Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » december
 • Allmänt 29.12.2010 2 Kommentarer

  För mig, som dagligen sysselsätter mig med ordbruk och bokstavsskötsel, är det alltid kul att läsa Språkrådets årliga nyordlista. Flera språknördar i olika tidningar verkar ha samma inställning.

  I årets version noterar jag att kungens kaffeflickor (något sött till kaffet) finns med liksom ett ord jag själv använt – köttklister. Askmolnet från Island har också gett flera nyord, liksom ny teknik, då i nyord som app, kortformen för applikation.

  Har du en stund över kan du alltid ladda ner listan från Språkrådet.

  Andra bloggar om: , ,

 • Det kan bli dyrt om du inte har tungan i rätt mun när du betalar via en ny typ av kortterminaler, berättar Ekot. Tanken är man ska knappa in beloppet själv.

  Är du ouppmärksam och i stället knappar in din PIN-kod kan det bli dyrt. Ekot berättar om ett fall där en gäst fick betala många tusenlappar i stället för notans belopp på en dryg hundralapp. Han slog sin PIN-kod två gånger.

  Enligt bankerna är den här typen av misstag ovanliga. Men det ifrågasätts av Ekot som berättar att restaurangen i fråga redan haft flera fall.

  Andra bloggar om: , ,

 • Samtliga 15 småhustillverkare som Konsumentverket granskat använder sig av oskäliga avtalsvillkor. I de flesta fall strider villkoren mot tvingande lagstiftning. Nu förutsätter verket att det sker en självsanering inom branschen – annars väntar rättsliga åtgärder, skriver KoV i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT.

  Enligt Konsumentverket är det kännetecknande för de avtalsvillkor som bedömts som oskäliga att de på olika sätt begränsar konsumentens rätt i förhållande till husföretaget, sammanfattar TT.

  Till exempel handlar det om rätten att utse besiktningsman. I det fallet finns en dom från Marknadsdomstolen som förbjuder detta.

  – Det är oklart om husföretagen är okunniga om lagar och gällande rättsläge eller om de helt enkelt struntar i det. Men lika fullt är det mycket allvarligt. Nu förutsätter jag att hela branschen skärper sig, annars blir vi tvungna att ta till rättsliga åtgärder för att komma tillrätta med problemen, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket och KO.

  Andra bloggar om: , ,

 • Det var nog många som tyckte det var bra att vi numera kan köpa receptfria läkemedel på andra ställen än på apotek. Men lättillgängligheten har en baksida. Försäljningen av receptfritt har ökat kraftigt. Den utvecklingen borde ha varit lätt att förutse, så har det gått i Danmark.

  Det visar sig dessutom att receptfria värktabletter är den vanligaste orsaken till förgiftningar bland unga. Att som SvD utnämna Alvedon som självmordspiller är kanske att gå för långt, det visar sig också att unga tjejer käkar värktabletter mot allt, något som också uppmärksammas av TT.

  Trots det finns enligt socialminister Göran Hägglund inga planer på att skärpa åldersgränserna, enligt TT. Han har ju utlovat att omregleringen ska bli en succé. Danmark, som har längre erfarenhet av en fri försäljning, går en annan väg och skärper åldersgränserna.

  Vi får väl se när Göran Hägglund är beredd att ta sitt ansvar för den fria försäljningens baksidor.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Media Markt lockar med en mellandagsrea där priserna ska ha sänkts med 20 procent. Men åtminstone vissa priser verkar ha höjts omedelbart innan rean, berättar GP.

  En kund som på julafton kollat in en kamera som då kostade 1 990 kronor. När han kom tillbaks på juldagen hade kameran prishöjts till 2 490 kronor, vilket innebär att priset med 20 procent rabatt hamnade på nästan exakt 1 990 kronor, berättar GP.

  Media Markt förklarar detta med en stenhård konkurrens. Om deras konkurrenter har kampanj på en viss vara försöker man matcha priset, vilket ger ständiga prisförändringar. För den aktuella kameran gällde priset fram till julafton.

  – Situationen som uppstått är inte bra. Jag har full förståelse för om kunder känner sig förvirrade, säger Johan Rosenblom, marknadschef för Media Markt till GP.

  Men dewt är fler kunder som hört av sig till GP och känner sig lurade. Det är inte heller första gången som elektronikkedjorna misstänks bluffa med sina reor.

  Andra bloggar om: , ,

 • Allmänt 26.12.2010 2 Kommentarer

  Intetsägande plattityder från överheten kanske inte är någon konsumentfråga, även om det i viss mån handlar om marknadssföring. Då av det egna varumärket, i det här fallet kungahuset. Som vanligt refererade de flesta tidningar och annan media talet.

