksom Ekot och DN. Sydsvenskan har ett webb-tv-inslag om ”ett försvinnande litet mynt”.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Hummer När det svenska hummerfisket inleddes blev det rekordpris för de första svenska humrarna – 7 300 kronor kilot, berättar TT.

    Det var två fina exemplar som betingade priset, båda vägde cirka ett halvt kilo.

    – Vi hade en beställning till Fältöversten i Stockholm på de två första humrarna, säger Fredrik Hill på Hanssons Fisk i Göteborg, som ropade in dem, skriver TT.

    Så god är den inte. Jag tycker att hummer, precis som rysk kaviar och gåslever, är överreklamerad.

    Andra bloggar om:

  • Det är fler som väljer att binda sin boränta, läser jag i en TT-artikel. Frågan är hur klokt det är.

    Jag har skrivit om det förut: Historiskt sett har det varit en dålig affär att binda räntan. Ett skäl till att binda är dock att man vet sin räntekostnad under längre tid, och därför sover bättre på natten.

    Själv har jag alltid haft rörlig ränta. Med undantag för ett kvartal, när Riksbanken under fastighetskrisen höjde räntan till 500 procent, har det alltid varit en bra affär. Det kvartalet fick jag betala runt 16 procent. Men å andra sidan har jag aldrig varit högbelånad, så jag kunde ta den smällen.

    Omvänt har den som binder räntan alltid betalat mer än den som haft rörlig ränta. Frågan är om det inte är klokare att ha rörlig ränta, och lägga mellanskillnaden i en pott för att kunna ta eventuella smällar.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Vi handlade mer i augusti, jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln minskade med 0,1 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 8,2 procent. Det visar siffror från SCB och HUI, som också refereras av TT.

    ”Den starka augustitillväxten är sannolikt ett resultat av viss återhållsamhet under juli, men vittnar också om hushållens starka framtidstro. Detta kommer att vara välbehövligt för handelns tillväxt med tanke på årets sista fyra månader som möter betydligt tuffare jämförelsetal från 2009”, skriver HUI.

    Med andra ord, HUI anser att ökningen beror på att vi tror att bättre tider är här

    Andra bloggar om: , , ,

  • Nu måste det vara dags att beställa plats på Virgins rymdcharter. Den första resan går om 18 månader, läser jag i en TT-notis.

    – Vi har just avslutat bygget av rymdskepp nummer två. Nu är det bara 18 månader kvar tills vi tar folk ut i rymden, förklarade den brittiske miljardären Richard Branson i Malaysias huvudstad på måndagen.

    Hans bolag Virgin Galactic fått 45 miljoner dollar i depositioner av hugade resenärer, skriver TT.

    Själv får jag nog spara ett tag till innan jag kan beställa min resa. Enligt Virgin Galactics webbplats kostar en resa 200 000 dollar, vilket för närvarande motsvarar 1,4 miljoner kronor.

    Andra bloggar om: , ,

  • Silverkulor Silver är ett omdiskuterat ämne. Det används bland annat i ytbeläggningar i vissa kylar och i de de kritiserade silvertvättmaskinerna. Företrädare för svenskt vatten och SNF har krävt ett förbud eftersom ämnet är en miljöfara.

    Finfördelat, kolloidalt, silver har också sålts som kosttillskott, trots att Livsmedelsverket gått ut med en varning. Enligt förespråkarna ska det underlätta kroppens syresättning och döda mikrober. Dessa effekter saknar dock belägg.

    Kritikerna är bekymrade för hur små silverpartiklar, nanopartiklar, uppträder i kroppen. De kan bland annat passera genom kroppens skyddsbarriärer.

    Silver får inte längre säljas som kosttillskott, av försiktighetsskäl. Men det finns fortfarande i hälsokostbutiker och på nätet, och betecknas också som kosttillskott, trots att tillverkaren gjort om förpackningen och betecknar det som en produkt för vattenrening. Innehållet är dock identiskt. Det avslöjar Vetenskapsradion.

