Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » augusti
  • Nästa vecka höjer vi mjölkpriset med en krona för att rädda mjölkböndernas ekonomi, skriver Milkos ordförande Per Åsling och vd Erik Gumabon på DN debatt.

    I dag får en mjölkbonde 1:20 kr för en liter mjölk när foderkostnaden har dragits av. Detta ska täcka in omkostnaderna för el, bränsle, arbete, underhåll och inköp av maskinutrustning och byggkostnader.

    Prishöjning går oavkortat till Milkos mjölkbönder, skriver de, och kallar höjningen för mjölkhandslaget. Prishöjningen beräknas ge en ökad merbetalning till mjölkbönderna med cirka 8 procent i månaden och har under sommaren accepterats av landets fyra centrala livsmedelskedjor Ica, Coop, Axfood samt Bergendahls.

    Även en överväldigande majoritet av konsumenterna ställer sig bakom mjölkhandslaget. En Sifoundersökning som Milko beställt visar att 9 av 10 svenskar är villiga att betala en krona mer för mjölken om höjningen går oavkortat tillbaka till mjölkbönderna, påstår de i sitt debattinlägg.

    Det kommer i praktiken att innebära att alla andra måste följa efter. Vi kan alltså se fram emot att betala mer för mjölken framöver.

    Andra bloggar om: , ,

  • Priserna på finare kött som oxfilé och entrecote kommer att sjunka i höst. Orsaken är bland annat att EU släppt på importreglerna, vilket gör att det blir mer sydamerikanskt i köttdiskarna igen. Det berättar DN i en artikel som refereras av TT.

    – Entrecote kommer att gå att köpa för runt hundralappen och oxfilé för under 200 kronor kilot, säger Johan Hållbus, vd för köttimportföretaget North Trade, till Dagens Nyheter.

    Orsaken är bland annat att importen från Sydamerika ökar. I och med att det blir mer kött på marknaden sjunker priset, skriver Dagens Nyheter.

    Jag skulle bli gladare om några av de mindre exklusiva men mer smakfulla styckningsdetaljerna skulle sjunka i pris. Till exempel sådana som högrev, märgpipa och fransyska. Dessa kan man göra så mycket mer med. Filé köper jag nästan aldrig, en väl marmorerad entrecote någon gång ibland.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Föga förvånande har socialbidragen ökat under första halvåret i år, med drygt en miljard kronor, läser jag i TT-notis.

    Den ökade arbetslösheten, förändringarna i sjukförsäkringen och att många lämnat a-kassan uppges ligga bakom ökningen, enligt TT.

    Regeringen kanske kan snacka sig ifrån allt ansvar för den ekonomiska krisen, med tillhörande arbetslöshet, men förändringarna i sjukförsäkringen och den kapitalt misslyckade a-kassepolitiken är definitivt deras verk.

    Kostnaderna har flyttats till socialbidragen, som belastar kommunernas budget. Risken är väl stor att detta kommer att innebära ytterligare nedskärningar i kommunerna. Regeringen sänker skatterna, kommunerna får höja, eller skära ned.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Det är Testfakta som låtit testa kapslarna och testet publiceras även i GP och Sydsvenskan. Både halten av omega-3 och priset skilde mycket mellan åtta testade sorter.

    En ren fiskolja innehåller av naturen 30-40 procent omega-3.

    I testet sticker tre fabrikat ut i det avseendet: Daily Wellness sälolja med endast 24 procent omega-3, samt Möllers och Fritt Flyt med 59,5 respektive 71,9 procent.

    När det gäller förekomsten av miljögifter i fisk och fiskoljor har debatten länge varit het. Men Testfaktas analys visar att halten dioxiner och PCB har sjunkit betänkligt sedan Livsmedelsverket gjorde en liknande analys 2004. Samtliga fabrikat i testet ligger långt under WHO:s gränsvärde, skriver Testfakta.

    Då drar jag fram en av mina gamla käpphästar; Det finns ett bättre och godare sätt att få i sig tillräckligt med omega-3 – ät fet fisk några gånger i veckan.

    Testfakta och tidningarna har tabeller som sammanfattar resultaten.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Så här års brukar jag köpa några kilo lingon och koka min egen sylt, för vinterns behov. Men i år kommer priserna att vara höga igen, befarar jag efter att ha läst om SLU:s prognos i ATL som i sin tur hänvisar till TT.

    Det är frosten under juni månad som lett till att en mycket stor andel av lingonblommorna inte utvecklats till kart, skriver ATL. I Norrland är situationen värst. Där kommer lingonplockarna bara att kunna räkna med fyra till åtta lingon per kvadratmeter. Detta är klart under hälften av genomsnittet för de senaste fem åren.

    I Götaland är det också ont om lingon, men läget ser ändå bättre ut än bottenåren 2007 och 2008. Bästa lingonskogarna återfinns i år i Svealand. Där är det enligt SLU ”rätt normala mängder”, enligt ATL.

    Å andra sidan kommer en hel del av de färska lingon vi kan köpa från Baltikum, undrar hur tillgången är där?

    Andra bloggar om: , ,

  • Vad det beror på är omöjligt att veta. Men det verkar som om svenska folket släppt på sina bromsar och shoppat loss. Kanske kan det vara ett tecken på vändande konjunktur.

    Detaljhandelns försäljning ökade i juli med 7,9 procent mätt i löpande priser enligt Statistiska centralbyrån (SCB) och Handelns Utredningsinstitut (HUI), berättar TT. Mätt i fasta och kalenderkorrigerade priser steg försäljningen med 5,6 procent.

