Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » maj
  • Jodå, jag har funderat över det förut, och sett många kladdiga kundkorgar. Det är därför det aldrig skulle falla mig in att lägga en oförpackad vara i kundkorgen.

    Men nu kommer det som en nyhet. Tidningen Ljusnan har tagit, och analyserat, prover från kundkorgar i Bollnäs affärer. Tidningens artikel finns inte tillgänglig på nätet, men TT refererar i en artikel som finns i många tidningar.

    Korgarna visade sig i stort sett ha nästan samma bakterienivå som golvet i butikerna, skriver TT.

    Knappast förvånande. För mig vore det en större nyhet om någon affär någonsin tvättade korgarna.

    Andra bloggar om: , ,

  • Tidningen Fokus har genomfört årets kommunranking. Det här året är det Habo i Västergötland som placerar sig i topp, och o botten hamnar Haparanda. SvD har en artikel om kommunrankingen.

    år har rankningssystemet gjorts om och baseras på fyra kategorier, ”Att vara ung”, ”Att vara gammal” ”Att ha familj” och ”Att jobba”.

    Resultatet i de fyra olika kategorierna baseras till 50 procent på 6-7 specifika kategorivariabler.

    Fokus redovisar vilka variabler som använts, och källorna för dessa.

    Du kan själv se hur din kommun placerar sig i Fokus tabeller, använd länken ovan.

    Andra bloggar om: , ,

  • Telekom 31.05.2010 1 Kommentar

    Dags för semestrar – dags för varning om höga kostnader för mobil-surfning på utlandssemestern. Den här gången är det DN som får stå för den.

    Skillnaden är att i år finns det möjlighet att sätta ett pristak för mobilsurfning, eller rättare sagt för mobilräkningen. Enligt lag ska alla operatörere erbjuda detta från och med 1 mars. Men det är värt att notera att detta gäller bara för mobilkommunikation inom EU.

    Men det har varit lite si och så med operatörernas efterlevnad. Dessutom misstänker jag att det dröjer innan din operatör får in debiteringar från utländska operatörer.

    Mitt råd är fortfarande att inte använda ditt svenska abonnemang när du är utomlands. Skaffa ett kontantkort hos en lokal operatör i stället, och ge sjutton i att använda mobilt Internet när du är bortrest!

    Uppdatering: PTS och KoV varnar också, i ett gemensamt pressmeddelande. KTIB har en sida på sin webbplats, med goda råd.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • I produktionen av platt-tv-apparater används den aggressiva växthusgasen kvävetriflourid, uppger Vetenskapsradion. Enligt dem skulle gasen användas vid tillverkning av den så kallade TFT-cellen, och Miljöaktuellt refererar Vetenskapsradions reportage.

    Men jag tror att de är lite oegentliga, något som man sällan kan beslå den redaktionen med. Jag tror att det handlar om tillverkning av så kallade TFT-skärmar, en speciell typ av LCD-skärmar där TFT står för tunnfilmstranistorer.

    Är det så är problemet inte bara begränsat till platt-tv, utan gäller också skärmar som används för datorer. TFT-skärmar avsedda för datorer har tillverkats under flera år, men hittills har det varit svårt att tillverka dem i de storlekar som behövs i platt-tv, men nu går det.

    Har jag rätt så rör det sig inte om en cell i en platt-tv, utan om miljontals i en bildskärm. Jag var skrivit till radions vetenskapsredaktion för att få reda på hur det förhåller sig, men har ännu inte fått något svar.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Närproducerat, och närodlat, är populära begrepp som blivit så kallade buzz-words i marknadsföringen. Det handlar om ord som får oss konsumenter att reagera. Och när-orden har en positiv klang, som marknadsförarna vill utnyttja.

    Men vad ligger egentligen bakom ordet närproducerat? Att något som producerats på andra sidan jordklotet knappast kan gå hem som närproducerat är nog alla överens om, men var går gränsen?

    GP har i en serie artiklar ägnat sig åt att granska företeelsen närproducerat, en av dessa gäller själva definitionen. Vad kan betecknas som närproducerat?

    Ingen vet, konstaterar tidningen. I en undersökning sätter 18 procent gränsen till max fem mil. 30 procent tyckte tio mil. Ytterligare 27 procent kunde sträcka sig till 20 mil.

    Det finns inte heller någon officiellt fastslagen definition. Det enda som är fastslaget är att en vara som tillverkas i en fabrik och sedan säljs över hela Sverige inte får kallas närproducerad.

    Det slog Marknadsdomstolen nyligen fast i ett ärende som gällde hundmaten Doggy. Därefter ändrade Semper etiketten på sin ekologiska barnpuré. På burken stod det närproducerad fastän den tillverkas i Eslöv och säljs över hela Sverige.

    GP räknar upp en rad företag och organisationer som har sina egna definitioner. Exempelvis anser Scan att allt som är tillverkat i Sverige är närproducerat.

    Jag vill nog ha lite snävare gränser, men har svårt att definiera hur de ska se ut. Är något producerat i den egna kommunen, eller kanske länet, är det definitivt närproducerat.

    Vad tycker du?

    Andra bloggar om: , , ,

  • bilmotorDet kan bli billigare att reparera bilen. Detta sedan EU-kommissionen ändrat regelverket för hur biltillverkarna kan styra kundernas verkstadsval, berättar TT i en artikel.

