Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Varumärken
  • Jag har skrivit om det tidigare, men två artiklar som jag läser i DN får mig åter att tänka på saken – hur snabbt det går att förstöra ett varumärke.

    Ett varumärke, förutom ett namn och kanske en logotyp som identifierar ett företag eller produkt(-er), återspeglar förtroende. När du ser ett varumärke, som du känner till, får du associationer till kvalitet, pris och leverans. Ett varumärke måste göras känt och ”rätt” förtroende måste byggas upp. Det tar tid och kostar pengar vilket gör att ett varumärke också har ett ekonomiskt värde. Det kan också skyddas.

    Den första artikeln handlar om den tyska bilistorganisationen ADAC, som hittills har haft stort förtroende hos alla utomstående. Men det förtroendet har rasat sedan det avslöjats att klubben förfalskat en omröstning om tyskarnas ”älsklingsbil”.

    Den andra artikeln får mig att tänka på en drygt tio år gammal skandal, den så kallade Skandiaaffären. Den dåvarande bolagsledningen tvingades avgå sedan det avslöjats att de på ett skandalöst sätt gynnat sig själva på bolagets bekostnad. Skandias varumärke rasade kraftigt på ett par dagar.

    Sammanfattningsvis kan jag åter konstatera; Det tar tid att bygga upp ett varumärke men det kan raseras mycket snabbt.

    Uppdatering: Jag kunde inte låta bli att småle när jag läste att ledningen för hamburgerkedjan Max i ett e-postmeddelande varnade sina anställda för en oppositionsseger i nästa val. Det ogenomtänkta utspelet lär inte stärka kedjans varumärke, vare sig hos anställda eller kunder. I stället kom raskt ett nytt avslöjande om missförhållanden. I vanliga fall hade nog ledningen fått en uppsträcker från styrelsen, eller avsked, för sitt klantiga agerande. Men eftersom aktörerna tillhör ägarfamiljen, som kunde plocka ut ungefär 100 miljoner i utdelning under 2012, lär det inte bli aktuellt. Du kan läsa mer om historien här, här, här, här, här, här, och här.

    Andra bloggar om: ,

  • Ett vettlöst agerande mot personalen är ett bra sätt att förstöra ett varumärke. Ett exempel är att vägra teckna kollektivavtal.

    Det finne exempel i historien. Den amerikanska kedjan Toys-R-Us tillsattsatte en engelsk vd som hade en negativ inställning till svenska kollektivavtal. Striden och publiciteten gjorde nog att många fortfarande inte handlar där.

    Det senaste exemplet är Urban Outfitters. När de 48 anställda vid den amerikanska klädbutiken i Stockholm vände sig till facket för att få ett kollektivavtal ställdes de inför ultimatum. Antingen skulle de sägas upp ”på grund av arbetsbrist” eller säga upp sig själva och gå över till ett bemanningsföretag för att sedan hyras ut till sin förra arbetsgivare, berättar DN.

    – De anställda fick ett kollektivavtal bakvägen. Men osäkerheten de får betala med är att de är anställda i ett bemanningsföretag som har till uppgift att hyra ut personal. Vad händer om butiken lägger ner i Sverige? Då måste personalen bli uthyrd någon annanstans, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels förbundskontor, till facktidningen Handelsnytt.

    Handels och Unionen bekräftar att butiken Urban Outfitters vägrat skriva under kollektivavtal, skriver SvD.

    Vad företaget vunnit på det begriper jag inte. Dålig publicitet ger deras varumärke har fått en negativ klang.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Den kommersiellt stöpte jultomten är en stor hjälte bland många barn i världen. Den skäggprydde och rultige figuren är dessutom värd sin vikt i guld, och mer därtill, läser jag i en kul artikel i HD.

    – Jag tror att han är jäkligt dyr och för varje år ökar han sitt kommersiella värde. Men det går inte att sätta ett pris på tomtens varumärke, det vore lite förmätet, säger Anna Klingspor, varumärkesexpert på kommunikationsbyrån Differ i Stockholm, som menar att varumärket jultomten till och med är starkare än Jesus. I alla fall i dagens samhälle.

    – Tomten har en oerhört stor dragningskraft över hela världen. Han delar ut fler presenter än Jesus och läser färre bibelcitat.

    Ingen äger upphovsrätt till jultomten, utan det är godtyckligt upp till betraktaren att bedöma privata intressens exponering av den rödklädda glädjespridaren. Det är också fritt fram för var och en att avbilda tomten efter eget tycke och smak.

    -Röda sadomasochistiska kläder är väl knappast att föredra, haha. Tomten är en folkkär person och många skulle ha åsikter om han dressas på ett opassande sätt, säger varumärkesexperten till HD.

    Jag måste erkänna att jag aldrig ägnat saken en tanke.

    Andra bloggar om: , ,

  • Med anledning av den globala finanskrisen har Medieakademien och TNS Gallup tagit reda på hur svenskarnas förtroende för samhällets institutioner förändrats under de senaste månaderna, berättar SvD.

    Resultatet visar på att förtroendet för riksdag, regering och EU-kommission är näst intill oförändrat.

    Men i den senare delen av undersökningen, alltså i början på november, mättes för första gången förtroendet för svenska banker – och resultatet blev lågt, mycket lägre än för till exempel riksdag och regering.