    Kläd- och skohandeln och heminredningsbutikerna ökade sin försäljning med tvåsiffriga tal och mest ökade möbelhandeln vars försäljning ökade med hela 18 procent.

    – Det är fantastiska siffror som överträffar alla våra förväntningar mitt under lågkonjunkturen, säger Jonas Arnberg, analytiker på HUI till TT.

    HUI tror att vi fortsätter att handla under hösten.

    Andra bloggar om: , ,

  • Siffror över tv-spelsförsäljningen i USA som presenterades nyligen visar att försäljningen av spel och konsoler sjönk med hela 29 procent i juli. Det är den femte månaden i rad som branschen visar negativa siffror, skriver SvD:s E24.

    Experterna hade räknat med ett fall på 15 procent. Situationen är alltså bra mycket värre än någon räknat med.

    Motdraget blev en prissänkning. Först ut var Sony som lanserade en billigare version av sin spelkonsol Playstation 3, enligt TT.

    Nu följer Microsoft efter och sänker priset på Xbox Elite 360 med drygt 500 kronor i Europa till 249,99 euro, (motsvarande omkring 2.545 kronor).

    Det innebär att Microsofts konsol nu blir billigare än Sonys nya PS3 slim som kostar 299 euro (motsvarande 3 044 kronor), medan Nintendos Wii-konsol kostar 203 euro (motsvarande 2 067 kronor), skriver TT som hänvisar till Financial Times.

    Gissningsvis kommer även Nintendo att göra någon form av motdrag.

    Uppdatering: Jodå, Nintendo följer efter. Spelkonsolen Wii prissänks med cirka 2o procent, läser jag på SvD:s E24.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Ger en 2000-kronors tv-kabel bättre tv-bild än den för 70 kronor? Det reds ut i ett test gjort av pryltidningen M3. Jag hittar testet via en artikel i GP.

    Tidningen M3 har låtit två testgrupper – en med experter och en med vanliga användare – bedöma bildkvaliteten. De fick se en blurayfilm på två olika tv-skärmar av god kvalitet, anslutna med tre olika sorters hdmi-kabel. Den billigaste hade inget varumärke och kostade 69 kronor, mellankabeln var en Supra för 400 kronor och den dyraste var en Monster M 1000 HD för 2 000 kronor.

    Resultatet blev att ingen kan se skillnad vid normalt tv-tittande. Fackmännen lyckades gissa rätt ibland, men hade fel andra gånger. I snitt lyckades testarna identifiera dyra och billiga kabla lika ofta som om de hade svarat helt slumpmässigt, sammanfattar GP.

    Det verkar alltså som om den dyraste kabeln bara har skrytvärde, och lämnar dig med en tunnare plånbok.

    Andra bloggar om: ,

  • Allmänt, Resor 28.08.2009 1 Kommentar

    Råd & Rön har nyligen presenterat en uppdaterad version av Svarta listan, företag som inte följer rekommendationer från Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

    Fler flygbolag har sett till att de hamnar på listan. Det uppmärksammas av Råd & Rön själva och har gett upphov till artiklar i GP och SvD. I allmänhet handlar det om att de inte följt EU:s regler om ersättning vid förseningar och inställda flyg.

    – Konflikten ligger i att flygbolagen menar att de inte ska behöva betala eftersom det var extraordinära omständigheter som ledde till att flyget har försenats eller ställts in, men har de inte kunnat bevisa det så ger vi kunden rätt. Det är flygbolagen som har bevisbördan i de här fallen, säger Thomas Johansson, vice ordförande för ARN, till R&R.

    Ryanair verkar, föga hedrande, att ha parkerat sig på listan.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det verkar som om Radiotjänsts jakt på licensskolkare ibland går för långt. Det är GP som har två artiklar om detta.

    Det ena fallet gäller ett sambopar i Mölndal som blivit så uppretade att de JO-anmält Radiotjänst. Kvinnan har betalat hushållets tv-avgift i alla år, skriver GP. Men det hindrade inte Radiotjänst från att i maj förra året skicka brev till mannen med den insinuanta inledningen: 9 av 10 gör rätt för sig. Gör du?

    Några veckor senare ringde Radiotjänst till kvinnan. Mannen övertog då luren och bad Radiotjänst att inte ringa igen. Men Radiotjänst ringde igen och krävde att få veta kvinnans personnummer. Annars hotade Radiotjänst med fortsätta ringa.

    Mannen anmälde Radiotjänst till Justitieombudsmannen, JO, både för brevet och för samtalet.

    Radiotjänst brev stämmer inte, enligt JO, överens med de regler som gäller för uttaget av tv-avgift. Utformningen av skrivelsen borde därför ses över.

    Telefonsamtalet sköttes av ett telemarketingföretag på uppdrag av Radiotjänst. Ett telefonsamtal som i det här fallet, enligt JO, kan uppfattas som integritetskränkande och överdrivet, enligt GP.

    Det andra fallet är närmast skrattretande. Tibor Siroky har två papegojor, berättar GP. De låter högt både när han är hemma och när han är ute. För ett tag sen kom en kontrollant från Radiotjänst, för att kolla om TV-avgiften var betald.

    – Jag hörde inte när han ringde på. Det är inte alls säkert att jag var hemma, berättar Tibor Siroky, efter att ha fått en räkning från Radiotjänst för deras enligt honom påhittade TV-innehav. Kontrollanten hade bockat i en ruta, om att han hade hört en TV genom dörren, enligt GP.

    Visserligen snackar de en hel del goja på tv, men ändå?

    Andra bloggar om: , ,