    Nu kan, enligt kommissionen, kunderna inte längre tvingas stanna kvar hos märkesverkstäderna bara för att inte riskera att nybilsgarantin påverkas. Kraven är att arbetena ska vara fackmässigt gjorda och att de delar som använts är likvärdiga eller bättre än de som används som original.

    Konkurrensen på marknaden ska öka och, förhoppningsvis, glädja kunderna i form av måttligare räkningar. Kanske så mycket som 10-15 procent.

    – En fri verkstad behöver inte ha marmor på golvet och ta ut 1.500 kronor i timmen, säger Christer Liljenberg, ordförande för Sveriges Bildelsgrossisters Förening, sarkastiskt till TT.

    De nya reglerna träder i kraft 1 juni.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • TT har en artikel om dagsläget i Konsumentverkets krig mot de företag som erbjuder sms-lån till ockerräntor. Grejen är att företagen inte anger sin ohemula förtjänst som ränta utan som kostnad. Flera av företagen påstår sig till och med inte ha någon ränta, antagligen för att undvika åtal för ocker.

    Trots det har KoV anmält ett företag för ocker, och förundersökning pågår.

    Enligt reglerna får bolaget bara ta en avgift som motsvarar den kostnad som kreditgivaren har för just den krediten. Bolagen får inte lägga till kostnader för personal, marknadsföring eller liknande. Den typen av kostnader ska täckas av räntan på lånen, precis som hos bankerna.

    Då blir det också lättare för kunderna att jämföra kostnaden för olika lån.

    Dagsläget är att 27 bolag i brev fått förklara sina avgifter och räntor.

    – Jag har nu kunnat avskriva fem av ärendena, säger Anna Hallqvist, utredare på KO.

    Ett av bolagen har alltså lagt ned sin verksamhet och fyra har anpassat sig till reglerna. De övriga får nu ytterligare en chans till att förklara sig innan ärendena skickas vidare till KO:s sekretariat för bedömning om en rättslig prövning ska göras, skriver TT.

    Själv ser jag med glädje på KoV:s agerande. När bolagen tvingas anpassa sig till reglerna kommer det att framgå att deras räntor är just ockerräntor, vilket öppnar för fler anmälningar.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Nu dyker de upp igen, skojarna som jag bloggat om tidigare. De går under namnen Maria Duval, Marie France eller Berthold von Graatz och säger sig ha koppling till forskningsanstalten IFA, ”Europeiskt Centrum för Lyckoforskning”, som naturligtvis inte existerar. Alltid med samma löften om lycka och pengar.

    Nu har breven dykt upp igen, berättar DN. Den här gången är det Berthold som skriver till de ”utvalda”. ”Genom Din utpräglade personlighet har Du blivit utvald”, står det redan i början av det fyra sidor långa brevet.

    Allt går ut på att dra dig på pengar. Allt påstås vara gratis, men kraven kommer efter hand, till exempel i form av ”överföringskostnad”.

    Brevbluffarna bygger på att locka fram allas vår önskan om att bli rika. Hoppet om att vinna och att lyckas i livet. Vem vill inte bli lycklig och rik. Men ett lurendrejeri är det från början till slut, skriver DN.

    Förvånande nog verkar bluffen fungera. Jag har fått brev från förtvivlade anhöriga. Det borde finnas ett antal anmälningar mot skojarna, men hur det förhåller sig med den saken vet jag inte. Men det ska jag försöka ta reda på.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • I hovrätten fick Ryanair rätt mot de resenärer som med hjälp av KO har drivit ett mål om en inställd hemresa. Tidigare hade tingsrätten gått mot flygbolaget. Men nu ändrar alltså den högre instansen beslutet, skriver KoV i ett pressmeddelande som refereras av TT.

    Enligt hovrättens bedömning har Ryanair visat att extraordinära omständigheter omöjliggjorde den aktuella flygningen och det framstår inte som rimligt att Ryanair till exempel borde haft en extra besättning tillgänglig för tjänstgöring i den uppkomna situationen, anser rätten enligt TT.

    Domen är principiellt viktig eftersom den handlar om hur den EG-förordning som reglerar ersättning vid inställda eller försenade flyg ska tillämpas.

    Men domen gör knappast att läget blir mer klart.

    – Hovrättens dom innebär nu att det är olika regler för flygpassagerare som är strandsatta på grund av försenade eller inställda flyg, säger Gunnar Larsson, KO.

    Uppdatering: Domen kommer att överklagas till HD, skriver KO/KoV i ett pressmeddelande.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Spargris Nästan vart fjärde svenskt hushåll, 22 procent, skulle inte klara av en oförutsedd utgift på 5 000 kronor utan att det påverkar privatekonomin märkbart.

    34 procent skulle inte klara 10 000 kronor och 49 procent skulle ha svårt med en extrautgift på 20 000. Det visar en undersökning som gjorts av Länsförsäkringar bland svenskar i åldern 25-65 år. Det är TT som berättar om undersökningen och artikeln finns i de flesta tidningar.

    – Det är oroväckande och illavarslande att så många inte har någon buffert om det blir sämre tider, säger Vilhelm Nordenanckar, chef för Konsumentverkets enhet för privatekonomi, till TT.

    Med anledning av artikeln funderar jag naturligtvis på hur stor utgift jag själv skulle klara. Hur stor klarar du?

    Andra bloggar om: ,