Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » GMO-pollen i honung ställer till det
 • Inom EU ska alla produkter som innehåller genmodifierade ingredienser märkas. Dessutom ska ingrediensen vara godkänd. Hittills har pollen i honung inte betraktats som en ingrediens i lagens mening.

  Men en domstolsprocess i Tyskland kan ändra på det. Honungen som processen gäller innehåller pollen från genmodifierad majs och den tyska domstolen har bett EU-domstolen om hjälp med tolkningen. Godkännandet av majssorten i fråga, MON 810, som foder och livsmedel omfattar inte pollen.

  EU-domstolen har nu skrivit ett utlåtande som säger att pollen är en ingrediens i honung och omfattas av krav på godkännande, berättar Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  Vad detta innbär i praktiken framgår inte av pressmeddelandet som antyder att ett arbete med tillämpningsbestämmelser måste sättas i gång. Jag kan tänka mig att det blir besvärligt, måste till exempel all honung analyseras med avseende på polleninnehåll?.

  Däremot skriver verket att frågan är mindre aktuell i Sverige. Gmo-majs odlas inte här. Av de gmo-växter som försöksodlas i Sverige är det bara potatis som blommar och den är inte någon attraktiv pollen- eller nektarkälla för bin.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:50

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.