Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Billiga råvaror i dyr kattmat
 • Husdjur, Test & analys 22.08.2010

  Det sämsta man kan göra för husdjuren är att bjuda dem på sin egen mat. De har helt andra näringsbehov än människan, och på så sätt riskerar vi att göra dem sjuka.

  Därför är vi hänvisade till att köpa djurens mat, men då måste vi kunna lita på att maten är väl anpassad till respektive djur.

  Testfakta har låtit analysera innehållet i elva olika fabrikat av torrfoder för vuxna katter. Testet publiceras också i flera tidningar. Analysen omfattade bland annat halten av den viktiga aminosyran taurin, energiinnehåll samt kvaliteten på råvarorna.

  När det gäller taurinet låg alla kattmatsorter över minimigränsen 0,1 gram per 100 gram – utom Friskies och Eldorado.

  Royal Canin hade även högst halt av aminosyran hydroxyprolin, som återfinns i bindväv. Bindväv har ett lågvärdigt protein jämfört med muskelprotein. Av den totala proteinhalten i Royal Canins kommer 27 procent från bindväv. Dessutom innehåller fodret vegetabilier, som är billigt, men som katter inte behöver.

  Bo Edoff på Royal Canin förklarar detta med att fodret har för högt kaloriinnehåll. För att reducera denna tillsätts vegetabilier. När det gäller andelen bindväv säger han att det ligger helt i linje med Royal Canins riktlinjer.

  Som testvinnare utser Testfakta fodret från Eukanuba, tätt följt av det dyrare Hill’s Optimal care. Coops lågprismärke X-tra får omdömet prisvärd.

  Testfakta och GP har tabeller som sammanfattar resultaten, något som DN verkar ha glömt bort.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 20:12

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.