Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tidig hjälp till skuldsatta lönar sig
 • Skulder 29.09.2011

  Att i ett tidigt skede hjälpa människor som är svårt skuldsatta skulle spara flera miljarder kronor per år av skattepengar. Det visar en forskningsrapport som har gjorts på uppdrag av Konsumentverket, berättar Ekot.

  Den skuldsatte riskerar att bli sjuk, hamna i missbruk, få problem i äktenskapet eller bli av med jobbet. Att förhindra det här skulle leda till minskade utgifter för Försäkringskassan, sjukvården och kommunerna. Varje skuldsatt som kan ”räddas” kan spara in åtta miljoner kronor, enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson som har gjort undersökningen.

  Men det här kostar och just kostnaden för skuldrådgivning avhåller en del kommuner från att satsa mer men det borde det inte göra, tycker Ingvar Nilsson.

  – Jag tror det beror på att man inte riktigt har sett att detta är en social investering i första hand och inte en kortsiktig kostnad, säger han till Ekot.

  Konsumentverkets generaldirektör Gunnar Larsson tycker dock att staten borde stå för en större del av kostnaderna för skuldrådgivning, som i dag ligger på kommunerna.

  – Det kanske inte är riktigt rimligt att kommunerna står för resurserna men den som i första hand tjänar på det här i första hand är staten. Därför bör man göra en översyn, säger han till Ekot.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:30

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.