    – Problemet med nanopartiklar är att de är väldigt små och att de har väldigt stor yta i förhållande till sin storlek. Det gör att de blir väldigt aktiva. Man har sett att de lätt transporteras över tarmen, över olika membran, och över blod-hjärnbarriären och så vidare. I de få studier som har gjorts kan man ibland se att man kan få inflammationer i tarmen eller i vissa målorgan som mjälten och njurarna, säger Emma Halldin på Livsmedelsverket, till Vetenskapsradion.

    Det är märkligt hur enkelt det är att kringgå förbudet. Hur försäljarna dessutom kan sälja detta med gott samvete är obegripligt.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det har varit många fall med bedrägerier via köp- och säljsajter som Blocket. Det vanligaste är att bedragaren säljer en vara som inte finns och köparen betalar i förskott. Men nu samarbetar Blocket med polisen för att bekämpa dessa bedrägerier, berättar DN.

    Polisen i Stockholm och på Gotland delar ut broschyrer på flera olika ställen för att informera så många som möjligt om hur man skyddar sig mot bedrägerier.

    Köp- och säljsajten håller också sina annonser under uppsikt. Framstår något som oseriöst kan det rapporteras. Blocket samarbetar sedan länge med flera myndigheter, däribland polisen och Skatteverket.

    Grundregeln är fortfarande att inte betala i förskott och att inte lämna ut sitt bankkonto. Istället råder Blocket sina kunder att använda säkra betaltjänster, skriver DN.

    Andra bloggar om: , ,

  • Om du funderat på att sälja de cd-skivor med programvara du inte använder kan du glömma det. Enligt ett domstolsutslag i USA är skivan nämligen inte din, läser jag i Ny Teknik som läst it-tidningen Arstechnica.

    Den internationella programvarujätten Autodesk har vunnit en segsliten tvist.med privatpersonen Timothy Vernor i USA. Fallet heter Vernor v. Autodesk och kan få följdverkningar för alla digitala produkter som bygger på ett licensavtal mellan säljaren och köparen och egentligen inte har sålts utan bara är till låns, skriver Ny Teknik.

    – Vi har i dag slagit fast att en programvaruanvändare är en licenstagare och inte en ägare av den specifika programvaran – om det tydligt framgår att det handlar om en licens och att avtalet säger att programvaran inte får överföras till någon annan, står det i domslutet.

    Det finns mycket konstigheter i upphovsrättsfrågor, kan jag konstatera.

    Andra bloggar om: , ,

  • Att det inte är så mycket fisk i en fiskpinne är en gammal sanning som får nytt liv när jag läser en granskning i Råd & Rön. Det märkligaste är att den dyraste fiskpinnen innehåller minst fisk.

    Prisskillnaderna är väldigt stora, visar granskningen: från 22 kronor per kilo för fiskpinnar från lågpriskedjorna Willys och Lidl samt lågprismärket Euroshopper till 126 kronor per kilo för Findus Fish & Crisp.

    I Fish & Crisp får du betala åtskilligt för paneringen. Den innehåller bara 48 procent fisk, medan en rad av lågprismärkenas fiskpinnar består till 65 procent av fisk, enligt tidningen som också har en tabell som sammanfattar granskningen.

    Den gamla sanningen gäller alltså fortfarande – lite fisk och mycket panering. Men vi får lägga till att det gäller i omvänd proportion till priset.

    Andra bloggar om:

  • Mobiloperatören Tre verkar ha en usel inställning till sina kunder. Det är DN som berättar om en tjej med ett abonnemang för mobilt bredband hos Tre. När hon flyttade till centrala Göteborg hade hon inte längre någon täckning, men Tre hävdar att hon måste fortsätta att betala abonnemangsavgift.

    – Det är kundens eget ansvar att hon flyttat, inte vårt, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre.

    En märklig inställning. Jag tycker att Tre borde häva avtalet utan kostnad om de inte kan leverera det man betalar för. Det borde gälla oavsett vart man flyttar.. Är man tillfälligt på någon plats där täckning saknas, är det en helt annan sak.

    Tre anstränger sig verkligen inte för att samla poäng hos kunderna.

    Andra bloggar om: , , ,