Att äta fisk är både nyttigt och gott, vi borde äta mer fisk. Men det kan vara ganska förvirrande i dagens debatt om hotade fiskarter. Vad vill man äta – vad ska man undvika? WWF har tagit fram en lista. Observera att listan är enligt WWF:s uppfattning. Hos andra bedömare kan listan se lite annorlunda ut.
Vad du kan äta med gott samvete:
•Hajmal/Pangasius (Asien)
•Havskräfta
•Hälleflundra (odlad)
•Kolja
•Krabba
•Lax (odlad, ej miljömärkt)
•Makrill (lokalt fångad)
•Nordhavsräka (modifierat trålfiske för minskning av bifångst)
•Piggvar (garnfiske)
•Regnbåge
•Röding
•Sik
•Siklöja
•Slätvar
•Tonfisk (gulfenad, Stilla havet)
•Torsk (odlad, krokfångad nordostarktisk)
•Öring
Följande fiskar kanske du vill undvika. De kan tillhöra hotade bestånd eller odlas på ett sådant sätt att andra arter eller miljön hotas:
•Bergtunga
•Hajar
•Hälleflundra (Nordatlanten)
•Lax (vildfångad)
•Marlin
•Marulk
•Liten hälleflundra
•Rockor
•Räkor, tropiska (odlade och vilda)
•Rödspätta
•Rödtunga
•Svärdfisk
•Tonfisk (blåfenad)
•Torsk
•Ål
Lämna ett svar