    I dagsläget är förtroendet för bankvärlden att jämföra med svenskars förtroende för SAS, svenska kyrkan, facket eller dagspressen.

    Fondförvaltarna för vilka misstron är störst, är enligt undersökningen mindre förtroendeingivande än Aftonbladet.

    – Bankerna ligger klart lågt. Man kan säga att de är nere i samma källare som Ericsson var efter att it-bubblan sprack 1998, säger Lennart Weibull, professor i massmedieforskning vid Göteborgs universitet, skriver tidningen.

    Knappast förvånande, med tanke på den senaste tidens turbulens och ränteskandalen. Om förtroendet för Aftonbladet är större, har de en lång väg att vandra.

    Andra bloggar om: , ,

  • Diskmedlet Yes är Sveriges mest älskade varumärke. Motsvarande 2,5 miljoner svenskar säger sig tycka mycket bra om det. Folkliga möbeljätten Ikea kommer först på en tredjeplats. Det visar en färsk undersökning som DN.se fått ta del av.

    Hela 43 procent av den tusenhövdade panelen, eller motsvarande 2,5 miljoner svenskar, säger sig tycka ”mycket bra” om Yes. På andra och tredje plats när det gäller de mest positiva omdömena kommer Apoteket och Ikea med 31 respektive 29 procent.

    Här är hela listan:

    1. Yes diskmedel
    2. Apoteket
    3. Ikea
    4. Lambi
    5. Sony Ericsson
    6. Adidas
    7. Svinto
    8. Nokia
    9. Ajax
    10. Levis

    Listan ”mest älskade” bygger på de varumärken som fått flest ”mycket bra”-omdömen av de cirka 1.000 svarande i en internetpanel. Personerna som svarat är mellan 15 och 65 år och totalt fick de värdera 468 olika varumärken. Rapporten kommer från marknadsundersökningsföretaget Isi Wissing, rapporterar DN.

    Men det finns en rad i artikeln som får mig att undra. ”I fjol var det godisjätten Marabou som toppade listan, medan Yes låg på en fjärdeplats.” I år finns Marabou inte ens med bland de tio bästa.

    Antingen är det så att Marabou gjort dåliga insatser inom marknadsföring under året eller också är det något fel med den här undersökningen!

    Andra bloggar om: ,

  • Köttskandalen har gjort färs av Icas kundförtroende. Nordens största mätning av varumärken och företagens anseende visar på fritt fall för Ica, skriver DN.

    Den uppmärksammade skandalen med ommärkt köttfärs tär på allmänhetens förtroende. Nordic Brand Academy, som årligen gör Nordens största attitydundersökning då det gäller konsumenternas förtroende för företag och deras varumärken, har efter att köttskandalen på Ica briserade gjort en specialmätning för att se vilken på verkan denna fått för matjättens förtroende hos allmänheten.

    Och reaktionen är kraftig – från att ha legat i topp tillsammans med landets starkaste varumärke Ikea har Ica halkat ned i gruppen mediokra företag. En annan effekt är att Ica upplevs som girigt.

    – Våra mätningar är komplexa och fångar upp olika faktorer som påverkar anseendet. Slutsatsen man kan dra är att folk uppfattar företaget som girigt, säger Robert Gelmanovski, vd för analysbolaget Nordic Brand Academy.

    Vid de årliga mätningarna tillfrågas cirka 10.000 personer vilket gör detta till Nordens mest omfattande opinionsmätning. Företagen poängsätts i ett index från noll till hundra och från ha legat i topp tre med 76,2 föll man handlöst till 58,9 och rankas bland de företag som bedöms mediokra, enligt DN.

    Fallet är inte förvånande, och Ica har också sig själva att skylla. Att envist hävda att det rörde sig om några enstaka handlare var synnerligen oklokt. Senare avslöjanden tyder snarare på att fusket är satt i system inom Ica, och antagligen inte bara där.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Det gäller att vårda sitt varumärke. Det verkar företagen bakom varumärkena Fjällräven och Gudrun Sjödén inte ha fattat. Båda vänder sig till en köpstark publik som värdesätter en etisk profil. Men när organisationen Rena Kläder ville granska deras etiska profil vägrade de.

    – Etik och miljö är en del av deras varumärken och de vill fånga kunder som tycker att sådana frågor är viktiga. Vi ville se om de har samma höga ambitionsnivå på den sociala sidan, säger Cecilia Kennberg som, tillsammans med Malin Eriksson, är koordinator på Rena Kläder till SvD.

    Även Polarn o Pyret ingick i granskningen. Alla tre var till en början positiva till granskningen, men sedan hoppade Fenix Outdoor (Fjällräven) av med motiveringen att Rena Kläder ”kritiserat andra företag”. Gudrun Sjödén förhalade ett möte i sju månader, innan också de avböjde en medverkan.

    Polarn o Pyret var det enda företaget som ställde upp och svarade på frågor. De tycker att samarbetet med Rena Kläder har fungerat bra, skriver SvD

    Att bygga ett varumärke tar lång tid. Att rasera det kan gå oerhört fort, se bara på Skandia.

    Andra bloggar om: , , , ,