Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Doftoljor – problem för allergiker
 • Många doftoljor innehåller höga koncentrationer av allergiframkallande ämnen utan att det framgår av etiketten. Det skriver den danska miljöstyrelsen i en rapport, läser jag i Sydsvenskan.

  – Bara för att produkterna marknadsförs som naturliga ska konsumenterna inte tro att de är oproblematiska, säger Anette Ejersted, kemist på miljöstyrelsen till tidningen.

  Doftoljor eller aromaoljor, som de också kallas, blir allt populärare, enligt den danska undersökningen. De används inomhus och sprids i rummen med särskilda värmeljuslampor eller med elektriska doftspridare.

  Problemet är enligt undersökningen inte att doftoljorna skulle innehålla förbjudna ämnen eller för höga koncentrationer av dem. Felet från producenterna är att de varit mycket dåliga på att redogöra för ämnena och risken de utgör för allergiker.

  Hos nio av tio av de undersökta flaskorna fanns inga upplysningar om innehållet. Svenska Kemikalieinspektionen har inte uppmärksammat problemet. Därför är det inte känt om märkningen är lika dålig i Sverige, enligt Sydsvenskan.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:15

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.