  Men jag lyssnade förvånat på Kungens jultal, och undrade om han bytt talskrivare igen. Talet höll samma intetsägande klass som när Tarras-Wahlberg var hovets informationschef. Helt borta var det engagemang och den finess som präglade det välkända tsunami-talet.

  Årets tal kan enkelt sammanfattas. Det går bra för Sverige och i jultider ska man vara snäll mot alla, och hela året tänka på miljön. Dessutom tackade han för svenska folkets bröllopshyllningar till Victoria och Daniel, trots att det mest var media som engagerade sig.

  Det hade varit betydligt intressantare med något konkret och personligt, till exempel att kungahuset beslutat sälja alla aktier som var kopplade till krigsmateriel och miljöförstöring. Ett annat exempel kunde vara att kungahuset upphör med all skatteplanering. Utan handling blir allt välmenande snack bara plattityder.

  Uppdatering: Det var tydligen inte bara plattitydewr i Kungens jultal, utan även faktafel. Hovets informationschef Nina Eldh lovar korrigera det på hovets hemsida. Vurpa 2!

  Andra bloggar om: ,

 • Det är inte bara affärerna som har julrea dagarna efter jul. Precis som tidigare år ökar utbudet på nätats köp- och säljsajter markant. Mycket av det som säljs är oönskade julklappar men ingen vet egentligen hur många, läser jag i GP.

  – På jul- och mellandagarna ökar annonseringen med ungefär 50 procent säger Blockets presschef Johanna Wilkens till GP.

  Det är inte bara privatpersoner som vill bli av med saker. Även företag har insett möjligheten att bli av med osålda grejor från lagret. Tradera hävdar att 15 procent av deras annonser läggs ut av företag, skriver GP.

  Även TT skriver om årets rea på nätet. Natten mot juldagen hade 16 000 nya annonser lagts upp på Tradera. Det är en fördubbling jämfört med förra året.

  Andra bloggar om: ,

 • Gran Stöldsiffrorna för julgranar visar ingen förbättring. Var femte julgran i våra hem är stulen, berättar Ekot. Siffran, som kommer från organisationen Skogsverige, är densamma som förra året.

  Enligt skogsägaren Ingemar Nilsson i Sunderbyn utanför Luleå är det inte alls ovanligt att träffa på grantjuvar i skogen.

  — Det är ganska lätt att märka för de sågar av granen ganska högt. De tar bara den längd de behöver, säger han om grantjuvarna, säger han till SR.

  Det kanske inte är så konstigt. I stockholmsområdet har man fått betala mellan 250 och 500 kronor för en gran.

  God jul!

  Andra bloggar om:

 • Jodå, det ligger en hög med julkort på ett fat i hallen. Vi brukar öppna dem på julafton, som en del i firandet. Några har också dumpit ner i e-brevlådan, men den formen av julkort tycker jag är trist. Själv skickar jag alltid julkort med posten, det blev ett 50-tal i år också.

  Det verkar vara många som gör som jag, anlitar posten för julkorten. TT rapporterar att i år skickade vi nästan 35 miljoner julkort, något som publiceras av flera tidningar och uppmärksammas av Ekot.

  Drygt åtta av tio föredrar att få sina julkort med posten medan drygt en av tio föredrar exempelvis ett mejl, skriver TT. Vilket företag som gjort den undersökningen får ni väl gissa.

  Julkort, Posten

 • Är du ute i sista minuten kan det vara svårt att få tag på den glögg du vill ha. Du kan till och med bli utan. När jag var inne på bolaget för att inhandla årets julöl noterade jag att stora delar av glögghyllan gapade tomt. Personalen berättade att det kan vara svårt att få in fler leveranser.

  Det tycks inte bara här i Stockholm som det är problem. Snart är glöggen helt slut på flera systembolag i Dalarna, berättar Dalarnas tidningar. I år hade Systembolaget i Falun tagit in 24 olika glöggsorter. Kvar på onsdagseftermiddagen var endast sex sorter.

  – Vi har fem lastpallar vinglögg och två pallar starkvinsglögg kvar. Så vi klarar oss en liten bit in på torsdagen i alla fall, men sen är det slut, säger butikschef Margareta Stenström, till DT.

  Men man kan alltid blanda egen glögg. Tyvärr smakar alkoholfri glögg som saftkobbel, så det är inget alternativ.

  Uppdatering: Även TT rapporterar om glöggbristen. Kylan och vintervädret i hela landet har gjort att efterfrågan på den heta drycken har ökat, skriver de.

  Andra bloggar om: ,